foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Friday, January 2, 2009

ISRAEL DIKUTUK DI SELURUH DUNIA...ADALAH WAJAR..

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.Singkatan;
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

1/2 JAN 2009

Inilah kali pertama saya menulis lagi di blog dalam tahun baru 2009 dan 1430 Hijriyah. Berbagai acara sambutan memperingati kehadiran 2009 dan pemergiaan 2008 di seluruh dunia hingga ada yang sanggup mati kerana nya. Kejadiaan di Thailand amat memilukan sehingga lebih 61 orang terbunuh dalam sebuah disko pada malam tahun baru. Tapi jika dibandingkan dengan sambutan Israel menyambut tahun baru dengan bermain bom di Gaza sehingga membunuh ratusan jiwa amat memedihkan hati siapa sahaja apatah lagi sasaran bom dihalakan ke rumah sakit kanak-kanak. Bertaburan anak-anak kecil yang tidak berdosa terkena bom yang dilontar dari pesawat juang Israel melebihi 1 ton tidak kenal ampun soal apakah itu anak atau wanita yang akan terkena.

Aduh, sudah beberapa malam mata tak boleh lelap kerana siaran tv di Indonesia terus menerus memberi info terkini tentang perang di Gaza. Semakain hari hati semakin marah geram dan menuntut harus berbuat sesuatu untuk sdr kita di Palestin. Hari ini sudah hampir satu minggu dan Israel terus melakukan pengeboman....

Sdr/sdri,
Kadangkala sambil menaiki mobil dan berbincang dengan keluarga dan teman-teman, terkeluar kata-kata yang amat kecewa kepada negara Arab, pemimpin Arab, pemimpin negara Islam, OIC dan PBB. Sebenarnya apa yang menjadi masalah kita ialah tidak adanya beberapa hal di bawah:

1. Tidak ada sistem kordinasi yang real di kalangan negara-negara tadi. Terlalu lemah bertindak ketika Israel telah berulang kali melakukannya kepada penduduk Palestin. Lalu terjadilah plan bertindak yang amat membosankan iaitu kelam kabut berbincang dan mengutip dana bantuan. Sampai bila hal begini akan berulang? Sampai tanah Palestin lenyap atau umat Palestin lenyap? Cuba sdr lihat peta sebenar tanah Palestin pada tahun 1946 hampir 99% dimiliki oleh arab Palestin tapi cuba bandingkan sekarang. Tanah Palestin hanya tinggal tidak sampai 10% dan penduduknya terpecah-pecah berselerakan. Jika masih ada pihak yang mengatakan bahawa tindakan Israel adalah tindakan balas terhadap serangan Hamas adalah sebenarnya tidak berasas dan jauh dari fakta nyata. Poko persoalannya ialah tanah mereka dirampas maka menjadi kewajipan Hamas sebagai pemerintah yang dilantik oleh rakyat melindungi rakyatnya dengan menghalau pendatang tanpa izin tersebut. Tapi rata-rata pandangan dari block barat mempersalahkan Hamas dan ada juga sebahagiannya datang dari pemimpin negara arab dan Islam. Amat pilu dan memalukan...

2. Tidak adanya tindakan diplomatik yang bermakna seperti embargo ekonomi terhadap Israel, boikot barang, bisnes dan apa juga bentuk perdagangan dengan Israel. Setakat ini baru Kenya yang menyatakan tuntutan menghalau kedutaaan Israel. Tapi negara lain masih belum terutama dari negara Arab. Pilu dan memalukan. Tak usah terlalu jauh jika negara pengeluar minyak OPEC yang menyokong Palestin dan OIC yang pro Palestin, berhentikan bekalan ke Israel dan USA selama Israel masih berdegil dengan cara kejamnya maka sudah tentu akan ada perubahan real. Begitu juga dengan laluan kapal laut dan udara Israel yang sudah pasti memerlukan laluan dari beberapa negara jiran disekat sehingga tempuh tertentu maka ini juga pasti memberi kesan kepada polisi Israel. Yang menjadi masalahnya ialah negara manakah yang berani melakukannya kerana di belakangnya ada USA dan beberapa negara kuasa besar yang aklan memepertahankan ISrael.

