foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Thursday, September 24, 2009

SAUDARA KU..PARA PEJUANG KEBENARAN..BERPUASALAH!!

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.


25 SEPT
Bagi menghadapi ujian di dunia dan perjuangan yang panjang bertali arus, jiwa dan ruh kita perlu kuat melebihi kekuatan jiwa musuh. Lalu ambillah kesempatan ini, kita bersama berpuasa 6 hingga selesai.Dan nanti selepas itu hari Khamis dan Isnin sepanjnag tahun. Mampukah ye? Ayuh kita bertekad untuk berubah ke arah yang lebih baik!!! Kita perlu kuat semuanya, aqal,jasad, ruh dan emosi.Alhamdulillah baru. Saya sempat 3 hari dan hari ini rehat sebentar kerana mahu bersama anak-anak makan di luar. Ya..semuanya ada hak dan anak-anak juga ada hak yang seharusnya kita berikan tanpa diminta. Namun esuk diteruskan lagi sehingga selesai. Semoga anak-anak kita dapat memahaminya betapa sayangnya ayah kepada anak-anaknya. Mungkin ramai yang sudah bercucu, maka perasaan bercucu mungkin lebih hebat dari beranak.Tapi komitmen dan disiplin perlu dilaksanakan tanpa alasan anak atau cucu..Apatah lagi mahu berdepan dengan Bagan Pinang maka dengan akal dan strategi sahaja tak cukup bro!!!

Ya..sempat saya imbas dari FB tentang fadhilat puasa 6 dari Ust Najmuddin Jakarta. Semoga ada manfaatnya buat semua!!!

Alhamdulillah, kita saat ini telah berada di bulan Syawal. Kita juga sudah mengetahui ada amalan utama di bulan ini yaitu puasa enam hari di bulan Syawal. Apa saja faedah melaksanakan puasa tersebut? Itulah yang akan kami hadirkan ke tengah-tengah pembaca pada kesempatan kali ini. Semoga bermanfaat.Faedah pertama: Puasa syawal akan menggenapkan ganjaran berpuasa setahun penuh

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ

“Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian berpuasa enam hari di bulan Syawal, maka dia berpuasa seperti setahun penuh.”[1]

Para ulama mengatakan bahwa berpuasa seperti setahun penuh asalnya karena setiap kebaikan semisal dengan sepuluh kebaikan yang semisal. Bulan Ramadhan (puasa sebulan penuh, -pen) sama dengan (berpuasa) selama sepuluh bulan (30 x 10 = 300 hari = 10 bulan) dan puasa enam hari di bulan Syawal sama dengan (berpuasa) selama dua bulan (6 x 10 = 60 hari = 2 bulan).[2] Jadi seolah-olah jika seseorang melaksanakan puasa Syawal dan sebelumnya berpuasa sebulan penuh di bulan Ramadhan, maka dia seperti melaksanakan puasa setahun penuh. Hal ini dikuatkan oleh sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam,

مَنْ صَامَ سِتَّةَ أَيَّامٍ بَعْدَ الْفِطْرِ كَانَ تَمَامَ السَّنَةِ (مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا) »

“Barangsiapa berpuasa enam hari setelah Idul Fitri, maka dia seperti berpuasa setahun penuh. [Barangsiapa berbuat satu kebaikan, maka baginya sepuluh kebaikan semisal][3].”[4] Satu kebaikan dibalas dengan sepuluh kebaikan semisal dan inilah balasan kebaikan yang paling minimal.[5] Inilah nikmat yang luar biasa yang Allah berikan pada umat Islam.

Cara melaksanakan puasa Syawal adalah:

1. Puasanya dilakukan selama enam hari.
2. Lebih utama dilaksanakan sehari setelah Idul Fithri, namun tidak mengapa jika diakhirkan asalkan masih di bulan Syawal.
3. Lebih utama dilakukan secara berurutan namun tidak mengapa jika dilakukan tidak berurutan.
4. Usahakan untuk menunaikan qodho’ puasa terlebih dahulu agar mendapatkan ganjaran puasa setahun penuh. Dan ingatlah puasa Syawal adalah puasa sunnah sedangkan qodho’ Ramadhan adalah wajib. Sudah semestinya ibadah wajib lebih didahulukan daripada yang sunnah.


Faedah kedua: dan seterusnya.., selengkapnya baca di link di bawah ini ya ?

http://rumaysho.com/hukum-islam/puasa/2712-lima-faedah-puasa-syawal.html

semoga bermanfaat untuk semua. Amin

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!