foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Wednesday, September 30, 2009

JUMAAT INI ADALAH HARI AMARAH SELURUH UMAT DI DUNIA,,

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.
Seruan dari saudara kita di Mesir dan Palestin seharusnya disambut dengan semangat kesatuan ummah sedunia. Kita mulakan rentak kebersamaan dalam amalan ringan ini tetapi memberi impak yang besar kepada kesatuan ummah. Lakukan dari yang paling kecil tetapi istiqamah lebih baik dari berbuat yang besar tidak istiqamah. Penderitaan sdr kita di GAZA khasnya bukan hanya kita dengar sebagai hiburan tetapi harus punya komitmen yang sangat dalam dalam membela mereka. Inilah niat kita dan niat ini pastinya harus dipamerkan dengan sikap agar musuh merasa gentar. Ditambah lagi dengan tindakan Israel menceroboh masuk dan mencederakan sdr kita ketika berada di Masjid Al Aqsa. Tidak bersikap adalah tanda hati umat sudah hilang rasa dan sedang enak tertidur. Cukuplah dengan kepura-puraaan ini dan bangunlah agar berbuat sesuatu. Bermula dari esuk kita bersama:.

1. berpuasa....

2. Solat Isya berjemaah, iktikaf dan tahjud di mesir berdekatan tempat tinggal sdr.

3. Sebeum atau selepas Jumaat diadakan perarakan di sekitar masjid dengan menunjukkan amarah kepada Israel. Jama'iy dan beberapa NGO Islam tolong sebarkan berita ini agar setiap tempat ada yang melakukan sikap amarah ini...!!

Jum'at Besok Sebagai Hari Amarah untuk Al Aqsha Rabu, 30/09/2009 17:13 WIB

Para pemuka agama baik Muslim maupun Nasrani yang berada di Jalur Gaza, Selasa (29/9) kemarin menyampaikan seruannya kepada penduduk dunia untuk mendoakan Al Aqsha di setiap doa dan sholat, sebagai bentuk solidaritas atas apa yang menimpa Al Quds saat ini. Seruan juga datang dari jama'ah Ikhawanul Muslimin yang berpusat di Mesir. Mereka menyeru kepada muslim dunia untuk melakukan aksi pada hari Jum'at besok, yang mereka sebut sebagai Hari Amarah; sebagai bentuk solidaritas terhadap Masjid Suci Al Aqsha dan Palestina.

Aksi protes ini merupakan dampak dari peristiwa yang terjadi pada hari Ahad, (27/9) lalu, dimana sekelompok Yahudi Radikal menerobos masuk ke komplek Masjid Suci Al Aqsa yang berujung dengan bentrokan dan mengakibatkan lukanya 16 orang jama'ah masjid. Mereka mengalami luka-luka setelah berhadapan dengan kelompok Yahudi ekstrim tersebut yang dilindungi oleh para polisi Israel.

Dari kota Ramallah, Tepi Barat, dalam jumpa pers yang diadakan oleh Yayasan gabungan Muslim dan Nasrani untuk pembebasan Al Quds, Syeikh Taisir At Tamimi selaku ketua yayasan tersebut menyerukan, agar kaum muslimin dunia berpuasa sunah pada Kamis besok, sebagai bentuk ketaatan kepada Allah sekaligus solidaritas terhadap Al Quds. Ia juga menyerukan Jum'at besok sebagai hari Amarah untuk kebebaan Al Quds dan masjid suci Al Aqsha. Ia meminta kepada penduduk dunia untuk turun ke jalan-jalan menyuarakan sikap protes dan mengutuk penjajah Israel atas kejahatan yang telah mereka lakukan terhadap bangsa Palestina.