3. Tidaknya semangat jihad dari umat Islam sendiri ketika mendengar, melihat dan merasakan keperitan sdr kita di Palestin. Kita terlalu banyak memberi alasan itu dan ini dan kita harus akui bahawa sebenarnya semangat jihad kita masih jauh dari Saidina Umar dan Mohammad Alfatih. Peristiwa selak kain yang berlaku kepada salah seorang muslimah menjadi sebab sehingga Mohammad Alfatih menghantar balatenteranya sehingga tiak ada hujungnya. Kenapa mereka mampu ?? Yang membuat mereka mampu adalah kerana tingginya semangat jihad mereka demi membela sdr mereka yang dimalukan oleh seseorang. Yang terjadi pada kita bukan malu lagi tapi..sdr kita mati dibom oleh Israel.

Walaubagaimanapun beberapa pihak di Indonesia, negara-negara dari seluruh dunia dan Malaysia masih menunjukkan simpati dengan demonstrasi dan bantuan kemanusiaan. Semoga bantuan bentuk ini memberi kesan kepada Israel dan kuncu-kuncunya tentang ikatan persaudaraaan ummat Islam jangan dipandang ringan. Beberapa pihak di Indonesia dan Malaysia juga telah memberi komitmen untuk menghantar sukarelawan dan saya yakin jika dibuka pendaftaran ribuan umat Islam akan datang membantu. Semoga dengan kekuatan iman, ikhlas dan istiqamah dari umat Islam, Palestin akan terus wujud dan perjuangannya juga tidak akan padam sampai bila-bila.!!!

Beberapa siri demo...(takbir,,,3x..)


1,000 pelajar demontrasi kutuk kekejaman Yahudi
Mohd Nor Yahya
Thu | Jan 01, 09 | 8:47:38 pm MYT

KOTA BHARU, 1 Jan (Hrkh) - Kekejaman rejim haram Yahudi sehingga menyebabkan ramai penduduk Palestin menjadi korban turut mendapat kutukan hampir 1,000 pelajar yang berhimpun membantah tindakan tidak berperikemanusiaan tersebut.

Pelajar Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) dan Fakulti Pengajian Islam Universiti Malaya di kampus Nilam Puri mengadakan demontrasi aman di perkarangan Masjid Kampung Laut dekat sini petang tadi.

Pelbagai sepanduk bantahan dipamerkan termasuk 'Boikot Barang Yahudi', 'Ya Allah Selamatkan Bumi Palestin' dan 'Yahudi Kaum Dikutuk'.

Mereka juga membakar replika patung Perdana Menteri Israel. Laungan takbir menyemarakkan lagi perhimpunan tersebut. Image

Demontrasi yang diadakan hampir dua jam bermula selepas solat Zohor kemudian berakhir dengan bacaan doa semoga bumi Palestin diselamatkan dari kekejaman rejim Yahudi.

Presiden Persatuan Mahasiswa KIAS, Syed Mohd Ridhuan Syed Kamaruddin berkata, tujuan demontrasi itu diadakan bagi memberi sokongan moral kepada penduduk Islam di Palestin yang kini sedang ditindas rejim Yahudi.

"Kekejaman Yahudi terhadap rakyat Palestin bukan lagi isu tempatan sahaja, malah ia melibatkan ketuanan Islam di bumi Allah.

"Saya menyeru rakyat Malaysia sedar akan nasib saudara kita yang kini ditindas dan dibunuh. Marilah kita berpakat memboikot segala barangan dari negara yang menyokong rejim Yahudi," katanya kepada media selepas itu.

Image Menurutnya mahasiswa perlu bersuara kerana ia melibatkan persaudaraan Islam dan kebisuan negara Islam akan menambahkan kekejaman Yahudi.

Kata beliau rakyat Kelantan sebelum ini tidak didedahkan dengan demontrasi terhadap satu-satu isu yang menyentuh mengenai nasib umat Islam di tempat lain.

