foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Thursday, October 22, 2009

SIAPA YANG MENANG JIKA MALAYSIA DAN INDONESIA PERANG..?

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.
23 okt

Masa yang terhad dan aktiviti yang padat kadangkala untuk menulis di blog menjadi hambatan. Lalu dengan kemudahan di FB saya manfaatkan saja dan nampak ada beberapa poin yang seharusnya menjadi bahan pemikiran kita semua. Tajuk di atas bunyinya seperti provokasi tetapi sebenarnya bukan begitu tetapi ianya lebih kepada sebuah ungkapan betapa dahsyatnya akibat jika berlaku perang. Yang diuntungkan dari perang ini pasti ada dan samada ianya kebetulan atau sememangnya dirancang. Saya tidak mahu menuduh tetapi sebagai seorang yang mampu berfikir pasti ada hujah-hujah yang jelas. Semoga rakyat kedua negara ini menyedari dan mengambil nafas panjang ketika perasaan kecewa membuak-buak di dalam diri kita. Ayuh..kita berdamai dan ungkapkan perkataan ini dalm diri kita berulang kali maka kemarahan akan berlalu..!!! Walaupun ianya pahit dan menyakitkan tetapi jika dibandingkan dengan akibat perang jauh lebih ringan mudharatnya..!!

Imbasan dari FB..

Mustapa Mansor
Baru selesai presentasi di masjid UTP..Us cahyo ajak minum di tepi tasik..indah sekali UTP..masjidnya dan persekitarannya yg damai.Sempat ngobrol dgn Ust..ternyata beliau org Majalaya..tak jauh dari Bandung..tapi skrg udah mahu tetap di Malaysia saja.....Udah 6 anak lahir di sini..ok..jd dari sini sy semakin yakin bahawa..Malaysia dan Ind tidak bisa dipisahkan lagi!!Read More

