foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Monday, February 23, 2009

BAHANG POLITIK DI PERAK TAKKAN PADAM SELAGI BN TIDAK TUNDUK KEPADA RAKYAT PERAK...!!

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

24 FEBR

Pada 23 febr, saya pusing bandar Ipoh sekali lagi bagi melihat dan mendapatkan info direct dari rakyat sebelum saya kembali ke KL. Dari sudut pembangunan terutama di area Greentown memang jelas sudah tidak green lagi tapi berubah ke pemandangan hutan batu yang kaku. Jadi hilanglah identiti kehijauan yang dibanggakan sejak zaman peninggalan Inggeris lalu. Kebetulan Sekolah Anderson Ipoh (x sekolah menengah saya) juga adalah sebahagian dari landskap hijau Greentown. Sejuk, damai, segar dan sihat sudah tidak diperhitungkan lagi. Ya inilah peninggalan konsep pembangunan UMNO BN. Mereka tak peduli hijau asal fulus lebat dalam kocek mereka. INilah kebanggaan para pemimpin Melayu yang senak fikirannya. Saya sempat rakamkan beberapa foto bagi menghimbau suasana lama yang sudah hilang.

Di Geentown Mall saya sempat bertemu dengan beberapa orang peniaga Melayu yang menyewa di situ. Tanpa dipaksa setelah saya kenalkan diri saya mereka bocorkan beberapa info yang sangat menarik untuk direnung:

1. "U tau tak YB Noh yang lantang tu isterinya oghang Perak dan sekarang dia telah mengarahkan mana-mana kedai kosong atau apa sahaja yang kosong untuk diambil oleh YB Noh dan diserahkan kepada keluarganya." ungkap salah salah seorang pengusaha perempuan muda dengan nada kesal. " I geram betul dengan sikap BN UMNO sekarang..sebab mereka di depan umum berlakon aje macam tolong rakyat..tenguklah di sini mana ada depe tolong. Kamilah sendiri.." Dalam hati saya berkata-kata, memang teruk betui UMNO..pergunakan isu China dan PR di Perak. Seolah macam PR nak jual Perak ke pihak orang China. Bagi saya memang jelas UMNO telah sesat dan jauh terpesong dari landasan. mereka sanggup buat apa sahaja asalkan tetap berkuasa. Media BN juga memainkan peranan munafik tanpa rasa berdosa dan bersalah.

2. Saya sempat meninjau di "food court Taman Kanak-kanak" yang terkenal dengan ais kacang atau ABC yang lazat dan sate endut telah agak sepi. Memang mereka juga mengakui bahawa bisnes tidak seperti dulu setelah banyaknya mall di sekitar mereka. Kebanyakan peniaga di situ ialah orang Melayu. Jadi di mana pembelaannya? Tempat yang berpotensi dari segi ekonomi tidak diberi perhatian kerana mereka orang kecil dan tidak memberi fulus kepada para pemimpin UMNO maka mall menjadi alternatif. Berbeza dengan beberapa kota di dunia yang terus memperhatikan tempat tradisi ekonomi sehingga pelancong datang berkunjung tanpa henti. Usahkan pengunjung luar..orang lokal pun takkan datang adan akhirnya tempat begini akan jadi tempat sampah. Aduhai pemimpin UMNO yang hipokrit, insaflah dari kelalaian ini dan kebodohan yang kamu sengajakan. Rakyat pasti menghukum kamu dalam tempuh terdekat ini.

3. "Tak tahule apa nak jadi dengan Perak..kawan-kawan saya bagi info dari pejabat SUK ketika PR memerintah tak ramai bangsa lain datang berkunjung berbeza ketika Tajul Rosli, penuh bangsa lain yang mendapatkan bermacam projek dari balak sampailah kutip sampah.." Salah seorang ibu pencen memberi komentar tentang gelagat BN dan UMNO sekarang di Perak. Saya tak heran sangat info ini pada awalnya tapi setelah saya renungkan ini isu penting yang dipermainkan oleh UMNO kononnya PR nak jual negeri ke pihak asing. Jadi ini jelas sekali bahawa UMNO yang telah melakukannya sejak puluhan tahun lalu. Saya bukan racist tapi tidak fairnya UMNO dalam berpolitik sehingga mereka yang sebagai pelaku khianat kepada bangsa dan negeri ini menuduh pihak PR melakukannya. Sama juga hujah saya ketika berdailog dengan pimpinan UMNO di kampung " Mari kite kire berapa juta PR katakanlah gunakan wang rakyat di Perak selama 11 bulan?..dan kita bandingkan berapa banyak UMNO kebas wang rakyat selama 50 tahun? " Mereka terdiam dan saya tetap menekankan betapa tidak adilnya tuduhan UMNO kepada PR. Saya tidak emosi dan saya jamin matematik simple ini anak darjah satu pun tahu.