Demontrasi terbabit juga turut mendapat sokongan pihak pengurusan KIAS sehingga beberapa pensyarah turut memberi sokongan. - mj _Himpunan Mahasiswa kutuk Israel lepas solat Jumaat ini
Harakahdaily
Fri | Jan 02, 09 | 11:10:41 am MYT

KUALA LUMPUR, 2 Jan (Hrkh) -Serangan rejim Yahudi ke atas Semenanjung Gaza sejak hampir seminggu yang lepas benar-benar membangkitkan kemarahan bukan sahaja dunia Islam bahkan masyarakat dunia keseluruhannya.

Serangan yang telah mengorbankan beratus-ratus nyawa manusia tidak berdosa ini telah mengguris hati dan perasaan seluruh masyarakat dunia.

Menginsafi peranan mahasiswa sebagai jurubicara ummah, mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) akan bersatu menyuarakan kemarahan serta mengutuk serangan kejam rejim Yahudi ke atas rakyat Palestin.

Himpunan akan diadakan di perkarangan Masjid Sultan Haji Ahmad Shah (SHAS), UIAM Gombak selepas solat Jumaat hari ini. - azm_

Himpunan Aman Palestin di Masjid Negara lepas solat Jumaat ini
Harakahdaily
Fri | Jan 02, 09 | 11:14:52 am MYT

KUALA LUMPUR, 2 Jan (Hrkh) - Pemuda PAS akan menganjurkan perhimpunan aman Palestin di Masjid Negara selepas menunaikan solat Jumaat. Perhimpunan ini akan diketuai sendiri oleh Ketua Pemuda PAS Salahuddin Ayub.

Perhimpunan ini bagi menunjukkan bantahan dan rasa tidak puas hati umat Islam terhadap kekejaman Israel terhadap umat Islam Palestin yang mana kejahatan dan kekejaman Israel tidak boleh dibiarkan begitu sahaja malah seluruh umat Islam wajib mempertahankan negara di mana terletaknya kiblat pertama umat Islam itu, demikian kenyataan yang dihantar ke Harakahdaily baru-baru ini.

Sementara itu di Pahang Ketua Penerangan Pemuda PAS Pahang, Abdullah Abdul Karim memaklumkan bahawa Gabungan NGO-NGO Islam Pahang dan Pakatan Rakyat turut akan mengadakan Himpunan Aman Intifadah selepas solat Jumaat di Perkarangan Masjid Abu Bakar, Temerloh. - azm _


Bakar bendera, 300 sertai himpunan bantah Israel
Bashir Ishak
Fri | Jan 02, 09 | 4:42:55 pm MYT

KANGAR, 2 Jan (Hrkh)- Kira-kira 300 orang umat Islam mengadakan himpunan aman di perkarangan Masjid Putra dekat sini tengahari tadi melahirkan bantahan ke atas kekejaman Israel terhadap umat Islam Palestin.

Himpunan aman yang dianjurkan oleh Dewan Pemuda PAS Perlis (DPPPs) ini diadakan sebaik sahaja umat Islam selesai menunaikan fardu Jumaat.

Slogan-slogan anti-Israel dilaungkan dengan diselangi pekikan takbir bergemuruh sebaik sahaja pengerusi himpunan, Fakhrul Anwar Ismail memulakan acara.

Bagi menunjukkan sokonngan, orang ramai yang hadir turut mengangkat sepanduk dan poster mengutuk kekejaman Israel tersebut.

Wakil Dewan Pemuda Masjid Malaysia, Dr Jamnul Azhar Mulkan memulakan ucapannya mengutuk serangan ganas tentera rejim Zionis ke atas umat Islam Palestin yang kebanyakan terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.

Ketua DPPPs, Ustaz Ya'akub Abu Seman kemudiannya meneruskan ucapan dengan menyeru umat Islam tanpa mengira batasan fahaman politik bersatu mengutuk serangan ganas tersebut.