Jama'ah Ikhwanul Muslimin dalam pernyataannya menyerukan hal serupa. Kaum muslimin diharap menghidupkan malamnya dengan qiyamul lail pada hari Kamis besok, yang dilanjutkan dengan berpuasa pada siangnya. Malam harinya mendirikan jamaah Isya' di masjid terdekat dan memanjatkan doa qunut untuk saudara muslim kita yang terzolimi di Palestina. Dalam bayannya itu juga dinyatakan, Jum'at, 13 Syawal 1430 H, bertepatan dengan tanggal 2 Oktober 2009 ditetapkan sebagai hari Amarah; solidiritas untuk Al Aqsa dan Palestina (sn/iol)

3 comments:

 1. Aminah Awang and Damia Amirah Damiaamirah like this.

  Damia Amirah Damiaamirah
  Islam Gagal Difahamkan Kepada Bukan Muslim Di Malaysia
  Disiarkan pada Sep 25, 2009 dalam kategori Kenyataan & Penjelasan |

  “Isu-isu yang berbau perkauman jika dibiarkan akan terus meruncing di negara ini. Banyak faktor penyumbang ke arah itu. Di samping satu hakikat yang tidak boleh dinafikan, walaupun sekian lama kita berjaya membendung ketegangan, namun dalam masa yang sama masyarakat bukan-muslim dalam negara ini gagal difahamkan tentang ajaran Islam. Mereka lebih melihat Islam itu menerusi unsur ‘perkauman melayu’.
  ... Read More
  Islam ala melayu yang cuba diterapkan oleh sesetengah pihak telah menyebabkan sebahagian masyarakat bukan melayu merasakan Islam di Malaysia seakan begitu exclusive untuk kaum melayu. Apabila mereka menganut Islam mereka seakan merasakan mereka menjadi melayu, atau second atau third class Islam sebab mereka bukan melayu. Interaksi masyarakat muslim dengan bukan muslim di negara ini masih gagal membawa mesej Islam sebagai agama yang universal and compassionate yang Allah hantar untuk setiap kaum.

  Dengan itu, saya berulang kali ingin menyatakan bahawa kita perlukan reform dalam penyampaian Islam di Malaysia, khususnya pihak berkuasa agama. Dahulu saya menulis ‘Keperluan Fekah Interaksi Dengan Bukan Muslim’ dan saya akan terus menegaskan hal ini.

  Seminar, wacana, dialog, penyampaian kuliah di masjid dan surau dan setiap ruang yang ada mesti digunakan untuk mengajar masyarakat muslim bagaimana berinteraksi dengan bukan-muslim secara yang dituntut oleh Islam. Dengan itu diharapkan mesej Islam akan lebih jelas di sampaikan kepada mereka yang hidup berjiran dengan kita saban hari.

  Jika tidak, pihak berkuasa agama secara khusus, dan masyarakat muslim secara umum akan menanggung dosa kegagalan ini pada Hari Kiamat. Pihak kerajaan samada BN atau PR perlulah menyebar luaskan kefahaman masyarakat Islam tentang Fekah Interaksi Dengan Bukan Muslim”.
  about an hour ago · Delete

  Mustapa Mansor
  Bagus artikel ini..teruskan..yang kurang kita tambahkan..asasnya perlu kembali memahami Islam secara kaffah/syumul..dari sini baru ada semuanya
  16 minutes ago · Delete
  Write a comment...

  ReplyDelete
 2. Imbasan dialog dari chatting ..FB
  asalamualaikum
  12:39amMustapa

  salam

  from whrre?
  12:51amDamia Amirah

  bile nak buat demo bang

  saya nak ikut
  12:52amMustapa

  hari jumaat..buat sekadar termampulah..selepas jumaat seluruh dunia..
  12:52amDamia Amirah

  kat mane tu
  12:53amMustapa

  di mana sahaja,,seruan ini dari ikhwan muslimin di mesir ke seluiruh dunia!!
  12:53amDamia Amirah

  oooo

  sy nak tanya satu soalan blh x bang
  12:54amMustapa

  bagus artikel..tu saya sdg baca ..terntang islam..
  12:54amDamia Amirah

  tq
  12:55amMustapa

  teruskan!!
  12:57amDamia Amirah

  adakah dengan cara demo itu blh menunjukan agama islam itu menjadi tinggi?....
  12:58amMustapa

  sikap itu penting damia..sama sperti jika kita keluarga kita diganggu org..apakah yg kita berdiam..!!
  12:59amDamia Amirah

  apa yang belaku pada negara palasti ni sudah lama... sy blm lgi lahir...

