foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Sunday, June 15, 2008

GERAMM - TUMPUAN SEJUTA PROTES RAKYAT - 5 JULY

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat(Mulai 22 Apr - bagi tujuan resmi HR9808 menggunakan singkatan
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

14/15/16 jUN

Mohon maaf kerana 3 hari tak sempat update. Komputer rosak dan memang agak sebuk juga minggu ini terutama bagi memberi penjelasan tentang betapa pentingnya rakyat faham akan kewajaran demonstrasi bantahan harga minyak di seluruh Malaysia dan kemuncaknya pada 5 July di KL.

Sempat bertemu dengan komuniti Indian di Selayang hampir sejam dan alhamdulillah nampak mereka makin jelas dan mahu turut bersama menjayakan kempen GERAMM (Gerakan anti manipulasi minyak) serta PROTES terutama ke seluruh rumah ibadat, persatuan penduduk dan ngo yang ada di Selayang. Bermula dari ceramah kelompok, mini demo di tempat masing-masing, peace walk pada 28 Jun di KL, Selangor dan beberapa tempat lain. Kemuncaknya ialah pada 5 July dan diharap Selayang dapat menghantar antara 20,000 ke 30,000 rakyat ke jalan bagi mendesak turunkan harga minyak.

Di Gombak ada juga yang masih bertanya apa wajarnya demo? Secara ringkas saya menjawa:
1. Cara lain mereka tak faham dan tak mahu faham.
2. Tak wajar naik sampai 41% kerana keuntungan Petronas sebelum ini amat besar serta tujuan diwujudkan Petronas juga adalah untuk menstabilkan harga minyak di pasaran lokal Malaysia bagi membantu rakyat.
3. Negara lain sebagai pengeluar minyak boleh rendahkan harga lokal untuk rakyat mereka tapi di Malaysia tak boleh? Membazir wang Petronas oleh pemimpin UMNO-BN lebih besar dari subsidi kepada rakyat selama ini.
4. Rakyat berhak tuntut kehidupan yang lebih baik kerana wang Petronas adalah wang rakyat hasil dari anugerah Allah kepada rakyat Malaysia. Petronas bukan milik Mahathir atau Badawi atau suku sakat mereka tapi ianya adalah milik semua rakyat. Maka jika didapati mana-mana pihak yang telah merampas hak rakyat ini sehingga membazir maka menjadi tanggungjawab mereka bertaubat dan kembalikan hak rakyat ini walaupun satu sen. Kejahatan ini telah berlaku sejak awal penubuhan Petronas sehingga sekarang dan tiada siapa yang mahu bertanggungjawab atas kepentingan rakyat ini.
5. Maka jika di parlimen hak rakyat boleh dopermainkan maka apakah ada saluran lain untuk mendesak mereka?

Membaca artikel tentang hak rakyat yang dirampas oleh pemimpin UMNO-BN membuat air mata mengalir kerana ianya terlalu pedih..kerana selama ini mereka adalah pelakon jijik yang menyamar sebagai seorang soleh di depan rakyat. Sungguh memalukan kerana mereka mengaku pejuangkan hak dan nasib rakyat khasnya Melayu tapi merekalah pemusnah nasib rakyat di Malaysia. Apa yang mereka lakukan selama ini jika tidak dihentikan sekarang maka...nasib celaka akan diwaris oleh anak cucu kita selama berdekad-dekad lagi.. Sudah pasti jika kita sayangkan anak cucu kita hal ini takkan kita biarkan..KITA PASTIKAN BERSAMA BERMULA DARI SEKARANG SEHINGGA 5 JULY ...kita terus mengatakan hal yang sama iaitu KITA MAHU HARGA MINYAK TURUN DAN NASIB RAKYAT DI BELA..ULANGKAN DAN SAMPAIKAN KEPADA SELURUH KELUARGA DAN MASYARAKAT.

Mungkin ada yang masih terkeliru kononnya demo bercanggah dengan syara'? Sila rujuk buku-buku Dr. Yusuf Qardhawi.."Fiqh Daulah..." hal demo ini amat jelas tidak bercanggah dengan Islam dan kemanusiaan sejagat. Maka ...ayuh kita bersama dalam gelombang besar ini meranapkan kezaliman...!! ..

