foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Monday, June 15, 2009

PARLIMEN MALAYSIA GEMPAR DENGAN SEORANG NIZAR..

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

"REFORMIS BUKAN HANYA GELARAN ATAU PEJUANG YANG BERJUANG KERANA MENGHARAPKANNYA!"

16 JUN
Media BN kata.."Nizar buat kecoh lagi..." dan saya yakin inilah setting UMNO BN sehingga selesai Manik Urai. Saya tak mahu panjangkan hal ini kerana rakyat dah muak style kempen UMNO BN. Speaker, YB, media. Mufti, mahkamah, sultan dan apa sahaja yang menguntungkan mereka mereka bayar jadi sebagai rakyat biasa apa yang kita harapkan dari sebuah sistem begini ambruk?

Kita berharap hanya satu sahaja iaitu Allah bukakan pintu hati dan fikiran rakyat sehingga dalam sesi pilihanraya yang akan datang mereka bertaubat serta tidak akan mmemilih UMNO BN lagi. Kerana perlu taubat pula? Ya,,taubat dari bersama dan bersekongkol dengan kemaksiatan, kezaliman, ketidakdilan, kedunguan dll. Taubat dari menyembah sistem karut yang bersumber dari fahaman nasionalisma sekularisma. Faham yang diasaskan oleh tokoh-tokoh orientalis yang dengan sengaja untuk menghancurkan Islam. Solat dan ibadah hanya kosmetik bagi mengelabui mata rakyat semata-mata. Jadi akhirnya kita semua perlu bertaubat!!!

Di dunia antarabangsa..media terus menceritakan tentang Iran dan pemilihan Presidennya. Saya tidak perlu berhujah terlalu ke dalam soal syiahnya tetapi dari segi permusuhan dengan USA IRAN sudah kena serang dari dalam. Sama seperti di beberap negara lain di Afrika, Asean dan Asia cara USA bermain hampir sama. Mulakan dengan provokasi ke media dunia kononnya negara ini bahaya dengan nuklear dan serba macam teori sehingga dunia menerima hujah-hujah mereka. Kemudian memberi ugutan secara ketenteraan jika tidak menghentikannya. Jika masih berdegil maka peluru wang akan masuk dulu melalui beberap pemimpin yang mereka anggap boleh bekerjasama bagi manghalalkan cara politik mereka. Saat yang paling ampuh ialah ketika kempen pihanraya dan hasil pilihanraya.

Kaedah yang sama sudah dan sedang digunakan di Indonesia. Sama juga dengan di Malaysia. Puak UMNO menuduh Anwar tetapi disebalik itu semua juak-juak UMNO BN berperanan lebih aktif untuk bekerjasama dengan USA terutama dari segi menghalang perkembangan Islam. Secara lojik, takkan mungkin Anwar bersama USA kerana prinsip Islam jauh lebih kuat Anwar berbanding dengan pemimpin UMNO. Jadi alasan apa yang mereka mahu gunakan? Jika di Iran Ahmadenijad secara terbuka menentang USA dan untuk melemahkannya hanya melalui musuh yang diciptakan oleh USA menyelinap masuk tanpa disedari oleh pimpinan Iran. Sekarang ianya makin jelas dan jika tidak segera diatasi..Iran akn berdepan dengan masa depan yang suram dan huruhara. Sama seperti di Iraq sehingga Sadam tamat. Sekalipun Sadam bukanlah pemimpin yang baik tetapi kemauskan USA ke negara Iraq sebenarnya menenggelamkan jejak langkah Islam itu sendiri. Untuk bangun semula ianya perlu kepada proses yang amat panjang..

Inilah realiti yang seharusnya umat Islam sedar dan bangun melihat serta bertindak..!!!

Iran kutuk media antarabangsa


Para penyokong Ahmadinejad mengibarkan bendera Iran dan bendera lambang agama ketika meraikan kemenangan presiden itu di tengah Teheran kelmarin. - REUTERS


KAHERAH 15 Jun - Pihak berkuasa Iran mengkritik laporan media antarabangsa dan mengambil langkah mengawal aliran maklumat daripada sumber berita bebas, ketika rusuhan anti kerajaan menular di negara tersebut buat hari kedua semalam.

