foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Wednesday, November 18, 2009

UMNO UPAH PARA MACAINYA MENGHINA QURAN DAN ULAMA...?

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.

20. NOV

Setelah selesai taklimat e-relawan dan makan malam, saya bergegas ke cc kerana letrik terputus hampir beberapa jam. Perkara yang paling menyakitka hati ialah bila di FB semakin banyak orang bersenda dengan alquran dan menghina ulama. Mereka berhasil membuat umat ini makin keliru dan makin menjauhi dari Islam. Inilah kerja macai UMNO. Kerja sesat dan menyesatkan ini direncanakan agar umat Islam turut mengutuk ulama.

Sdr yang dihormati, bagi saya ini semua adalah untuk merangsang perang di kalangan umat Islam. Mereka tahu ALquran dan ulama punya kaitan kuat dan jika ini dibiarkan perkara yang lebih jauh pasti akan berlaku. Maka benar juga ada isu UMNo mahukan huru hara agar orang Melayu kembali kepada mereka semula. Kerja jahat ini bermula sejak Mac 2008 dan semakin hari semakin ganas. Saran saya ialah PR agar segera merapatkan barisan kerana beberapa orang yang telah dibeli akan bermain sendiwara di khalayak sehingga PR dilihat kucar kacir..Keluarkan segera mereka yang khianat agar segala informasi dalaman tidak bocor keluar.

TGNA diserang adalah bukti kukuh yang orang-orang tertentu bermain wayang dari belakang. Penjilat UMNO dari kalangan ustaz terus memanaskan isu ini di FB dan blog mereka. Mereka mahu melihat umat ini perang sesama sendiri!! dan hajat mereka akan tercapai apabila PR kucar kacir. Serangan terhadap TGNA juga adalah perang dingin UMNO untuk merampas Kelantan dan begitu juga terhadap Azmin Ali di Selangor. Mereka mahukan negeri-negeri ini semula dengan apa cara sekalipun.Mari kita nilai hujah dan provokasi mereka di FB

