foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Tuesday, March 3, 2009

SIDANG DUN PERAK DI BAWAH POKOK ADALAH SEJARAH HITAM DI BAWAH KEKUASAAN UMNO BN DI MALAYSIA..

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

3 MAC..

Rasa kesal dan geram tidak tertahankan bila mendengar 28 YB PR dihina oleh malaun UMNO sehingga mereka terpaksa mengadakan sidang DUN di bawah pokok. Mungkin bagi pemimpin UMNO BN menganggap ini suatu guraun dungu yang sering mereka lakukan terhadap rakyat di negara ini. Tapi tanpa sedar peristiwa hari ini adalah sejarah hitam kepada sistem demokrasi di Malaysia yang telah pun ditonton oleh seluruh dunia. Pak Lah tanpa malu ke Jakarta bercerita soal ekonomi negara-negara Islam dan beberapa kerjasama dimaterai tapi di waktu yang sama apa yang terjadi di Perak sebenarnya sudah cukup memusnahkan kredibiliti pemimpin Malaysia di mata dunia. Dunia sebenarnya tidak perlukan pandangan dari pemimpin Malaysia terutama Najib yang sanggup melakukan diskriminasi politik paling parah di Perak. Dengan style muka tak memalu..kome jenguk ke negara orang dan bercerita soal demokrasi dan sistem demokrasi??

Sejarah kebiadapan UMNO terhadap rakyat pasti akan tercatat kukuh dalam jiwa rakyat. Maka sekali lagi rakyat akan berkata.."selamat tinggal UMNO..!! kami tidak perlukan kamu lagi..."


Sidang tergempar DUN di bawah pokok, Nizar mendapat undi percaya
Harakahdaily
Tue | Mar 03, 09 | 10:32:01 am MYT

IPOH, 3 Mac (Hrkh) - Sidang tergempar DUN telah diadakan di bawah sepohon pokok berdekatan tempat letak kereta di depan Bangunan Perak Darul Ridzuan setelah kesemua wakil rakyat Pakatan Rakyat dan Speaker tidak dibenarkan masuk pagi tadi

Sidang itu dikendalikan dan dipengerusikan sendiri oleh Speaker DUN V Sivakumar dan meminta orang ramai yang hadir meyaksikan 'acara penuh sejarah' itu agar tidak menepuk tangan ataupun memberi sorakan. Siva meminta mereka yang dianggarkan kira-kira 300 orang supaya menghormati sidang DUN itu.

Ia diadakan di bawah sepohon pokok, dan semua 27 wakil rakyat Pakatan Rakyat termasuk Menteri Besar Perak Dato' Seri Nizar Jamaluddin hadir dengan dipengerusikan oleh Speaker yang berpakaian rasmi. Tiada kerusi untuk semua 28 ahli DUN tersebut.

Pintu masuk ke bangunan tersebut ditutup dan dikawal oleh kira-kira 100 anggota polis, yang turut mengadakan sekatan jalanraya menuju ke situ.

Kira-kira jam 10.20 pagi usul pertama yang dibentangkan bahawa menyatakan undi percaya kepada Menteri Besar Pakatan Rakyat, Dato' Seri Mohamad Nizar Jamaluddin telah diluluskan dengan sebulat suara. - azm _

Sidang Tergempar: Nizar akan bertemu Sultan

Johari Jaafar
Tue | Mar 03, 09 | 12:37:27 pm MYT

IPOH, 3 Mac (Hrkh) - Menteri Besar Perak, Dato Ir Mohamad Nizar Jamaluddin memberitahu akan bertemu dengan Sultan Perak dalam masa terdekat mengenai keputusan sidang tergempar yang mengesyorkan baginda membubarkan DUN.

Sidang DUN Tergempar yang terpaksa dibuat di bawah pokok kira kira 100 meter dari pintu masuk ke Bangunan Perak Darul Ridzuan setelah Speaker Dewan, V. Sivakumar bersama Adun Adun Pakatan Rakyat dihalang masuk ke bangunan tersebut oleh sekumpulan orang yang tidak dikenali.