11 hours ago · ·
Ila Noor
Ila Noor
Abg Mus enak sekali bicara Indonnya
10 hours ago · Delete
Husnal Azhari
Husnal Azhari
esuk akan ada demo besar-besaran di indon sbb dah keluar news satu lagi maid indon di dera oleh majikannya di KL .. & moron2 ganyang Malaysia akan memulakan satu lagi "sweeping Malaysia" ada kemungkinan rakyat malaysia di indon samada pedagang, pelancung atau pelajar akan menghadapai bahaya yang nyata
10 hours ago · Delete
Mustapa Mansor
Mustapa Mansor
oh ya..biasa aja..Saya fikir demo wajr jk jelas masalahnya cuma dalam kondisi bencana dan bantuan banyak masuk dari Malysia..sy kira kurang..pass..ada baiknya direnung dulu mass!! Tadi semasa sy bicar asoal padang ramai lagi yg mahu ke padang bantu..manusia bukan soal Ind atau Mly tapi nhyaw dan jiwa manusia!! Saya bimbang Singpore yg untung dlm kepanasan kini..
10 hours ago · Delete
Husnal Azhari
Husnal Azhari
saya tak nampak apa kepentingan singapaore dalam hal ini. Tapi petang tadi saya sempat berbincang dengan rakan yang pernah terperangkap dalam demo anti-chinese di jakarta sedikit masa dahulu (rakan saya berbangsa china) dan saya difahamkan mereka yang berdemo sanggup berbuat apa sahaja seperti yg mereka ungkapkan. Tetapi rakan saya bernasib baik, ... Read Moresbb dia telah diselamatkan oleh pemandu a.k.a supir nya. Kalau tidak tentu beliau juga telah ditelan sejarah. Dan "sweeping malaysia" bukan ancaman kosong oleh golongan ini .. kerana mereka adalah golongan fanatik yg mendapat "sokongan" secara tk lansung oleh massa dan pemerintah indon (tiada sebarang komen atau usaha mengawal oleh pemerintah - bererti memberi "sokongan" dlm konteks bahasa diplomat)
10 hours ago · Delete
Mustapa Mansor
Mustapa Mansor
Ya itu berita lama pak..husnal..soal singapor terlibat atau tidak bukan skrang kelihatannya tapi nanti..mungkin jg tidak tapi di dunia real singpore sngat dirugikan jk dua negara ini menguat. Jk tak terlibat ok..biarkan saja..yang jelas,,bangs a di bumi Malaysia ini adalah berasal dari mana? Bukankah dari Riau, Bugis, Boyan, Aceh dll. jadi apa untungnya berbu nubuhan sessama sendiri?
10 hours ago · Delete
Husnal Azhari
Husnal Azhari
walaupun berita lama tapi fanatik-fanatik tersebut masih wujud. Malah dlm waktu yg terdekat ini pun satu usaha sdg dijalankan oleh pihak di indon untuk "sweeping malaysia" mengancam keselamatan rakayat m'sia di indon. Soal bangsa di m'sia berasal dari mana itu bkn isu, tapi hatred & jealousy yg d tunjukan oelh bangsa indon terlalu dalam & konsisten... Read More. Tk ada gunanya kalau kita melaungkan ttg "bangsa serumpun" tp bak kata pepatah org m'sia ni mcm "hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong" - saudara pernah lihat atau berjumpa ker ada gerakan anti-rakyat indon d Malaysia?Tak pernah wujud!!! malah 2juta org yg dtg kemari kita terima dgn baik. Kalau 10pun indon di dera oleh majikan m'sia, pernah tk kita bertanya berapa ramai rakyat m'sia menjadi mangsa rakyat indon d sini? org gaji yg menipu, mencuri, lari dari rumah majikan walaupun di layan dgn baik, geng perompak bersenjata, pembunuh, perogol, bawa lari anak dara org, bawa penyakit2 spt malaria, TB (yg tlh d hapuskan sejak thun 80an). Isu yg saya ingin sebutkan adalah - kalau buat baik biarlah berpada-pada. Jgn seperti melepaskan anjing tersepit. One last thng: it is SICKENING bila saya baca gabenor padang (sumatera barat???-nt sure exact place) menyatakan bantuan dari m'sia di asingkan dari bantuan dr negara2 lain kerana bantuan dr m'sia adalah "hasil judi" - SHALL WE START OUR OWN "SWEEPING INDONESIAN"?????
4 hours ago · Delete
Mustapa Mansor
Mustapa Mansor
TQ..Pak husnal..penjelasan yg panjang tersebut. Saya dengar semua hal itu bahkan ketika sy di pesawt utk ke padang minggu lalu, ada yg bettanya betulkah ada barang bantuan makanan dari Malaysia dijumpai sudah habis tempuh..? Saya tak jwp dan saya tak mahu layan kerana saya semakin syak bahawa semua ini ada pemainnya dan dalangnya. Ketika sya di ... Read MorePadang, Bandung dna Jakrta bertemu dgn tokoh masyarakat di sana ternyata isu ini hanya bergulir di dada akhbardan media tv saja.Pak SBY dan sebilangan besar pimpinan mereka tdk terpengaruh dgn isu ini..jadi bg saya kembali berdamai adalah solusi terbaik. Najib ada dtg baru ni dan nampak tak timbul masalah pun di jalan atau di mana? ..Jk perang ok saja...cuma yg ketawa siapa? Yang untung dari mendaratnya kapal dan kapal terbang, masuknya investasi, meningkatkan trading dll siapa? Jwpnnya makin jelas jk kt kaji secara mendalam..
about a minute ago · Delete

4 comments:

 1. Azran Azmi
  Salam. Bagi saya ini kita kena teliti. Yang sedih bila tengok bantuan dari negara Islam dimaki di caci. Tapi bila batuan datang dari negara Amerika , rakyat yang menderita sungguh suka ibarat macam tentera Amerika itu malaikat yang diturunkan olih Allah untuk menolong mereka. Kenapa begitu sekali. Disini kita bolih nampak kenapa Allah murka dgn ... Read Moreumat nya. Semasa susah masih tidak bersyukur dan keujudan Allah maha esa. Kita harus berbalik kepada Allah kalau hendak selamat. Tak kira asal mana, rumpun mana. Kita ini umat Allah seharus nya berdamai , ingat mengingati. Jangan sekali kali ingin bergaduh. Allah maha esa. Balik kita kepada agama Allah semuga ini semua satu pengajaran untuk kita semua. Amin.
  3 hours ago · Delete

  ReplyDelete
 2. Abul Adli
  CIA yang menang...
  Yesterday at 11:12am · Delete

  Mustapa Mansor
  good idea..abul..tq
  Yesterday at 11:15am · Delete

  Abul Adli
  ayam sama ayam bersabung... siapa yang untung? yang bertaruh la... apa jadi pada ayam? kalau tak parah mati....
  Yesterday at 11:16am · Delete

  Hikmat Hayat
  betul...betul...betul....
  Yesterday at 11:18am · Delete

  Zainal Abidin Ahmad
  baru balik sana. takde langsung tanda2 benci m'sia seperti digembar gemburkan. kata org sana, itu karut pak. bendera tu mcm budak2 main pondok je.
  Yesterday at 11:24am · Delete

  Nurddin Tomin
  Walau pun depa tau ada pihak adudombakan malaysia dan indonesia tapi depa bernafsu nak perang dengan malaysia kerana dendam lama.Dari tahun 90an kisah rakyatnya mati ditali gantong,pulau,tki,budaya dan lagu terang bulan.
  Sekarang yang paling lucu depa tak bagi kita berbahasa ibunda yang sedihnya depa tak bagi aku makan tempe.
  Yesterday at 11:52am · Delete

  Azran Azmi
  Rasa ada dalang dibelakang nya. Nak buat kecoh supaya ader yang untung. Sila renungi.
  10 hours ago · Delete

  Azran Azmi
  Bagaimana berlaku dibumi Arab begitu lah pihak ini ingin ianya berlaku dibumi kita. Musuh sesama sendiri kita sesama Islam.
  10 hours ago · Delete

  Azran Azmi
  bergaduh nanti adalah yang untung.
  10 hours ago · Delete

  Ismail Ata
  Hanya pihak YAHUDI dan kuncu2 nya sahaja yang ingin melihat islam hancur
  9 hours ago · Delete

  Zainal Abidin Ahmad
  kita slalu sedar bahawa umat islam ini sentiasa mahu dilagakan olih musuh islam,tapi masa yg sama kita juga mudah sgt melatah dan senang sgt dilaga2.
  8 hours ago · Delete

  Mustapa Mansor
  tq..pada semua..bernas sekali idea anda..tapi yg suka bakar sebelum ni..dah tak muncul pula yte!! ayuh kita bangunkan semangat baru..ummatuna masuliatuna..kita semua adalahbersaudara bro!!jgn lupa ke www.e-s2u.com...!!!
  2 seconds ago · Delete

  ReplyDelete
 3. Masri Sitanggang
  Saya ni orang Indonesia,muslim,sahabat saya ramai di m'sia. Terutamanya dari ahli ABIM. Kepada kami selalu diajarkan Oleh Allahyarham DR. M.Natsir (bekas ketua Masyumi, dan Dewan Dakwah Islamiyah Indonesia) supaya hubungan kerjasama dakwah Indonesia-m'sia terus dikuatkan. Tak ada alasan apa pun tuk perang sesama negeri muslim. Pengikut beliau ramai... Read More juga di M'sia, sebab buku-buku karangan beliau banyak di m'sia, begitu juga buku2 Buya Hamka dll. ummat Islam indonesia merasa bahwa m'sia adalah adik kandung. Itulah sebabnya, tak ada orang m'sia yang di aniaya di Indonesia. Entahlah mengapa ada orang Indonesia dianiaya di M'sia. Ada orang nak cari sesuap nasi jadi TKI, di aniaya, ada dijadikan istri anak raja, MAnohara, dianiaya dan banyak lagi soalan. Siapa yang buat kerja ini ? Mungkin CIA?
  about an hour ago · Delete

