foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Saturday, September 13, 2008

ISA BAGAIKAN SENDA GURAU PEMIMPIN ZALIM....? MAHATHIR JOIN BALIK UMNO DAN HARTANYA?

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.Singkatan;
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

13/14 SEPT

Membaca komentar dan kenyataan dari pemimpin BN-UMNO tentang ISA membuat hati rasa nak pecah. Betapa benak, keras, kotor dan hinanya jiwa seorang pemimpin atau pemikir yang sanggup bersetuju dengan suatu perbuatan zalim yang jelas terhadap rakyat yang tidak sehaluan dengan mereka. Sejarah sebenarnya terlalu banyak memberi gambaran ini tetapi ianya tidak berbekas langsung kepada pemimpin UMNO dan BN. Dengan alasan keselamatan mereka boleh berbuat apa sahaja. Inilah kualiti pemimpin yang memimpin rakyat Malaysia. Hati mereka kosong dari keprihatinan derita rakyat bahkan ,emjadikannya sebagai senda gurau dan gelak ketawa sesama mereka. Al quran ada menyatakan hal ini seperti dalam surah Al buruj yang dengan jelas gambaran betapa pemimpin zalim mempunyai tabiat yang sama. Sekalipun konteks alquran agak lebih spesifik kepada golongan pada masa itu tapi jika ditinjau dari sudut pesan moral sebenarnya ia menggambarkan suatu perbuatan yang akan berulang kepada sesiapa sahaja yang menggunakan kuasa secara zalim.

Saya sempat membca pandangan dari salah seorang akademiks di surat khabar kita dan menyokong sepenuhnya tindakan Tok Hamid Albar..rasa nak muntah dan amat meloyakan. Takkanlah sampai nak dapatkan beberapa ribu RM, boleh kita gadaikan intelektualitas kita kepada seorang pemimpin yang sudah desperado? Atau ini mungkin juga hasil dari terlalu banyaknya melantak rasuah sehingga hati mereka hilang rasa dan tanpa sedikit berdetik rasa belas terutama di bulan Ramadhan ini? Pak Lah yang lentuk juga sama tak punya rasa kesian dan apakah maknanya puasa sampai 30 hari? Puasa orang mukmin mustahil melahirkan perbuatan zalim kerana hatinya sangat sensetif dengan apa sahaja yang bercanggah dengan naluri insaniah. Malangnya rakyat Malaysia kerana dipimpin oleh mereka yang tidak berhati perut..

Saya ..sedut dari Utusan artikel di bawah dan sila saudara renungkan bagaimana jika BN akan terus memerintah di Malaysia 5 tahun lagi?...

ISA masih relevan di negara kita

AKTA Keselamatan Dalam Negeri (ISA) masih relevan dan terus berfungsi. Kali ini melibatkan tiga orang - wartawan, ahli politik dan blogger - yang ditahan pada Jumaat lalu. Ahli Exco Kerajaan Negeri, Teresa Kok, pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan wartawan wanita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng ditahan mengikut Seksyen 73(1) akta berkenaan.

Mengikut peruntukan itu, mereka boleh ditahan sehingga 60 hari tanpa perbicaraan sebelum Menteri Dalam Negeri membuat keputusan sama ada penahanan itu perlu dilanjutkan. Dua puluh tahun lalu, iaitu pada tahun 1987, 'Operasi Lalang' menggemparkan masyarakat apabila 100 ahli politik dan aktivis masyarakat ditahan di bawah ISA. Terakhir ISA mendapat perhatian ramai ialah sebelum pilihan raya umum lalu apabila ia digunakan dalam menangani isu Hindu Rights Action Force (Hindraf). Ketika itu, pada pertengahan Disember 2007, lima pemimpin Hindraf ditahan kerana mendalangi perhimpunan haram dan mencetuskan ketegangan dengan membangkitkan isu perkauman. Penahanan itu mengikut Seksyen 8(1) ISA yang membolehkan mereka ditahan sehingga dua tahun.

Penahanan tersebut bukannya dilakukan dalam keadaan tergesa-gesa atau sewenang-wenangnya walaupun mereka yang ditahan tidak dihadapkan ke muka pengadilan. Ini kerana menurut polis, kumpulan Hindraf itu dipantau sejak 28 Julai 2007 apabila mereka bergiat aktif menyemai sentimen perkauman di kalangan masyarakat India dengan membangkitkan kebencian dan penentangan terhadap kerajaan. Kemuncaknya satu perhimpunan haram diketuai lima pemimpin Hindraf itu diadakan di ibu negara bagi menyerahkan memorandum yang mendakwa kononnya masyarakat India di negara ini dipinggirkan dan kerajaan didakwa melakukan penghapusan etnik.

