foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Tuesday, November 3, 2009

CABARAN PARA DAI>>>?

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.


4 nov
Semakin hari semkain terasa sibuk hingga masa untuk update menjadi terlalu sempit. Ya inilah realiti yang seharusnya menjadi kayu ukur kerja seorang dai dan pejuang. Semakin hari tenaga semakin kecil kerana faktur usia dan inilah perluna regenerasi atau sistem duplikasi dalam memikul beban dakwah. Semoga Allah memberi kekuatan untuk kita melahirkan generasi pengganti sebelum para dai menutup mata.Kesedaran inilah juga yang telah disepakati oleh ngo-ngo Islam di Perak sehingga kita melancarkan satu gerakan e-relawan bersifat international yang berpusat di Ipoh Perak. Negeri yang punya dua segalanya. Negaeri yang melahirkan para pahlawan menentang penjajah lama dan baru.

Semoga Allah memberi barakah ke atas para pejuang yang dulu dan sekarang. Begitulah juga harapan dari e-relawan ini iaitu untuk melahirkan para relawan yang berintigriti sehingga mampu di ketengahkan ke arena relawan antarabangsa.

Ya dalam kesibukan ini, sempat juga meninjau-ninjau fb dan seperti biasa beberapa komen dari penyeduk UBN membuat hati bergelora. Terasa semakin cemas betapa rosaknya umat ini nanti jika golongan ini terus mendidik anak bangsa di Malaysia. Allah karim...Sila perhatikan cara nmereka berhujah dan hal yang sngat remeh dizoom sehingga fb menjadi gekanggang adu domba dan berhibur...Para dai jadikanlah ini sebuah cabaran dan kita harus menerima reakiti ini dengan dada yang terbuka..!!


50 of 52
View previous comments

RitOric AnWar
apa la kecoh sangat ni
Mon at 8:46pm

Lutfie Lobby
exco ada pengecualian kot...
Mon at 8:58pm
Khairi Jalalluddin
Khairi Jalalluddin
Ya ana lupa orang kafir boleh buat apa sahaja, walaupun kutuk agama kita... sebab dia kafir.. menurut pemikiran nik aziz.
Mon at 8:59pm

Lutfie Lobby
exco ni pun dah potong kot..... :)
Mon at 9:01pm

Syed Side
hehehe
Mon at 9:03pm

Hilman Idham
ble lak adun sementa nk kuar parti??tunggu gak ni...
Mon at 9:05pm

Pemuda Umno Raub
Melayu buat semua tak boleh..bangsa lain buat w/pun hina ayat Allah..beres! no problem! pakatan pembangkang ada untuk mempertahankan mereka mati-matian. Maklumlah Melayu semakin liberal sekarang..dasar2 lama kerajaan semua dah tak betul..orang Melayu kan makin bijak pandai..tak boleh ditegur2 dan diberi nasihat lagi..
Mon at 9:19pm

Lutfie Lobby
yg herannya selepas pru12 sume bole.... dulu tak pulak kata bole...
Mon at 9:22pm

Mohd Najib
Aku rasa exco ni melaksanakan gagasan 1Malaysia kot, 1Malaysia semua sama rata cina, india, melayu, kadazan,bidayuh, sik, islam, budha, hindu, kristian semua sama je dalam konsep 1Malaysia kan kan kan, sepatutnya korang yg mendokong aspirasi ni kena sokong...LOL
Mon at 9:22pm

Hisham Abdullah
Apa maksud tauliah dalam buku peraturan JAIS? Adakah kelayakan seseorang tu atau mcmana?
Mon at 9:23pm

Syed Side
pelik...
Mon at 9:25pm
Pemuda Umno Raub
Pemuda Umno Raub
pernah ke pemimpin komponen BN buat macam nie..?? berucap dan bersyarah sampai dalam masjid..Liberal sangat lah pulak..tak kan tak boleh menilai mana yang elok dengan tak elok..
Mon at 9:26pm

Khairi Jalalluddin
Hisham..yang ana tahu.. tauliah itu sekeping surat kebenaran mengajar agama, ada tandatangan Mufti sesebuah negeri itu, ana ada tauliah di Negeri Sembilan sahaja. :)
Mon at 9:26pm
Khairi Jalalluddin
Khairi Jalalluddin
Surat Tauliah itu mestilah berlatter head Jabatan Mufti Kerajaan Negeri btersebut.. dan nak dapat tauliah kena temuduga..dengan panelnya... ana dulu kena dengan Mufti Negeri 9, Murtadza... walaupun ana ada Ijazah Syariah dari Universiti.
Mon at 9:30pm

Hisham Abdullah
Ia ke? Dalam kes Dr Asri ni, dia tak dapat keizinanlah maksudnya tu. Tapi apa hal disensasikan penangkapan tu yer? Mcm pelik jer bunyinya.
Mon at 9:37pm
Mohd Khairi
Mohd Khairi
tapi dia kan bekas mufti.hmmm pelik2..
Mon at 9:40pm

