foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Saturday, August 23, 2008

ISU SUMPAH SEMUA JADI SIBUK...?

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.Singkatan;
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)21/22/23/24 oGOS..

Selama beberapa hari di Permatang Pauh dan bertemu dengan pengundi tidak habis-habis dengan isu sumpah. Ini adalah natijah hujah dari beberapa anak murid pengikut Dr. Asri dan Ust. Hadhari Abdullah Badwi yang keluar masuk kampung menyebarkan fahaman sesat sumpahan pak nujum lebai malang. Salah seorang anak murid dari jamaah Hadhari Ezamiin yang belum tamat mengaji namanya Ust. Lokman Adam dan beberapa orang ust..dari jamaah yang sama telah melompat-lompat dari satu pentas ke satu pentas BN dengan penuh semangat memberi hujah "fatwa sumpah makan babi".Aduhai kawan awat jadi sumpah babi pula ni?? Begitulah dengan Ust. Hamdan Taha, Ust Ghani Haron..dll semuanya telah berbaiah dengan sumpah makan babi..Soalannya jamaah mereka terus mengajar tentang cara sumpah jika makan babi dan babi juga jadi gelak ketawa... . Jadi saya pun hairan, orang lain dan media bercerita tentang bersumpah soal kes qazaf (penuduh tanpa 4 saksi dikenakan hukuman sebat 80 kali) dan mereka berhujah makan babi pula...?? Apa hal ni... kenapalah tak habis-habis lagi hal sumpah sampai hari ini ada Prof juga nak turut sama berbicara soal sumpah...Kami siarkan bagi tujuan renungan dan kajian...Jika kenyataan beliau sesat tanpa dipaksa.. maka tunggulah azab yang pedih dari Allah...Bertaubatlahhhh!!!

Akibat tak sahut sumpah

PROF. MADYA DR. MOHD. RADZI OTHMAN, Pensyarah Jabatan Pengajian Islam (USM).

PROF. MADYA DR. MOHD. RADZI OTHMAN, Pensyarah Jabatan Pengajian Islam (USM).
PERISTIWA mubahalah atau sumpah laknat yang berlaku baru-baru ini adalah sesuatu yang baru kepada umat Islam di Malaysia. Menurut tokoh agama, Prof. Madya Dr. Mohd. Radzi Othman, beliau tidak pernah mendengar sumpah laknat dilakukan di negara ini.


Bagi merespons tulisan Prof, kebetulan selepas subuh kami sempat bersrapan bersama dengan Dato' Dr Hasyim Yahya Mantan Mufti Wilayah Persekutuan dengan jelas dan tegas memberi fatwa tentang isu ini:

1. Sumpah Saiful adalah tidak tepat dengan kehendak Islam jika dia tidak mendatangkan 4 orang saksi yang adil. Jadi kes ini telah termasuk dalam kes qazaf di mana Saiful boleh dirotan 80 kali rotan jika gagal mendatangkan 4 orang saksi.

2. Sumpah hanya ada dalam kes Li'an bagi suami isteri dan selain dari itu tidak ada sumpah dan bersesuaian dengan akta yang berlaku di Malaysia. Kes ini mesti dirujuk ke mahkamah dan diselesaikan oleh mahkamah. Apakah ada erti jika hanya DSAi bersumpah dan kes tetap berjalan tanpa ada sebarang perubahan serta solusi.

3. Seandainya DSAI adalah seorang pengamal seks luar tabii maka sudah tentu yang paling awal membuat laporan ialah Ezam Mohd Nor kerana beliau adalah mantan sekretari terdekat yang sekarang menjadikan DSAI sebagai musuh utamanya. Tidak masuk akal langsung staf yang terdahulu yang telah keluar dari PKR tidak mahu menggunakan isu ini bagi kepentingan politik sekarang.

4. Begitu juga dengan rumahtangga DSAI yang sehingga sekarang masih utuh dan tidak pernah terdengar berita tentang masalah rumah tangga beliau. Mustahil seorang homo boleh bertahan rumahtangga sehingga sekarang.

Pada malam 22 Ogos Dato' Dr Mohd Noor Manuti juga menegaskan dengan jelas di Masjid Tuan Abdullah:

1. Beliau mengenali DSAI sejak dari tahun 1968 dan sepanjang sejarah perjuangan beliau di universiti, ABIM, kerajaan, penjara sehinggalah sekarang beliau tetap konsisten tanpa berubah.

2. Ketika saya bertemu dengan tokoh-tokoh Islam di peringkat antarabangsa seperti Dr Yusuf Al Qardhawi, Syeikh Abd Majid Zandani dan pimpinan gerakan Islam seluruh dunia mereka sangat menghargai perjuangan dan keperibadian beliau. Maka bagi saya saksi seperti ini amat penting untuk menguatkan keyakinan saya bahawa DSAI adalah insan soleh yang bertaqwa.

3. Kaedah sumpah yang dilakukan oleh BN adalah sebagai senjata terakhir bagi memastikan kezaliman regim BN dapat bertahan. Dan dari konspirasi seperti inilah menjadi hujah yang rakyat wajib memilih bakal pemimpin yang tidak menzalimi rakyat. Dan jika dibandingkan dengan pemimpin yang ada maka DSAI adalah yang paling layak untuk memikul amanah tersebut.

Saya rasa untuk lebih kenal seseorang bertanyalah kepada isterinya, anak, keluarga dan teman dekat beliau. Fakta ini agak sentimental tapi ianya amat bererti bagi menangkis segala bentuk fitnah konspirasi yang melanda sekarang. Akhirnya kita serahkan kepada Allah swt dan terus menerus bermunajat ke hadrat Allah. Malam ini munajat bersama Dato' Tuan Guru Nik Abd Aziz di Masjid Bandar Perda dijangka dihadiri 10,000 orang dan kepada sdr di luar Permatang Pauh sila bermunajat ke hadrat Allah..!!

Semoga Allah menerima doa kita semua!! amin!!!

Malam semalam hampir 20,000 orang telah hadir ke Munajat Ummat di Masjid Bandar Perda. Lebih menarik lagi ialah dengan hadirnya Ust. Ramlang dan mengaku di hadapan DSAI, Tuan Guru Saleh , Mantan Mufti Wilayah Persekutuan Dato' Hashim Yahya, Ust Daud Iraqi, barisan ulama lain dan penyokong PR yang beliau telah dipaksa untuk menjadi saksi sumpah Saiful. Selepas Isya Tok Guru tiba dengan sambutan laungan takbir. Ini adalah suatu suasana baru yang patut kita amalkan dan pertahankan. Di luar masjid kelihatan sdr yang bukan Islam turut menadah tangan ketika para ulama membacakan doanya dan sangat antusias mengikuti penjelasan dari para ulama. Alhamdulillah..Ustaz puts BN campaign in tatters
Chan Kok Leong Aug 25, 08 3:03am

..Maka bermulalah bocornya konspirasi dan siri pembocoran ini akan semakin meluas..alangkah hinanya pemimpin UMNO dan mereka yang bersama dalam konspirasi ini....

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!