foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Friday, April 18, 2008

RESOLUSI DARI PERTEMUAN HR9808 DI KL

R9808 adalah wadah bebas bukan partisan yang akan siap sedia memberi kerjasama kepada Barisan Rakyat di seluruh Malaysia dalam apa juga keadaan.


Bendera Malaysia

Bendera Malaysia mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri - Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Sabah, Sarawak, Selangor dan Terengganu dan Kerajaan Persekutuan.

Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.Lambang Negara

Lambang Malaysia menunjukkan bintang pecah 14 menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia, dan Kerajaan Persekutuan, manakala bintang bersama-sama anak bulan itu tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Lima bilah keris itu tanda Negeri-negeri Melayu yang Tiada Bersekutu dahulu (Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu).

Bahagian sebelah kiri perisai itu menandakan Negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan dengan pokok Melaka itu Negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat dahulu. Dalam empat jalur yang sama besarnya dalam bahagian tengah itu, warna-warna hitam dan putih ialah warna Pahang, merah dan kuning warna Selangor, hitam, putih dan kuning warna negeri Perak, merah, hitam dan kuning warna Negeri Sembilan.

Empat buah negeri ini ialah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Tiga Bahagian di sebelah bawah itu menandakan Negeri Sabah di sebelah kiri dan Sarawak di sebelah kanan. Di tengah-tengahnya ialah Bunya Raya - Bunga Kebangsaan. Harimau-harimau yang di tunjukkan sebagai penumpang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Lambang Malaysia,

Cogan - Bersekutu Bertambah Mutu - ditulis dengan tulisan rumi di sebelah kiri dan tulisan jawi di sebelah kanan. Warna kuning pada awan-awan itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.

Memandangkan Malaysia adalah sebuah negara yang berdaulat, bendera hanya dikibarkan pada tempoh dan waktu yang tertentu sahaja untuk memupuk semangat kenegaraan supaya rakyat Malaysia berasa megah dan menghormati bendera mereka.20 Apr 2008

Alhamdulillah, majlis dialog berjalan lancar dan mendapat sambutan dari semua pihak khasnya reformis baru dan lama. Kehadiran hampir 100 orang sebenarnya sudah amat bererti bagi ajk penganjur kerana matlamat untuk membentuk kesefahaman antara Reformis dan YB Pakatan rakyat telah tercapai serta pada masa yang sama telah diwujudkan sebuah jawatankuasa sekretariat HR9808 sementara mendapatkan izin IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat). Hasil dari persefahaman ini maka kami berjaya mencapai RESOLUSI tersebut:

RESOLUSI PERTEMUAN DIALOG REFORMIS (HR9808) DENGAN YB PAKATAN RAKYAT SEPERTI BERIKUT:


1. TERCAPAINYA KESEPAKATAN UNTUK MENERUSKAN KESINAMBUNGAN PERJUANGAN REFORMASI DI MALAYSIA YANG BERSESUAIAN DENGAN PASCA PRU-12.

2. KAMI BERKOMITMEN SEPENUHNYA BAGI MEMPERJUANGKAN HAK, KEADILAN DAN KEBAJIKAN RAKYAT MALAYSIA

3. SENTIASA MENDOKONG DAN MENJUNJUNG KEDAULATAN UNDANG-UNDANG DAN PERLEMBAGAAN MALAYSIA

4. KAMI TERUS KONSISTEN MEMPERTAHANKAN HAK ASASI MANUSIA DAN MENENTANG SEGALA BENTUK KEZALIMAN SEJAGAT

5. KAMI MENYOKONG PENUH VISI DAN MISI PAKATAN RAKYAT

6. BAGI MELAKSANAKAN AGENDA DI ATAS KAMI SEBULAT SUARA MEMUTUSKAN PEMBENTUKAN JAWATANKUASA SEKRETARIAT HR9808 (bagi urusan rasmi bermula dari 22 Apr - IKRAR).

Tarikh: 19 Apr 2008 Bertempat: KL International Hotel KL

JAWATANKUASA SEKRETARIAT

IKRAR (IKATAN KEBAJIKAN RAKYAT)

Pengerusi: Mustapa Mansor

HP: 012 3333825

mustm99@hotmail.com

Jawatankuasa baru akan diinformasikan dalam waktu terdekat.


No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!