Demonstrasi salah satu cabang dakwah, tarbiyah
Izwan Abdul Halim
Sun Jun 15, 08 6:44:44 am MYT

KOTA SARANG SEMUT, 15 Mei (Hrkh) - Menyertai demonstrasi adalah sesuatu yang tidak bertentangan dengan syariah sebaliknya merupakan satu dari cabang dakwah dan proses pentarbiyahan.

Menurut Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah, Ustaz Zainal Asri Romli, demonstrasi dalam harakah merupakan satu uslub daripada uslub dakwah dan satu wasilah daripada wasilah dakwah.

"Kita jangan terpengaruh dengan pandangan yang mengatakan demontrasi ini sebagai 'ghairu syarie' (tidak syarie) sebab ia juga merupakan satu pentarbiyyahan juga," ujar beliau ketika ditanya Harakahdaily berhubung demonstrasi yang dicetuskan sebagai bantahan kepada kenaikan harga minyak.

Menyertai demonstrasi menurut beliau, adalah proses untuk mentarbiyah diri.

"Kalau demontrasi kita tidak berani sertai, apatah lagi perang yang sememangnya lebih dahsyat," tuturnya berkias mengakhiri temubual tersebut. - mks. _

Data bukti kerajaan mewah, tetapi terus zalimi rakyat

Kickdefella
Sun Jun 15, 08 7:25:29 am MYT

Data daripada Bank Negara Malaysia dan Pembendaharaan Negara membuktikan bahawa Kerajaan sebenarnya selesa dan mewah akibat kesan kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia.

Data Pembedaharaan menunjukkan kenaikan pendapatan hasil kerajaan melonjak semenjak Abdullah Ahmad Badawi menerajui negara dan lonjakan ini adalah disebabkan kenaikan hasil yang diperolehi kerajaan menerusi

1. Cukai Langsung dari Cukai Pendapatan Syarikat Petroleum yang meningkat dari RM 11.5 B pada tahun 2004 kepada RM 20.7 B dalam tahun 2006.

2. Cukai Tak Langsung dari Duti Eksport Petroleum yang meningkat dari RM 1.5 B pada tahun 2004 kepada RM 2.3 B pada tahun 2006.

3.Hasil Bukan Cukai - Dividen Petronas daripada RM9.1 B dalam tahun kewangan 2004 yang melonjak 100% kepada RM18.0 B pada tahun berakhir 2006.

4. Hasil Bukan Cukai - Royalti Petroleum dan Gas yang meningkat dari RM2.5 B pada tahun 2004 kepada RM4.2 B pada tahun 2006.

Image(Data ini diperolehi dari sumber Perbendaharaan Negara dan boleh dilihat umum di treasury.gov.my).

Kenaikan pendapatan kerajaan ini adalah berkait rapat dengan keuntungan besar yang diperolehi oleh syarikat Petroleum terutamanya Petronas yang mengaut keuntungan terus daripada kenaikan harga pasaran minyak mentah dunia.

Bagaimanapun, Data daripada Bank Negara Malaysia menunjukkan perbelanjaan kerajaan untuk subsidi tidak melonjak dengan ketara akibat daripada kenaikan kenaikan harga minyak di pasaran dunia. Data Bank Negara menafikan hakikat yang cuba diutarakan oleh kerajaan bagi menaikan harga bahan bakar untuk kenderaan di Malaysia.

(Walaupun data berakhir pada tahun 2006, tetapi kita boleh bayangkan trend di antara kenaikan harga minyak dan peningkatan perolehan kerajaan apabila pasaran minyak mentah dunia terus melonjak pada tahun 2007 dan 2008.)

ImageData yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia menunjukkan pada tahun 2004, Kerajaan membelanjakan sebanyak RM5.8 B untuk segala subsidi iaitu termasuk subsidi bahan bakar, subsidi bahan makanan dan lain-lain.

