foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Saturday, March 29, 2008

PROGRAM SAMBUTaN MERAIKAN KEMENANGAN..!!

HR9808 adalah wadah bebas bukan partisan yang akan siap sedia memberi kerjasama kepada Barisan Rakyat di seluruh Malaysia dalam apa juga keadaan.

29 Mac 2008.

Kami berangkat dari Masjid India sekitar jam 7.00 malam dan tiba jam 8.00 malam di Stadium MPS Selayang untuk mengikuti program Barisan Rakyat.
Selepas solat maghrib di sebuah surau yang tidak berapa jauh dari stadium, kami mula terdengar alunan selawat dan bacaan alquran bergema di sana. Terasa suatu keindahan yang sangat luar biasa yang tidak dapat diukirkan dengan kata-kata, ditambah dengan cahaya lampu yang menyinar sekeliling stadium, sorakan gembira dari teman-teman yang bertemu sambil bersalaman dan berpelukan erat, penjual vcd,cd dan buku rancak melayan pelanggan mereka, berpusu-pusu penduduk Selayang dan sekitar berdatangan bertali arus, para petugas amal, PKR, PAS, DAP dan polis serius menjaga keselamatan dan memandu pengunjung tanpa jemu.

Ringkasnya: Amat indah sekali...kepada yang belum dapat merasakan suasana ini ..sila dapatkan informasi dari media BA..

Sekitar jam 9.30 malam barulah sesi ceramah bermula dan selesai jam 12 malam.

Setelah selesai sempatlah bertemu dengan YB Gobala....malam itu memang Gobala adalah "crowd puller"..hebatYB...

Setelah beredar dari stadium MPS kami menuju ke Idaman Gombak dan sembang-sembang sampai jam 2 pagi.
Kami ingin syer dengan YB Barisan Rakyat dan Pimpinan Barisan Rakyat beberapa poin di bawah: Sebelumnya kami mohon maaf jika ianya mungkin tidak sealiran dengan pandangan dan pendekatan yang para YB Barisan alternatif pamerkan dalam ceramah pada malam itu.

1. Umumnya program kesyukuran di stadium sukses tapi dari pemerhatian kami,yang hadir 90% adalah Melayu dan 10 % campur.

Dari sini perlu rasanya dibuat analisa dari segi keberkesanan dan target utama program diadakan apakah bagi semua kaum atau hanya untuk Melayu sahaja?

Jika untuk semua kaum bermakna program belum mampu menarik semua kaum.
Mungkin fakturnya:
- Tajuk program yang lebih ke satu kaum.
- Waktu yang terlalu dekat dengan beberapa program besar di Selangor.
- Mereka sudah dapat meneka apa yang hendak disampaikan oleh YB pada malam itu.
- Tidak perlu lagi program seperti itu kerana sekarang BA perlu penuhi janji dari manifesto.
- Cara persembahan atau penyampaian yang streotype atau berulang.

Pada pandangan kami:
- Tajuk - memang agak memfokus ke Melayu Islam...solat hajat dll. INi sangat baik bahkan patut diteruskan jika dapat berkala setiap bulan sekali dengan memberi keutamaan penekanan kepada pengisian rohani/spiritual, olahraga-fizikal dan mental - perbincangan yang berfakta.
Jadi lebih bermakna jika untuk Melayu diadakan di Masjid dan pekarangan masjid sahaja. Masjid patut dihidupkan dan di sekitarnya juga boleh menjadi pusat khidmat dan ekonomi rakyat. Contoh seperti ini banyak sekali di Turki sampaikan masjid di Angkara ada supermarket di bawahnya yang boleh menjual kereta dll.
Jadi jika mahu guna stadium untuk berbilang kaum lebih baik dianjurkan jogging bersama selepas subuh dan berkumpul selepas jogging sambil ceramah atau apa sahaja yang bermanfaat.
Kita mesti ubah mentaliti mengguru rakyat secara tergesa-gesa tapi buatlah secara lebih terancang dan berdisiplin. Bertahap dan tenang dengan modul yang tersusun rapi. Jangan ulang dan buat kerja seperti UMNO-BN sebab UMNO-BN sudah tidak relevan lagi....semuanya hanya utk politik semata-mata. Tujuan politik 100% akan membuat rakyat jemu dan akhirnya akan menjauh dari kita. YB BA wajib lebih sehat dan cerdas dalam semua hal serta menjadi contoh kepada rakyat. Jadi melalui program yang lebih relax dan tenang maka rakyat akan dapat meresapinya dengan kerelaan tanpa paksaan.

Program besar yang terlalu dekat.

Jika program besar cukuplah sekali sahaja kerana yang hadir mungkin orang yang sama.
Apa yang telah dilakukan oleh tiap UPU secara sederhana di cawangan masing-masing cukup berkesan dan lebih real kepada pengundi dan petugas. Jadi tolonglah dilihat kembali dan amatlah bererti jika BA..punya jadual tahunan yang diputuskan bersama bukan satu pihak sahaja. Ini adalah untuk memastikan tidak berlakunya "bertindih" dalam program.Kerjasama sudah bagus tapi mutu kerjasama sahaja yang perlu ditingkatkan.