Timbalan Ketua DPPPs, Ustaz Ahmad Adnan Fadzil kemudiannya membacakan doa sebelum diakhiri dengan pembakaran bendera negara haram Israel.Perhimpunan aman ini berakhir kira-kira jam 2.20 petang tanpa sebarang insiden yang tidak diingini. - azm_

Laungan 'Jahanam Israel ' berkumandang di Masjid Negara
Irwan Muhammad Zain | Foto Wan Zahari Wan Salleh
Fri | Jan 02, 09 | 2:49:46 pm MYT

KUALA LUMPUR, 2 Jan (Hrkh) - Api kemarahan dan kebangkitan umat Islam meledak ke seluruh negara dan pelusuk dunia membantah sikap 'kebinatangan' Israel membunuh dengan kejam penduduk Palestin sehingga mengorbankan lebih 300 nyawa.

Image

Akibat daripada itu, bertempat di Masjid Negara Kuala Lumpur sebentar tadi, sejumlah 500 umat Islam berkumpul menyertai Himpunan Aman Palestin sambil meluahkan rasa amarah yang tidak berkesudahan kepada rejim zionis Israel itu sambil menggesa negara-negara Islam mengambil tindakan drastik bagi mengelak pertumpahan darah berlaku lagi yang bermula sejak 60 tahun lalu tanpa henti. Image

Pelbagai slogan dan sepanduk dinaikkan antaranya "Support Palestin" di samping laungan penuh benci orang ramai seperti "Jahanam Israel!" "Hancur Yahudi!" berkumandang di pekarangan masjid tersebut yang turut menarik perhatian kenderaan-kenderaan yang lalu-lalang di bulatan berhampiran pintu masuk masjid.

Himpunan hari ini diketuai sendiri oleh Ketua Pemuda PAS Salahuddin Ayub bersama pimpinan PAS dan NGO yang lain seperti Ketua Pemuda PAS Wilayah Wilayah Persekutuan, Kamaruzaman Mohamad dan Ketua Angkatan Muda KeADILan Shamsul Iskandar Mat Akin.

Sungguhpun terdapat sejumlah 50 anggota polis, kehadiran mereka dilihat sekadar memantau perjalanan himpunan aman tersebut dan setakat ini tiada sebarang insiden yang tidak diingini dan tangkapan berlaku. Image

Sementara itu di Pahang Ketua Penerangan Pemuda PAS Pahang, Abdullah Abdul Karim memaklumkan bahawa Gabungan NGO-NGO Islam Pahang dan Pakatan Rakyat turut mengadakan Himpunan Aman Intifadah pada hari ini selepas solat Jumaat di Perkarangan Masjid Abu Bakar, Temerloh.

Manakala Mahasiswa Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) juga mengutuk serangan kejam rejim Yahudi ke atas rakyat Palestin dengan mengadakan himpunan sama di perkarangan Masjid Sultan Haji Ahmad Shah (SHAS), UIAM Gombak selepas solat Jumaat hari ini. Image

Pada 30 Disember lalu Naib Presiden PAS Mohamad Sabu telah menghantar memo bantahan kepada wakil kedutaan Amerika dan lebih 500 orang daripada pelbagai NGO dan parti-parti politik menyertai himpunan di hadapan kedutaan Amerika tersebut.

Dilaporkan setakat ini seramai 360 orang dan hampir 1700 orang cedera akibat kebiadapan Israel yang melakukan serangan di Gaza sejak Sabtu lalu. Dalam pada itu sesiapa yang berhasrat untuk menyumbang dana bagi membantu meringan beban penduduk Palestin bolehlah dimajukan ke Tabung Palestin di nombor akaun Maybank 564070703248 atas nama PARTI ISLAM SEMALAYSIA - azm

Berita dari Indonesia dan beberapa negara lain...


MER-C Akan Kirim Tim Medis ke Jalur Gaza

Menyusul serangan udara besar-besaran yang dilancarkan Israel ke Jalur Gaza yang telah menewaskan lebih dari 200 orang dan melukai ratusan warga Gaza lainnya, MER-C sebagai sebuah lembaga sosial kegawatdaruratan medis akan mengirimkan Tim medisnya ke wilayah tersebut guna memberi bantuan medis kepada para korban.

