foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Sunday, October 12, 2008

DI PASARAN GLOBAL HARGA MINYAK TURUN TAPI DI MALAYSIA???

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.Singkatan;
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

12 OKT

Di mana-mana ada sahaja rumah terbuka dan di Indonesia juga sama cuma nama populanya "halal bi halal" -halal menghalalkan. Adat ini amat baik dan patut diteruskan. Cuma kesibukan rumah terbuka membuat kita lupa bahawa harga minak dunia semakin turun. Sayangnya harga di pasaran lokal masih belum berubah mengikut kadar harga dunia. Jadi Petronas (Malaysia) dan Pertamina (Indonesia) buat duit...Ketika naik harga tempuh hari tak perlu fikir panjang naikkan harga petrol sehingga rakyat tercekik. Sekarang juga sama di tengah keperitan rakyat harga minyak masih tinggi. Pak Lah duk arak kesana sini isu dia akan turun dari PM dan itu ini bercerita macam mabuk talak. Sudahlah Pak Lah..tak perlu tunjuk petriotik di saat payung terjun dah bocor sana sini. buatlah macamana sekalipun tetap akan turun ke bawah, termasuk KJ dan kroni Pak Lah..ini style politik Malaysia. Najib makin selesa tapi atas kepala ada batu besar dan sangat berat untuk dipikul.Lambat laun batu akan menghempap semuanya.

Jika esuk Parlimen bersidang sudah pasti punya peristiwa dan rakyat pasti mengharapkan peristiwa besar seperti yang digambarkan oleh DSAI..Saya yakin peristiwa besar akan berlaku dalam tempuh terdekat ..!! Apapun..rakyat pasti berharap harga minyak turun semula sesuai harga pasaran dunia sekarang..!!

Harga minyak di bawah AS$78 setong

NEW YORK 11 Okt. - Harga minyak ditutup di bawah AS$78 setong (RM273.78) hari ini ekoran pelabur kini lebih bersikap pesimistik terhadap persekitaran ekonomi global yang dijangka menghadapi kegawatan.

Minyak mentah berkualiti Light Sweet untuk penghantaran bulan November ditutup rendah pada AS$77.70 (RM272.72) setong di New York Mercantile Exchange.

Ini merupakan harga terendah yang dicatatnya bagi kontrak hadapan sejak 10 September 2007.

Di London, minyak Brent rugi sebanyak AS$8.57 (RM30.08) untuk ditutup pada $74.09 (RM260.06) setong di ICE Futures Exchange.

Menurut penganalisis, harga minyak kini semakin murah diniagakan di pasaran antarabangsa sejak 13 bulan lalu dengan penurunan sebanyak 47 peratus daripada paras tertingginya yang menghampiri rekod AS$150 (RM526.50) setong, iaitu $147.27 (RM516.92) setong, pada 11 Julai lalu.

Presiden Tenaga Strategik dan Kajian Ekonomi dari Winchester Massachusetts, Michael Lynch berkata, pelabur kini begitu bimbang dan situasi tersebut memberi tekanan terhadap pasaran minyak.

''Mereka (pelabur) bimbang untuk memegang sebarang posisi dalam pasaran, oleh itu mereka menjualnya.

''Selagi krisis kewangan ini berterusan, kami jangkakan harga minyak akan terus turun pada paras AS$60 (RM210.6) setong,'' katanya.

- AP

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!