foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Friday, January 23, 2009

HAMAS wajib DIIKTIRAF dan USIR DUTA USA........!!

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.Singkatan;
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

23 Jan

Ada beberapa artikel di beberapa blog dan media pemerintah Malaysia amat tidak adil serta tidak demokratik sehingga HAMAS yang dipilih oleh rakyat Palestin secara adil dianngap tidak sah. Pelik tapi benar. Inilah fahaman majoriti pemimpin UMNO yang kononnya Hadhari dan pejuang Melayu Islam. Bagi saya sejak dulu hingga kini fahaman UMNO tetap tidak berubah bahkan makin teruk sehingga sanggup jadi barwa USA. Dari golongan ini juga ramai yang masih menuuduh DS Anwar talibarut USA kerana dapat berdialog dengan pemimpin USA dan diterima baik oleh pemimpin USA. Tetapi realitinya DS Anwar tidak pernah mengiktiraf Israel dan masih menolak segala bentuk kekerasan terhadap rakyat Palestin. Yang makin jelas ialah, pemimpin UMNO tidak dapat terima hakikat bahawa pemimpin p[embangkang lebih berkemampuan dari mereka di persada politik antarabangsa. Siapa nak dengar Pak Lah atau Najib memberi komentar tentang dunia? Apatah lagi Najib..lebih kantoi setelah kes Altantunya sehingga jutaan manusia mendoakan agar Najib tidak akan menjadi Perdana Menteri Malaysia. Cuba tanya rakyat Monggolia.....jika ada media perdana yang berani ke Monggolia dan bertanya dengan rakyatnya kita boleh tabik hormat 40 hari 40 malam.

Soal isu Gaza dan HAMAS masih banyak media perdana yang tak faham dan masih teragak-agak sehingga kempen boikot produk USA separuh hati. Ada yang kata nanti apa jadi pada pekerja KFC, Pizza Hart dan MC Donald?? Jawapan cara bodohnya beginilah...adik-adik dan anak-anak kita yang sedang bekerja di syarikat USA bersiap sedia dari sekarang mencari kerja di tempat lain aje ok!!!.. Kedai mamak beribu ada di seluruh Malaysia dan begitu juga sekarang cafe lokal juga sudah tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Para pengusaha franchise syarikat USA jangan malu-malu bertindak mencari solusi supaya plan convertkan bisnes USA kepada AYAM GORENG MALAYSIA (AGM)...Ada yang kata takutlah...nati itulah..nanti inilah.. sdrku apa yang sdr lakukan untuk diri sdr dan masa depan sdr kita di seluruh dunia. Sdr tidak akan bangkrup jika dengan segera merancang sesuatu. Untuk memberi konsultasi soal merubah brand kami unya ramai pakar dalam bidang ini dan siap sedia untuk membantu branding semula. Kesepakatan ini perlu dilakukan di seluruh ASEAN dulu dan kita akan teruskan ke beberpa negara yang positif dengan boikot ini. Rasanya Syeikh Dr. Yusuf Alqardhawi amat menantikan proposal dari kita semua untuk boikot ini. Boikot kali ini harus berjalan serentak di seluruh dunia Islam dan perancangannya harus disusun secara matang.
Ayuh sdr...lakukan sesuatu jangan hanya menjadi penonton...!!!

Malaysia mesti iktiraf Hamas, usir duta Amerika
Irwan Muhammad Zain Foto Harakahdaily
Fri Jan 23, 09 12:56:10 pm MYT

"Kita bersetuju dengan cadangan supaya duta Amerika diusir sahaja dari negara ini tanda bantahan terhadap perilaku mereka yang menghalalkan tindakan zalim Israel."

Image

ISU keganasan Isreal keatas penduduk Gaza mendapat perhatian seluruh dunia. Berbagai bantahan dilancarkan sama ada dalam bentuk demonstrasi dan boikot barangan Amerika. Wartawan Harakah, IRWAN MUHAMMAD ZAIN mendapatkan Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar untuk menyorot pandangan PAS dalam soal keganasan Israel ke atas penduduk Palestin.

HARAKAH: Israel telah bersetuju untuk melakukan gencatan senjata. Itu pun setelah Hamas mencadangkannya dan perlu mematuhi beberapa syarat seperti Israel perlu meninggalkan bumi Palestin. Bagaimana sikap PAS dalam soal ini?