  ia abang cakap tu betul

  mengapa dunia arab dim je ?
  1:01amMustapa

  ya..kita sokong krn mereka dijajah..arab sibuk dgn beli klub bola..pelik kan..
  1:03amDamia Amirah

  sy minta maaf bang.. sy mukin berbeza pendapat dgn abang
  1:04amMustapa

  ye..silakan..no problem..

  apa pendapat damia..?
  1:08amDamia Amirah

  zaman nabi dan parasahabat lebih teruk dri itu disiksa, dan nabi di tuduh dengan macam tuduhan ade yang kate di gila,tukang tilik, dan bebagai leber yang di lekatkan pun begitu islam menebusi sekatan islam menebusi halangan.... tak pernah pun sahabat buat bemo nak boikot...

  kita ni bru sikit bang..

  rasul dan para sahabat lebih teruk dari itu...
  1:11amMustapa

  maaf adik..damia..sudah baca berapa buku sirah? setahu abang banyak sirah para sahabat bersikap..sila ambil buku sirah..Ramadhan albuthi, dan beberapa buku sirah yg lain..
  1:13amMustapa

  betul di peringkat awal kerana mereka tidak ada kekautan..tetapi mereka tetap bersikap..maaf adik damia..abang semasa si kolej dulu ada pandangan begini tetapi salah adik..kerana terlalu sempit..ketika abng duduk di syria dan bertemu dgn para syekh di sana..abag baru faham bahawa islam lebih luas dan indah sekali..
  1:16amDamia Amirah

  dunia barat menuduh islam penganas.... kalu fiqah kita sempit kita mudah di permainkan bang...

  dunia keliru dengan islam...

  di malaysia lagi teruk....
  1:21amMustapa

  fiqh itu luas dek..termasuk fiqh dakwah, fiqh daulah dan bermacam jenis fiqh..eluk kita bahasakan nanti..atau adek masa sila ke blogabang..hr9808.blogspot.com..abang suka jika adek luahkan apa yg belum jelas,,atau beza pandangan..tak pe,,
  1:21amDamia Amirah

  apa yang abang ckp tu betul

  tp berbeza dengan malaysia...

  kita kena ubah minda rayat kit dahulu
  1:23amMustapa

  adik masih muda teruskan mendalami Islam dan fiqhnya..oh ya..beza tetapi hanya persepsi aje dek,,kita disetting mind oleh musuh Islam sehingga kita rasakan bahawa Islam itu berbelah-belah,,

  betul dakwah mesti didahulukan dari yg lain..setelah faham Islam baru mudah..
  1:26amMustapa

  ok dek abang ada teman dari aklgeria mahu ketemu abang,,maaf ye..nanti kita jumpa lagi..sila emel jika ada yg belum faham..atau mahu bincang apa ke..!!ok ye..salam

  ReplyDelete
 3. 1:28amDamia Amirah

  bukan islam itu berbelah2 masalahnya pemikiran sesetengah golongan ugama tak mau berubah, kalu ada yang ingin buat perubahan mereka dituduh dengan berbagai tuduhan, yang menjadi masalah kita adalah mufti2 yang dok ada ni. apa mereka buat 50 tahun merdeka orang bukan islam tak faham islam....

  ok bang tq

  waalaikum salam
  1:29amMustapa

  betul abang setuju..memang itulah peninggalan penjajah kpd kita..mufti yg ahli fulus..ok

  ReplyDelete

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!