Khairi Jalalluddin

Khairi Jalalluddin Ada lagi satu fakta.. terlupa lak nak link kan.. tadi.. maaf

Source: gerakan-anti-pkr.blogspot.com
(SILA KLIK PADA SETIAP IMEJ UNTUK LEBIH JELAS) ini adalah salinan slip dokumentasi saham milik azmin ali,shamsidar taharin,jamal taharin dan taharin bin idris. urusniaga ini berlaku sekitar tahun 1992-94.
2 hours ago · · · Share
Sufian Al-Siddeq
Sufian Al-Siddeq
Tuan Khairi Jalalluddin selalu ikuti perkembangan blog anti PKR ye. :)
2 hours ago
Ustaz Aidil
Ustaz Aidil
bongkar tuan kj..bongkar biar 1 malaysia tau
2 hours ago
Khairi Jalalluddin
Khairi Jalalluddin
kadang2 jengah juga...ana sebenarnya suka pendekatan dakwah dari politik... sebab itu ana ambil master dalam bidang dakwah wahai sahabatku Sufian...
2 hours ago
Sufian Al-Siddeq
Sufian Al-Siddeq
Oh, baguslah kalau begitu... Sejak saya mengenali Manhaj Salafus Soleh yang mewajibkan ketaatan pada pemerintah secara makruf, hujjah pembangkang membantai kerajaan terutama dari PAS mudah je dibantah.
about an hour ago
Khairi Jalalluddin
Khairi Jalalluddin
sebenarnya banyak hujah dari al-Quran & Hadis yang boleh membongkar kesesatan PAS...
about an hour ago
Wan Ahmad Ikmal
Wan Ahmad Ikmal
fahami manhaj salaf sebetulnya wahai sahabat... dan ustaz KJ, aper maksud anta pasal hujah2 dalil naqli yang membongkar kesesatan PAS tersebut?
about an hour ago
Sufian Al-Siddeq
Sufian Al-Siddeq
Itulah fasal, mereka tak ada belajar ilmu Hadith ka...??? Saya sendiri pernah mjadi saksi pembohongan pembangkang yang menggunakan mimbar jumaat disebuah masjid di Selangor, ada ke patut ambil hadith separuh2 utk menyokong khutbah yang penuh berapi menanam kebencian terhadap kerajaan Malaysia. Dan tidak lain itu adalah pembohongan diatas nama Baginda saw!. Moga2 mereka sedar sebelum terlambat. :)
about an hour ago
Mohd Rifqi Myiddin
Mohd Rifqi Myiddin
ustaz KJ tlg senaraikan bberapa ayat quran dan hadith yg menyatakan PAS sesat sbgaimana dakwaan anta. Ana Musykil sbb PAS dipimpin oleh majlis syura yg kesemuanya ulama' spt Dato' Haron Din, Ust Tuan Ibrahim Tuan Man dll. Kalau anta kata PAS sesat, maknanya anta sesatkan mereka ni. Tlg jelaskan
32 minutes ago
Mohd Rifqi Myiddin
Mohd Rifqi Myiddin
satu lg, utk pengetahuan KJ, tuan-tuan guru pondok di kelantan menyokong perjuangan PAS, kalau anta kata PAS sesat ana sgt musykil utk sesatkan juga tok2 guru ni sbb ana prnah menghayati kehidupan pondok beberapa tahun. MAsya Allah berkat sgguh hidup tok2 guru ni,spt al-marhum Tuan guru hj Abdullah Lubuk Tapah, Tuan Guru Hj Hashim PAsir Tumboh, al-MArhum Tuan Guru Hj atiqullah YAakub dsb.
27 minutes ago
Sufian Al-Siddeq
Sufian Al-Siddeq
Saya cuba jawabkan bagi pihak Tuan KJ... Mungkin maksud KJ tu adalah perjuangan PAS tersasar dari landasan AlQuran dan AsSunnah. Kerana dalam AlQuran dan AlHadith banyak mengatakan tentang perintah mentaati pemimpin/pemerintah secara makruf, salah satu dalil dari alQuran adalah surah AnNisak ayat 59 "Hai orang-orang yang beriman, taatilah Allah ... Read Moredan taatilah Rasul (Nya), dan ulil amri di antara kamu...". Cara PAS menegur pemerintah secara terbuka sebenarnya telah menyelesihi perintah Rasulullah saw. Utk makluman tmbhn, hal Perintah mentaati pemerintah secara makruf ni pernah di Khutbahkan di Masjid Negara baru2 ni. Allahualam.
15 minutes ago
Mohd Rifqi Myiddin
Mohd Rifqi Myiddin
mcm mana pulak yg lawan ulil amri d kelantan. puak UMNO kat kelantan?
13 minutes ago
Mustapa Mansor
Mustapa Mansor
ana tak mahu simpan bila melihat kemungkaran.Ana amat mebencinya kerana hujah ini tidak ada asas langsung...KJ telah melakukan kemungkaran dan siapa yg menyokong hujah sesat beliau adalah berbuat mungkar..Hujah surah an nisak tu sufian..tolong baca sampai habis..!! Inilah perangai org sesat..ambil dalil tak habis dan tahukah anda perbuatan ini menyesatkan umat ...ini. Mahukah tanggung kesesatan umat ini akibat dari amalan dari fahaman sesat ini? Ya Allah kau campakkan dalam hati kami rasa hina untuk menyokong golongan yg mempermainkan ayat-ayat Mu..mereka tahu tapi mereka bersenda dgn ayat-ayat MU ya Allah !! Ya Allah ya Qahhar, Ya jabbar...!!! Bertaubatlah!!
Sufian Al-Siddeq
Sufian Al-Siddeq