DATO' KAMARUDIN JAFFAR: Kita menyambut baik sebarang usaha damai atau gencatan senjata yang mahu dilakukan. Namun kita juga mengambil sikap untuk melihat sejauh mana kesungguhan Israel dalam melakukan gencatan senjata ini. Seperti yang kita tahu, sebelum ini pun sudah banyak kali Israel melanggar perjanjian demi perjanjian sehingga kita merasakan apa jua bentuk diplomasi yang cuba dilakukan seolah-olah telah tertutup akibat dari karenah Israel ini.

Tuntutan yang dibuat oleh Hamas itu perlu bukan sahaja dihormati bahkan perlu juga Israel akur kerana dari segi sejarahnya juga Israel telah menceroboh Palestin. Jadi, sepatutnya bukan sahaja di Gaza tetapi diseluruh negara Palestin itu, Israel perlu keluar dan Israel juga perlu menghormati keputusan rakyat Palestin yang telah memilih Hamas untuk membentuk kerajaan. Urusan memilih kerajaan itu adalah urusan rakyat Palestin bukan urusan Israel atau Amerika atau negara-negara lain.

Biarkan rakyat Palestin menentukan sendiri siapa yang mereka mahukan menjadi ketua negara mereka dan parti mana yang layak membentuk kerajaan. Seperti yang telah ditegaskan oleh Tuan Guru Presiden ketika membahaskan usul di Gaza ketika mesyuarat tergempar Dewan Rakyat baru-baru ini, Hamas dipilih secara demokrasi yang mana sistem ini didokong dan disokong kuat oleh Amerika.

Pilihanraya di Palestin pada tahun 2006 itu adalah yang paling bersih dan adil. Pilihanraya itu diawasi oleh pasukan pemantau dari eropah dan juga dari Amerika iaitu dari Carter Centre. Kalau pilihanraya itu bersih dan adil, kenapa pula nak pertikaikan kemenangan Hamas? Image

Yang sepatutnya dipertikaikan oleh Amerika ialah Israel itu, yang tiada negara tetapi bertindak ganas menceroboh Palestin dan membunuh ribuan rakyat yang tidak berdosa. Jadi biarpun sudah dipersetujui agar dilakukan gencatan senjata tetapi pendirian PAS jelas, Hamas perlu diiktiraf bukan sahaja oleh Amerika tetapi juga oleh kerajaan Malaysia yaang dilihat lebih condong kepada Fatah.

Sebelum ini sudah banyak demonstrasi dilakukan sebagai bantahan terhadap apa yang dilakukan oleh rejim Zionis terhadap penduduk Gaza. Setelah gencatan senjata ini dipersetujui, apakah perlu demonstrasi ini dihentikan atau ia harus diteruskan?

Pada pandangan peribadi saya, biarpun gencatan senjata telah dipersetujui namun itu tidak bermakna sebarang demontrasi harus juga dihentikan. Demonstrasi yang diadakan sejak beberapa minggu lalu setiap kali selepas solat Jumaat bukan sekadar bantahan terhadap serangan Israel ke atas penduduk Gaza tetapi ia merupakan bantahan terhadap apa yang dilakukan oleh rejim Zionis itu sejak 60 tahun dahulu.

Oleh itu demonstrasi perlu terus dilakukan supaya Amerika tidak semudahnya membenarkan Isreal berbuat sesuka hati terhadap Palestin dan Israel juga perlu melihat bantahan yang dibuat dari seluruh dunia ini sebagai penolakan terhadap apa yang mereka lakukan. Isreal dan Amerika mungkin boleh bersikap angkuh ketika ini tetapi ia tidak selamanya akan terus berkuasa. Image

Selain itu, demonstrasi besar-besaran harus tetap dilakukan agar Amerika mengiktiraf Hamas. Bantahan ini merupakan desakan kepada Amerika supaya tidak sewenang-wenangnya memberi restu kepada Isreal untuk terus menganyang Palestin. Presiden baru Amerika Syarikat, Barrcak Obama perlu melihat bantahan ini sebagai protes bukan hanya dari negara Islam tetapi negara-negara lain yang sudak muak dengan tingkah laku Israel.