Malam semalam saya berangkat ke KL dan meninggalkan bandar Ipoh yang penuh misteri politik dan wajar dinobatkan sebagai sekolah pertama "Menangani risiko demokrasi dan beraja berpelembagaan "

Zambry, Exco dapatkan 'pendapat' Peguam Diraja di London
Harakahdaily
Mon | Feb 23, 09 | 10:35:32 am MYT

KUALA LUMPUR, 23 Feb (Hrkh) - Dato' Dr. Zambry Abdul Kadir dan enam Exconya yang digantung daripada menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) antara 12 dan 18 bulan, mahu mendapatkan panduan Peguam Diraja berhubung krisis perlembagaan Perak.

Menurut laporan sebuah laman akhbar online beberapa anggota pasukan peguam mereka dijadual berlepas ke London hari ini dengan disertai oleh salah seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) terbabit.

"Pasukan ini terdiri daripada peguam kanan dan muda, dengan salah seorang daripada mereka pernah terlibat dalam kes membabitkan Ketua Menteri Sabah pada 1986," kata sumber.

Menurut sumber itu, mereka akan mendapatkan pandangan kedua berhubung tindakan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar menggantung mereka dan juga tindakan perundangan yang diambil oleh bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin.

Kata sumber itu, pasukan tersebut ke London bagi pihak Zambry dan enam Exco berkenaan dan ditanya sama ada Peguam Diraja akan mewakili mereka di mahkamah, sumber itu berkata: "Tidak. Selain mendapatkan pandangan kedua, mereka juga mahukan pandangan berhubung kedudukan bidang kuasa Komanwel yang lain, selain kes-kes di Sabah dan Sarawak di sini." - azm _

Lucunya nasihat PM supaya Zambry buat laporan polis kes gantung
Dr Mahathir Mohamad
Mon | Feb 23, 09 | 7:01:27 pm MYT

Kita sedang melihat banyak peristiwa yang pelik berlaku di Perak yang dahulu terkenal dengan timahnya. Tetapi tidak ada yang lebih lucu daripada nasihat Perdana Menteri kepada Dato' Dr Zambry Abdul Kadir, Menteri Besar Barisan Nasional supaya beliau membuat laporan polis berkenaan dengan penggantungannya oleh Speaker Dewan Undangan Negeri Perak.

Jika keputusan yang dibuat oleh Speaker boleh dianggap sebagai satu jenayah, apa akan jadi jika Speaker Dewan Rakyat menggantung ahli pembangkang kerana apa-apa sebab? Dan ini kerap berlaku. Apakah ahli pembangkang akan lapor kepada polis? Jika boleh maka bolehlah kita anggap bahawa polis berkuasa keatas Speaker Dewan.

Memang ada jenayah yang boleh dilakukan oleh Tuan Speaker tetapi menggantung seseorang ahli Dewan bukanlah diantara jenayah yang boleh diambil tindakan oleh Polis.

Sekarang dilaporkan yang Dr Zambry akan hadir sidang Dewan Undangan Negeri Perak. Mengikut aturan peraturan Dewan, Speaker boleh arah pegawai Dewan untuk keluarkan Yang Amat Berhormat Dr Zambry dari Dewan. Dapatkah pegawai berkenaan yang bukan terdiri daripada parti Pakatan Rakyat berbuat demikian?

Di mana pula tempat duduk YAB Zambry? Apa kata kalau Dato' Seri Mohamed Nizar Jamaluddin duduk di tempat Menteri Besar? Apakah pegawai Dewan akan disuruh oleh Speaker untuk paksa Nizar kosongkan kerusinya? Apakah Zambry akan berada di Dewan atau di luar Dewan setelah Speaker mengarah pegawai sekat Zambry daripada berada dalam Dewan.