Pada tahun 2005, perbelanjaan kerajaan bagi tujuan subsidi bagaimanapun meningkat hampir 3 kali ganda kepada RM13.4 B tetapi perbelanjaan untuk subsidi bagaimanapun menurun semula pada tahun 2006 kepada hanya RM10.1 B sedangkan mulai 2006 desas-desus dalam kerajaan untuk menamatkan pemberian subsidi bahan bakar mula timbul.

Walaupun kenaikan pendapatan hasil kerajaan dari sumber Petroleum meningkat dengan mendadak yang membuktikan hasil kerajaan turut meningkat setiap kali harga minyak mentah dunia meningkat, tetapi subsidi yang dikeluarkan oleh kerajaan tidak meningkat pada peratusan yang sama.

Kerajaan membiarkan rakyat menanggung beban kenaikan harga minyak mentah dunia sebaliknya kerajaan menikmati perolehan yang amat positif dari kenaikan itu.

Sebaliknya data-data dari kerajaan jelas menunjukkan kerajaan sebenarnya mampu dengan selesa menurunkan harga bahan bakar petrol dan diesel dengan meningkatkan subsidi setanding dengan peratusan kanaikan perolehan kerajaan.

Sebaliknya, kerajaan bertindak menaikan harga minyak. Rakyat dijanjikan dengan menanggung sendiri beban kenaikan harga minyak, kerajaan akan mempertingkatkan taraf hidup dan kualiti hidup penduduk menerusi pembiayaan projek-projek yang mampu meringankan beban rakyat.

Malangnya, walaupun terpaksa menanggung beban kenaikan harga minyak, rakyat tidak pula dapat menikmati janji-janji kerajaan itu. Projek-projek kerajaan yang diumumkan sering dibatalkan dan pembayar cukai dipaksa pula membayar ganti rugi akibat pembatalan kontrak-kontrak oleh kerajaan.

Apa yang jelas lagi bersuluh, beban rakyat bukanlah disebabkan kenaikan harga minyak tetapi disebabkan kebebalan dan sikap tidak bijak Kerajaan yang diterajui oleh Abdullah Haji Ahmad Badawi. - kickdefella.wordpress.com _

Kenaikan harga minyak jejas usaha basmi kemiskinan
Harakahdaily
Sun Jun 15, 08 11:06:09 am MYT

KUALA LUMPUR, 15 Jun (Hrkh) - Beberapa pakar ekonomi berpendapat kenaikan mendadak harga bahan bakar kebelakangan ini, boleh menjejaskan sasaran kerajaan untuk menghapuskan sepenuhnya kemiskinan tegar di negara ini menjelang 2010.

Mereka yakin kenaikan harga bahan itu sebanyak 40 peratus seperti yang diumumkan baru-baru ini berikutan kenaikan mendadak harga minyak dunia, pasti memberi kesan yang tidak menggembirakan terhadap rancangan itu.

April lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Amirsham A. Aziz berkata beliau yakin kerajaan akan berjaya mencapai sasarannya untuk menghapuskan kemiskinan, walaupun harga minyak dunia terus meningkat.

Bagaimanapun, sesetengah ahli ekonomi mempamerkan sikap kurang yakin mereka terhadap prospek itu dengan memberi alasan bahawa berdasarkan kuasa membeli yang ada sekarang, lebih banyak rakyat Malaysia sebenarnya boleh dianggap tergolong dalam kelompok "miskin".

Bernama melaporkan ahli ekonomi kanan Bank Islam Malaysia Azrul Azwar Ahmad Tajudin berkata andaian ini dibuat berdasarkan kuasa membeli dalam kalangan rakyat yang kini menurun dengan begitu ketara berikutan pelaksanaan langkah penyusunan semula subsidi bahan bakar.

"Seperti sebelum ini, kenaikan harga bahan bakar akan menyebabkan harga semua benda lain turut meningkat, daripada makanan, hinggalah kepada barang keperluan, termasuk perkhidmatan.