Krisis berleretan selama enam dekad di bumi Palestin itu adalah antara krisis dan jenayah kemanusiaan teramat dahsyat dan antara yang paling menghanyirkan dalam sejarah moden. Sama sekali sanubari kita tidak terbayangkan bagaimana kanak-kanak, wanita dan golongan yang tidak berdaya berpanjangan menempuh ketakutan dan azab derita, di sana. Walhal Palestin pada satu masa merupakan wilayah yang penuh dengan sejarah janji dan kasih Tuhan untuk sekian manusia. Ini semua hanya pandangan peribadi saya bukan pandangan parti.

Bagaimana dengan kempen boikot barangan Amerika dan Yahudi. Pada pandangan Dato' adakah kempen ini berkesan dan perlu diteruskan?

Boikot barangan Amerika ini harus diteruskan. Biarpun ada yang beranggapan bahawa ia tidak akan memberi kesan tetapi setidak-tidaknya ia akan mewujudkan kepedulian dikalangan rakyat negara ini bahawa produk-produk yang dikeluarkan oleh Amerika yang dibeli itu merupakan dana yang membantu Israel untuk terus membedil Palestin. Image

Amerika perlu diajar dengan cara melemahkan atau melumpuhkan saja ekonominya. Seperti yang telah diperkatakan ramai, jika ekonomi Amerika lumpuh, maka bantuan terhadap Israel juga tidak akan mampu diteruskan. Ini merupakan kesedaran yang harus ada pada setiap rakyat negara ini. Kita tidak perlu gerun dengan Amerika atau tidak perlu terlalu bergantung harap dengan produk Amerika. Jika produk-produk ini tiada, ini peluang untuk anak tempatan mengeluarkan produk sendiri dan memasarkan bukan sahaj di dalam negeri tetapi juga di luar negara.

Tindakan yang dibuat oleh kerajaan Malaysia, apakah sudah mencukupi atau perlu ditingkatkan lagi?

Setakat ini apa yang dilakukan oleh kerajaan memang mengecewakan. Sepatutnya sudah lama kerajaan memanggil duta Amerika, EU, Mesir dan Arab Saudi serta menyatakan bantahan secara rasmi kepada mereka terhadap apa yang dilakukan oleh Israel.

Kita bersetuju dengan cadangan supaya duta Amerika diusir sahaja dari negara ini tanda bantahan terhadap perilaku mereka yang menghalalkan tindakan zalim Israel. Sekali lagi perlu kita sedar bahawa tidak seharusnya kita gerun dengan Amerika.

Apa yang PAS tuntut dari kerajaan Malaysia supaya ia segera dilakukan dalam hal ini?

Seperti yang telah ditegaskan oleh Tuan Guru Presiden sebelum ini, PAS sudah lama mengiktiraf Hamas. Jadi kerajaan Malaysia juga perlu mengiktiraf Hamas. Pengiktirafan kerajaan Malaysia ini bukan hanya setakat menyatakan di Parlimen tetapi perlu dengan cara memanggil wakil Hamas sebagai duta Palestin di negara ini. yang ada sekarang merupakan wakil dari Fatah.

Perlu kita ingat pada tahun 2006, dalam satu persidangan di Kuala Lumpur, kerajaan Malaysiaa menjemput wakil Fatah untuk memberikan ucapan sebagai wakil dari Palestin sedangkan ketika itu terdapat wakil Hamas dan kerajaan Hamas sudah dibentuk. Sikap kerajaan ini mengambarkan mereka tidak mengikitiraf Hamas.

Selain itu, kerajaan Malaysia hingga hari ini amat mengecewakan dari segi tindakan susulan. Kita sudah mencadangkan agar Malaysia mendesak negara-negara OIC mewujudkan sebuah pasukan ketenteraan dan memanggil persidangan tergempar OIC, kita boleh jadi tuan rumah. Tetapi nampaknya cadangan dari PAS tidak diendahkan. Apakah kita mahu menunggu lebih banyak nyawa terkorban di Palestin untuk kita memulakan satu tindakan proaktif. - azm

(Rayuan Gaza - Penghuni gaza kini diselubungi kepayahan dan keperitan angkara Zionis. Kewajipan untuk kita menghulurkan bantuan untuk rakyat Palestin di Gaza. Hulurkan Bantuan anda ke Tabung Kemanusiaan Harakah, 14069010021298 BIMB)