Tim yang akan dikirimkan oleh MER-C adalah Tim Bedah yang siap melakukan operasi bedah khususnya bedah tulang. MER-C berencana akan masuk ke Gaza melalui Negara Mesir. Dari Indonesia Tim MER-C hanya akan membawa alat operasi dan obat-obatan secukupnya. Obat-obatan selebihnya akan dibeli di Mesir dari donasi yang masuk ke rekening MER-C dengan
amanah Palestina.

Tim MER-C berharap bisa masuk ke Jalur Gaza agar bisa menyampaikan bantuan dari masyarakat Indonesia secara langsung dan melakukan tindakan operasi bagi para korban perang. Apabila tidak memungkinkan, maka Tim MER-C akan menunggu di perbatasan sampai terbukanya kembali
akses masuk atau menyerahkan bantuan obat-obatan dan alat operasi yang saat ini sangat dibutuhkan oleh Rumah Sakit-Rumah Sakit di Jalur Gaza atau bantuan akan kami serahkan melalui Lembaga Palestina yang berada di Gaza.

Salurkan bantuan anda untuk rakyat Palestina melalui:
BCA, a.n. Medical Emergency Rescue Committee
No. Rek. 686.0153678
Bank Muamalat Indonesia (BMI), a.n. MER-C
No. Rek. 301.00521.15
Bank Syariah Mandiri (BSM), a.n. Medical Emergency Rescue Committee
No. Rek. 009.0121.773

Ratusan Ribu Massa PKS Banjiri Tamrin Sudirman

Ratusan ribu massa Partai Keadilan Sejahtera hari ini membanjiri jalan Sudirman hingga Tamrin, Jakarta. Sebelumnya, mereka berkumpul untuk mendengarkan orasi oleh petinggi PKS di Bundaharan Hotel Indonesia.

Sekitar pukul satu siang, massa sudah membludak di sekitar bundaran Hotel Indonesia. Tokoh-tokoh PKS pun menyampaikan orasi mengutuk serangan Israel ke Gaza, Palestina. Di antara tokoh PKS yang hadir adalah Presiden PKS, Tifatul Sembiring dan mantan wakapolri Adang Darajatun.

Sambil meneriakkan yel-yel anti Zionis Yahudi, massa PKS menyerukan jihad untuk melawan kebiadaban Israel. Secara bergantian, pembawa acara mengumandangkan takbir dan diselingi nasyid atau senandung jihad.

Dari bundaran Hotel Indonesia, massa yang dipimpin langsung oleh Presiden PKS, Tifatul Sembiring langsung menuju kedutaan besar Amerika di jalan Merdeka Selatan untuk menyampaikan protes keras atas dukungan Amerika kepada serangan Israel ke Gaza, Palestina.

Hingga Jumat ini, setidaknya empat ratus warga Gaza meninggal dunia akibat serangan roket Israel, dua ribu lainnya luka-luka. Walau, dunia mengutuk keras, Israel atas dukungan Amerika tetap terus melakukan gempuran kepada negeri yang sudah berbulan-bulan mengalami isolasi, baik pangan, sandang, dan kebutuhan pokok lainnya. (mnh)

Aktris Hollywood Boikot Pengusaha Yahudi Zionis

Sejumlah bintang Hollywood meminta foto-foto mereka dihapus dari situs sebuah perusahaan perhiasan berlian milik Lev Leviev, seorang milyarder Yahudi Amerika. Para aktris Hollywood itu tidak mau nama mereka diidentikkan dengan perusahaan yang ikut memberikan kontribusinya pada pembangunan pemukiman Yahudi di Israel dan berperan dalam pelanggaran hak asasi manusia di Afrika.

Para aktris itu antara lain Salma Hayek, Sharon Stone, Whitney Houston, Halle Berry, Drew Barrymore, Brooke Shields, Andie Macdowell, dan Lucy Liu, meminta Lev tidak lagi memasang foto-foto mereka di situs maupun seluruh toko berlian milik Lev, setelah dikontak oleh organisasi kemanusiaan Palestina, Adalah dan organisasi Yahudi anti-penjajahan Israel di Palestina yang berbasis di New York.

