foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Tuesday, September 1, 2009

BERBUKA,, SOLAT TARAWKH DAN TAZKIRAH bersama DS NIZAR DI SURAU SYUKRIAH BT. 8

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.


2 OGOS

Bersama mengikuti tazkirah dari DS Nizar amat menginspirasikan. Bagi saya penyampaian beliau amat menarik dan mudah difahami. Sebelum ini saya tidak dapat mendengar tazkirah dari beliau kerana saya sering berada di KL. Tapi kali ini alhamdulillah saya diberi Allah kesempatan. Ada beberapa aspek yang saya ingin sentuh sebagai abahn pemikiran kita bersama;

1. Saya semakin faham kenapa UBN amat membenci Nizar. Nizar adalah ikon baru selepas Anwar di Malaysia yang mampu menarik semua kaum untuk bersama menyokong PR dan menolak UBN. Saya saksikan tadi petang satu keluarga India memeluk Islam hanya kerana setelah melihat, mendengar dan menyaksikan betapa Nizar mampu memikat hati mereka kepada Islam dan PR. Maka UBN terus memfitnah Nizar agar karier politiknya hancur tapi gagal.

2.Pidato Nizar bukan sahaja dapat memahamkan umat Islam tentang toleransi terhadap bangsa dan agama lain bahkan dapat pula meredakan salah faham bangsa lain terhadap Islam. Saya yakin pemido UBN tidak mampu untuk menyaingi kehebatan Nizar dalam apa isu sekalipun. Ini adalah anugerah Allah dan sebenarnya amat bertuah sekali orang Perak yang telah menerima beliau sebagai MB. Fitnah UBN terntang beliau sebagai agen DAp amat merugikan UBN sendiri kerana relaitinya rakyat menolak hujah ini bahkan mat rempit yang pernah mendapat layanan baik dari Nizar sebelum ini telah dengan terbuka menyokong beliau. Mereka telah menolak fitnah UBN dengan bermacam cara yang mereka mampu. Begitu juga isu lilin yang akhirnya menjadi senjata makan tuan kepada UBN.

3. Para dai dari semua gerakan Islam harus dengan terbuka melihat potensi ini dan cuba mendekati aproach Nizar dalam berhujah dan bertindak. Beliau menguasai hafalan ayat-ayat alquran dengan baik dan setiap kali membuka ucapan dalil-dall pendek dibaca dan diterjemahkan serta ditafsir dengan cara yang amat menarik. 2 jam beliau berucap tanpa henti, orang ramai masih tidak berganjak. Maka sudah sepatutnya para dai serius melirik keupayaan ini sehingga boleh diambil manfaatnya buat umat samada melalui training atau bengkel. Ikon seperti Nizar atau Anwar seharusnya dijaga dan dengan segera ditumpahkan segala keupayaannnya agar kita mencipta ribuan Nizar atau Anwar selepas ini.4. Para politikus terutama dari PR harus mencontohi NIzar dalam banyak hal bukan sahaja dari segi style pidato bahkan dari segi kepimpinan. Saya kira tidak ada salahnya jika para YB PR mengadakan pertemuan dan training tertutup dari segi strategi meningkatkan kualiti kepimpinan. Jangan biarkan permata di depan mata dan kita ambil tidak endah. Ikon seperti ini bukan datang selalu bahkan mungkin dalam beberapa puluh tahun muncul seorang. Ketika Anwar muncul pada tahun awal 7o an, yang cepat melirik beliau ialah Mahathir dan sekurung-kurang Mahathir telah berjaya melambatkan kebangkitan rakyat Malaysia beberapa tahun setelah beliau merangkul Anwar. Jadi ikon seperti Nizar sekarang seharusnya PR cepat bertindak untuk mendapatkan manfaat dari beliau demi kebangkitan rakyat. Perak akan kembali semula ke tangan PR jika Nizar diberi kepercayaan untuk melakukanya. Rakyat Perak saya kira sudah siap untuk melakukannya.

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!