"Bagi golongan miskin, kenaikan harga bahan bakar baru-baru ini memberi pukulan hebat terhadap kehidupan mereka. Sejak setahun lepas, mereka terpaksa bergelut untuk hidup akibat kenaikan kos makanan. Kini, mereka menerima satu lagi pukulan apabila harga bahan bakar melonjak, sedangkan pendapatan mereka tidak bertambah," katanya.

Sambil mengkategorikan isi rumah yang berpendapatan kurang RM1,500 sebulan sebagai keluarga miskin, Azrul Azwar berkata sebelum ini, kumpulan berkenaan membelanjakan 40 hingga 50 peratus daripada pendapatan mereka untuk membeli makanan dan apabila harga bahan bakar meningkat sekarang, mereka terpaksa mengikat perut bagi memenuhui keperluan lain.

Oleh itu, kata beliau, kaedah yang digunakan sekarang bagi menentukan garis kemiskinan, perlu disemak semula kerana ia tidak mencerminkan hakikat sebenar.

"Saya rasa pendapatan yang dikategorikan sebagai garis kemiskinan sekarang tidak relevan dengan kos sara hidup yang meningkat hari demi hari. Bagi saya, ia sepatutnya jauh lebih tingi, mungkin sekitar RM1,500 sebulan," katanya.

Berdasarkan pengiraan 2005, garis kemiskinan bagi seluruh negara ialah pendapatan bulanan sebanyak RM691, manakala bagi semenanjung pula jumlahnya ialah RM661, Sabah (RM888) dan Sarawak (RM765). Pengiraan ini adalah bagi keluarga yang mempunyai lima anggota.

Bagi meringankan beban golongan ini, Azrul Azwar mencadangkan agar kerajaan memperuntukkan sebahagian daripada RM2 bilion yang diperoleh melalui langkah berjimat-cermat yang diumumnya baru-baru ini, untuk diagihkan kepada golongan terbabit.

"Bukan bantuan dalam bentuk wang. Sebaliknya kerajaan perlu mengenal pasti siapakah yang tergolong dalam kumpulan ini dan membantu mereka dalam bentuk lain," katanya.

Bagaimanapun, beliau berpendapat langkah yang diambil kerajaan pada masa ini berada di landasan yang betul ke arah meringankan beban rakyat.

Penolong Naib Presiden Jualan Institusi Alliance Investment Bank Shahrul Kamal Ramli, yang sependapat dengan Azrul Anwar bahawa semakin banyak rakyat Malaysia akan tergolong sebagai golongan miskin berikutan kenaikan harga bahan bakar, berkata rakyat negara ini sepatutnya diberi peluang berkongsi kekayaan yang dinikmati oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Sambil menyifatkan pengguna sebagai "peserta kecil" dalam sebuah konsortium besar, iaitu negara, beliau berkata seperti pemegang saham dalam syarikat senaraian awam, rakyat negara ini juga sepatutnya dibayar dividen berdasarkan keuntungan yang diraih oleh syarikat itu.

"Maksud saya ialah GLC yang kebanyakannya dimiliki secara penuh atau sebahagiannya oleh kerajaan seperti Petronas, Tenaga, patut memberi bonus tunai kepada rakyat.

"Tahukah anda bahawa di Singapura, kerajaan membayar bonus kepada rakyatnya?Tahun lepas, setiap daripada mereka menerima sekitar S$700 atau RM1,800," kata beliau.

Menjelaskan rasional cadanganya itu, Shahrul Kamal berkata walaupun kenaikan harga setiap liter petrol sebanyak 78 sen dan diesel sebanyak RM1 menjejaskan semua orang, tetapi golongan miskinlah yang paling teruk menerima akibatnya.

"Mari kita lihat begini... seorang ada RM1 dan seorang lagi RM100. Tambahan perbelanjaan sebanyak 20 sen bagi orang yang ada RM100 sudah tentu tidak seberapa kesannya, berbanding orang yang hanya ada RM1," kata beliau.

Beliau berkata wang yang diberi secara tunai sebagai ganti bagi subsidi bahan bakar, tidak memberi manfaat kepada semua orang yang memerlukan bantuan kerana hanya mereka yang memiliki kenderaan, layak menerimanya.