Sidang dewan tergempar berjalan dengan lancar bermula jam 10.15 pagi tadi dan telah menjalankan mesyuarat ke empat penggal pertama serta meluluskan dua usul.

Usul pertama dibawa oleh Adun Titi Serong, Khalil Idham Lim, menyokong mengesyorkan pada dewan Dato' Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar yang sah dan telah diluluskan oleh dewan dengan kesemua Adun Pakatan Rakyat menyokongnya.

Usul kedua dari ADun Teja Chan Lih Kang iaitu mengesyorkan pada dewan usul mengesyorkan pada Tuanku Sultan memperkenankan Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan usul berkenaan telah disokong swebulan suara.

Sidang tersebut dihadiri oleh semua 28 ADUN PR termasuk YAB MB dan speaker sendiri.

Ustaz Misbahul Munir yang dilantik sebagai Setiausaha Dewan telah mengendalikan sidang tergempar dengan baik.

Sementara itu Adun Sitiawan, Dato' Ngeh Khoo Ham mengusulkan usul supaya dewan menerima keputusan jawatankuasa hak dan kebebasan menggantung Dato' Zambry Kadir dan enam exconya. Usul diterima sebulat suara.

Adun Pasir Panjang, Dato' Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin telah mengusulkan dewan ditangguh jam 10.32 pagi pagi tadi. - azm _

Polis kawal bangunan SUK, DUN ditutup

Harakahdaily
Tue | Mar 03, 09 | 9:17:51 am MYT

IPOH, 3 Mac (Hrkh) - Pagi ini dinantikan oleh semua pihak sama ada Sidang tergempar Dewan Undangan Negeri (DUN) berjaya diadakan lantaran halangan yang dilakukan oleh pihak polis di Bangunan Perak Darul Ridzuan atas arahan Kerajaan Barisan Nasional (BN).

Dilaporkan sidang tergempar dijadual pukul 10 pagi manakala satu kes saman ke atas Speaker DUN, V. Sivakumar yang difailkan petang semalam akan didengar di Mahkamah Tinggi pukul 9.00 pagi ini.

Difahamkan Ketua Polis negeri memberi amaran kepada orang ramai agar tidak berkumpul di kawasan bangunan tersebut dan hanya membenarkan pekerja- pekerja pejabat SUK dan orang-orang yang mendapat kelulusan sahaja di benarkan masuk.

Beberapa trak polis pencegah rusuhan telah ditempatkan berdekatan bangunan tersebut dan sekatan polis diadakan di jalan menuju kompleks pentadbiran tersebut.

Dalam pada itu bekas exco kanan Perak, Dato' Ngeh Koo Ham berkata semua 28 wakil rakyat Pakatan Rakyat termasuk Speaker akan ke bangunan tersebut walaupun terdapat halangan dan larangan yang dikeluarkan.

Dalam satu notis yang dikeluarkan Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri bahawa hari ini, pintu utama Bagunan Perak Darul Ridzuan di Jalan Panglima Bukit Gantang akan ditutup.

Manakala semua temujanji yang diadakan di premis bangunan ini hendaklah dibatalkan, menurut notis tersebut.- azm _

Apa kata media dari kerajaan haram BN...

HR9808: Esuk kita akan dengar para pemimpin Yang Celaka memberi komen seirama. Rakyat akan muntah berak istilah di Indonesia (MUntahber) sebab dah meluat sangat dengan style mereka para YC...

Sidang tergempar DUN Perak tidak bertamadun - Azalina

03/03/2009 4:41pm

KUALA LUMPUR 3 Mac - Menteri Pelancongan, Datuk Seri Azalina Othman Said hari ini berkata tindakan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak V. Sivakumar dan 27 anggota dewan yang terdiri daripada DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas menghadiri persidangan dewan di bawah pokok adalah satu tindakan yang tidak bertamadun.

“Ia juga merupakan satu penghinaan kepada Sultan Perak (Sultan Azlan Shah).