  Mustapa Mansor
  saya turut merasakan kepiluan ini ketika media membingkar segalanya tentang Manohara dan kasus lain. Dan masalah demi masalah mencuat bagaikan belon ditiup angin. Ya,,inilah realita yang kita perlu hadapi..pesan Pak Nasir dan ulama besar dari Ind sememangnya harus dihormati dan sampai saat ini pesan mereka masih relevan. Ya mungkin secara ideologi ... Read Morepemerintah di Malaysia dan jg di Indonesia golongan Islam masih belum begitu terampil kerana adanya kompetisi dari nasionalis sekularis. Isu vital dipendamkan sehingga umat menjadi keliru..Ayuh para dai di seluruh Nusantara bangunlah angkat bicara untuk kesatuan Umat..kami dari Jamaiy sednag merancang utk memulakan program forum online yg melibatkan pertubuhan Islam seluruh dunia yg kita mulakan dari Malaysia - Indonesia..sila gabung pak Masri bersama bantu kami di www.e-s2u.com..!!
  2 seconds ago · Delete

  ReplyDelete
 4. Assalamu"alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
  Saya DR. Masri Sitanggang, mewakili suara orang Indonesia. Karena saya memang orang Indonesia, yang duduk di Medan. Saya dah baca semua komen sahabat-sahabat di IKRAR NI. Saya sangat bersetuju dengan pandangan Saudara Mustafa Mansor :"Tak ada perlunya Perang". 99% rakyat Indonesia (maaf, janganlah menyebut indon sebagaimana Sdr Husnal Azhari menyebutnya, karena orang Indonesia tak suka sebutan itu)tidak ingin perang dengan m'sia. Kalau tanya hati nurani orang Indonesia, terutamanya yang muslim, pastilah mereka akan katakan, m'sia itu suadara kandung Indonesia. Perasaan bersaudara ini tak dapat dihapus begitu saja, sebabnya ia muncul dari semangat Aqidah Islamiyah dan lagi secara historis, rakyat m'sia memang banyak berasal dari Indonesia. Sampai kini, saudara-saudra mereka ada di Indonesia. Teman saya di m'sia semisal Dr Muhammad Nur Manuty, marga Lubis, dan keluarganya ramai di Medan. Dr. Siddiq Fadzil keluarganya ramai di Jawa dst. Di masa awal merdeka bramai orang Indonesia yang pergi membantu m'sia sebagai guru sekolah,guru ngaji dsb karena perasaan bersaudara.
  Saya belum mendengar ada orang m'sia di Indonesia dipukul, di sweeping. Belum, hundred percent. Kalau demonstrasi dan berita diakhbar, banyaklah koment. Indonesia ni negara yang sekarang sangat demokratis. Jangankan marah kepada m'sia yang konon ada menganiaya tki, manohara, soalan tari pendet, angklong, reog dsb., Presiden SBY saja didemonstrasi kalau rakyat tak suka. Di sini bebas bro untuk cakap apa saja, tak ada yang tangkap. Jadi, harap maklum, mungkin susananya berbedza dengan di m'sia, akhbar tak sebebas Indonesia, jadi banyak berita tak diekspos. Saya sarankan, agar hubungan p to p (people to people)ke dua negara harus ditingkatkan, tidak hanya g to g, supaya ada sepahaman. Kepada saudaraku Husnal Azhari, saya sarankan sering-seringlah datang lke Indonesia, dan bergaullah dengan rakyatnya. Sila datang ke Dewan Dakwah Islamiyah Indonesia, Jl Kramat Raya 45 Jakarta. Di sanama Saudara akan disambut sebagai saudara kandung. Jika ke Medan, contact saya, saya akan take you di airpor polonia, dan akan saya antar kemana suadara nak pergi. TKS.

  ReplyDelete

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!