"Bagaimana dengan mereka yang tidak memiliki kenderaan dan bergantung sepenuhnya pada pengangkutan awam? Mereka tidak layak menerima rebet itu, sedangkan kenaikan harga bahan bakar memberi kesan yang pelbagai dan kumpulan ini juga menerima akibatnya kerana harga semua barang akan turut meningkat," kata beliau.

Shahrul Kamal juga mempertikaikan keberkesanan sesetengah langkah yang dilaksanakan kerajaan seperti kad fleet, yang pada pandangan beliau, boleh disalahgunakan.

Beliau berkata kerajaan masih boleh memberi subsidi bahan bakar yang "selesa" kepada rakyat jika kuantum keuntungan Petrons yang diperuntukkan bagi tujuan subsidi, dikira berdasarkan harga pasaran global.

"Pada masa ini, kerajaan belum menjelaskan formula yang digunakannya dalam mengira peratusan yang diberi oleh Petronas daripada keuntungannya. Mereka hanya beritahu kita jumlahnya.

"Dalam hal ini, saya mencadangkan, mungkin kerajaan boleh menimbang menggunakan satu kuantum berdasarkan harga pasaran. Contohnya, kalau harganya AS$40 setong, mungkin Petronas patut bayar 40 peratus dan jika lebih AS$80, mereka bayar 75 peratus. Saya yakin, jika ini dilakukan seperti yang sewajarnya, rakyat masih boleh menikmati harga bahan bakar yang tidak membebankan mereka," katanya.- mks._

Harga minyak 'hadiah' BN pada penyokongnya

Azamin Amin Foto Wan Zahari Wan Salleh
Sun Jun 15, 08 6:45:55 am MYT

KUALA LUMPUR, 15 Jun (Hrkh) - Seluruh rakyat patut 'berterima kasih' kepada sesiapa yang baru menyertai atau menyokong Umno dan Barisan Nasional (BN) kerana sokongan mereka ini telah menyumbang kepada keyakinan Umno/BN untuk menaikkan harga minyak yang jelas membebankan rakyat Malaysia.

ImageKetua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar berkata jika mereka (yang menyertai) tidak menyokong Umno ketika bekas presidennya Tun Dr Mahathir Mohamad pun menarik diri kemungkinan Umno terpaksa berfikir dua kali untuk menaikkan harga minyak ini.

"Biarlah ia menjadi pengajaran kepada orang yang menyertai Umno/BN atau bekerjasama dengan Umno/BN atau berhasrat untuk menyertai kerajaan BN bagi menindas rakyat melalui kenaikan harga minyak ini," katanya dalam tulisannya di Harakah keluaran terbaru.

Dalam menangani masalah kenaikan tersebut sepatutnya Perdana Menteri mengumumkan beliau dan semua anggota kabinet tidak layak untuk menerima gaji dan elaun kerana mereka tidak bekerja untuk membangunkan negara dan mengeluarkan rakyat daripada bebanan hidup, katanya.

ImageKatanya, kerajaan juga sewajarnya menghapuskan projek-projek membazir dan menghapuskan tender runding reka dan bina kerana ia melibatkan kos yang besar iaitu hampir sekali ganda daripada kos tender terbuka.

Kerajaan juga wajar menghentikan projek-projek membazir yang mengakibatkan rakyat menanggung beban seperti penganjuran Kejohanan Bola Sepak Belia Asia (CYC) yang menelan kos hingga RM17 juta, yang diakui oleh Menteri Belia dan Sukan serta Presiden FAM sebagai tidak bermanfaat untuk Negara dan pembangunan bola sepak, katanya.

"Begitu juga projek seperti Taman Tamadun Islam di Terengganu yang menelan hampir RM1 bilion.

"Petronas sendiri membazirkan wangnya dengan banyak untuk orkestra di KLCC, termasuk membelanja sehingga RM3.5 juta sebulan untuk membayar gaji 105 orang pemuzik orchestra yang majoritinya rakyat asing," kata Mahfuz yang juga merupakan Ahli Parlimen Pokok Sena.

