foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Saturday, September 19, 2009

KEPUTUSAN DNA Noordin DITEMUI MAKA SAHLAH MAYAT ITU NOORDIN..

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.


20 SEPT.

Sebelum berita DNA, saya tidak berani mengungkapkannya di blog ini kerana bimbang disalahertikan oleh pengunjung. Sejak awal saya telah memberi pandangan jelas soal terorisma dan ianya ditolak oleh Islam kerana banyak faktor. Kebetulan saya baru pulang dari sempadan Palestin, alangkah baiknya jka effort para pejuang ini digembelingkan di bumi GAZA!! Entah bagaimana modus operandinya sehingga fokus perjuangan mereka dihala pula ke negara umat majoriti Muslim? Saya benar-benar tidak faham secara alasan lojik maupun syara'. Apakah hasil yang diperolehi dari perjuangan di bumi Indonesia ini? Maaf kepada para pimpinan jihad di nusantara kerana kami tidak dapat mengiakan tindakan anda semua.

Saya sekali lagi mencari info dari onlne bagi menguatkan lagi hujah ini. Asyahid Abdullah Azzam, Yusuf Qardhawi dll rasanya wajar dirujuk bagi memperbetulkan pemahaman serong ini. Jihad dan maknanya? Marilah kita semua merenung kembali agar tidak merugikan diri, keluarga dan umat ini!!


Sabtu, 19 September 2009 12:13 WIB

Jakarta, (tvOne)

Mabes Polri, Sabtu (19/9/2009) hari ini kembali mengumumkan secara resmi identitas jenazah Noordin M Top yang tewas saat penggrebekan di Kampung Kepuhsari, Jebres, Solo, Jawa Tengah. Jika sebelumnya identitas Noordin diketahui berdasarkan 14 titik kesamaan dari sidik jari jenazah, kali ini identitas dipertegas berdasarkan hasil tes DNA Noordin.

Kepala Divisi Humas Mabes Polri, Irjen Polisi Nanan Soekarna, tes DNA Noordin dicocokkan dengan sampel DNA istri dan anaknya yang berada di Malaysia dan Cilacap.

"Semua cocok dengan Noordin. Jenazah di Solo tidak ada keraguan Noordin M Top," kata Nanan dalam konferensi pers di Mabes Polri, Jalan Trunojoyo, Jakarta Selatan.

Dalam konferensi pers tersebut, selain tes DNA, Nanan juga memaparkan kesamaan jenazah di Solo dengan Noordin berdasarkan ciri fisik jenazah dan foto yang dimiliki Mabes Polri.

"Terdapat kesamaan di beberapa titik wajah seperti di kening. Ada kesamaan ciri-ciri umum dan khusus. Memiliki tinggi 173 cm. Sementara di dagu terdapat jenggot yang tumbuh lebat," ujarnya.

Berdasarkan identitas yang telah terungkap tersebut, jenazah Noordin segera akan dipulangkan ke Malaysia. Untuk itu, Polisi sudah melakukan koordinasi dengan Kepolisian Diraja Malaysia.

"Karena dia bukan warga negara Indonesia. Dia diketahui warga negara Malaysia sejak sembilan tahun lalu, sejak bom Bali," tuturnya.

Terkait dengan penemuan barang bukti berupa bahan peledak 200 kg di lokasi penggrebekan di rumah Susilo di Solo, Nanan mengatakan bahan tersebut sama dengan bahan peledak yang ditemukan sebelumnya di Jatiasih. "Soal senjata api jenis M-16 dan FN Baretta, hingga kini masih kami selidiki asal-usulnya," kata Nanan.

2 comments:

 1. Imbasan dari FB..

  Pak Faisal Ks
  Sudah dua kali Nordin mati? Yang hari tu siapa? Ini dah macam real punya. Macam dalam movie " Face Off".
  Sun at 1:26pm · Delete

  Ustazmohammad Mahasan
  Harap-harapnye tak ade le selepas ini rakyat malaysia yang dituduh sebagai ketua pengganas di indon...