Israel Accused of War Crimes

Chris Gelken, OhmyNews, - United States

Gaza%20offensive%20’a%20crime%20against%20humanity’:%20UN%20Special%20RapporteurWednesday,%20January%2021,%202009 OhmyNews" -- United Nations chief Ban Ki-moon expressed his "outrage" and the President of the General Assembly, Miquel d"Escoto Brockmann, accused Israel of violating international law."Gaza is ablaze," he told the UN General Assembly, "it has been turned into a burning hell."The UN"s Special Rapporteur for Human Rights in the Occupied Territories, Professor Richard Falk, characterized the Israel offensive as containing "severe and massive violations of international humanitarian law."But an outspoken US lawyer isn"t overly impressed with the indignant words of Ban, Brockmann, or Falk."Saying is one thing," according to international attorney Francis A. Boyle, "doing is another."He accused the UN creating the problem in the first place by what he described as the "illegal" partitioning of the Palestine Mandate that led to a massive displacement of the indigenous Arab population."You can never trust the United Nations to do the right thing for the Palestinians. The Palestinians have always been on their own, and they know it," he said, "Abandoned and betrayed by the entire world now for 60 years."Professor George Bisharat from the Hastings College of the Law at the University of California says the United Nations owes the people of Palestine a moral debt."The UN is deeply implicated in the injustices and violations of rights of the Palestinians over the last six decades," he said. "It is not at all clear that the General Assembly had the legal authority to partition Palestine, and the plan it passed in 1947 violated the rights of the indigenous people of Palestine to self-determination."The United Nations has owed the Palestinian people a moral debt since that time ? and one that it has never effectively paid."Author and political scientist, Norman G. Finkelstein, expressed his frustration at the inaction of global leaders, and the inability of the United Nations to even enforce its own resolutions."The world does nothing," he said. "Most states are led by cowards and slaves of the United States. The only ones showing any courage right now are the UN agencies in Gaza. Their representatives are telling the truth."Dr. Mohammad Marandi, head of the Department of North American Studies at Tehran University shares Finkelstein"s low opinion of UN leadership."While the UN staff in Gaza are doing heroic work," he said, "their statements are not reflected by the higher authorities of the UN or the countries that are represented there."Boyle, meanwhile, says the legal tools are available to enforce resolutions and international law, but Finkelstein believes it is not simply a question of law, but rather a lack of political will."The UN is not impotent," he said. "It chooses to be silent because it is composed of craven slaves of the United States."Under the current circumstances, says Finkelstein, Israel believes it can act with impunity."Why should Israel care? The world is doing nothing. The only hope is public opinion, which is light years ahead of the elected representatives."The Israeli offensive against Gaza triggered massive anti-Israel protests around the world, and according to Kole Kilibarda, an organizer with the Toronto-based Coalition Against Israeli Apartheid (CAIA), they have an important role to play."It is a mistake to view the UN in monolithic terms, and in no way should its actions or inaction serve as a substitute for individuals to organize themselves in their communities to fight and struggle for what they see as just," he said."Social change has never come from the UN," Kilibarda said. "At its best, the UN has only managed to legitimize what social movements had fought for over decades and sometimes centuries."But Kilibarda says it is clear the Israeli leadership is indifferent to the overwhelming majority of world opinion that has condemned their attack."Israel was ready for this reaction and it is obvious that the "media war" was prepared months in advance in an attempt to prevent a repeat of Israel"s PR fiasco during its 2006 attack on Lebanon."The fact is," Kilibarda said, "Israeli leaders only care about the opinion of politicians in Washington and other world capitals. So long as these governments see a strategic interest in supporting Israeli apartheid as a means of repressing the self-determination of the people living in the Middle East, Israel will continue on its course."Prof. Bisharat says the real responsibility lies not with the UN itself, but with the handful of powerful nations that run it according to their own interests and moral outlook."The UN will likely never become a venue sympathetic to Palestinian rights until it undergoes substantial reform and democratization," he said.Dr. Marandi says