ImageKesan daripada itu beliau membangkit persoalan bagaimana Petronas boleh bersungut tentang peningkatan kos pengurusannya mencecah 200 peratus, sedangkan pembaziran begitu banyak berlaku.

"Jika dikaji Laporan Ketua Audit Negara, kita akan dapati begitu banyak pembaziran dalam perbelanjaan awam. Sepatutnya pembaziran ini telah lama diatasi," katanya yang merujuk soal pembaziran kerajaan mempengaruhi kesan kenaikan harga minyak demi menampung kerugian akbibat salah urus dana negara dan rakyat jelata. - mks. _

Perhimpunan di Istana Negara, 6 ditahan
Abdul Rahim sabri Jun 14, 08 11:06am

Enam orang, termasuk tiga ahli Parlimen PKR ditahan, dipercayai kerana mempertikaikan tindakan polis melarang sekumpulan 70 orang penyokong Hindraf berhimpun di depan Istana Negara.

Kumpulan itu termasuk 48 kanak-kanak yang membawa ‘teddy bear' untuk diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong sempena sambutan Hari Bapa hari ini.

Ia merupakan tindakan simbolik bagi mencerminkan anak-anak kepada tahanan ISA yang tidak dapat menyambutnya bersama bapa masing-masing yang ditahan di Kem Tahanan Kamunting.

Antara yang ditahan di Kamunting ialah lima pemimpin Hindraf itu - M Manohan, P Uthayakumar, V Ganabatirau, R Kengadharan dan K Vasantha Kumar.

Mereka ditahan pada 13 Disember tahun lalu, selepas terbabit menganjurkan perhimpunan 25 November lalu serta membuat kenyataan yang berunsur hasutan terhadap kerajaan.

Seorang daripada mereka, Manoharan bertanding dalam pilihanraya umum 8 Mac lalu atas tiket DAP dan menang kerusi negeri Kota Alam Shah.

palace arrested mp 140608Beliau memperolehi 12,699 undi untuk menewaskan calon BN-Gerakan, Ching Su Chen yang memperolehi 5,515 undi.

Sementara itu, tiga ahli parlimen PKR yang ditahan itu ialah Zuraida Kamaruddin (Ampang), Sivarasa Rasiah (Subang) dan PKR S Manikavasagam (Kapar).

Sivarasa adalah naib presiden PKR. Zuraidah adalah ketua Wanita PKR, manakala Manikavasagam pula adalah anggota Majlis Kepimpinan Tertinggi (MPT) PKR.

Tiga orang lagi ialah N Surendran (penasihat undang-undang Hindraf); Salmah Ismail (setiausaha Zuraida) dan Loude Mary (aktvis Hindraf).

kira-kira 70 anggota polis termasuk 20 anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU), berkawal di luar Istana Negara.

Sivarasa ditahan pada kira-kira jam 10.25 pagi manakala Zuraida pula ditahan lima minit kemudiannya. Keenam-enam mereka kemudiannya dibawa dengan kenderaan polis ke balai polis Brickfields.

Pada kira-kira jam 10.40 pagi, kumpulan tersebut tiba dengan menaiki bas yang berhenti kira-kira 100 meter dari istana.

palace teddy bear 140608 bearsMereka kemudian berjalan beramai-ramai menuju ke Istana Negara, termasuk kira-kira 30 orang dewasa yang memakai lencana Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf).

Mereka turun melaungkan 'Daulat Tuanku' dan 'bebaskan tahanan ISA.

Berunding dengan polis

Bagaimanapun, mereka tidak dibenarkan menghampir istana oleh anggota polis yang mengawal kawasan tersebut.

Kemudian, Ahli Exco Kerajaan Negeri, Ronnie Liu tiba dan berunding dengan pegawai polis di situ. Turut berada di situ ialah Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman dan Ketua Polis Brickfield, ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid.

palace teddy bear 140608 kids policeSejurus selepas itu, Muhammad membenarkan kanak-kanak tersebut bergerak menuju ke pintu utama istana untuk menyerahkan 'teddy bear'.

