foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Wednesday, April 23, 2008

ALLAHYARHAM RUSTAM SANI TETAP DIKENANG!!

HR9808 atau IKRAR adalah wadah bebas bukan partisan yang akan siap sedia memberi kerjasama kepada Pakatan Rakyat di seluruh Malaysia dalam apa juga keadaan.

23 Apr,Image


Kami mengucapkan takziah atas kepulangan seorang pejuang reformasi, penganalisis dan penulis politik unggul yang konsisten dengan pandangan pembela kepada rakyat tanpa henti. Inilah contoh dan bukti nyata betapa tingginya komitmen serta keyakinan beliau kepada ketuanan dan kedaulatan rakyat. Semoga Allah menerima amalnya dan ruhnya ditempatkan bersama para pejuang kebenaran sepanjang zaman.


ImageImageHari ini ada sedihnya...teman kami telah pergi dulu... dan ada juga gembiranya bila bertemu teman lama..buat kami......

Kami amat bersyukur kerana menerima beberapa pandangan dari beberapa teman seperjuangan sejak pagi sehingga petang. Antara pandangan baik untuk IKRAR :

1. Teman dari aktivis bekas mahasiswa ITM Shah Alam 1983: IKRAR harus punya prinsip yang jelas dan konsisten dengan prinsip tersebut. Jangan jadi sebahagian NGO yang hanya berjuang kerana sesuatu yang sangat rapuh sehingga hanya dengan RM, perjuangan melayang.

IKRAR: Kami akan pastikan semua AJK khasnya mengisi borang "IKRAR" YANG TIDAK AKAN BERKOMPROMI kepada penyelewengan visi dan misi IKRAR.

2. Teman mahasiswa UM yang sedang siapkan Phd: IKRAR wajib belajar dari gerakan reformasi di Indonesia yang telah punya sistem delegasi rapi tanpa perlu diminta lagi. Isu berat bagi kepentingan rakyat apa juga bentuknya akan terus direspons oleh anak mahasiswa sehingga memenuhi ruang jalan di bulatan HI atau di depan Istana Presiden atau di depan kedutaan yang terlibat.
IKRAR: Setuju.. Memang hidup gerakan itu sehingga sekarang tanpa menimbulkan apa-apa masalah..polis relax jaga keselamatan mereka supaya demonstrasi tidak jadi anarkis. Di Malaysia jauh kebelakang 50 tahun kerana cara BN memerintah tak berubah macam komunis dan penjajah dulu. Walaupun dah hilang 2/3 tapi masih tak berubah...black 14 sebagai saksi...nak kata bodoh bersekolah, nak kata bingung boleh berkata-kata, nak kata apa lagi...tak tahulah..tapi cara polis selesaikan malam itu sangat konyol basib baik penyokong DSAI dan PR tidak panik. Dan biasanya style macam tu adalah salah satu pendekatan provok supaya ada yang buat hal atau kecoh maka ada alasan nak tangkap DSAI atau pemimpin tertentu...inilah rekayasa jijik mereka yang tidak ada kesudahan...jangan lupa ..tahun 1998...Mahathir buat macam-macam...(sorry bila sebut Mahathir ada rasa loya ditekak...ya Mahathir dah tua..tapi masih loaya..tak boleh lupa...) mungkin lebih goblok tu pemimpinnya samalah macam dulu yang arah Mahathir bukan KPN...mantan KPN masa tu memang bengap ....yang sekarang Tok Hamid juga sama macam Mahathir ke?? ni pun bengap juga atau jemaah depa ni..Pak Lah, Najib dan Hamid. Ini 3 algojol yang bendol (maaf tak jumpa ungkapan yang lebih tepat) Bush yang macam tu pun orang bantai macamnapun dia..relax aje..bagi bercakap tapi depa ni..betui-betui lebih teruk dari BUSH lah.......harapkan dahi aje licin, tapi otak??..