Syarikat penyiaran British Broadcasting Co. (BBC) memaklumkan bahawa laporan berita elektroniknya mengalami kesesakan sejak Jumaat lalu dan ia semakin serius semalam, sekali gus mengakibatkan gangguan perkhidmatan kepada penonton serta pendengar BBC di Iran, Asia Barat dan Eropah.

BBC melaporkan bahawa pihaknya turut mengesan sekatan pada isyarat satelit yang menyiarkan perkhidmatan dalam bahasa Parsi ke satu lokasi di Iran.

''Ia nampak seolah-olah sebahagian tindakan oleh pihak berkuasa Iran untuk mengehadkan laporan pilihan raya yang dipertikaikan Jumaat lalu,'' kata Pengarah Perkhidmatan Dunia BBC di London, Peter Horrocks.

Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad, menyelar media sejurus memenangi pilihan raya Presiden pada Jumaat lalu, setelah pengkritik menegaskan ia melibatkan penipuan pengundi.

Pada satu sidang media semalam, Presiden itu menuduh media antarabangsa melancarkan 'perang psikologi' terhadap Iran.

Selain perkhidmatan telefon bimbit yang telah dibaik pulih semalam selepas terganggu sejak kelmarin di Teheran, jaringan komunikasi turut terjejas sejak hari pengundian, termasuk yang boleh digunakan untuk menganjurkan tunjuk perasaan. - AP


Menakar Sukses AS di Afghanistan

Selasa, 16/06/2009 11:14 WIB Cetak | Kirim

Apa parameter yang jelas untuk keberhasilan AS di Afghanistan? Letnan Jenderal David McChrystal, komandan militer AS yang baru dua bulan ini ditugaskan di negara itu, mengeluarkan sebuah pernyataan yang kontradiktif.

“Ukuran keberhasilan kita bukan jumlah berapa banyak musuh yang terbunuh. Tapi jumlah rakyat Afghan yang bisa dijauhkan dari tindak kekerasan.” demikian McChrystal.

Kenyataan sebenarnya, apa yang diucapkan oleh McChrystal itu, berlari kencang, karena alih-alih bisa menggusur atau membantai Taliban, bisa dipastikan korban militer AS malah terdiri dari rakyat sipil seluruhnya. Bulan lalu, korban sipil yang tewas mencapai 140 orang. Tahun lalu, menurut data PBB yang amburadul, sekitar 2.000 warga sipil Afghan tewas karena serangan AS.

Pekan lalu, Times mengeluarkan laporan investigasinya, bahwa kesalahan yang dilakukan oleh militer AS sudah mencapai tingkat yang signifikan dan patut dipertanyakan. Yang paling menjadi sorotan adalah pengabaian AS akan serangan terhadap wilayah yang berpenduduk padat.

Tentara AS tidak ragu untuk melemparkan bom dan memborbardir wilayah-wilayah tersebut dari darat dan udara dengan membabi buta. Tidak heran, menurut New York Times, kesalahan yang dilakukan berulang-ulang ini (hingga layak dipelajari apakah itu kesalahan ataukah memang sudah jelas strategi AS) telah membuat dukungan kepada AS semakin menipis.

Rakyat Afghanistan berada dalam titik nadir. Melihat kecenderungan keadaan sekarang, rakyat Afghan tampaknya sudah tidak peduli lagi dengan kondisi mereka sekarang—jika memang harus terlibat perang, maka mereka sudah sangat siap memerangi tentara AS di negaranya. McChyrstal mencanangkan bahwa programnya adalah membuat rakyat Afghan mendukung AS. Ia mengiming-imingi rakyat Afghan dengan keamanan di seluruh negeri.

Ini mungkin pendekatan yang cukup realistis. McChystal telah meredefinisikan kembali efektivitasannya. Semua didesain di Washington, namun penerapannya di Afghanistan niscaya menemui jalan buntu, McChrystal sudah mengetahui hal itu—karena gelombang kebencian rakyat Afghan terhadap AS semakin hari semakin besar.

Tuan Jenderal, cara yang ampuh untuk memenangkan perang di Afghanistan adalah memenangkan hati rakyat Afghan. Dan cara untuk memenangkan hati rakyat Afghan tidaklah sulit: AS menarik mundur semua pasukannya dari Afghan dan biarkan Afghanistan mengatur nasibnya sendiri—tidak oleh AS yang mengatur negaranya sekarang ini saja pun tengah babak-belur! (sa/tnyt)

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!