Kedua organisasi itu mengirimkan surat, melakukan negosiasi dan memberikan informasi pada perwakilan para aktris Hollywood tersebut, bahwa Leviev terlibat dalam pelanggaran-pelanggaran hak asasi manusia di Palestina dan Afrika Selatan. Kedua organisasi pro-Palestina itu juga meminta para aktris tersebut untuk menolak menjadi model perusahaan-perusahaan yang mendukung proyek-proyek Zionis.

Bukan sekali ini saja, para "model" perusahaan berlian Leviev meminta perusahaan itu menghapus foto-foto mereka yang sedang mengenakan perhiasan-perhiasaan produk Leviev. Pada bulan Oktober, duta untuk lembaga bantuan kemanusiaan Oxfam International Kristin Davis juga meminta fotonya diturunkan dari situs perusahaan Leviev.

Pada bulan Juni, UNICEF menyatakan menolak untuk menerima donasi apapun dari Leviev karena keterlibatan Leviev dalam pembangunan pemukiman Yahudi di Tepi Barat, Palestina. UNICEF menegaskan bahwa mereka tidak menerima donasi dari organisasi, individu atau kelompok yang terlibat dalam suatu konflik.

Ethan Heitner dari organisasi Adalah menyatakan penghargaannya atas sikap para aktris Hollywood itu. "Kami berterimakasih pada para bintang ini yang telah bergabung bersama UNICEF, Oxfam dan mereka yang telah menjauhkan dirinya dari perusahaan-perusahaan Leviev yang telah melanggar hukum internasional di Palestina dan ikut berkontribusi dalam pelanggaran hak asasi manusia di Angola dan Namibia," kata Heitner.

Heitner mengatakan, Leviev telah memanfaatkan foto-foto para publik figur untuk "membersihkan" praktek-praktek bisnisnya yang melanggar etika. (ln/aby)

Dubai Larang Tahun Baru Akibat Agresi Israel

Empat hari serangan udara Israel atas Jalur Gaza menewaskan lebih dari 380 orang dan menyulut demonstrasi, serta kecaman dari seluruh dunia.

Pemerintah Dubai mengeluarkan larangan perayaan tahun baru di negaranya, 12 jam menjelang pergantian tahun. Larangan ini dikeluarkan sebagai aksi solidaritas terhadap Palestina yang dalam saat bersamaan tengah dirundung bencana agresi Israel.

Syeikh Mohammaed bin Rashid al-MAktoum mengatakan bahwa tindakan Dubai ini dipicu oleh agresi itu—seperti yang dilansir kantor berita WAM.

Sampai saat ini, baru Dubai saja negara Arab yang mengumumkan larangan ini. Apakah akan diikuti oleh negara-negara lain? Termasuk Indonesia yang mempunyai penduduk Muslim terbesar di dunia? (sa/wb)

Polisi Mesir Tangkap 45 Ikhwan dalam Aksi Mengutuk Israel

Salah satu dari demonstran adalah Mursyid Aam Ikhwan, Mahdi Akif.

Sebanyak 45 orang kader Ikhwan di Mesir ditangkap oleh polisi setempat atas demonstrasi yang mereka lakukan. Aksi demo yang digelar oleh anggota Ikhwan itu apalagi kalau bukan memprotes kebijakan Mesir yang pro-Israel.

Menurut laporan yang diturunkan worldbuleltin, di antara para demonstran yang ditangkap itu adalah Mohammed Mahdi Akif, Mursyid Aam Ikhwan.

Demonstrasi dilakukan di markas besar Doctors Syndicate. Sudah sejak lama Pemerintahan Mesir selalu mengait-ngaitkan Ikhwan dengan gerakan Hamas di Palestina, walaupun berbeda berdomisili di lain negara. Selama ini, Ikhwan maupun Hamas selalu saling menyangkal mempunyai hubungan atau ikatan satu sama lain. (sa/ikhwanweb/worldbulletin)

Dr. Mahdi 'Akif, Mursyid 'Aam Ikhwanul Muslimin

Mari Dukung Perjuangan Hamas

Jumat, 19/12/2008 10:57 WIB
Rakyat Palestina berinteraksi dengan Hamas dan mereka dapati bahwa gerakan ini tidak dikotori ambisi duniawi dan tidak mengharapkan kekuasaan dalam arti sempit.