Sejarah negara memperlihatkan bahawa penggunaan ISA bukanlah sesuatu yang baru. Sebarang tindakan yang dilakukan tidak lebih dari satu proses untuk mententeramkan keadaan atau melindungi keselamatan negara. Ia merupakan tindakan pencegahan supaya kerajaan dapat memelihara negara daripada berlaku sesuatu yang tidak baik yang boleh menjejaskan keamanan. Melalui ISA, sebarang gerakan dan tindakan yang bertujuan menimbulkan masalah kepada keselamatan dan kesejahteraan hidup rakyat dan negara umumnya dapat diatasi segera.

Ini diakui oleh pensyarah kanan politik Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr. Mohamed Mustapa Ishak.

Katanya, ISA terpaksa digunakan apabila ada perbuatan dilihat mampu mencetuskan ancaman kepada keselamatan negara.

''Sebenarnya kenyataan sensitif oleh parti- parti politik terutama berkaitan dengan kaum bukanlah perkara baru, malah ia sudah berlaku sejak tahun 1969. Kalau ahli politik berani bercakap soal demikian maka mereka juga harus bersedia menanggung risikonya,'' kata Dr. Mohamed Mustapa.

Bagi beliau, ISA diperlukan dalam sebuah negara pelbagai kaum seperti Malaysia di mana hubungan antara kaum masih rapuh dan sebarang tindakan bertujuan mencetuskan rasa ketakutan atau marah sesuatu kaum itu tentu akan menimbulkan reaksi balas daripada kaum lain.

''Atas sebab itu, ISA adalah bertujuan mencegah sesuatu daripada berlaku. Kerajaan tidak boleh tunggu sehingga keadaan tidak terkawal baru hendak bertindak,'' katanya.

Boleh dikatakan setiap negara memperkenalkan akta yang dapat melindungi keselamatan termasuk Amerika Syarikat yang memperkenalkan Akta Patriot, Akta Anti Pengganas dan sebagainya yang bertujuan menghalang sesuatu yang tidak baik berlaku.

Pelbagai kesalahanTetapi ISA bukan sekadar menahan mereka yang terlibat secara langsung menimbulkan suasana yang boleh menghancurkan keamanan negara. Sebaliknya ia meliputi pelbagai kesalahan seperti pemalsuan wang syiling RM1, pemalsuan dokumen pengenalan, pemalsuan pasport rakyat China, penyeludupan pendatang asing tanpa izin serta terlibat dalam kumpulan Jemaah Islamiah, Daulah Islamiah, Pemisah Selatan Thailand dan Gerakan Militan Selatan Thailand.

ISA diperkenalkan oleh Kementerian Dalam Negeri pada tahun 1960 bagi menggantikan Ordinan Darurat 1948 dan dikanunkan dalam tahun 1960 yang bertujuan meneruskan pelaksanaan ordinan itu untuk menjamin wujudnya suasana selamat dalam kehidupan rakyat di Tanah Melayu ketika itu.

Dan kini ISA lebih merupakan akta yang mengenakan tindakan dan langkah-langkah pencegahan misalnya melalui penahanan pencegahan (preventive detention), pencegahan kegiatan subversif, penghapusan kegiatan yang bersifat ganas yang boleh menimbulkan suasana ancaman atau yang dianggap mengancam seseorang individu atau harta benda di mana-mana sahaja.

ISA digunakan untuk mencegah kegiatan yang bersifat politik diri dan yang cenderung memihak kepada musuh-musuh negara misalnya sewaktu zaman konfrontasi Indonesia terhadap pembentukan Malaysia (1963-1964), ancaman-ancaman subversif. ISA juga digunakan untuk membendung pergaduhan kaum ketika negara berhadapan Peristiwa 13 Mei 1969, rusuhan gerakan pelajar dan petani di Baling pada 1974, Operasi Lalang 1987 berhubung isu kekuasaan dan politik ketuanan Melayu. Begitu juga dalam isu-isu berkaitan ajaran dan fahaman agama yang bertentangan dengan cara dan anutan sedia ada, kegiatan-kegiatan antipolitik pemerintah yang melampau misalnya melalui demonstrasi, kegiatan yang menimbulkan hasutan dan kegelisahan rakyat termasuk pendatang tanpa izin, salah guna kuasa berhubung urusan imigresen, pemilikan senjata api dan peluru tanpa permit/lesen dan lain-lain.