Mohd Rifqi Myiddin, Kita cakap ni dalam konteks sebuah negara. Siapa yang telah dipilih secara majoriti diMalaysia?
55 minutes ago
Mohd Rifqi Myiddin
Mohd Rifqi Myiddin
so saya tanya semula majoriti org kelantan pilih PAS utk perintah Kelantan. So apa hukum org yg tak taat kpd pemerintah kelantan. jawab dulu soalan saya
49 minutes ago
Mohd Rifqi Myiddin
Mohd Rifqi Myiddin
Sufian, ana nsihatkan anta baca kitab tafsir trlebih dahulu utk menjadikan surah an-nisa' tu dalil wajib taat UMNO. jgn senang2 aje nak tafsirkan.
47 minutes ago
Sufian Al-Siddeq
Sufian Al-Siddeq
Saudara cakapkan tu dalam konteks negeri Kelantan sahaja dan bukannya dalam konteks sebuah Negara. Walau apa pon, saya jawab jugaklah... rakyat kelantan kene taati sahaja pemerintahan PAS (kerajaan Negeri) tu selagimana tidak bertentangan dengan pemerintahan BN (kerajaan Pusat).
40 minutes ago
Sufian Al-Siddeq
Sufian Al-Siddeq
Mustapa Mansor, Dalam Islam tiada diperintahkan untuk mentaati kemaksiatan pon (rujuklah AlHadith, ada sentuh berkenaan hal ini). Kalau saya tak sesat, sedara yg sesat... Jadi, tak perlu sesatkan saya sebab sesat menyesatkan ni tak kemana... nak selamat kembali pada Para Sahabat, mcm apa yg dkatakan oleh Imam Malik.
37 minutes ago
Sufian Al-Siddeq
Sufian Al-Siddeq
Mohd Rifqi Myiddin, Antara salah satu kitab rujukan saya berkenaan siasah islamiyah adalah Mu'amalatul Hukkam Fi Dhauil Kitab was-Sunnah. Harap maklum.
34 minutes ago
Mohd Rifqi Myiddin
Mohd Rifqi Myiddin
salah tu sufian. Rakyat kelantan wajib taat pemerintah selama mana pemerintah taati perintah ALLAH dan RAsulnya. sama juga rakyat Malaysia wajib taat kerajaan MAlaysia selama mana pemerintah taat perintah Allah dan RAsulnya.
21 minutes ago
Mohd Rifqi Myiddin
Mohd Rifqi Myiddin
utk makluman sufian ULIL AMRI itu ada empat tafsiran
1- Pemerintah yg melaksanakan perintah Allah dan Rasulnya (lihat tafsir al-Kasyyaf)
2- Para Ulama' (pandangan Bi Talhah dari Ibnu Abbas, Jabir Ibn Abdullah, Ata' al-dahhak, al-Nakhaie abu al-Aliyah dll)
3-Sahabat Nabi
4- Abu BAkar dan Umar... Read More
17 minutes ago
Mohd Rifqi Myiddin
Mohd Rifqi Myiddin
So, saya cenderung menyokong PAS kerana beriman dgn ayat al-Nisa' berdasarkan pandangan Ibn Abbas bhw ulil amri itu ialah ulama'. Cuba lihat PAS dipimpin oleh sebahagian besar ulama', malah sesuatu perkara diputuskan oleh majlis syura ulama yg anggotanya ialah ulama'. Sebahagian besar ulama pondk menyokong perjuangan PAS. bg saya yg jahil ini, adalah selamat kita ikut para ulama, dan mustahil ahli majlis Syura Ulama PAS bersepakat utk menyesatkan umat islam Malaysia
12 minutes ago
Mohd Rifqi Myiddin
Mohd Rifqi Myiddin
Berbeza dgn UMNO, cuba sufian nyatakan berapa org ulama' yg ada dlm MT UMNO? mcm mana saya nak sokong mereka? saya yg sedar jahil ini akan sentiasa menjadikan ulama' sbg panduan. syabas saya ucapkan kpd sufian krn mampu berijtihad sendiri utk berbeza pandangan daripada kbnykan ulama'. tahniah atas ilmu anda.
10 minutes ago
Mustapa Mansor
Mustapa Mansor
Sufian- ini bukan masalah rujukan..tapi acuan fikrah tu dulu..acuan nasionalis yg anta dokong tu tak ada dalam mana-mana kitab..jika da itu maknanya ulama UMNo lah..atau yg sefaham..dgn nasionalis.nasionalis itu jumhur sudah sesatkan nak cerita apa lagi..anta jgn jadi barwa umno sdhlah..Ilmu ada tapi dari acuan yg sesat..nak berpusing 7 keliling ... pun sesatlah...ana pernah dengar dari huajh rasul dahri..dan nasaruddin salafi..sebijik hujah ini..ana bukan anti salafi atau wahabi atau apa namanya..tapi nampak sangat kene beli..maaf jika ada istilah lain dari dibeli!!
Dato Seri Shahidan Kassim
Dato Seri Shahidan Kassim
kalau macam tu..apa jumhur kata berhubung dgn mengkafirkan org Islam
14 minutes ago
Mustapa Mansor
Mustapa Mansor
kafir dgn sesat lain dato'...kafir tak bisa..tapi yg selalu bermain kafir ini dari sebelah wahabi..dan salafi..ada banyak vedio mereka..hal ini..hujah tentang nasionalis itu jelas dan sumbernya dari faham materialisma..faham ini dikembangkan oleh Mustafa Kamal Attaturk sehingga jatuh Khilafah islamiah di Turki..faham ini begitu dihayati sehingga ajaran Islam tidak lagi menjadi pennetu dasar negara dll di negara umat Islam..ini bukan sahaja di Malaysia..kita bicara global..ok..
2 minutes ago · Delete