Apa yang pembangkang buat ialah melaksanakan undang-undang rimba ,” katanya dalam satu kenyataan kepada Bernama di sini hari ini. - Bernama

Mahkamah lulus injunksi halang Sivakumar adakan sidang DUN

03/03/2009 5:30pm

IPOH 3 Mac - Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Ipoh, Ridwan Ibrahim hari ini meluluskan permohonan injunksi Menteri Besar Perak, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir dan enam Exco kerajaan negeri bagi menghalang Speaker Dewan Undangan Negeri, V. Sivakumar mengadakan sebarang persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN). - Bernama

Dewan bersidang di bawah pokok

03/03/2009 12:48pm

IPOH 3 Mac – Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak diadakan di bawah pokok dengan disaksikan kira-kira 300 orang awam termasuk penyokong pembangkang dan pihak media.

Dewan meluluskan tiga usul.

Usul pertama dikemukakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teja beri sokongan kepada Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak.

Sementara usul kedua meminta Sultan Perak membubarkan Dewan bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan.

Usul ketiga dikemukakan oleh bekas anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Ngeh Koo Ham meminta Dewan mengesahkan penggantungan Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir dan enam Exco lain. - Utusan

sultan azlan zambry abdul kadir nizar jamaluddin perak state govt crisis 030309Nizar akan menghadap Tuanku

03/03/2009 12:49pm

IPOH 3 Mac – Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, beliau akan menghadapkan Tuanku untuk meminta supaya dibubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN)

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di pejabat DAP pada 10.40 pagi ini. - Utusan

HR9808: Beberapa berita yang berat ke pihak PR beritanya ada sekelumit. Jika berita mereka menang hampir satu muka surat..Dari sini pun kita dah nampak betapa hipokritnya pemimpin UMNO BN..Kita tetap berdoa agar Allah bukakan hati sultan untuk mendapat hidayah dan inayah sehingga yang intan itu intan dan yang kaca itu kaca. Pemimpin yang celaka kelihatan kecelakaannya sehingga negeri Perak akan damai dan tenteram semula. Tapi jika sultan tidak mahu berpihak kepada rakyat maka sengsaralah rakyat dan kesengsaraan ini akan dihujani dengan doa dari mereka semua..Rakyat yang dizalimi doanya akan diterima oleh Allah apatah lagi jika jutaan rakyat yang mendoakannya. Kepada pihak istana khasnya salah seorang anak Sultan Azlan yang cintakan tariqat berilah pandangan menuju kebenaran dan keadilan..Sesungguhnya "keadilan itu sangat dekat dengan ketaqwaan". Inilah inti kepada amalan tariqat sebenarnya iaitu kembali semula kepada jalan sebenar iaitu keadilan dan kebenaran. Memilih sebaliknya setelah kita mengetahui apa yang sebenarnya adalah seperti meruntuhkan jambatan keadilan dan kebenaran yang selama ini dibina dengan zikir berjam-jam atas sejadah.!!! Kedailan ada pada tangan- tangan kecil rakyat untuk memilih pemimpin mereka melalui pilihanraya di Perak bukan pada tangan pemimpin UMNO yang celaka..!!!

HR9808: di bawah adalah beberapa sedutan dari media kerajaan haram BN..

'Kerajaan Pasir Dua Butir' di Perak imbau jenaka P. Ramlee

BERSIDANG di bawah pokok! Jika sebelum ini ia hanya menjadi bahan lawak, pakatan pembangkang menjadikannya satu realiti.

Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dipengerusikan Speaker, V. Sivakumar yang dirancang diadakan di Bangunan Perak Darul Ridzuan akhirnya berlangsung di bawah pokok berhampiran kawasan letak kereta kira-kira 100 meter daripada bangunan tersebut.

Kedegilan pemimpin pembangkang mengadakan sidang itu walaupun dilarang pihak polis menggambarkan sikap sebenar mereka yang langsung tidak mempedulikan kedaulatan undang-undang.

Doa dibacakan oleh Setiausaha Dewan, Misbahul Munir Masduki yang baru sehari dilantik. Ia juga menandakan sidang di bawah pokok bermula.

Apa yang berlaku ini bukan lagi perkara pelik dalam senario politik negara sekarang, lebih-lebih lagi membabitkan parti pembangkang.