Bersama-samalah kita rakyat lihat akan peristiwa yang akan berlaku. - chedet.co.cc/chedetblog_

Derhaka bermula dari rumah Umno
Mohd Fadli Ghani
Mon | Feb 23, 09 | 1:26:20 pm MYT

TINDAKAN biadap Umno/BN menculik dan membeli wakil rakyat untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak telah bertukar menjadi pertembungan antara rakyat dan istana. Puncanya hanya satu � media yang mengapi-apikan kononnya Menteri Besar PAS, Datuk Seri Nizar Jamaluddin telah membuat sembah derhaka kepada Sultan Perak.

Apakah benar Nizar menderhakai sultan saya tidak pasti, tetapi yang pasti media pro BN menggembar-gemburkan hal ini sehingga imej Sultan Perak tercalar teruk di hati rakyat kerana para pemimpin Pakatan Rakyat mempertegaskan mereka tidak berniat derhaka, bahkan amat setia kepada raja.

Soal derhaka atau setia bukanlah hak saya untuk menentukannya. Biarlah sultan sendiri membuat perhitungan. Apa yang saya ingin lontarkan adalah derhaka bukanlah budaya dalam masyarakat Melayu di negara ini. Tetapi sejarah negara telah mencatatkan bahawa budaya menderhaka ini bermula di Rumah Umno dan merekalah yang membuatkan Raja-raja Melayu kehilangan wibawa sehingga rakyat bisa mentertawakan raja.

Bahkan, ketika Umno belum wujud, bakal presidennya yang pertama sudah dibuang negeri kerana derhaka kepada Sultan Johor. Dan pada Disember 1992, Umno jugalah yang membuat usul derhaka di Dewan Rakyat kerana marahkan Sultan Johor juga.

Raja zalim disanggah

Islam telah mengajarkan kepada kita bahawa ketaatan mutlak hanyalah kepada Allah dan Rasul. Islam jugalah yang mewajibkan ketaatan kepada ulil amri (pemimpin) tetapi dengan batasan yang tidak melangkaui ketaatan kepada Allah dan Rasul. Sebarang perselisihan padangan, tidak ada pendekatan lain, melainkan kembali kepada Allah (al-Quran) dan Rasul (Sunnah). Inilah prinsip ketaatan dan kederhakaan dalam pemikiran Islam.

Walaupun orang-orang Melayu merasakan bahawa Raja tidak wajar diderhakai, sebenarnya budaya ketaatan Melayu sendiri bermula dengan 'wadat' antara Sang Sapurba yang bergelar Sri Tri Buana sebagai Raja dengan Demang Lebar Daun yang mewakili rakyat. Mitos Bukit Seguntang ini bermula dengan permintaan Demang Lebar Daun supaya Sri Tri Buana menerima anak cucunya (rakyat) sebagai hamba yang tidak akan dizalimi walaupun berlaku kesalahan, kecuali yang melanggar hukum syarak. Lalu Sri Tri Buana mengkabul permintaan rakyat dengan syarat semua jangan derhaka kepada keturunannya yang menjadi Raja.

"Baiklah Tuanku. Tetapi jikalau anak buah Tuanku dahulu yang mengubah dia, maka anak cucu patik pun mengubahkanlah," demikian kedua-duanya bersetuju untuk berwadat itu.

Maknanya, ketaatan akan berakhir sekiranya istana tidak lagi mendukung prinsip keadilan kepada rakyat. Inilah garis antara hak dan tanggung jawab Raja dan rakyat yang berakhir dengan "dibalikkan Allah bumbung rumahnya ke bawah, kaki tiang ke atas" dengan maksud memporak-perandakan negeri jika wadat ini dilanggari.

Sejarah Melayu telah merakamkan bahawa anak cucu Sri Tri Buana ini temasuklah Sultan Melaka. Kemudian berkembang membentuk Kesultanan Johor dan Perak pada abad ke-16. Kesultanan Perak dari keturunan Sultan Muzaffar Shah, iaitu anakanda Sultan Mahmud Shah Melaka masih bertahan sehingga hari ini.

