foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Friday, May 22, 2009

MAHKAMAH GAGAL YAKINKAN RAKYAT PERAK...

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

23 mEI

Sekalipun mahkamah telah memberi keputusannya namun rakyat Perak umunya menolak dengan alasan yang sangat simple:

1. Rakyat sudah dapat mengagak bahawa mahkamah masih di bawah arahan Najib, BN UMNO. Mereka tidak perlukan keputusan dari mahkamah tetapi mereka inginkan kuasa memilih kerajaan di serahkan semula kepada mereka melalui undi. Bukan bererti mereka tidak hormatkan raja tetapi mereka tidak boleh terima lagi apa juga bentuk pemaksaan.

2. Dari 3 kawasan yang YBnya melompat dengan jelas masih berpihak ke PR. Yang melompat Yb bukan rakyatnya. Jika mesej simple ini masih tidak dapat diterima oleh BN UMNO dan sultan maka nantikanlah yang terburuk dari riaksi rakyat. Jika tidak mahu bubar semua bubarkanlah yang 3 kawasan ini dan biar rakyat yang menentukan hak mereka.

3. Zambry nak buat kerja apa dalam suasana sekarang? Mungkin bolehlah bagi upah kepada kuncu-kuncu yang telah berhempas pulas menjayakan projek rampasan ini tetapi untuk rakyat saya tidak nampak dan tidak yakin. Hanya secara istiadat Zambry kelihatan exist tetapi secara moral ianya sudah lama ghaib kecuali Zambry dengan cerdik dan berbesar hati bersaing secara anak jantan membuat permohonan pembubaran DUN dari sultan dalam tempuh terdekat. Jika tidak maka selagi itulah Perak akan di Mbkan oleh MB mayat. Sanggupkah Zambry menerima gelaran ini????

Kenyataan di bawah jelas menunjukkan UMNO akan pertahankan kerajaan rampasan itu dan Zambry jadi kambing hitam mereka.... Soal maruah dan soal nilai tidak perlu dalam suasana sekarang. Jadi seharusnya Zambry dengan semangat petriotik jangan lagi tunduk kepada desakan pemimpin UMNO BN dan beliau harus menunjukkan sifat kepimpinan sebenar sebagai anak Perak. Jika beliau bubarkan DUN maka nama beliau sebelum ini yang telah tercemar akan kembali baik. Rakyat Perak akan mengenangkannya sampai bila-bila. INilah watak pemimpin berjiwa rakyat.

DUN Perak tidak akan dibubar

KUALA LUMPUR 22 Mei - Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak akan tunduk dengan kehendak pakatan pembangkang supaya Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dibubarkan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin Muhyiddin berkata, ini kerana kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir telah diputuskan sebagai sah.

"Mahkamah telah mengesahkan bahawa kerajaan BN di Perak adalah sebuah kerajaan yang sah, jadi apa kewajarannya pada peringkat ini ia perlu dibubarkan, sekiranya tiada Menteri Besar itu cerita lain. Itu pandangan mereka (pembangkang).

"Saya berpendapat dengan keputusan mahkamah ini, maka tiada keperluan untuk dibubarkan DUN kerana apa yang penting BN perlu memikul amanah yang diberikan oleh rakyat supaya kita mentadbir negeri dengan sebaik mungkin," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan di sini hari ini.

Beliau mengulas desakan parti pembangkang supaya DUN Perak dibubarkan bagi membolehkan pilihan raya kecil diadakan semula.

Sementara itu, mengulas keputusan Mahkamah Rayuan di sini hari ini yang mengisytiharkan Zambry sebagai Menteri Besar yang sah, Muhyiddin berkata, keputusan itu jelas menunjukkan langkah yang diambil oleh BN adalah selaras dengan peruntukan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak.

Beliau berharap dengan keputusan itu yang menjadi petanda berakhirnya kemelut Perak akan dihormati dan diterima dengan hati terbuka oleh pembangkang.

Katanya, keputusan itu juga memberi peluang kepada Zambry menjalankan tugasnya sebaik mungkin tanpa lagi diganggu sehingga boleh membantutkan pentadbiran dan menjaga kebajikan penduduk.

"Ia telah disahkan oleh mahkamah, jadi tidak perlu diungkitkan lagi, BN sebelum ini menerima keputusan sama ada menyebelahi kita atau tidak dengan hati terbuka dan menghormatinya.

"Amat tidak wajar jika pembangkang berkempen mempertikaikan keputusan itu, saya harap tidak begitulah kerana memberi implikasi menghina mahkamah dan juga akan menimbulkan kesangsian dan kekeliruan di kalangan rakyat," katanya.

Muhyiddin berkata, Zambry kini memikul tugas amat berat untuk memulihkan kembali keyakinan rakyat Perak terhadap BN selain meneruskan usaha pembangunan dan kebajikan penduduk yang telah tertangguh sejak beberapa bulan lalu akibat kemelut itu.

"Harapan saya kepada rakyat Perak untuk menerima keputusan ini, jaminan BN adalah untuk mengutamakan kepentingan dan kebajikan kepada semua rakyat tanpa mengira sebarang perbezaan kaum dan fahaman politik.

"Jangan lagi persoalkan tindakan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah sebelum ini kerana semua yang baginda buat adalah betul dan selari dengan Undang-Undang Tubuh Negeri Perak," katanya.

habis

HR9808: Inilah salah satu bentuk desakan dan komitmen dari PR di Perak dengan mengadakan mogok makan...

dikembalikan kepada semua rakyat," kata setiausaha DAP negeri Nga Kor Ming."SebPakatan Rakyat menganjurkan mogok lapar 72 jam bagi mendesak pembubaran DUN Perak dalam usahanya menentang pengambilalihan kuasa BN sejak Februari lalu. Mogok lapar yang bermula jam 10 pagi Selasa ini di Wisma DAP negeri, di depan bangunan DUN, akan dirasmikan oleh menteri besar gabungan pembangkang Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan speaker mereka V Sivakumar.Ia akan berakhir dengan solat hajat pada petang Khamis ini di pejabat Perak.Program bantahan seumpama itu pertama kali sejak krisis itu berlarutan hampir empat bulan lalu walaupun Mahkamah Rayuan semalam mengesahkan pelantikan Datuk Seri Zambry Abd Kadir sebagai menteri besar.Mohammad Nizar akan menfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan panel tiga hakim di Putrajaya yang membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, 11 Mei lalu."Kempen mogok lapar adalah satu usaha serius untuk menghantar satu mesej supaya hak demokrasi uah kerajaan yang demokratik mesti mendapat dari rakyat. Rakyat tidak mahu kerajaan mereka ditentukan oleh seorang hakim sahaja, sebaliknya hak asasi rakyat Perak berjumlah 2.4 juta untuk pilih kerajaan sendiri ditolak begitu sahaja." Beberapa ADUN Pakatan di Perak yang tiada masalah kesihatan dijangka turut menyertai mogok tersebut. Selain itu, mereka juga menganjurkan orang ramai berpakaian hitam.

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!