Jika tujuan mereka mahu membubarkan DUN selain menyokong kedudukan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak yang sah, itu boleh dilakukan di mahkamah.

Namun mereka memilih untuk melakukan provokasi. Tujuannya untuk menguji sejauh mana pihak polis akan bertindak ke atas mereka.

Jika berjaya, ini akan dijadikan pula 'modal' politik bagi meraih undi menjelang pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang, Perak 7 April ini.

Tidak sukar lagi untuk menjangka taktik dan strategi golongan ini. Kesanggupan mereka berdepan dengan sebarang kemungkinan selama ini telah terbukti menjadi 'azimat' dalam usaha meraih simpati masyarakat.

Tidak mustahil 'kelembutan' pihak polis mengambil tindakan ke atas kumpulan-kumpulan begini menyebabkan mereka 'lebih berkuasa daripada pihak berkuasa.'

Walaupun sedar menjalankan sidang di bawah pokok tidak akan mengubah apa-apa keputusan sebelum ini, apatah lagi hak untuk membubarkan DUN terletak di bawah kuasa Sultan tetapi matlamat mereka hanyalah 'untuk menarik perhatian.'

Justeru, mereka memilih untuk 'memalukan' negara menerusi tindakan-tindakan luar biasa dan kenyataan-kenyataan kesat di kain rentang.

Hakikatnya, pakatan pembangkang telah diberi kesempatan untuk mentadbir Perak selama 11 bulan sebelum ini. Dalam tempoh itu, mereka sepatutnya dapat membuktikan kemampuan yang ada untuk melakukan segala kebajikan dan kebaikan untuk masa depan rakyat.

Malangnya, tiada apa yang boleh dibanggakan lebih-lebih lagi oleh masyarakat Melayu tentang apa yang telah dilaksanakan oleh bekas Menteri Besar, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin.

Lebih malang, Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak itu sanggup menjadi 'kuda tunggangan' sekutunya DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk mencapai maksud politik mereka yang terselindung selama ini.

Negara kini berhadapan dengan cabaran ekonomi. Bagi pemimpin yang waras akal fikirannya, ini sewajarnya dijadikan fokus utama mereka dalam mencari jalan atau ruang ke arah mengurangkan beban rakyat.

HR9808: Malaysia merdeka dan berlakunya pembangunan bukan sahaja dari orang Melayu dah..jika P Ramlee ada dia juga sumpah pemimpin yang membiarkan anaknya terlantar dalam kemiskinan..Nama aja Tan Sri tapi anak beliau dapat pembelaan ke dari pemimpin UMNO yang celaka?

Maknanya, jika pemimpin itu sama ada mewakili kerajaan atau pembangkang berjiwa murni dan ikhlas untuk membantu rakyat, mereka tidak akan sanggup melakukan tindakan yang menyusahkan rakyat.

HR9808: Yang bagi susah ialah perompak bukan rakyat. kita doakan sahaja agar Allah datangkan kebenaran dan melemparkannya ke atas muka si perompak ini!!! jadikan ianya doa selepas solat..

Jika Allahyarham Tan Sri P. Ramlee masih hidup, beliau pasti tertawa melihat babak jenaka ketua hilang kuasa yang diselitkan dalam filem arahan terakhirnya, Laksamana Do Re Mi.

Antara babak menarik dalam filem itu ialah tentang persidangan negeri Pasir Dua Butir yang terpaksa berlangsung di bawah pokok dalam kawasan lapang akhirnya benar-benar menjadi realiti dalam senario politik Perak.

Hr9808: Kira hebatlah..UMNO memerintah sehingga rakyatnya bersidang di bawah pokok macam zaman P. Ramlee..Maknanya UMNO dulu, sekarang dan selamanya tidak ada perubahan bahkan style gensgter kampung tak habis-habis..

Anwar: Sidang DUN boleh bawah pokok

KUALA LUMPUR 3 Mac - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak boleh diadakan di mana sahaja sama ada di bawah pokok atau di tempat letak kereta.