the problem with the UN is that it is undemocratic, and it is unlikely that Israel will face serious condemnation."The only thing that will impact events on the ground is a change of attitude by the United States or an increase in resistance [to US influence] by countries such as Egypt, Jordan and Saudi Arabia."It is ironic," Dr. Marandi said, "that the United States considers the UN and the UN Security Council to be legitimate bodies, but their key ally ? Israel ? never accepts their resolutions."Holding Israel Accountable for War CrimesIsrael"s reaction to the passage of Resolution 1860 calling for an immediate ceasefire was to dismiss it as an unworkable piece of paper.Prime Minister Ehud Olmert said since the "terrorist organizations" would not honor it, then why should Israel. Consequently, he and other senior cabinet ministers said they would simply ignore it.The position taken by Israel was a clear violation of their responsibilities as a member of the world body."All members pledge to uphold the charter of the UN and to abide by Security Council resolutions," said Prof. Bisharat."However, this resolution was not taken under Chapter Seven of the charter which is the chapter under which enforcement actions -- including the use of force -- are authorized. So Israel can ignore the resolution with impunity."In fairness, the professor added, Hamas too scorned the resolution, maintaining that its perspective was never heard.Given the ferocity of the Israeli campaign in Gaza and the extraordinarily high proportion of civilians killed and injured, some governments have begun to call for legal action against Israel for war crimes and crimes against humanity.Prof. Bisharat outlined two possible courses of action to hold Israel legally accountable for its violations of international law in Gaza."One is to form a special international criminal tribunal under the authority of the UN General Assembly to create subsidiary organs under Article 22."This would be unprecedented. All special tribunals in the past -- for Rwanda and the former Yugoslavia for example -- have been established by the Security Council."Prof. Bisharat said the unusual move of seeking a tribunal without UNSC approval is being taken because of the omnipresent threat of a US veto."The other course is to refer the matter to the International Court of Justice for an advisory opinion, similar to what was done in respect of Israel"s "separation wall" built by Israel in the occupied territories."My sense is that many people internationally, and to an extent in the US, are finally shocked enough at Israel"s behavior that real action will be taken," he said.But, the professor added, it will be a political battle within the General Assembly and no one can precisely predict its outcome.A good start, according to Boyle, would be to have Israel suspended from the United Nations."The UN General Assembly can vote to suspend Israel from all participation in the activities of the UNGA, as well as affiliated agencies, organizations, institutions and other activities," he said, "And this would not be subject to a US veto."He pointed out that similar measures were taken against the apartheid regime in South Africa and the rump Yugoslavia -- which at the time was being accused of genocide."Both of these cases, apartheid and genocide apply to Israel," Boyle said, "and you can quote me on that."As a condition for its admission into the United Nations, Boyle explained in a recent legal article, Israel formally agreed to accept General Assembly Resolution 181 (II) (1947) (partition/Jerusalem trusteeship) and General Assembly Resolution 194 (III) (Palestinian right of return)."Israel has repudiated both these resolutions (among other things) and consequently has violated its conditions for admission to UN membership," Boyle wrote.Prof. Bisharat agrees that, in theory at least, it would be possible to have Israel suspended from the United Nations."It is theoretically possible, but highly unlikely," he said, "There are few nations that would brook the wrath of the US that would surely follow any such action."Boyle has previously offered his services to the government in Iran if they wished to pursue legal action against Israel, and said he is pleased that Tehran -- along with Malaysia and other countries -- appear to be taking his suggestions seriously.Sometimes described as being a little on the "fringe" or eccentric, Boyle had a sharp response to critics."I am the same eccentric person who single-handed won two World Court orders for Bosnia and Herzegovina against the genocidal rump Yugoslavia to cease and desist from committing all acts of genocide against the Bosnians. The first and only time a feat like that has been accomplished in the history of the court," he said."And I can do the same for Iran, or anyone else, on behalf of the Palestinians against Israel."