Khairi Jalalluddin
dr. Asri tak ada tauliah atau surat kebenaran tu. Kalau dia ada tentu selamat.
Mon at 9:40pm
Khairi Jalalluddin
Khairi Jalalluddin
Mohd Khairi.. undang2 tak kenal pangkat... :) tapi yang ana pelik orang India kat atas tu ada tauliah atau tidak ..
Mon at 9:42pm

Mohd Musleh Abdullah
laaa kan Dr. Asri tak masuk PR so tak boleh la, kalau dia ahli PR pasti halal......
Mon at 9:47pm

Fawzey Abdullah
ini tidak adil!!!!
yg adil tgkapla org melayu yg mgaku Islam yg bersepah2 kt Disco di bkt bintang..bsepah2 kt KL nu..minum arak bzina dll..
Mon at 9:49pm

Pemuda Umno Raub
Melayu berani kat Melayu aje..tu sebab bangsa lain nak menghancurkan kita pun ada bangsa kita pergi tolong sama kasi lagi ranap.
Mon at 9:50pm

Max Najimy
heran dulu kenapa sebelum pru 12. Tok tok guru Pas berceramah tanpa tauliah dan permit tak ditangkap pun.,
Mon at 9:52pm

Azamrin Noor
JAIS dah kena tempias politik Pakatan Rakyat
Mon at 10:01pm

Pejuang Islam Umno Selamanya
apa nak jadi..... kalau ye pun nak berucap, kat luar masjid masih boleh diiterima.. ni hampir dengan mimbar??
Mon at 10:01pm

Hisham Elias
orang tu bg ceramah agama islam ke?yg jais tangkap berkenaan ceramah yg ade kaitan dgn agama islam sebagi pantauan supaya ceramah tu ikut ahli sunnah wal jamaah
Mon at 10:02pm

Fawzey Abdullah
tgkap jer semua...bru aman sket msia ni..semua pmimpin pmbgkang kite sumbat jer kt kemunting bior dorg mati p*c*k..bru lena sket kita tido nti..btul x?ad org sokong?
Mon at 10:06pm

Khairi Jalalluddin
mesti ada kaitan dengan Islam.. sebab dalam Masjid.. kalau berkaitan dengan kafir kat Kuil
Mon at 10:06pm

Hisham Abdullah
Tak kiralah apa alasanpun, orang Islam sentiasa berkompromi hal Islam bila berdepan dengan orang bukan Islam. Orang Islam bila masuk masjid, pasti akan tanya diri sendiri, samada suci dari hadas besar atau kecil. Kalau tidak, takut berdosa pula sebab mencemar rumah Allah. Dr. Xavier tu suci dari segala jenis hadas agaknya, sebab tu boleh berada dalam masjid...
Mon at 10:08pm

Khairi Jalalluddin
tangan dia samak tak pegang mikro.. dan mimbar tu... alangkah perempuan Islam yang ada haid pun dilarang duduk di Masjid..
Mon at 10:09pm

Pemuda Umno Raub
selama ini ramai sangat ke orang sesat dengar ceramah Ustaz Asri sampai kena pantau2 ?? ceramah lah kt mana pun dan apa isinya..akan ada yg mempertahankan..elok tak elok soal lain..liberal utk Melayu aje
Mon at 10:10pm

Mohd Khairi
ustaz, saya setuju undang2 adalah undang2 dan wajib dipatuhi.Namun bukankah ada pendekatan yang lebih baik dalam menangani kes Dr Asri...

Saya bimbang persoalan teknikaliti digunakan untuk melaksanakan agenda tertentu.

Saya rasa dalam peruntukan enakmen syariah negeri selangor pasti ada klausa kuasa budibicara Ketua Pengarah.
Mon at 10:27pm

Hairullfazli Padli
zaman fatah iskandar jd exco dulu....adun BN telok datuk banting...cina kopet pun masuk masjid...takder lah pulak isu..
Mon at 10:43pm

Fadzil Yasin
masuk masjid repair PA system tak apa....yang ni berucap,, ceramah ke apa.
Mon at 10:48pm

Hj Kadir Dato' Ismail
hish2...kat Selangor sampai macam nie ka?..
Mon at 10:50pm

Hj Kadir Dato' Ismail
Fadzil Yassin~ hahahaa....repair PA system...Bagus macam nie...repair PA system pun pakai baju batik...hahaha
Mon at 10:52pm

Hairullfazli Padli
wei, adun cina di zaman BN dulu masuk masjid serupa mcm xavier ni da..tak kecoh pun...tak caya mehlah pegi masjid pekan banting...tanya semua jemaah....bila BN dan umno jemput cina MCA ke masjid takder isu..bila PR, kemain...adillah sikit..
Mon at 11:01pm