Sehingga Mei lalu, seramai 10,711 orang ditahan di bawah akta itu. Tempoh tahanan pula mengikut keperluan tetapi ada juga yang ditahan dalam tempoh yang singkat setelah proses penyiasatan diperoleh.

Terbaru ialah yang melibatkan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng yang dibebaskan semalam selepas ditahan tengah malam kelmarin. Penahanannya tidak sampai dalam tempoh 24 jam.

Rekod juga menunjukkan tahanan ISA akhirnya dibebaskan dan mereka tidak dikenakan sekatan tertentu seperti tidak boleh terlibat dalam kegiatan politik atau pertubuhan-pertubuhan tertentu. Ramai yang pernah ditahan ISA muncul di pentas politik dan masing-masing berjaya dalam karier mereka.

Justeru, di mana silapnya ISA yang sering dikritik hebat oleh pelbagai pihak termasuk parti-parti politik?

Jelas sekali dalam keadaan-keadaan tertentu akta ini masih relevan dan diperlukan dalam mengawal suasana dalam negara. Harus diingat akta ini bukan semata-mata dikenakan ke atas orang politik sebaliknya ia tidak mengenal 'mangsa' sama ada kakitangan perkhidmatan awam, swasta, pelajar, pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pertubuhan agama dan sebagainya.

Memang ISA, warisan peruntukan undang- undang yang diwarisi sejak zaman penjajahan British. Akta ini mengalami pelbagai pindaan sejak diperkenalkan untuk menangani keganasan dan kekerasan bersenjata komunis pada zaman darurat. ISA dianggap begitu berkesan dalam menangani ideologi komunis yang diharamkan, zaman konfrontasi yang melibatkan ancaman dari negara luar dan membendung pergaduhan kaum dan isu-isu semasa yang memerlukan tindakan segera untuk meredakannya.

Walaupun ia dianggap ketinggalan zaman oleh sesetengah pihak tetapi kerajaan menganggap ia masih relevan dalam perkembangan semasa. Ia dianggap satu peruntukan undang-undang yang boleh membawa kepada perimbangan kestabilan politik negara.

Dalam hal ini, pada Mei lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar menegaskan ISA akan terus diguna pakai kerana ia masih relevan dengan keperluan semasa bagi melindungi keselamatan negara, keamanan dan undang-undang.

''ISA adalah satu bentuk undang-undang yang bertujuan mencegah perbuatan hasutan dan bukannya undang-undang punitif.'

''Kita perlu mencegah aktiviti hasutan daripada berlaku di negara ini kerana ia akan memberi impak negatif kepada masyarakat dan negara. Kerajaan tidak berniat untuk menahan sesiapa sahaja dengan sengaja di bawah ISA sebaliknya mengambil tindakan mengikut keperluan dan masa jika ada sesuau yang benar-benar mengancam negara," kata Syed Hamid.

Pandangan Syed Hamid itu juga disokong oleh Dr. Mohamed Mustapa.

''Sebenarnya apabila situasi memerlukan maka kerajaan terpaksa bertindak tanpa mengira siapa pun individu yang terlibat. Kerajaan sudah memberi ruang kepada semua pihak dalam bercakap dan memberi pandangan tetapi mereka perlu berhati-hati dan memahami sekatannya,'' katanya.

Kebanyakan parti politik sama ada di pihak kerajaan atau pembangkang mahu akta ini dihapuskan tetapi pada masa yang sama, dalam keadaan tertentu, mereka juga pernah meminta akta itu digunakan untuk menahan orang-orang tertentu.

Keselamatan negaraKetika mendesak supaya ISA dikaji semula atau dihapuskan, mereka mendakwa ISA sudah tidak relevan, menafikan hak kebebsan bersuara dan hak asasi manusia, penahanan tanpa bicara. Tetapi tidak lama selepas desakan itu, mereka juga menyuarakan supaya ISA dikenakan terhadap individu tertentu berhubung beberapa isu yang dianggap boleh menggugat keselamatan negara.