Beliau berkata, ini kerana Speaker DUN Perak, V. Sivakumar tidak mempunyai pilihan lain lagi untuk mengadakan sidang tersebut.

''Bukan kehendak Speaker untuk mengadakan sidang DUN di bawah pokok. Sidang DUN yang diadakan pada hari ini sah dan mereka mempunyai agenda.

''Pakatan pembangkang mahukan DUN Perak dibubarkan dan pilihan raya negeri diadakan kerana kami mempunyai kekuatan moral dan keberanian untuk berdepan dengan rakyat.

Biarlah rakyat Perak putuskan wakil mereka," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

HR9808: Seperti yang saya nyatakan semalam, hari ini akan da beberap kenyataan senada dri pemimpin UMNO..Mereka sudah hampir muflis...!!Kesian deh...Tak bagi masuk ke dewan, PR buat di luar dewan..Eh pemimpin UMNo marah pula?? Kepala dongga betui depa ni..yang kamu tutup dewan dan letak polis macam nak ajak gaduh itu apa hal??? Oh..ya terlupa ini negara komunis ala baru dibwah pimpinan UMNO keparat.. ..Pelik sangatle,,jika sultan masih butakan mata dari melihat kebodohan pemimpin UMNO ni..!!

Sidang terbuka di luar Dewan jatuhkan maruah institusi

KUALA LUMPUR 3 Mac - Sidang tergempar Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang diadakan di bawah pokok hari ini telah menjatuhkan maruah institusi negara dan negeri yang rakyat warisi selama ini.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pakatan pembangkang akan bertindak dalam apa cara sekalipun, asalkan dapat berkuasa untuk memerintah negeri Perak.

"Tetapi saya percaya rakyat sudah muak dengan politik yang tidak habis-habis ini," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib pula menyifatkan tindakan pakatan pembangkang itu sebagai kerja gila.

"Perbuatan itu umpama orang pada zaman jahiliah yang bertindak seperti orang yang tidak siuman dan tidak boleh berfikir panjang.

"Tindakan mereka itu sebenarnya tidak berpandukan kepada Perlembagaan dan peraturan yang telah ditetapkan," katanya.

Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, tindakan kumpulan ADUN itu memperlihatkan pakatan pembangkang cuba melaksanakan undang-undang rimba.

Hr9808: Yang lebih rimba siapa? INi kenyataan menteri kita ke?? Alamat lingkuple..Malaysia ni...

Katanya, pembangkang kini sudah mula menunjukkan siapa diri mereka sebenar kepada rakyat dengan menghalalkan apa sahaja asalkan dapat memerintah.

"Tidak pernah dalam sejarah DUN bersidang di bawah pokok dan ia seperti sebuah negara yang tidak bertamadun," katanya.

Sementara Majlis Peguam menyifatkan persidangan yang diadakan di bawah pokok tidak pernah berlaku dan tidak terdapat dalam Peraturan Mesyuarat.

Presidennya, Datuk S. Ambiga berkata, timbul persoalan sama ada sidang tergempar itu boleh dijalankan di luar bangunan kerajaan negeri atau tidak.

Jelasnya, ini kerana krisis politik di Perak itu tidak pernah berlaku dan melibatkan isu undang-undang yang kompleks.

"Amat sukar untuk membuat kesimpulan atau memberi pandangan muktamad mengenainya namun beberapa perkara boleh diperjelaskan secara prinsipnya," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

HR9808: Hari ini dARI media BN..SPRM diniliai tidak adil kerana hanya meniasat pihak PR dan membiarkan pemimpin UMNO bermaharajalela...Apakah ibadan ini juga akan terus menjadi budak UMNO?? Jika nak terus menjadi pekerja UMNO lebih baik nama SPRM dibacakan sahaja "SIAP PULUN demi Ringgit Malaysia..."..Rakyat dengan jelas tidak akan berharap banyak dari SPRM kerana dihujungnya ialah DUIT>>RM. SPRM akan berpihak kepada siapa yang boleh memberi fulus lebih bukan siapa yang benar..Sebagai nasihat dan peringatan kepada SPRM.."kamu boleh menipu sejuta rakyat tapi kamu tidak akan mempu menipu seketul hati yang diciptakan oleh yang Maha Mencipta. Di akhirat segalanya akan terbuka.."

eaker DUN Perak tidak kebal

ALOR GAJAH 4 Mac – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mempunyai kuasa menyiasat dakwaan salah laku Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar berhubung tindakannya menggantung Menteri Besar, Datuk Dr. Zambry Abd. Kadir dan enam Exco kerajaan negeri daripada menghadiri sidang DUN.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan berkata, pihaknya berhak berbuat demikian kerana beliau termasuk dalam kategori penjawat awam.

