foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Wednesday, May 14, 2008

Perhimpunan 60 tahun ‘Nakbah Palestin’ di bangunan PBB, 16 Mei

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat(Mulai 22 Apr - bagi tujuan resmi HR9808 menggunakan singkatan
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

15 May.

Kepada sdr/sdri yang prihatin atas nasib rakyat Palestin, sila hadir bersama dalam perhimpunan ini...Nasib rakyat yang tertindas di mana sahaja adalah akibat dari kerakusan dan kerendahan adab manusia. Semoga sdr/sdri dapat menyokong perjuangan ini.. ..

Perhimpunan 60 tahun ‘Nakbah Palestin’ di bangunan PBB, 16 Mei

KUALA LUMPUR, 14 Mei (Hrkh) - Satu perhimpunan sempena 60 tahun ‘Nakbah Palestin’ akan diadakan di bangunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Damansara, Jumaat 16 Mei ini.

Perhimpunan yang diadakan sempena kekejaman regim Israel ke atas Palestin itu bermula jam 11.00 pagi, sebelum penyerahan petisyen dan 100,000 tanda tangan kepada PBB bagi membantah tindakan Israel yang menindas rakyat di bumi Palestin sejak 60 tahun lalu.

15 Mei 1948, penubuhan negara haram Israel di atas bumi Palestin telah diisytiharkan secara rasminya dan turut dikenali sebagai ‘nakbah’ yang bermaksud malapetaka atau bencana besar.

Dalam peristiwa tersebut, Zionis telah bertindak kejam dengan mengusir lebih daripada 60 peratus rakyat Palestin (lebih kurang 800 ribu orang daripada sejumlah 1.39 juta) ke luar negara, manakala 30 ribu lagi diusir ke daerah-daerah yang ditakluki mereka.

Daripada jumlah 580 perkampungan rakyat Palestin yang wujud sebelum perang 1948, rejim Zionis telah menghancurkan 478 buah kampung serta terlibat dalam lebih 34 jenayah pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.

Sehubungan itu, wakil penganjur, Azmi Abdul Hamid, yang juga Presiden Teras berkata orang ramai dijemput hadir Jumaat ini bagi menyatakan sokongan serta membantah kekejaman regim Israel tersebut. - mns

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!