Rakyat dapat meneka apa yang YB nak katakan.

Para YB tolong baca berita atau blog atau apa sahaja media terkini kerana rakyat perlukan jawapan dari perpersfektif BA dan pandangan YB BA dalam memberi solusi sesuatu isu. Jika diulang...maka..ini amat merugikan masa rakyat dan merugikan masa petugas dan juga YB..Tolong jangan ikut rentak cara bekerja sebelum pilihanraya, sekarang era baru yang perlu kepada solusi real bukan orator/bicara lagi. Rakyat tunggu info terkini bukan info basi 2 minggu lalu yang diulang-ulang. Alangkah baiknya jika Biro Penerangan BA bersidang dan menentukan langkah secara lebih tersusun dan tepat sasaran.

Tak perlu lagi ceramah umum yang terlalu kerap.

Para YB dan pimpinan BA harus memfokus kepada fungsi acara/program bukan hanya memenuhi kehendak parti semata-mata. Jika modus melihat kepada fungsi maka sudah tentu ada modul yang jelas bukan hentam saja. Sekarang rakyat perlukan apa? mereka perlukan dialog iaitu komunikasi dua hala..bukan seperti rakyat 70an,80an dan 90an..sekarang berbeza tahun 2008..rakyat sekarang majoriti punya info terkini kerana akses media yang cepat dan canggih maka ceramah umum sebenarnya sudah tidak relevan lagi selepas pilihanraya. Alangkah lebih baik jika pertemuan malam tadi disertakan dengan online vedio/ vedio confrence dengan beberapa tokoh BA supaya ada sesuatu yang lebih real dan rakyat dapat berdialog direct/langsung. Ini bukan mahal dan tidak perlu terlalu canggih..hairan juga.kenapa moment begitu besar tidak dapt dimanfaatkan. Contoh bicara dengan MB dari 5 negeri dan DSAI atau siapa lah..tolong segera melihat kembali YB...jangan terlalu asyik dengan sorak rakyat tapi yang lebih penting ialah apakah sorakan itu akan berpanjangan atau hanya sementara sahaja?

Cara persembahan.

Umumnya memang ceramah dari BA memang menarik tapi tolong berhati-hati!!:
-
jangan terlalu berlebih menghentam personal dengan kata-kata kesat yang berbau perkauman.
Soal personal dan kaum tertentu jangan disentuh terlalu kerap..kerana ianya agak sensetif..kita bukan mahu orang lari dari kita tapi mahu yakikan kepada kita dengan hujah yang bernas dan terkini untuk rakyat kawasan YB. Pendekatan memujuk, memanggil, menyeru dan seumpamanya patut diberi penekanan lebih dan menghentam ok beberapa persen lah..biar memujuk lebih dominan dari menghentam..apatah lagi yang personal yang tidak ada kaitan dengan kepentingan politik.
ok ..tapi fakta terkini masih kurang..tolong tingkatkan YB..ulang fakta akan membuat rakyat ngantuk dan jemu.

Ini hanya pandangan dan mohon maaf jika berlebihan. Mungkin ini adalah petanda umum yang sedang berlaku di mana-mana jadi sila ambil perhatian dan betulkan segera jikanya ianya benar.!!

Mungkin sedikit tips perbahasan yang baik untuk YB..

1. Bentangkan fakta secara jelas dari sumber asli bukan ambil dari orang.
2. Patahkan hujah dari sumber yang jelas secara mudah difahami oleh khalayak.
3. Konklusi/penggulungan yang mantap buat solusi untuk rakyat.

# tambahan jika dapat YB siapkan bahan dalam bentuk power point/flash atau apa sahaja....atau dari online blog YB..ini menunjukkan YB memang ada fakta..bukan merapu..


31 Mac..

Program di stadium Shah ALam BERJAYA dan TAHNIAH kepada Unit Amal d pasukan BA yang lain..
HEBaTTTTT..semoga rakyat berpuas hati dan menikmati susana kemenangan. Berbeza dari suasana di Selayang...SUKSESSSS..

SHAH ALAM, 1 April (Hrkh) - Jika selama ini Stadium Melawati bergema dengan tepukan dan sorakan penyokong pelbagai jenis sukan, tetapi malam 31 Mac terukir dalam sejarah, stadium tersebut bergema laungan 'Allah Hu Akbar', 'Reformasi' dan 'Makkal Shakti'. Image

Laungan suara rakyat menandakan berakhirnya penyeksaan selama mereka khususnya rakyat Selangor berada di bawah pemerintahan BN-Umno.

Lebih 25,000 rakyat membanjiri stadium yang hanya menyediakan 15,000 kerusi. Stadium yang selama ini dijadikan tempat bermain badminton telah bertukar wajah.

Mereka datang tanpa dibayar,,,apakah UMNO boleh dapatkan keyakinan rakyat seperti ini?? Semoga Allah panjangkan umur DS Tuan Guru Abd Hadi Awang..amin!!

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!