foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Sunday, May 11, 2008

HARGA BARANG MAKIN GILA -SALAH SIAPA???

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat(Mulai 22 Apr - bagi tujuan resmi HR9808 menggunakan singkatan
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

12 May

IKRAR sedang membuat kajian kenapa harga barang naik mendadak sehingga ada yang naik hampir 50% dari harga asal. Kami melihat indikasi ini amat buruk kepada kebajikan hidup rakyat bawahan yang pendapatan mereka rata-rata di bawah RM 1000/bulan. Kenaikan mengejut mungkin disebabkan beberapa faktur di bawah:

1. Ditinjau dari ilmu ekonomi asasnya harga naik pasti akibat dari berlakunya peningkatan permintaan terhadap sesuatu barang/perkhidmatan dan penawaran barang tersebut di pasaran tidak mencukupi kehendak permintaan. Pelik juga selama ini barang-barang tersebut adalah barang biasa yang harganya agak stabil. Tapi sekarang berbeza. Semoga biro usahawan dan perniagaan dapat memberi pandangan dalam hal ini.

2. Kalau ditinjau dari sudut politik, memang ada baik buruknya kenaikan ini. Buruknya kepada kerajaan BN-UMNO ialah dari segi pengawalan harga pasaran yang tidak masuk akal mendadak selepas 2 bulan pru-12. Jika hanya faktur global rasanya kita boleh membuat perbandingan kenaikan harga di Singapura, Brunei, Indonesia dan Thailand. Apakah kenaikannnya tidak jauh berbeza atau terlalu jauh dengan Malaysia. Suasana ekonomi di Nusantara biasanya tidak terlalu jauh berbeza kerana faktur perubahan faktur ekonominya hampir sama. Apakah ini termasuk program balas dendam BN-UMNO kepada rakyat yang tidak mahu menyokong mereka. Ini bukan mustahil kerana politik BN-UMNO adalah politik menghalalkan cara. Bila rakyat rasa sakit mereka akan kembali menyokong UMNO-BN atau mereka akan memberontak supaya dirubah semula ke politik asal. Ada kemungkinan juga para tokeh yang berhabis ratusan juta mendanai Pru-12 ingin kembali modalnya segera melalui kenaikan ini. Info yang jelas dari banyak kalangan terutama para konglomerat yang amat mengharapkan kepada kemenangan kroninya agar projek terus mereka perolehi walau dengan apa cara sekalipun menindas rakyat. Harapan mereka berkecai dan hutang mereka dengan pihak bank dan institusi kewangan tidak dapat dengan segera ditampung kecuali dengan memaksa naik harga agar segala hutang piutang mereka dapat tertutupi. Semoga pihak PR dapat membuat kajian dan memberi penjelasan dalam hal ini.

3. Solusi yang diharapkan oleh rakyat ialah hidup mereka kembali normal dan mereka tenang. IKRAR akan mengundang beberapa NGO yang berkaitan agar dapat membuat suatu rumusan dan pendekatan terbaik bagi mendesak kerajaan agar percepatkan perlaksanaan strategi merendahkan harga barang. Apa cara sekalipun dan apa juga hujahnya bagi rakyat yang terpenting ialah mereka dapat hidup dalam keadaan tenang. Soal kerajaan mahu menyalahkan sesiapa tidak akan diterima lagi kerana dengan jelas BN masih memerintah.

...nanti sambung lagi..atau jika ada yang boleh bagi idea silakan ye!!

2 comments:

  1. Artikel di Blog ini bagus dan berguna bagi para pembaca.Anda bisa lebih mempromosikan artikel anda di Infogue.com dan jadikan artikel anda topik yang terbaik bagi para pembaca di seluruh Indonesia.Telah tersedia plugin/widget.Kirim artikel dan vote yang terintegrasi dengan instalasi mudah dan singkat.Salam Blogger!!!

    http://nasional.infogue.com/
    http://nasional.infogue.com/harga_barang_makin_gila_salah_siapa_

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas infonya dan kami akan segera menindalanjuti..IKRAR

    ReplyDelete

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!