Pemuda Umno Raub
kan dah kata..
Mon at 11:39pm

Mustapa Mansor
dia india atau cina atau kadazan atau apa sahaja nama bangsa dan agamanya...ada amsalah apa? tak pernah baca ke kisah di zaman Islam cemerlang masjid menjadi tempat pertemuan semua umat? tempat tumpangan kpd faqir dll..kenapa sempit sangat nih..!! banyak benda lain nak dihujah dan difikir ehh hal sekecil ini jd bingung pula?
Yesterday at 12:20am · Delete

Mustapa Mansor
ya..biar ada fakta bro..masalah yg besar dari ini dan lebih bahaya jpd umat tdk ada siapa hiraukan kenapa? penagih daadah muslim bermalam di surau dan masjid tak hina ke? tokimam muslim rasuah duit zakat dan tabung masjid tak hinake? tok ketua kg melarang org tabligh berdakwah di masjid ok ke tuh..? tlg lihat langit yg luas bro!! kerana islam itu ... Read Moreseluas langit yg terbentang...kenapa disempitkan sampai umat jadi keliru..!!..sy tak salahkan mereka yg tak belajar agama tapi yg belajar agama buat Islam jd kaku dan hodoh..!!
Yesterday at 12:43am · Delete

Pemuda Umno Raub
takde masalah, kita berhak nyatakan pandangan masing2..jika kerajaan PR rasa inilah pendekatan yang terbaik untuk agama kita, sila teruskan..jemputlah lagi pemimpin2 bukan islam untuk bersyarah/berceramah di dalam rumah Allah ini
Yesterday at 12:43am

Mustapa Mansor
Islam bkn milik PR atau UBN..bro..sy berhujah bkn krn PR atau UBN..tapi fakta..sorry jk tdk sesuai dgn hajat..tn..
Yesterday at 12:46am · Delete

Pemuda Umno Raub
ramai umat islam yang diberikan amanah dan tanggungjawab tidak menjalankannya dengan baik yang akhirnya secara langsung mencemarkan islam itu sendiri. Adakah segala2nya perlu dipantau baru segala2nya berjalan dengan baik dan elok. Mana perginya pembawaan Rasulullah s.a.w yang patut dicontohi dan diikuti..??
Yesterday at 12:50am

Pemuda Umno Raub
no hal MM..bagus berhujah dan beri pandangan masing2..bukan semua yg kita fikir dan kita rasa betul itu betul..hanya pd Allah jua lah tempat kita memohon diberikan petunjuk.
Yesterday at 12:56am

Mustapa Mansor
Rasulullah snaggup membersihkan air kencing seorabng badwi yg belum islam...para sahabat mahu membunuh si badwi tapi rasul kata jgn..sila renung sirah ini dgn hati yg bersih? bukan hanya skdr taklid kpd gelaran seorang ust..semata-mata..rasul negajar islam bukan menyesatkannya..
Yesterday at 12:56am · Delete
Pemuda Umno Raub
Pemuda Umno Raub
itulah bezanya islam dengan agama2 lain. sejarah peperangan islam zaman Rasulullah s.a.w dan selepasnya juga banyak menceritakannya..tetapi kesucian Masjid Nabawi dan Masjidil Haram tetap terpelihara..
Yesterday at 1:03am

Azizan Sitam
Saudara khairi ni....napa ler awak ni ek???? : ) cuba renungkan kata2 sahabat kita Mustafa Mansor:Rasulullah snaggup membersihkan air kencing seorabng badwi yg belum islam...para sahabat mahu membunuh si badwi tapi rasul kata jgn..sila renung sirah ini dgn hati yg bersih? bukan hanya skdr taklid kpd gelaran seorang ust..semata-mata..rasul negajar islam bukan menyesatkannya..

Sebagai rakan nasihat saya jgn ler hadaf kita tersasar...jaga diri hiasi peribadi.
Yesterday at 8:59am

Khairi Jalalluddin
yang kat atas tu bukan orang badwi yang tak berpelajaran.... xavier tu sebelum ni pernah kutuk sekolah kebangsaan kerana didakwa terlalu islamik.. ngajar pend. islam.. harap kaji latar belakang yang memberi ceramah dalam masjid tu.
Yesterday at 9:03am

Azizan Sitam
badwi bukannya x berpelajaran(fakta)cuma berasal dari kampung dan berpindah randah
Yesterday at 9:06am

Khairi Jalalluddin
baca lagi syeikh..
Yesterday at 9:10am

Mustapa Mansor
apa bezanya xavier dgn Khairi Jamaluddin?..Badwi dan badawi? Rosmah dan kumari? Maaf sanggahan ustz tak relevan dlm kontaks sirah tu..jgn berbelit sangat ust nanti lidah anta bercabang !! maaf direct aje ye..!! ana perhatikan hujah anta bukan hjh mahu mencari kebenaran tetapi mahu bertumbuk..ana rasa eluk anta ambil wudhu' lebih kerap spy cool down!! Jika nak berhujah biar ada titik temunya iaitu kebenaran..!!
23 minutes ago · Delete
· · ·
Write a comment...

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!