  Islam juga ajar kita supaya berhati-hati dengan berita yang disampaikan oleh orang-orang fasik...agar kita tidak menyesal dikemudian hari...
  Sun at 10:18pm · Delete

  Fikri Ismail
  mmg bnr islam menolak teroris, tapi kita kena fikir nape ade org mcm nordin mat top..kenang kembali peristiwa di madura..ambon..kdg2, org islam tersepit dalam negara yg majoriti nye islam..org yg plg miskin adalah org yg plg islam..jika kita baca buku Arwah fadzil Noor, prnh dinyatakan bhawa dilarang org islam di indon u mentafsir surah al ikhlas kerana takut menyinggung perasaan org kristian..bkn nak skg teroris tp itulah kenyataan..
  Mon at 12:08am · Delete

  Ustazmohammad Mahasan
  ummat islam dituduh sebagai teroris, yang menuduh ialah kafir yang percaya ialah islam...bodoh sangat ke ummat islam hari ini sehingga tak perlu bukti --kira Amerika tu hebat maka boleh dipercaya apa sahaja yang dikatakannya...begitukah Islam ajar kita?

  betulkah Nordin Mat Top yang melakukan keganasan???ada bukti ke? kalau kita mudah percaya dan tidak menafikannya...maka kita tidak boleh salahkan penganut agama lain jikalau mereka membenci kita...

  cukupkah, demi untuk menebus maruah atau membuktikan bahawa islam itu baik, kita tunjuk baik...lepas itu yahudi(CIA) taja letupan sana, pembunuhan sini...dan mereka menuduh islam terorist yang lakukan...... Read More

  bodoh sangat ke ummat islam nak faham --tak cukupkah peristiwa rempuhan kapal terbang...letupan diterowong yang dituduh melakukannya ialah islam tetapi ada pihak yang membuat penyelidikan dengan menggunakan logik didapati tak logik ummat islam yang buat...sebab terlalu canggih...
  Yesterday at 1:33am · Delete

  Ustazmohammad Mahasan
  adakah islam ajar kita supaya kita terima sesuatu tuduhan tanpa bukti?

  sekirnya orang islam yang majoritinya miskin...macamman dia nak buat bom canggih? dan buat operasi canggih? sampai pihak keselamatan negara pun tak dapat kesan gerakan mereka?

  ingatlah bahawa Allah amat benci orang yang tidak menggunakan akal fikiran...kerana tanpa menggunakan akal fikiran(logik) kita dengan mudahnya ditipu oleh orang kafir...... Read More

  disebabkan gambaran teroris berkopiah,berserban berjanggut belajar agama maka kita mulai curiga terhadap orang yang mengikut sunnah dan pejuang islam bahkan kita lebih mesra dan menganggap mereka yang bersongkok,pakai kot, tali leher lebih islamik.

  muda mudi akan sesat lebih jauh...sebab apabila tengok orang pakai kopiah, serban, maka dia anggap teroris tetapi yang pakai songkok berbaju kot bertali leher mereka adalah sebenar benar islam....tapi apa yang menyedihkan ialah yang pakai songkok, berbaju kot dan bertali leher ni liat nak bagi ceramah agama kat masjid
  Yesterday at 1:55am · Delete

  ReplyDelete
 2. Ustazmohammad Mahasan
  atau surau...tambahan pula kalau ceramah kat masjid tu dapat duit cukup-cukup untuk minyak kereta dan lepas untuk makan malam aje...
  Yesterday at 1:57am · Delete

  Ustazmohammad Mahasan
  mengenai DNA nordin adalah sama...siapa yang sahkan? adakah kerajaan Malaysia yang sahkan bahawa DNA nordin sama dengan mayat yang dihantar ke Malaysia?atau hanya memadai kenyataan yang dikeluarkan oleh kerajaan Indonesia sahaja???
  bolehkah kita percayai kerajaan Indonesia?
  Yesterday at 2:01am · Delete

  Zulkifli Yahaya
  Apahal pun aku suka watak Noordin dimatikan, sebab selagi imej golongan seperti ini dihidupkan ia memberi impak yang negatif terhadap golongan yang memperjuangkan Islam secara muwajahah silmiyyah. Untuk negara nusantara, khususnya Malaysia dan Indonesia, bagi aku kaedah Noordin tu salah dan mesti ditolak. Kalau depa pi berjuang cara tu kat Israel, itu aku sokong.
  Yesterday at 9:20am · Delete

  Mustapa Mansor
  Tq..ust muhammad, zul, faisal dll. Umat ini berada di tengah-tengah antara kejahatan para pelaku perancangan global dan kesempitan pemahaman sebahagian pejuang Islam. Oleh itu bagi saya kita perlu kembali melihat dan mendalami Islam secara benar. Islam sebagai sitem hidup yang kaffah..
  about a minute ago · Delete

  ReplyDelete

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!