Adapun keturunan Sultan Mahmud Shah yang berkerajaan di Johor telah berakhir dalam peristiwa �mangkat dijulang� yang terkenal itu. Mengapakah Sultan Mahmud Johor itu mangkat dijulang sehingga berakhirnya sebuah kesultanan pada 1699. Adil atau zalimkah baginda terhadap rakyat? Lalu 'terpaksalah' rakyat menderhakainya!

Salah sebuah kesultanan yang mempunyai hubungan dengan Melaka di bawah jurai keturunan Bendahara ialah Terengganu. Ketika negeri-negeri Melayu sedang dijajah pada awal abad ke-20, Sultan Zainal Abidin III dan para ulama telah menggubal undang-undang tubuh negeri Terengganu yang terkenal nama 'Itqanul Muluk bi Takdis Suluk' yang menetapkan Sultan Terengganu tidak boleh menyerahkan negeri itu kepada kuasa asing, jika demikian berlaku maka tidak wajib lagi rakyat taatkan rajanya.

Bukankah selepas British melantik penasihatnya di Terengganu pada 1919, berlaku pemberontakan besar pada 1924 hingga 1928 di Terengganu. Derhakakah rakyat atau zalimkah raja?

Pemimpin Umno mulakan sembah derhaka?

Politik Melayu moden selepas abad ke-20 telah memperlihatkan beberapa siri penderhakaan terhadap sultan. Di kalangan ahli politik, yang memulakannya ialah Dato� Onn (datuk kepada Hishamuddin Hussein), yang kemudiannya menjadi Presiden Umno. Derhaka pertama berlaku pada 1920 apabila Dato� Onn mengkritik Sultan Johor secara terbuka di mana sahaja. Beliau marahkan sultan kerana baginda melelong harta bapanya, Dato� Jaafar setelah Menteri Besar Johor itu gagal membayar hutang negeri sehingga kematiannya.

Sultan Ibrahim sangat murka kepada Dato� Onn. Penderhakaan ini berterusan sehingga Dato� Onn dipecat jawatan dan dibuang negeri ke Singapura pada 1927.

Bukan Dato� Onn sahaja yang menderhaka, abangnya, Dato� Abdullah Jaafar yang menjadi Menteri Besar Johor turut menderhaka apabila menghina dan memburukkan nama Sultan Ibrahim di luar negeri pada 1927.

Seorang lagi kakak Dato� Onn, Che Dara Jaafar yang menjadi isteri Sultan Ibrahim turut menerima nasib malang akibat penderhakaan ini. Dato� Abdullah telah dipecat sebagai menteri besar dan dilucutkan gelarannya lalu di buang negeri bersama Che Dara oleh Sultan Johor.

Keluarga Dato� Onn terbuang kerana derhakakan sultan, akhirnya Dato� Onn menjadi pengarang Warta Malaya di Singapura, sebuah akhbar yan begitu lantang mengkritik dan memberi sembah derhaka kepada Sultan Johor pada 1930.

Selepas kembali ke Johor pada 1936, Dato� Onn mendapat semula kedudukannya dalam pentadbiran kerajaan sehinggalah beliau dilantik memangku tugas Menteri Besar Johor pada Oktober 1946, iaitu beberapa ketika selepas Umno ditubuhkan. Dato� Onn ketika itu adalah Presiden Umno yang pertama.

Setelah jawatannya sebagai Menteri Besar Johor disahkan pada September 1947, Dato� Onn telah mencadangkan supaya seorang Melayu dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Persekutuan Tanah Melayu. Raja-raja Melayu amat murka dengan cadangan Umno ini kerana ia meletakkan seorang Melayu di atas daripada kedudukan Raja-raja Melayu Sendiri.

Raja-raja Melayu mengesyaki jawatan itu hendak diberikan kepada Dato� Onn dan ia dianggap satu penderhakaan Umno dan Dato� Onn terhadap Raja-raja Melayu. Sultan Kedah, Sultan Badlishah adalah antara yang paling lantang menentang tindakan derhaka Dato� Onn.

Umno secara terbuka menghina Sultan Kedah dalam beberapa isu yang berbangkit pada 1948 dan mendakwa Raja-raja Melayu tidak wajar meminggirkan Umno yang mempertahankan Raja-raja Melayu semasa Malayan Union. Akhirnya, Sultan Kedah berjaya mempengaruhi Raja-raja Melayu supaya menolak cadangan Umno untuk melantik seorang Melayu sebagai Timbalan Pesuruhjaya Tinggi.