Difahamkan, usaha untuk menghubungi pihak istana untuk menghantar wakil menerima hadiah dari kanak-kanak tersebut, tidak berjaya.

Ekoran itu, mereka mengambil keputusan untuk menyerahkan 'teddy bear' dan sedulang pisang kepada Ronnie sebagai mewakili kerajaan Selangor.

Mereka kemudiannya meminta kerajaan negeri mengatur untuk menyerahkan 'teddy bear' tersebut kepada Yang di-Pertuan Agong.

Kumpulan tersebut kemudiannya bersurai pada kira-kira jam 11.30 pagi. Perhimpunan pagi ini berjalan secara aman.

Manakala tiga ahli Parlimen PKR dan tiga lagi yang ditahan itu, dibebaskan kemudiannya dengan jaminan sendiri, dan dilihat keluar dari balai polis Brickfields pada kira-kira jam 12.45 tengah hari.

Sementara itu, Wan Abdul Bari kemudiannya memberitahu wartawan, mereka ditahan kerana didakwa menghalang anggota polis menjalankan tugas mereka.

48 kanak-kanak serah 'teddy bear'
Abdul Rahim Sabri Jun 14, 08 4:48pm
Kira-kira 48 kanak-kanak, dengan ditemani kira-kira 30 penyokong Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) berarak kira-kira 100 meter menujuk ke kawasan Istana Negara pagi tadi untuk menyerahkan 'teddy bear' kepada Yang di-Pertuan Agong sempena menyambut Hari Bapa.

Mereka tiba dengan sebuah bas, kira-kira jam 10.40 pagi. Perarakan itu terdiri daripada kanak-kanak yang terdiri daripada umur tujuh tahun hingga 12 tahun telah beratur untuk menuju ke Istana.

palace teddy bear 140608 kids walkingSambil berarak mereka mereka memegang teddy bear yang diletak dalam bakul. Turut bersama berarak ialah kira-kira 30 penyokong Hindraf, termasuk beberapa pemimpin, sambil melaungkan "Daulat Tuanku" dan "Bebaskan Tahanan ISA".

Perarakan itu telah diketuai oleh Penyelaras Hindraf, R S Thanenthiran dan S Jayathas. Mereka berarak ke kawasan istana dan tiba di situ kira-kira 10 minit kemudian.

Sebelum itu, penasihat undang-undang Hindraf, N Surendran telah ditahan polis bersama-sama dengan tiga ahli Parlimen PKR kerana didakwa menghalang polis menjalankan tugas di depan Istana Negara.

Bagaimanapun, ketika menghampiri Istana Negara, perarakan mereka terhenti kerana jalan masuk ke situ telah dihalang oleh kira-kira 20 anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU). Turut berada di situ ialah kira-kira 30 lagi anggota polis biasa.

palace teddy bear 140608 celebrateThanenthiran kelihatan berbincang sesuatu pihak polis. Bagaimanapun, mereka masih tidak dibenar meneruskan perarakan menuju ke pintu utama istana.

Sambut Hari Bapa

Semasa menunggu di situ, orang dewasa yang menyertai kumpulan tersebut kedengaran melaungkan berkali-kali 'Bebaskan Uthayakumar', 'Daulat Tuanku', We Love The King', Raja Sayang Anak', dan 'Agong Cintakan Anak'.

Beliau kedengaran memberitahu pihak polis bahawa kehadiran mereka adalah semata-mata untuk menghadiahkan 'teddy bear' kepada Yang di-Pertuan Agong sempena sambutan Hari Bapa esok.

Sebelum ini dilaporkan bahawa acara simbolik itu adalah bagi menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 70 kanak-kanak telah dinafikan hak untuk menyambut Hari Bapa kerana bapa-bapa mereka sedang ditahan di Pusat Tahanan Kamunting di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

bm lima tahanan hindrafAntara yang ditahan di Kamunting ialah lima pemimpin Hindraf itu - M Manohan, P Uthayakumar, V Ganabatirau, R Kengadharan dan K Vasantha Kumar.