Sivakumar tidak kebal daripada tindakan undang-undang jika dibuktikan melakukan sesuatu di luar amalan biasa tugas rasmi beliau,” tegasnya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis tamat latihan asas Pegawai SPRM (penguasa dan penolong penguasa) Siri 3/2008 dan kenaikan pangkat penguasa suruhanjaya itu, di sini hari ini.

Ahmad Said mengulas dakwaan sesetengah pihak bahawa SPRM tidak mempunyai kuasa untuk menjalankan siasatan terhadap Sivakumar.

Pada 25 Februari lalu, SPRM merekodkan keterangan Sivakumar berhubung tindakannya menggantung Zambry dan enam Exco kerajaan negeri daripada menghadiri sidang DUN.

Semalam pula, Sivakumar mengendalikan sidang tergempar melibatkan 27 Ahli Dewan Undangan Negeri pakatan pembangkang di bawah pokok, 100 meter dari Bangunan Perak Darul Ridzuan yang menempatkan Dewan Undangan Negeri Perak.

Ahmad Said menjelaskan, berdasarkan aduan dan maklumat yang diterima, pihaknya percaya Speaker DUN Perak itu perlu disiasat mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009.

Speaker merupakan seorang pegawai awam. Jika beliau didapati menyalahgunakan kedudukan dan jawatannya, beliau juga tidak terlepas daripada melakukan kesalahan di bawah seksyen itu,” katanya.

Selain itu, katanya, SPRM berhak menyiasat mana-mana penjawat awam yang disyaki melakukan salah guna kuasa melalui jawatan yang disandangnya.

HR9808: Saya pamerkan sedutan dari web AMk tentang pengerusi SPRM walaupun mungkin dah ramai yang tahu tapi tak pe ianya adalah untuk memperkuatkan lagi hujah bahawa SPRM adalah kereta lembu UMNO..Dah tua pun nak jadi lembu tunggangan ..alahai!!

February 23rd, 2009 at 7:13 am

PANAS! Anak Pengerusi SPRM Ditangkap

Biarpun berita ini pernah didedahkan dalam media suatu ketika dulu. Namun, pembongkaran kami tentang “rahsia sebenar” berita paling memeranjatkan tentang penglibatan Ahmad Shauqi Bin Ahmad Said iaitu Ketua Jabatan Perkhidmatan Korporat MAS (foto) yang merupakan anak kepada Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam kes penyeludupan bahan-bahan lucah kanak-kanak di Australia baru-baru ini telah menggemparkan seluruh negara. Kini baru rakyat Malaysia sedar tentang kenapakah Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan begitu terhutang budi kepada Kerajaan Malaysia. Terutamanya dalam kes “rasuah dan penyelewengan” yang melibatkan pemimpin Pakatan Rakyat mutakhir ini. Terbaru kes Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Spekaer DUN Perak.

Sebelum ini ramai yang kecewa dan terkejut bila SPRM begitu cepat dan pantas menyiasat setiap laporan yang dibuat terhadap pemimpin pembangkang, sedangkan mereka “membakul sampahkan” semua laporan tentang rasuah dan penyelewengan yang dilakukan oleh pemimpin UMNO dan Barisan Nasional selama ini. Akhirnya kini, kebenaran terserlah jua dan kita menyarankan agar beliau melepaskan jawatanya itu dengan segera jika tidak mahu SPRM dibubarkan. Ternyata, beliau telah terlebih dahulu “dirasuah” oleh Pejabat Perdana Menteri untuk membebaskan anaknya itu daripada dibicarakan dan menerima hukuman. Di bawah ini dipaparkan maklumat tambahan yang menyokong kebenaran laporan tentang perkara ini. Biarpun kejadian ini sudah lama berlalu, namun ia terpaksa dibongkar demi membuktikan kepada rakyat Malaysia tentang penglibatan Pejabat PM dalam kes ini jelas membuktikan yang wujudnya amalan “rasuah dan penyelewengan kuasa” yang nyata dalam hal ini. Sila rujuk artikel di bawah untuk maklumat lanjut:-

