foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Friday, July 24, 2009

ISRAEL MEMANG BUKAN MANUSIA DAN TIDAK AKAN MAHU dihormati sebagai MANUSIA...

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

"REFORMIS BUKAN HANYA GELARAN ATAU PEJUANG YANG BERJUANG KERANA MENGHARAPKANNYA!"

24 jULAI

Membaca dan mendengar berita tentang tidakan Israel membuat darah umat menggelegak. Kezaliman mereka sudah sampai ke tahap di mana jihad seharusnya menjadi agenda utama ummat terutama negara yang terdekat. Bukan semua negara arab dan umat arab lemah cuma mereka belum dapat bersatu dalam sebuah kekuatan. Bantuan mencurah-curah datang ke Gaza bukan sahaja dari negara umat Islam tetapi dari berbagai pihak termasuk yang bukan Islam. Mereka semua mahu memberi kontribusi dengan apa caraq sekalipun. Pelik juga ada pemimpin dari negara Islam mahu berjinak-jinak dengan Israel??

Dia ambil fatwa dari mana agaknya? Dulu Gusdur juga bersikap begitu tetapi akhirnya populariti beliau merudum jatuh bahkan ditolak oleh sebahagian pimpinan NU. Rasanya semua pemimpin dari negara umat Islam harus menyedari bahawa kondisi sekarang bukan lagi berbincang kosong tetapi aksi kerana setiap detik nyawa sdr kita di Palestin khasnya di Gaza dalam keadaan terancam. OIC masih berdiam dan seperti biasa masih bingung. No action..?

Berita dari sana...

Israel Ancam Tembak Aktivis Internasional

Selasa, 30/06/2009 13:48 WIB

Israel lagi-lagi mengancam para aktivis internasional yang ingin mengantarkan bantuan kemanusiaan ke Jalur Gaza. Organisasi Free Gaza Movement (FGM) yang beranggotakan aktivis pro-Gaza dari berbagai negara mengatakan, kapal-kapal laut Israel mengancam akan menembak dan menenggelamkan kapal mereka jika masuk ke perairan Gaza.

Derek Graham, aktivis asal Irlandia yang ikut dalam rombongan FGM mengatakan, kapal-kapal patroli Israel melarang rombongan itu masuk ke Jalur Gaza. "Sebuah kapal patroli Israel mengelilingi kapal kami dan memerintahkan kami untuk memutar arah. Jika tidak, kapal kami akan ditembak," ujar Graham.

Meski diancam, Graham menegaskan bahwa rombongannya akan melanjutkan perjalanan ke Jalur Gaza. Rombongan Free Gaza Movement yang terdiri dari 21 aktivis kemanusiaan, hari Selasa kemarin berusaha memasuki perariran Gaza untuk mengantarkan bantuan kemanusiaan.

Rombongan itu berangkat dari pelabuhan Cypriot di Lanarca sehari sebelumnya. Dalam kapal mereka terdapat 3 ton bantuan medis, peralatan medis praktis dan gulungan kabel untuk warga Gaza.

Israel masih memberlakukan kebijakan blokade di darat dan laut Gaza, termasuk terhadap bantuan-bantuan kemanusiaan. Israel sudah berulangkali mengancam akan menembak aktivis dari Free Gaza Movement yang sejak awal memang memilih mengantarkan bantuan ke Gaza lewat laut. (ln/prtv)

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!