HR9808: KAMI mendokong desakan dari FUI dan umat Islam Indonesia....

Jubir Hamas: Obama Harus Beri Tekanan pada Israel

Jumat, 23/01/2009 19:55 WIB

Dunia Islam dan masyarakat Palestina tentunya ingin mengetahui pandangan Presiden Amerika Serikat yang baru dilantik Barak Obama seputar konflik Gaza, namun kembali lagi warga Palestina kecewa dengan pernyataan yang keluar dari mulut Presiden AS berkulit hitam itu. Hamas menginginkan Presiden Obama dapat memberikan tekanan kepada Israel agar keluar dari wilayah Palestina dan menghentikan berbagai bentuk penjajahannya di Palestina.

"Yang harus dilakukan oleh Obama adalah memberikan tekanan kepada Israel untuk keluar dari Palestina dan menghentikan aksi penjajahan ke Palestina," kata Juru Bicara Hamas yang juga Staf khusus PM Ismail Haniyah Dr. Sami Abu Zuhair usai bertemu dengan Ketua MPRRI Hidayat Nur Wahid, di Gedung DPR/MPRRI, Jakarta, Jum'at (23/1).

Menurutnya, seluruh dunia termasuk rakyat Palestina tentunya menginginkan agar Presiden Obama bisa mengeluarkan pernyataan mengenai konflik di Gaza.

Pernyataan yang keluar dari mulut Presiden keturunan Afrika ini, lanjut Sami tentunya yang berbeda dengan apa yang disampaikan oleh Presiden sebelumnya George Bush. Seperti diketahui, Presiden Bush sangat berpihak Israel dan mendukung segala bentuk aksi penjajahan terhadap bangsa Palestina.

"Pernyataan yang sama dengan Bush itu tentunya tidak diharapkan. Dan harus diketahui dengan persis yg melakukan penjajahan adalah Israel, semnatara bangsa Palestina melakukan pembelaan. Tentu yg dilakukan Hamas saat ini dan setersnya melakukan pembelaan, dan menolak penjajahan," ujarnya.

Ketika disinggung pernyataan Presiden Obama konflik Gaza, bahwa Palestina harus menghentikan roketnya, karena Israel sudah menarik tentaranya, Ia menegaskan, kalau pernyataan Obama demikian benar adanya, dirinya menilai pernyataan itu tidak diinginkan dan menjadi harapan bangsa Palestina.

"Obama harus berhati-hati bahwa ini pernyataan yang merugikan dan tidak diinginkan oleh bangsa Palestina," pungkasnya. (novel)

FUI Meminta SBY Supaya Membersihkan Istana dari Antek-antek Zionis

Ribuan umat Islam dari berbagai organisasi massa umat Islam yang tergabung dalam Forum Umat Islam atau FUI siang tadi melakukan demo di bundaran Hotel Indonesia Jakarta. Mereka menuntut agar Israel dijatuhi hukuman seberat-beratnya sebagai penjahat perang.

Hadir dalam orasi di acara tersebut antara lain, Muhammad Ihsan Tanjung, Feri Nur dari KISPA, KH Abdur Rasyid dari Asy-Syafi’iyah. KH Nasir Zein dari Pondok Pesantren Rafah, dan Sekjen FUI Muhammad Al-Khothot.

Sejak sekitar jam dua siang, massa yang dihadiri dari berbagai ormas Islam di antaranya, Gerakan Pemuda Anshar atau GPI, Forum Ulama dan Habaib, Hizbud Dakwah Islam, Gerakan Reformasi atau GARIS, Laskar Pembela Islam, dan lan-lain.

Hingga jam 2.45 mereka rela berpanas-panasan mendengarkan orasi dari para tokoh Islam. Setelah orasi selesai, massa pun bergerak menuju Istana dengan cara longmarch. Di antara mereka ada juga ibu-ibu dan anak-anak yang tetap tegar berjalan dari bundaran Hotel Indonesia menuju Istana di jalan Merdeka Utara.

Di Istana Merdeka, mereka menuntut agar pemerintah Indonesia dalam hal ini presiden SBY mau membersihkan seluruh jajarannya dari para pejabat yang tergolong sebagai antek-antek Zionis. (mnh)

FUI Minta Pemerintah Mesir Buka Jalur Pengiriman Relawan ke Palestina

Pasca gencatan senjata sepihak kondisi Gaza belum stabil, uluran tangan umat Islam termasuk yang berasal dari Indonesia masih dibutuhkan. Forum Umat Islam (FUI) meminta kepada pemerintah Mesir untuk membuka perbatasan sebagai jalan masuk para sukarelawan yang akan memberikan pertolongan kepada para korban.

"Informasi sukarelawan FUI, pesawat Israel masih berkeliling diatas Gaza. Berarti apa umat Islam wajib memberikan pertolongan terhadap Gaza, baik dalam bentuk obat-obatan, makanan, termasuk dalam sukarelawan," kata Sekjen FUI M. Al-Khaththath kepada pers, di Jakarta kemarin.