file image

A Malaysian Airlines pilot arriving in Adelaide was
found to have child sex videos on his laptop computer.

Artikel dari ABC News (Australia) 8 Feb 2008
Visiting Pilot Find Over Child Porn

ADELAIDE - A Malaysia Airlines pilot who was caught importing child pornography to Australia yesterday has faced court. When Ahmad Said, 25, arrived at Adelaide Airport yesterday he said he did not have anything to declare. But customs officers searched his laptop and found child sex videos. A handcuffed Said has faced court. Magistrate Simon Smart told him the videos were cruel and violent and it was a disgrace that the married father of two had brought the material to Australia. The magistrate said people like Said encouraged the market for child pornography. Said, whose wife is expecting their third child, was fined $6,000. He left court with a jumper over his head because of television camera crews.Terbukti, Laporan akhbar juga pernah siarkan tentang berita ini dulu

Artikel dari Portal Berita Adelaide Now (Australia) 8 Feb 2008
A MALAYSIAN Airlines co-pilot has been convicted and fined for bringing child pornography into the country on his personal computer.

ADELAIDE - Ahmad Said appeared handcuffed in Adelaide Magistrates Court today on a charge of importing a prohibited item. Customs officers arrested the 25-year old at Adelaide International Airport yesterday, after finding three video files containing child pornography. The videos were titled “Reped (sic) Virgin”, “10-Year Old” and “High School Students.” ``This material is repugnant and abhorrent - any decent minded person would be so affected by it,” Magistrate Simon Smart said. Mr Smart said the rape scene featured a crying girl aged under 18 being forced to have sex with an older male. ``These are not victimless crimes - for every video that depicts such a scene there is a victim,” he said. Said’s computer was searched after he flew into Adelaide as co-pilot on a Malaysian Airlines flight from Kuala Lumpur. His lawyer Stephen Barratt said Said had been e-mailed the video files and had not shown anyone else. “He was simply reckless, this was not material brought in to be disseminated,” Mr Barratt said. Mr Smart rejected the defence assertion that Said had ``no interest” in the pornography, saying there would be no market for such images without people like him. Mr Barratt said the conviction could ruin Said’s career as a pilot at Malaysian Airlines after rising rapidly through the ranks in the past few years. “The result of this conviction … could alter the whole of his life and his family,” Mr Barratt said. Mr Barratt said Said’s arrest and detention in custody for almost 24 hours was “fairly harsh.” “He has suffered from being kept overnight in custody and now sits before the court manacled, which he describes to me as one of the lowest points of his life,” Mr Barratt said. Magistrate Smart fined Said $5,000 and ordered that his laptop be forfeited to the Crown.

[Bagi kami, apa yang didedahkan ini adalah satu bukti jelas yang Ketua Pesuruhjaya SPRM sebenarnya tidak layak berada di situ. Ini kerana, beliau telah “dirasuah” awal-awal lagi oleh pihak kerajaan terutamany pemimpin UMNO bagi memastikan keselamatan dan kuasa mereka terjamin. Lantaran itulah kita tidak hairan, undang-undang rasuah di negara kita hanya menangkap dan mendakwa “ikan bilis” sebaliknya melepaskan “ikan paus”. Ini semua berlaku kerana mereka yang memegang jawatan tersebut sudah tidak amanah dan bertanggungjawab dalam tugas mereka. Kita yakin, selepas ini ramai lagi pemimpin Pakatan Rakyat akan didakwa atas kes rasuah dan penyelewengan selepas ini nanti].PahangdailyNo comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!