Kerana gagal dalam mempengaruhi Raja-raja Melayu, Dato� Onn sekali lagi melakukan derhaka dengan menuduh Raja-raja Melayu memungkiri janji dan bertindak tidak mengikut perlembagaan. Ketika berucap dalam Mesyuarat Agung Umno di Butterworth pada 27 Ogos 1949, Dato� Onn menderhakai Raja-raja Melayu dengan menuduh raja-raja lebih mementingkan diri daripada menjaga kepentingan orang Melayu. Beliau juga menuduh Raja-raja Melayu berkomplot dengan British untuk melemahkan Umno dengan melarang pegawai Melayu berpolitik.

Lebih dahsyat lagi penderhakaan ini apabila Presiden Umno menuduh Sultan Kedah sebagai �kacang lupakan kulit� dan mengugut untuk mengajak ahli Umno menamatkan pemerintahan feudal beraja ini. Akibatnya, Sultan Kedah menyatakan hasrat mengharamkan Umno di negeri itu dan Sultan Johor memaksa Dato� Onn meletakan jawatan sebagai Menteri Besar Johor pada 17 Jun 1949.

Inilah pengalaman derhaka terawal dalam sejarah politik Melayu selepas Perang Dunia Kedua. Tindakan Umno melantik seorang yang mempunyai rekod derhaka sebagai Presidennya telah membentuk sikap derhaka yang berterusan Umno terhadap Raja-raja Melayu.

Dato� Onn semenjak mudanya mempunyai sikap menderhakai rajanya, kemudian dengan kekuatan sokongan ahli-ahli Umno pada 1948, beliau secara terbuka mencabar kuasa Raja-raja Melayu, dan menggunakan platform Umno untuk menghina dan menderhakai Raja-raja Melayu, termasuk membuat ugutan untuk mengajak ahli-ahli Umno menamatkan sahaja sistem beraja di negara ini! Bukankah derhaka ini bermula dari Rumah Umno?

INFO dari media BN..yang..??

HR9808: Kenyataan di bawah dari YB Perak yang tidak petriotik dan tidak demokratik. Rakyat Perak bukan sahaja UMNO jadi mike nak sekat ape pulo yop!! Bagus le tu..jika ada pihak nak perbetulkan keadaan sebab cara lain dah tak ade lagi..BN yang ada hanya haram bukan sah. Jadi kena pilihanraya le..!! Kenape riso pulo?? ALahaai..di mana sifat pemimpin berjiwa rakyatnye..? Baru aje lepas seminar dengan guru beso seluruh Perak ..bergego dewan tapi bile datang aje idea dari pembangkang udah ngeto..jangan rupe itu yop..relax..takkan getak dahan yang bepaut..kecuali dahan yang disangkut macam BN dan UMNO Perak sekarang ni...!! Tunggu masa nak getok aje..ye..!! Kene tangge baju balik..


Rakyat nilai perangai pembangkang

IPOH 23 Feb. – Penduduk Perak perlu menilai sikap berdolak-dalik pakatan pembangkang di negeri ini yang dilihat sanggup melakukan apa sahaja untuk membuktikan bahawa mereka masih berkuasa.

Menteri Besar, Datuk Dr. Zambry Abd. Kadir berkata, ‘permainan’ mereka itu semakin terserlah dengan wujudnya cubaan memohon perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah untuk mengadakan sidang khas Dewan Undangan Negeri (DUN) secepat mungkin.

‘‘Dulu mereka kata masih berkuasa, selepas itu kata mahu pulang kepada rakyat untuk mengadakan pilihan raya semula, kemudian orang yang mendakwa masih menjadi Menteri Besar ambil tindakan mahkamah dan sekarang mahu ke DUN pula.

‘‘Saya malas nak komen banyak-banyak. Dalam dua, tiga minggu ini mereka cakap macam-macam. Mereka ini cuma mahu main sentimen akhirnya dengan ‘permainan’ begini, rakyat lebih maklum dan boleh tengok sendiri perangai mereka,” katanya.

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!