foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Wednesday, October 14, 2009

TERORISME DAN ISLAM ADALAH BERBEZA...

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.


15 okt
Sempat menyaksikan kabar malam Indonesia di tv one, nara sumbernya Ust Ja'far Thalib membahas tentang terorisme..Saya dapati dakwaan beliau tidak tepat tentang Syed Qutb dan Ikhwan Muslimin. Buku Muaallim fit thoriq yang menurut beliau adalah bukti sumber faham terorisme adalah salah bahkan beliau amat keliru soal intipati buku tersebut. Mohon BAng One dari Tv One memberi peluang kepada tokoh lain yang mempunyai kredibiliti membicarakan soal perjuangan Ikhwan Muslimin agar fitnah dan kekeeliruan dapat diperbetulkan. Kejayaan pihak Indonesia memberantas terorisma patut dihargai tetapi pihak media juga harus lebih berhati-hati agar tidak menimbulkan kekeliruan dak Tv onean fitnah di tengah masyarakat yang tidak faham.
Saya telah sampaikan ke pihak tv one dan brharap ada usaha untuk membetulkannya.

2 comments:

 1. Imbasan dari FB..
  Abd Rahim Kassim likes this.
  Ameno Rasuah Situ SanaSini
  maksudnya?
  8 hours ago · Delete

  Mustapa Mansor
  Syed Qutb dan Ikhwan Muslimin tidak pernah menganjurkan konsep terorisme dalam perjuangan mereka.Jadi jika ada ust yang mengatakan begitu maka itu adalah fitnah..!!
  8 hours ago · Delete

  Terang Kelam
  kalo jihad tu bagaimana?
  7 hours ago · Delete

  Terang Kelam
  baru2 ini sering2 dilaungkan jihad2 dan jihad.. jika itu perkara yang mendatangkan kebaikkan sepatutnya berita daripada jihad itu juga adalah baik.. tetapi ini sebaliknya?? mana silapnya???? atau jihad itu sudah disalah ertikan dan diperalatkan sehingga ramai mengunakannya untuk tujuan atau kepentingan yang lain..
  7 hours ago · Delete

  Masri Sitanggang
  Beda Jihad dengan terorisme : Orang berjihad (1) dilandasi niat karena Allah, dikerjakan sesuai dengan aturan Allah dan tujuannya untuk menegakkan Agama Allah. (2) orang berjihad merindukan mati (syahid). Terorisme (1) melakukan kegiatan atas dasar kepentingan dunia semata (sama ada ekonomi,politik, dendam dll), tak ada hubungannya dengan Allah (2) pelaku terorisme menginginkan orang lain (mangsanya) mati, sementara elakunya ingin hidup dan meraih apa yang menjadi kepentingan dunianya.
  6 hours ago · Delete

  Mustapa Mansor
  Ya..konsep jihad berbeza dgn terorisme..sy setuju dgn masri.
  24 minutes ago · Delete
  Write a comment...

  ReplyDelete
 2. Lanjutan imbasan dari fb..
  Masri Sitanggang
  Dalam melaksanakan jihad, ada ruang untuk berijtihad. Orang boleh berbeda tentang hasil ijtihad. Tetapi dalam Islam, jika istihad seorang mukmin itu benar,mendapat dua pahala dan kalaupun salah tetap juga mendapat, cuma satu. (jadi, Yang penting niat si pelaku).Jadi, janganlah sembarang mendakwa.
  13 hours ago · Delete

  Terang Kelam
  Baik, cuma bagi saya jihad yang paling utama dan paling awal sekali ialah ke atas nafsu... lagi nafsu amarah.. tq
  10 hours ago · Delete

  Aminah Awang
  Masih ramai yg belum faham maksud JIDAD dlm Islam.
  10 hours ago · Delete

  Masri Sitanggang
  Betul sekali @Terang Kelam dan @Aminah Awang. Hadits Nabi mengatakan, jihad yang paling besar adalah melawan hawa nafsu. Memanglah,kalau hawa nafsu dah dapat ditaklukkan, maka jihad di medan perang menjadi kecil. Sebab nafsu kita ini inginnya hidup senang dan takut akan mati. Kalau nafsu itu dah dapat dikalahkan, kita pun senang berkorban di jalan Allah ini, betul tak ?
  2 hours ago · Delete

  Mustapa Mansor
  terima kasih semua atas kesudiannya memberi komentar..saya kira ini jg adalah jihad kita semua dlm fb..kerana banyak jg yg menjadikan fb bagi tujuan yg merosakkan tapi kita berjihad (berkata benar dan mengajak utk kebenaran) ,,semoga Allah menerima amal kita amin!! Dalm hal komentar ust semalam, sy telah memberi komentar direct ke TV one agar hentikan fitnah!! Jadi menghentikan fitnah jg adalah jihad..!! Ijtihad pula berbeza dari fitnah ..
  3 minutes ago · Delete

  ReplyDelete

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!