Sikap pemerintah Mesir yang belum membuka perbatasan, diakuinya menjadi penyebab kesulitan para relawan FUI masuk ke Gaza untuk melanjutkan aksi kemanusiaan. Oleh karena itu, lanjut Khaththath, pihaknya akan berterima kasih apabila pemerintah Mesir mau membuka jalan dan memberikan kemudahan kepada sukarelawan yang akan mendaftar melalui FUI.

"Kita sih menerima saja relawan berapa pun yang mau daftar. Yang jelas kita kumpulin. Karenanya kita minta Mesir untuk membuka perbatasan, kalau tidak ya bagaimana mau masuk. Kawan-kawan yang sudah masuk saja menunggu waktu dua minggu disana," jelasnya.

Ketika disinggung pelemparan bom molotov di Kedubes Mesir, Jl Imam Bonjol, Jakarta Pusat, sekitar pukul 15.40 WIB Selasa (20/1) kemarin, Ia menduga hal-hal itu dilakukan oleh pihak-pihak yang tidak ingin menghentikan aksi solidaritas terhadap Palestina.

"Jangan-jangan yang membuat itu adalah antek-antek Israel, tidak ada dari kalangan kami yang mampu membuat bom, paling banter melempari telor busuk," ujarnya.

Masalah di Palestina, lanjut Khaththath, tidak ada hubungannya sama sekali dengan Mesir, kalaupun akan menyerang akan lebih baik menyerang Israel yang telah menyebabkan ribuan rakyat Palestina terbunuh. (novel)

Mohon prihatin rakyat bantu penduduk Gaza
Harakahdaily
Fri Jan 23, 09 3:07:09 pm MYT

KUALA LUMPUR, 23 Jan (Hrkh) - Rakyat Malaysia yang prihatin dirayu untuk sama-sama menghulurkan bantuan dan meringankan beban penduduk Palestin khususnya di Gaza yang menderita akibat keganasan Israel melakukan pembunuhan secara besar-besaran baru-baru ini.

Harakah dan PAS sentiasa komited untuk terus membantu mangsa-mangsa kekejaman Israel di Palestin dan akan berterusan menghantar misi bantuan kemanusiaan dari masa ke semasa di samping bekerjasama dengan NGO-ngo yang terbabit secara langsung ke sana.

Demikian kata Ketua Pengarang Harakah dan Harakahdaily Ahmad Lutfi Othman dalam usaha memohon jasa baik orang ramai untuk terus menyumbang dana ke Tabung Kemanusiaan Harakah yang dilancarkan baru-baru ini oleh Pengarah Urusan Harakah Dato' Kamarudin Jaffar.

"Derita mereka wajar dikongsi bersama, bukan setakat memerhati atau bersimpati semata. Kepedihan dan keperitan yang dilalui melangkaui batasan-batasan kebiasaan, luar biasa dan sungguh memilukan.

"Segala yang dihulurkan, biarpun sedikit sekurang-kurangnya memberi manfaat besar kepada mereka. Kepada yang telah menghulurkan, moga Allah sahaja membalas budi dan jasa pembaca dan rakyat yang prihatin," katanya ketika dihubungi Harakahdaily. Image

Sementara itu Naib Presiden PAS Mohammad Sabu sebelum ini mengingatkan orang ramai supaya tidak menderma dan menyumbang dana kepada kumpulan yang tidak berjuang di Palestin malah dikatakan bersekongkol dengan Yahudi.

"Kita bimbang, ada yang membuat kutipan d masjid-masjid untuk derma Palestin tetapi kemudiannya menyalurkan dana tersebut kepada kumpulan yang tidak berjuang seperti Fatah yang yang tidak diiktiraf rakyat Palestin tetapi kerajaan yang bersekongkol dengan Yahudi," katanya.

"Saya menyeru orang ramai khususnya masarakat Malaysia yang prihatin untuk menderma kepada rakyat Palestin yang sebenarnya dan pejuang-pejuang yang berlawan dengan rejim zionis Israel," katanya. -azm

(Rayuan Gaza - Penghuni gaza kini diselubungi kepayahan dan keperitan angkara Zionis. Kewajipan untuk kita menghulurkan bantuan untuk rakyat Palestin di Gaza. Hulurkan Bantuan anda ke Tabung Kemanusiaan Harakah, 14069010021298 BIMB) _


No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!