Gerakan, salah satu parti komponen Barisan Nasional (BN) pada Persidangan Perwakilan Nasional ke-28 pada tahun 1999 meluluskan usul meminta kerajaan memansuhkan akta itu. Parti itu juga meminta kerajaan menyemak semula undang-undang berkaitan keselamatan negara supaya hasrat ke arah pemansuhan itu dapat dilakukan.

Namun Pergerakan Pemuda UMNO tidak setuju kerana bimbang ada agenda politik tertentu di sebalik cadangan tersebut.

''Kalau setakat hendak membuat pindaan tertentu atau membuat semakan semula (keatas ISA) kerana tidak lagi relevan dengan keadaan semasa kita setuju tetapi kalau nak memansuhkan ISA, saya tidak setuju," kata Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Apabila timbul isu kontroversi Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail yang dikatakan mendakwa orang Cina Malaysia pendatang di negara ini, Gerakan tampil dengan cadangan lain. Wanita Gerakan mahu Ahmad ditahan di bawah ISA.

Pemimpin parti itu juga mahu Dewan Tertinggi BN mengambil tindakan di bawah akta hasutan atau mana-mana undang-undang berkaitan terhadap ahli politik parti komponen yang mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman.

Cadangan itu juga mendapat sokongan MCA dan ada di kalangan pemimpinnya yang mahukan Ahmad dikenakan tahanan di bawah ISA. Maknanya ISA tetap berguna.

Dewan Pemuda Pas Kelantan (DPPK) juga pernah menggesa kerajaan supaya mengkategorikan kes-kes yang membabitkan gejala murtad sebagai kes yang mengancam keselamatan negara dan dibendung di bawah ISA. Bagi DPPK itu, serangan akidah dan keimanan umat Islam akan merebak dan berleluasa jika tidak dibendung.

DAP juga pernah meminta polis mengambil tindakan tegas termasuk menggunakan ISA ke atas pemimpin UMNO yang didakwa menjadi dalang demonstrasi haram di Komtar Pulau Pinang pada Mac lalu.

Begitulah bernilainya ISA walaupun dalam keadaan tertentu ada pihak termasuk pemimpin politik yang mahu tetapi malu untuk menunjukkan betapa perlunya ISA dalam menghadapi keadaan tertentu.

Kenapa ISA masih diperlukan?

Paling utama tentulah kerana tahap keselamatan negara belum membolehkan ISA dimansuhkan. ISA diwujudkan apabila ada di kalangan rakyat yang tidak mempedulikan undang-undang. Mereka berani mencetuskan huru-hara dan menimbulkan unsur-unsur yang boleh menimbulkan rusuhan. Mereka menggunakan undang-undang jalanan

"Tindakan penahanan di bawah ISA ini terpaksa dilakukan kerana dalam soal melibatkan keselamatan negara, kita tidak ada pilihan. Kita kena faham dalam soal keselamatan, tidak timbul soal budi bicara sebaliknya tindakan,'' kata Ahli Parlimen Muar, Razali Ibrahim.

Bagaimanapun Razali mengakui dalam proses penahanan seseorang di bawah akta itu, pihak polis perlu mempunyai asas yang kukuh sebelum mengambil tindakan.

Bagi rakyat yang cintakan keamanan dan kedamaian, peruntukan undang-undang seperti ISA yang dianggap keras sebenarnya bukan bebanan kepada mereka. Sebaliknya mereka yang mendakwa mahu menggunakan kebebasan sehingga menjejaskan 'kehidupan' orang lain yang akan terasa betapa ISA ini memberi menjadi halangan terhadap tindak tanduk yang akan dilakukan.

Seperti kata Prof Dr. Mohamed Mustapa, kerajaan sudah memberi ruang kepada semua pihak dalam bercakap dan memberi pandangan tetapi mereka tidak berhati-hati atau tidak memahami sekatannya.

''Ada pihak yang tidak tahu menghargai kebebasan yang diberi sehingga tindakan mereka boleh menjejaskan kebebasan orang lain,'' katanya.

HR9808- artikel ini tidak lebih sebuah artikel ampu dan sekadar nak jawab dan terus mendokong tindakan ISA kepada pemimpin pembangkang. Tak mustahil target mereka ialah untuk menarik DSAI juga ke ISA tapi tangkap pemmimpin yang kecil dahulu dan lihat rakyat respoins bagaimana? Jika rakyat marah dan membela pemimpin kecil PR maka sudah pasti rakyat akan memberontak jika DSAI ditahan. Inilah kaedah strategi pengecut yang tidak bermoral untuk selamatkan diri, keluarga dan kroni mereka dari diburu rakyat jika kerajaan baru memerintah. Rasa takut ini membuatkan mereka akan berbuat apa sahaja. Namun saya yakin semakin ditekan dan dizalimi rakyat makin mengental kukuh untuk bersatu berdepan dengan kezaliman ISA ini. Jawapannya hanya satu iaitu rubah kerajaan BN yang ada sekarang!!!