Bismillaahirrahmaanirrahiem. Selawat dan salam semoga tercurah kepada nabi Muhammad saw, keluarga dan para sahabat serta orang-orang yang loyal kepadanya.

Hamas, Lubuk Perjuangan Umat

Hamas adalah hati umat Islam dan kemuliaannya. Hamas telah menghidupkan semangat rakyat Palestina yang telah beku. Hamas membangkitkan harapan yang pernah lenyap. Hamaslah yang telah menggagalkan proyek Zionisme dalam penghancuran jantung umat Islam di Palestina. Hamaslah yang telah memaksa dunia internasional untuk mengakui keberadaan bangsa Palestina setelah sekian tahun tidak diakui keberadaannya.

Karena itulah umat Islam Palestina telah mendapatkan naungan hingga seluruh rakyat Palestina mendukungnya dengan sepenuh hati. Kalaulah tidak karena tabir dan rintangan yang dibuat oleh pemerintah otonom, maka ribuan mungkin jutaan sukarelawan akan bergabung melawan penjajah untuk membebaskan negeri Palestina dan membersihkan kesucian Al-Quds serta mengembalikan hak-hak rakyat Palestina.

Tipuan Politik

Seiring dengan perjalanan waktu, negara-negara besar menggunakan tipu daya dan kecurangan politik dalam melancarkan misinya. Fitnah dikobarkan di tengah revolusi rakyat Palestina. Di balik komoditas perjanjian damai, Zionis berusaha menggunakan kesempatan untuk meluaskan daerah jajahan dan mengokohkan pendudukan atas tanah Palestina serta membangun tembok pemisah, membunuh para pejuang kemerdekaan, memblokade Gaza, menghancurkan bangunan-bangunan penduduk, dan merusak pertanian-perkebunan.

Hamas Adalah Harapan Rakyat Palestina

Penyemangat gerakan perlawanan Islam Palestina terhadap Zionis adalah Hamas. Rakyat Palestina merasa bahwa harapan mereka dalam perjuangan merebut kemerdekaan dan masa depan adalah Hamas. Mereka hidup berinteraksi dengan Hamas dan mereka dapati bahwa gerakan ini tidak dikotori ambisi duniawi dan tidak mengharapkan kekuasaan sempit.

Orang-orang Hamas tetap mengangkat senjata dan melakukan perlawanan mengusir penjajah. Memberikan pelayanan kepada rakyat dalam bidang pendidikan, kesehatan dan lain-lain. Mereka mengamalkan nilai-nilai dan prinsip Islam dalam kehidupan. Inilah awal gerakan perlawanan bersenjata skala dunia yang berhasil menyedot potensi musuh-musuh Islam.

'Gempa' dan 'Badai'

Dari sini mulai terjadilah kegemparan kemudian terjadi badai dalam perang psikologis dan pemikiran di Palestina. Gempar terjadi di kalangan rekan-rekan seperjuangan dan negara-negara Arab serta negara-negara Barat, terlebih Amerika Serikat dan yang pasti adalah penjajah Israel.

Kegemparan ini masih terus terjadi sebelum Hamas mau melucuti prinsip dan syiar perjuangan mereka melawan Israel. Tekanan pertama yang mereka lakukan adalah dengan ancaman memutus bantuan kepada rakyat Palestina. Dalam rangkaian konspirasi internasional, bagaimana menlu AS tidak hanya dengan ancaman boikot saja dan tidak hanya memprovokasi sekutu Baratnya, tetapi juga mengajak negara-negara Arab, seperti Mesir, Arab Saudi dan negara-negara teluk untuk menghentikan dukungan dan bantuannya kepada rakyat Palestina.

Mereka menekan pemerintah daerah kawasan dengan argumen bahwa dukungan kepada pemerintahan Hamas di Palestina akan memperlambat perbaikan politik dan penerapan demokrasi serta langkah mundur dalam penghormatan hak asasi manusia.