Mereka ditahan pada 13 Disember tahun lalu, selepas terbabit menganjurkan perhimpunan 25 November lalu serta membuat kenyataan yang berunsur hasutan terhadap kerajaan.

Seorang daripada mereka, Manoharan bertanding dalam pilihanraya umum 8 Mac lalu atas tiket DAP dan menang kerusi negeri Kota Alam Shah.

Beliau memperolehi 12,699 undi untuk menewaskan calon BN-Gerakan, Ching Su Chen yang memperolehi 5,515 undi.

Benar serah 'teddy bear'

Ketika Thanenthiran sedang berbincang dengan anggota polis di situ, kanak-kanak terbabit kelihatan mendiam diri, dan di wajah mereka terbayang rasa takut.

Seorang wartawan meminta orang ramai supaya memberi ruang udara kepada kanak-kanak tersebut yang kelihatan rimas dan berpeluh kerana kepanasan.

Jam sudah menunjukkan jam 11.15 pagi dan hari semakin panas. Manakala lalulintas agak sesak apabila pemandu memperlahan kenderaan mereka untuk melihat apa yang berlaku di situ.

Kemudian kelihatan Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor, Ronnie Liu muncul dan berjalan menuju ke Thanenthiran untuk membantu berbincang dengan pihak polis.

palace teddy bear 140608 bearsTurut kelihatan di situ ialah Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman yang berpakaian sukan dan Ketua Polis Brickfields, ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid.

Sejurus kemudian, Muhammad kelihatan mengarah anggotanya supaya membenarkan kanak-kanak tersebut berjalan menuju ke arah pintu utama istana.

Thanenthiran kemudiannya memberitahu mereka yang berkumpul di situ bahawa usaha untuk menghubungi pihak istana bagi menerima 'teddy bear' tersebut, gagal.

Diminta beredar

Ekoran itu, Thanenthiran memutuskan untuk menyerahkan 'teddy bear' tersebut kepada Ronnie selaku wakil kerajaan negeri Selangor.

palace teddy bear 140608 ronnie acceptBeliau meminta Ronnie supaya menyerahkan kesemua 'teddy bear' itu kepada Yang di-Pertuan Agong pada hari yang sesuai.

Sebelum itu, kedengaran seorang bapa memberitahu anaknya dan kanak-kanak yang lain, dalam bahasa Tamil supaya bersabar kerana menurutnya, Raja akan menemui mereka.

Apabila mereka melihatkan Ronnie yang menerima 'teddy bear' tersebut, seorang daripadanya dia terus kepada bapanya, apakah orang itu (Ronnie) Raja berkenaan.

Tidak lama selepas itu, mereka pun beramai-ramai bersurai secara aman.

Sebelum ketibaan tersebut, polis telah menahan tiga ahli Parlimen PKR - Zuraida Kamaruddin (Ampang), Sivarasa Rasiah (Subang) dan PKR S Manikavasagam (Kapar) serta tiga orang lagi kerana didakwa menghalang tugas polis yang diarahkan mengawal kawasan tersebut.

palace teddy bear 140608 arrestedSebelum ditahan, Ketua Polis Daerah Brickfields, ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid memberi masa selama lima minit kepada mereka untuk beredar dari situ.

Bagaimanapun, mereka enggan berbuat demikian kerana menganggap mereka tidak melakukan kesalahan untuk berada di situ.

Menurut Zuraida, yang juga ketua Wanita PKR, beliau datang ke situ sebagai mewakili presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail.

Sivarasa pula adalah naib presiden PKR. Zuraidah adalah ketua Wanita PKR, manakala Manikavasagam pula adalah anggota Majlis Kepimpinan Tertinggi (MPT) PKR.

Tiga orang lagi itu ialah N Surendran (penasihat undang-undang Hindraf); Salmah Ismail (setiausaha Zuraida) dan Loude Mary (aktvis Hindraf).

Pada masa yang sama, terdapat kira-kira 200 pelancong asing yang berada di situ dan pihak polis telah meminta mereka beredar dari kawasan tersebut.

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!