Beberapa bulan lalu Mahathir buat kejutan yang beliau keluar dari UMNO dan dalam minggu ini dia masuk UMNO semula..?? ALasan yang kuat kenapa beliau join semula bermacam tapi ,,sila lihat akaun dia, bininya, anak-anaknya dan kroninya. yang sehingga sekarang beliau belum jawab...porahlah..


"
DARI BLOG TUN MINTA MAMAK TU TLG JAWABKAN???

FIXED DEPOSIT ACCOUNTS OF MAHATHIR'S WIFE AND 5 OF HIS CHILDREN AS WELL AS HIS CRONIES

The information regarding the Fixed Deposit Accounts of Mahathir's wife and 3 of his children are as below. These accounts were opened at an Israeli Singapore-based bank in the neighboring country of Singapore . The bank is ISRAELI NATIONAL BANK.

That vast amount of monies could have been derived through the following:
i. Deposited by an agent of the Israeli Government or any other foreign government.
ii. Derived by the various companies of Mahathir's cronies.
iii. Perhaps this could be the RM1Bil missing from UMNO's account which Anwar Ibrahim brought up before he was dismissed from UMNO.

Details of accounts are as follow:

Family of Dr. Mahathir:
1. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : AGF-2192-2442-722-(X)
Amount : USD 4,000,000.00
Date of opening account : 25/06/95
Date of Maturity : 25/06/98
(Maturity continued to 25/06/2001)
(Extension interest agreed upon)


2. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : FA-4196-2493-313 (A)
Amount : USD 8,000,000.00
Date of opening account :
09/06/97
Date of Maturity : 09/06/00

3. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : DD-3919-714-271-(A)
Amount : USD 5,500,000.00
Date of opening account :
06/12/95
Date of Maturity : 06/12/98

4. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : FB-5614-1499-515 (C)
Amount : USD 9,800,000.00
Date of opening account :
12/11/97
Date of Maturity : 12/11/2000

5. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : CE-2418-7172-492 (E)
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account :
07/03/98
Date of Maturity : 07/03/01

6. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : GB-6921-4212-712 (F)
Amount : USD 6,650,000.00
Date of opening account : 19/03/95
Date of Maturity : 19/03/98
(Maturity continuity to 19/03/2001)

7. Name : Ms Marina Bte Mahathir
Post :
Malaysia AIDS Council President
Passport No. : R 671918 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : C-719-418-210 (M)
Amount : USD 13,000,000.00
Date of opening account : 17/06/96

Date of Maturity : 17/06/99

8. Name : Ms Marina Bte Mahathir
Post :
Malaysia AIDS Council President
Passport No. : R 671918 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : F-817-200-11 (C)
Amount : USD 12,500,000.00
Date of opening account : 03/12/96

Date of Maturity : 03/12/99

9. Name : Ms Marina Bte Mahathir
Post :
Malaysia AIDS Council President
Passport No. : R 671918 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
5 years
Account No : G-211-922-718-2 (D)
Amount : USD 15,000,000.00
Date of opening account : 12/07/97

Date of Maturity : 12/07/02

10. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
1 years
Account No : F-3532-3310-501 (NG)
Amount : USD 15,500,000.00
Date of opening account :
21/09/98
Date of Maturity : 21/09/99

11. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : DA-9159-7211-819 (M)
Amount : USD 4,500,000.00
Date of opening account :
20/05/96
Date of Maturity : 20/05/99

12. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : ME-3138-5144-219 (A)
Amount : USD 10,000,000.00
Date of opening account :
08/09/97
Date of Maturity : 08/09/00

13. 13. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Current Account
Account No : A-7213-4441-223 (MB)
Amount : USD 15,500,000.00
Date of opening account :
11/12/97
Withdrawal : USD 5,000,000.00 on 10/02/98
Cheque No. F2912718
Deposit : USD 9,500,000.00
Last Balance : USD 19,500,000.00

14. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
1 years
Account No : F-3518-3279-441 (ND)
Amount : USD 10,000,000.00
Date of opening account :
08/09/98
Date of Maturity : 08/09/99

15. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 719325 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : M-3121-3149-512 (D)
Amount : USD 7,000,000.00
Date of opening account :
03/12/95
Date of Maturity : 03/12/98

16. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 914315 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : LA-5716-3919-862 (C)
Amount : USD 15,000,000.00
Date of opening account :
16/08/96
Date of Maturity : 16/08/99

17. 17. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 914315 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : CM-6983-7419-365 (F)
Amount : S $ 10,000,000.00
Date of opening account :
29/06/97
Date of Maturity : 29/06/99

18. 18. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 914315 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : JE-8145-6073-396 (L)
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account :
15/11/97
Date of Maturity : 15/11/99

19. 19. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 914315 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : YE-3909-2616-398 (M)
Amount : S $ 10,000,000.00
Date of opening account :
25/11/97
Date of Maturity : 25/11/00

20. 20. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 914315 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
1 years
Account No : G-7051-3996-521 (EC)
Amount : USD 12,500,000.00
Date of opening account :
26/09/98
Date of Maturity : 26/09/99

21. 21. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 639296 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M-2074-6219-332 (E)
Amount : USD 8,000,000.00
Date of opening account :
05/06/97
Date of Maturity : 05/06/99

22. 22. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 639296 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : DL-6074-3691-7785 (E)
Amount : USD 3,000,000.00
Date of opening account :
26/09/97
Date of Maturity : 26/09/00

23. 23. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir
Post : Son of Prime Minister
Passport No. : R 639296 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : CF-3711-5681-742 (G)
Amount : S $ 7,000,000.00
Date of opening account :
06/07/96
Date of Maturity : 06/07/99

24. 24. Name : Ms Melinda Bte Mahathir
Post : Daughter of Prime Minister
Passport No. : R 697339 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : EX-6965-7718-396 (D)
Amount : USD 15,000,000.00
Date of opening account :
19/11/97
Date of Maturity : 19/11/99

25. 25... Name : Ms Melinda Bte Mahathir
Post : Daughter of Prime Minister
Passport No. : R 697339 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : FN-1799-6673-983 (M)
Amount : S $ 10,000,000.00
Date of opening account : 21/01/98
Date of Maturity : 21/01/00

TOTAL :

USD 199.45 MILLION AND S $ 42,000,000.00 IN FIXED DEPOSITPonder on the amount and think for yourself how could they have acquired these vast amount of wealth just being the wife and children of the PM of Malaysia ????CRONIES WEALTH:

BROTHER-IN-LAW OF MAHATHIR1. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali
Post : Brother-in-law of Prime Minister
Passport No. : C 341872 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : BB-1792-5126-2197-14 (XD)
Amount : USD 6,600,000.00
Date of opening account :
14/12/96
Date of Maturity : 14/12/98

2. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali
Post : Brother-in-law of Prime Minister
Passport No. : C 341872 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : MG-3014-2132-5188-19 (NF)
Amount : USD 11,500,000.00
Date of opening account :
16/05/97
Date of Maturity : 16/05/00

3. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali
Post : Brother-in-law of Prime Minister
Passport No. : C 341872 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : NE-5179-2212-6125-42 (CE)
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account : 18/06/98
Date of Maturity : 18/06/00

TOTAL:

USD 23,100,00.00
CABINET MINISTERS (TO BE CONTINUED LATER…….)26. 1. Name : Mr. Mohammad Najib Bin Abdul Razak
Post : Minister of Education
Passport No. : D 371981 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Current Account
Account No : E-7194-303-45-G
Amount : USD 7,500,000.00
Date of opening account :
22/12/95
Withdrawal : USD 2,500,000.00 on 10/01/96
Cheque No. F1742330
Withdrawal : USD 1,000,000.00 on
16/03/96
Cheque No. F1742331
Withdrawal : USD 1,000,000.00 on
01/07/96
Cheque No. F1742332
Withdrawal : USD 500,000.00 on
11/06/97
Cheque No. F1742333

27. Name : Mr. Syed Hamid Bin Syed Albar
Post : Minister of Defence
Passport No. : D 691245 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : J-321-3352-339-G
Amount : USD 8,000,000.00
Date of opening account :
14/07/96
Date of Maturity : 14/07/99

28. 3. Name : Mr. Syed Hamid Bin Syed Albar
Post : Minister of Defence
Passport No... : D 691245 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : AC- 4192-443-54-E
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account :
27/11/96
Date of Maturity : 27/11/99