Kewajiban Kita

Kewajiban kita terhadap saudara-saudara kita, rakyat Palestina dan Hamas agar kita dapat mencegah badai yang dihembuskan Zionis dan Amerika:

– Saya menyerukan untuk menertibkan kembali PLO dengan dasar kebangsaan yang murni dan sesuai dengan kriteria demokrasi.

– Saya mengajak warga Palestina di luar Palestina yang jumlahnya lebih dari warga yang tinggal di Palestina untuk mendukung saudara mereka yang tengah berjuang di Palestina secara moril dan materiil, politik, ekonomi dan sosial.

– Saya mengajak pemerintah negara-negara Arab untuk tidak tunduk kepada tekanan Amerika, bahkan kita harus meningkatkan sokongan kita kepada bangsa Palestina dalam perjuangannya mengusir penjajah Israel.

– Saya juga mengajak OKI untuk menggelar muktamar internasional negara-negara Islam untuk menguatkan dukungan kepada rakyat Palestina menghadapi konspirasi baru Zionis dan negara-negara Barat.

– Saya menaruh harapan besar kepada rakyat Arab dan negara Islam dan saya percaya bahwa mereka dalam keadaan sangat siap untuk memberikan pengorbanan harta, jika tidak bisa memberikan jiwanya untuk mendukung saudara kita di Palestina yang merupakan perwujudan dari pejuang terdepan dalam pembebasan Al-Quds dan tanah sucinya di Palestina.

– Terakhir, saya berikan dukungan khusus kepada Hamas, “Tsabatlah dengan prinsip kalian dan tetaplah pada jalan perjuangan kalian meski diterpa badai bertubi-tubi.

"Rakyat Palestina bersama kalian. Umat Islam bersama kalian. Bangsa Arab juga bersama kalian dan Allah di atas segala sesuatu tetap bersama kalian.

"Hai orang-orang yang beriman, jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu. Dan orang-orang yang kafir maka kecelakaanlah bagi mereka dan Allah menghapus amal-amal mereka. (Muhammad: 7-8)

"Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keridaan) Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan Kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik. (Al-Ankabut: 69)”

Selawat dan salam semoga tercurah kepada nabi kita, nabi Muhammad saw. keluarganya serta para sahabat.

Egypt Police Block Friday Prayer, Assault Hundreds in Pro-Gaza Downtown Protests


IkhwanWeb - Egypt


Egyptian security forces denied worshippers access to Friday prayers and arrested top Muslim Brotherhood leaders to disperse Pro-Gaza nationwide demonstration, said a Muslim Brotherhood leader.

Among the arrested was Chairman of Muslim Brotherhood administrative Bureau in Giza governorate Sayed El Nezeili.


Mohamed Al Beltagi, the deputy secretary-general of the Muslim Brotherhood parliamentary bloc, said in statements to Ikhwanweb that the security forces "denied worshippers the right to attend Friday prayers, describing the security cordon in downtown Cairo to prevent demonstrations as "tighter than the security measures around Al Aqsa Mosque" .


Al Beltagi added that downtown Cairo was turned into military barracks where no one can enter unless he shows his ID. If security forces suspect that anyone tries to join pro-Gaza demonstrations, they deny him access and arrest him. He added that the security polce turned off the microphones and speakers of Al-Fath Mosque in downtown Cairo during the Friday Prayer when the preacher started to speak about Gaza massacres .

"Women were denied access to the mosque under the pretext that there are maintainance operations." Hundreds Muslim Brotherhood members were arrested and the exact figure is yet to be known as detentions are still underway", said Al Beltagi.


The MB parliamentarian also reported security harassments against demonstrators who assembled in front AlGamiya Al-Shariya at Al-Galaa Street , downtown Cairo .


During these detentions, the security forces randomly attacked and beat a large number of people who tried to demonstrate. Many demonstrators were reportedly wounded due to this.

Meanwhile, hundreds of rallies and demonstrations have been organized nationwide after the Muslim Brotherhood Chairman Mahdi Akef called on all Egyptians to take to streets after Friday Prayers to protest against the ongoing aggression on Gaza Strip.


No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!