3. Beberapa jemaah Pak Mat Kelantan, Pak Mat Masjid India, Pak Mad Dato' Senu, Zairi dll sambil minum di gerai kak Long merangkap office sementara IKRAR, mencadangkan agar IKRAR buat bantahan atas penerimaan MB Selangor terhadap Khir Toyo di Selangor.. Panas suasana pagi tadi mengingatkan kembali tahun 1998, suasana riuh rendah reformis berkumpul di kedai sepanjang jalan Masjid India dan kedai makan Benggali di situ..
IKRAR: Kita kena relax dan merenung atas isu itu jangan terus lompat ke konklusi. So akhirnya yang panas jadi sejuk semula dan tenang. Barulah boleh tulis surat untuk mohon mengadakan program "Dari gelap kepada cahaya kebenaran di masjid" . Beberapa ahli panel sudah ditentukan dan beberapa hal juga sempat dibincangkan. PAk Mat sedia jadi pengarah program, hebat ,,,
IKRAR: Marilah kita ubah sikap banyak bertekak kepada banyak bekerja. Sebab bercakap sahaja tidak akan merubah sesiapa dan suasana. INilah budaya umumnya orang kita...menikmati bercakap melebihi dari memastikan apa yang dicakapkan dapat dilaksanakan. Alangkah baiknya jika bercakap dan melaksanakannya dapat berjalan seiring secara teratur.
4. Selepas Asar, kami menerima kunjungan dari sdr. Sanusi yang pernah aktif total sejak dari tahun 1998..sambil memeluk beliau terasa hangat ucapan beliau setiap kali demo..."UNDUR....UNDUR...MAHATHIR UNDUR...dan banyak lagi..tapi perkataan UNDUR memang dari buah fikiran beliau...kemudian barulah diikuti Gobala....beliau agak kurus sekarang..bila ditanya buat apa sekarang? ringkas aje jawapannya..PETANI dan jaga anak..Kami masih ingat betapa banyaknya pengorbanan beliau kepada gerakan reformasi masa itu...segalanya beliau serahkan dan korbankan...kami hanya berdoa agar Allah menerimanya.. Memang mungkin ramai yang tidak mengenali beliau sekarang tapi jika ditanya era 98...pasti kenal..Pandangan beliau simple..saya tak dapat aktif dengan IKRAR sebab terlalu jauh untuk ulang alik. Tapi sekadar ahli biasa ok..lalu kami berikan sehelai borang IKRAR dengan harapan beliau dapat sertai IKRAR sekalipun hanya dengan doa dan sesekali dapat hadir memberi pandangan kepada AJK IKRAR.
IKRAR: Terima kasih bro,, semoga semangat juang akan terus hidup dan kami tidak akan melupakan jasa sdr. Soal sdr kita yang dah pegang jawatan tinggi di beberapa Negeri, kita doakan aje agar mereka juga merenung nasib saudara-saudara kita ini. Inilah tugas IKRAR dan kami akan terus mencari jalan bagaimana saudara kita ini dapat dibantu kerana air banjir adalah bermula dari air yang menitis dari atas atau mata air. Bukan terus jadi besar tapi berproses maka jangan lupa bro saudara kita ini!!!

Maghrib kami bersurai.
Sepanjang jalan teringat Allahyarham Rustam Sani pernah beberapa kali berceramah dengan beliau di tahun1998 - 1999. Tone ceramahnya senada tapi isinya penuh...ya kita kehilangan seorang yang padat fakta kalau berceramah dan dia betul-betul prepair sebelum berceramah.

Teringat juga Sanusi di tahun 1998...memang patut dibela,,,. Semoga dia bersabar....!!!

Info:
Meeting AJK pada hari Jumaat 25 Apr..tolong dapatkan info dari sekretari ok!!.(kami mohon setiap AJK buka blog setiap hari supaya info terus update dan dapat jimatkan kos..) Tak ada apa yang nak ditutup sebab kita bukan buat benda menyalahi undang-undang dan kita bukan bawah tanah. Tapi kalau nak tangkap juga memang mangkuk.... "kita mahu telus dan mulusssssss"

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!