29. 4. Name : Ms. Rafidah Bte Aziz
Post : Minister of International Trade And Industry
Passport No. : D 391274 (M)
Bank : Bank Of
Nova Scotia
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : LA- 7211-3647-341 G
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account :
10/06/96
Date of Maturity : 10/06/99

30. 5. Name : Ms. Rafidah Bte Aziz
Post : Minister of International Trade And Industry
Passport No. : D 391274 (M)
Bank : Bank Of
China
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : CL 4223-6162-47 M
Amount : USD 2,500,000.00
Date of opening account :
21/09/96
Date of Maturity : 21/09/96

31. 6. Name : Mr. Muhyuddin Bin Yassin
Post : Minister of Youth and Sports
Passport No. : D 512717 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
5 years
Account No : AF- 3712-229-33-Y
Amount : USD 7,700,000.00
Date of opening account :
15/06/96
Date of Maturity : 15/06/01

32. 7. Name : Mr. Megat Junid Bin Megat Ayob
Post : Minister of Domestic Trade and Consumer Affairs
Passport No. : D 299671 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : F-3091-9211-39 (O)
Amount : USD 5,000,000...00
Date of opening account :
19/08/96
Date of Maturity : 19/08/99

33. 8. Name : Mr. Megat Junid Bin Megat Ayob
Post : Minister of Domestic Trade and Consumer Affairs
Passport No. : D 299671 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : M-5244-6052-69 (D)
Amount : S $ 10,000,000.00
Date of opening account :
07/05/97
Date of Maturity : 07/05/00

34. 9. Name : Mr. Mohammad Bin Rahmat
Post : Minister of Information
Passport No. : D 423717 (M)
Bank : Development Bank of
Singapore
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : C-2965-173-384-F
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account :
29/11/96
Date of Maturity : 29/11/98

35. 10. Name : Mr. Mohammad Bin Rahmat
Post : Minister of Information
Passport No. : D 423717 (M)
Bank : Development Bank of
Singapore
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : CA-3129-662-919-G
Amount : S $ 2,500,000.00
Date of opening account :
06/03/97
Date of Maturity : 06/03/99

36. 11. Name : Mr. Sabbarudin Bin Chik
Post : Minister of Culture, Arts and Tourism
Passport No. : D 196432 (M)
Bank : Bank of
China
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : E-699-3172-982 (B)
Amount : USD 8,500,000.00
Date of opening account :
02/09/96
Date of Maturity : 02/09/99

37. 12. Name : Mr. Mustapa Bin Mohamed
Post : Minister of Entrepreneur
Second Finance Minister
Passport No. : D 862411 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : CA-5098-344-66-D
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account :
12/06/96
Date of Maturity : 12/06/99

38. 13. Name : Mr. Mustapa Bin Mohamed
Post : Minister of Entrepreneur
Second Finance Minister
Passport No. : D 862411 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : DD-2141-7922-549-F
Amount : USD $ 5,000,000.00
Date of opening account :
21/04/97
Date of Maturity : 21/04/99

39. 14. Name : Ms. Siti Zaharah Binti Sulaiman
Post : Deputy Minister of Health
Passport No. : D 594071 (M)
Bank : United Overseas Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : M-3914-7179-212-D
Amount : S $ 5,500,000.00
Date of opening account :
28/05/97
Date of Maturity : 28/05/99

40. 15. Name : Mr. Tajol Rosli Bin Mohammad Ghazali
Post : Deputy Home Affairs Minister
Passport No. : D 691872 (M)
Bank : Development Bank of
Singapore
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : B 1712-341-619-C
Amount : S $ 2,000,000.00
Date of opening account :
29/06/97
Date of Maturity : 29/06/99

41. 16. Name: Mr. Abdul Kadir Bin Sheikh Fadzir
Post : Deputy Minister Human Resources
Passport No. : D 541781 (M)
Bank : Bank of
China
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : D 319-2218-512-J
Amount : USD 3,500,000.00
Date of opening account :
28/02/98
Date of Maturity : 28/02/01

42. 17. Name : Mr. Ibrahim Saad
Post : Deputy Minister PM Department
Passport No. : D 891741 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M 374-6593-88 D
Amount : USD 4,000,000.00
Date of opening account :
08/06/97
Date of Maturity : 08/06/99

43. 18. Name : Mr. Mohamed Nazri Bin Aziz
Post : Deputy Minister PM Department
Passport No. : D 871945 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : BD 5211-7925-8716-51 MA
Amount : USD 6,500,000.00
Date of opening account :
08/06/97
Date of Maturity : 08/06/99

44. 19. Name : Mr. Mohamad Isa Bin Abdul Samad
Post : Chief Minister of Negeri Sembilan
Passport No. : D 831569 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : E- 6654-662-719-M
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account :
09/07/96
Date of Maturity : 09/07/99

45. 20. Name : Mr. Mohamad Isa Bin Abdul Samad
Post : Chief Minister of Negeri Sembilan
Passport No. : D 831569 (M)
Bank : American Express Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : J-5152-6161-311-D
Amount : USD 5,000,000.00
Date of opening account :
24/01/97
Date of Maturity : 24/01/00

46. 21. Name : Mr. Sanusi Bin Junid
Post : Chief Minister of Kedah
Passport No. : D 659711 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
3 years
Account No : FG 3469-4462-9172 (DE)
Amount : USD 10,000,000.00
Date of opening account :
21/09/96
Date of Maturity : 21/09/99

47. 22. Name : Mr. Sanusi Bin Junid
Post : Chief Minister of Kedah
Passport No. : D 659711 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : H 7639-1722-5243 (MG)
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account :
09/06/97
Date of Maturity : 09/06/99

48. 23. Name : Mr. Sanusi Bin Junid
Post : Chief Minister of Kedah
Passport No. : D 659711 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
1 years
Account No : DC 7943-7716-2713 33 NB
Amount : S $ 3,500,000.00
Date of opening account :
10/12/97
Date of Maturity : 10/12/98

49. 24. Name : Mr. Abdul Ghani Bin Othmman
Post : Chief Minister of Johore
Passport No. : D 615791 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : GH 1299-4166-339 A
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account :
11/06/97
Date of Maturity : 11/06/99

50. 25. Name : Mr. Abdul Ghani Bin Othmman
Post : Chief Minister of Johore
Passport No. : D 615791 (M)
Bank : Israel National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : D 1471-3134-22 F
Amount : S $ 3,000,000.00
Date of opening account :
03/04/97
Date of Maturity : 03/04/99

51. 26. Name : Mr. Ramli Bin Ngah Talib
Post : Chief Minister of Perak
Passport No. : D 774511 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit
2 years
Account No : AB 7193-4111-331 (A)
Amount : S $ 6,000,000.00
Date of opening account :
20/12/96
Date of Maturity : 20/12/98

52. 27. Name : Mr. Abu Zahar Bin Isnin
Post : Chief Minister of Malacca
Passport No. : R 515341 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency
3 years
Account No : FA 9132-3156-212 E
Amount : USD 2,000,000.00
Date of opening account :
11/04/96
Date of Maturity : 11/04/99

53. 28. Name : Mr. Abu Hassan Bin Omar
Post : Chief Minister of Selangor
Passport No. : D 493718 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M 819-5512-71 D
Amount : USD 3,000,000.00
Date of opening account :
06/05/97
Date of Maturity : 06/05/99

54. Name : Mr. Abu Hassan Bin Omar
Post : Chief Minister of Selangor
Passport No. : D 493718 (M)
Bank : Citibank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : M 819-5512-71 D
Amount : USD 3,000,000.00
Date of opening account :
06/05/97
Date of Maturity : 06/05/99SENIOR PERSONNEL AROUND MAHATHIR55. 1. Name : Mr. Abdul Aziz Bin Ismail
Post : Chief Private Secretary of PM
Passport No. : R 814239 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit
3 years
Account No : GM 5210-6125-8862-49 DG
Amount : S $ 5,000,000.00
Date of opening account :
10/04/96
Date of Maturity : 10/04/99

56. 2. Name : Mr. Abdul Aziz Bin Shamsuddin
Post : Political Secretary 1 to PM
Passport No. : R 722217 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : HD 4179-2416-3829-31AD
Amount : USD 3,500,000.00
Date of opening account :
21/12/96
Date of Maturity : 21/12/98

57. 3. Name : Mr. Mohammad Noordin Bin Bachik
Post : Private Secretary to PM
Passport No. : E 691432 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : SD 3912-4942-6918-72 DA
Amount : S $ 4,000,000.00
Date of opening account :
03/12/96
Date of Maturity : 03/12/98


No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!