Mustapa Mansor
Mustapa Mansor
kafir dgn sesat lain dato'...kafir tak bisa..tapi yg selalu bermain kafir ini dari sebelah wahabi..dan salafi..ada banyak vedio meeka..hal ini..hujah tentang nasionalis itu jelas dan sumbernya dari faham materialisma..faham ini dikembangkan oleh Mustafa Kamal Attaturk sehingga jatuh Khilafah islamiah di turki..faham ini begitu dihayati sehingga ajaran Islam tidak lagi menjadi enetu dasar negara dll di negara umat Islam..ini bukan sahaja di Malaysia..kita bicara global..ok..
about an hour ago · Delete
Sufian Al-Siddeq
Sufian Al-Siddeq
1 - Apa yang saya cuba sampaikan berkaitan ketaatan rakyat kelantan terhadap kerajaan negeri dan kerajaan pusat adalah dalam bidang kekuasaan. Saudara seperti mengharapkan keujudan pemimpin, rakyat dan sebuah Negara yang maksum.

2 - Saya sentiasa mendoakan kelembutan hati para pemimpin agar kerajaan Malaysa menerima pakai Hukum Allah dalam pentadbiran. Ketahuilah, Tauhid Hakimiyah adalah perjuangan Khawarij zaman berzaman. Ali radiallahu anhu telah berkata menentang dakyah Khawarij: "Kalimah yg hak tetapi yg mrk mahukan adalah kebatilan (Kehancuran pemerntah)". Nabi telah bersabda: "Ikatan-ikatan Islam akan terlepas satu demi satu. Apabila lepas satu ikatan akan dikuti oleh ikatan berikutnya. Ikatan Islam yang pertama kali lepas adalah hukum dan yang terakhir adalah solat."

3 - Berdasarkan surah an-nisak ayat 59, Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah Rahimahullah telah menyatakan: "Ulil Amri mencakupi dua golongan, iaitu Ulama dan Penguasa."... Read More

4 - Saya cenderung menjadi pro-Kerajaan dgn prinsipnya yg jelas... Siapa yang telah dipilih secara sepakat oleh majoriti rakyat dan memerintah kerajaan disebuah negara Islam, maka dialah yang layak utk ditaati berlandaskan bayanul alQuran dan AlHadith. Telah berkata al-Imam al-hassan bin Ali al-Barbahari rahimahullah berkenaan Negara dan Pemimpin Islam; "Barangsiapa memegang jawatan kepimpinan atas kesepakatan dan keredhaan kaum Muslimin, maka dialah adalah pemimpin Mukmin. Tidak halal bagi seorang pon hidup walapun satu malam sementara dia tidak mempunyai seorang pemimpin yang baik atau yg jahat. Beginilah yg diserukan oleh Imam Ahmad."

5 - Seterusnya berkenaan membangkang didalam sebuah negara Islam, Kata Ibnuil Abil Izz radiallahu anhu: "Diwajibkan taat kepada pemerintah walau mereka zalim dan melampui batas, kerana sikap membangkang menimbulkan kerosakan yg berganda jika dibandingkan kezaliman pemerintah itu sendiri, bahkan didalam kesabaran ada ganjaran yg boleh menghapuskan dosa sera mengandakan pahala." Syeikh al-Uthaimin pula berkata: "Ketahulah bahawa org yg belot terhadap pemerintah yang sah, pada hakikatnya telah menjadi hamba musuh2 Islam. Pemberontakkan atau semangat melua2 bukanlah suatu pelajaran yang bijak, tetapi harus kita ambil menjadi pelajaran adalah hikmah (mengikut sunnah)."

6 - Mencontohi Para Salaf dalam ketaatan pada pemerintah secara makruf:

a - Imam al Barbahari mendapat 2 ujian. Pertama ia dipenjarakan dan kedua ia dikejar dan lari sembunyi hingga ia mati.

b - Imam Ahmad masih taat kepada al makmum walau dia diseksa dengan teruk. Dipukul hari-hari, diracun. Hingga umat ingin memeberontak kerana tidak tahan tengok imam diseksa tapi apa kata imam Ahmad?, "Tahan pedang-pedang kamu kerana musibahnya lagi besar." Imam Ahmad tak mampu berdiri kerana teruknya siksaan.

c - Ibn Taimiyah 9 kali ulang alik kepenjara. Difitnah oleh kaum Sufy, asya'iroh dan fanatik mazhab.

Apakah pendirian mereka? Taat atau memerangi (keluar dari ketaatan) pemerintah?

7 - Orang beriman, berilmu dan bertakwa tidak mudah dipengaruhi dakyah yg bertentangan dengan AlQuran dan AsSunnah walau dari mulut seorang yg mengaku sebagai ulama. Kerana ditakuti datang dari firqah Khwarij yang menyebabkan berlakunya bid'ah.

Allahualam...
29 minutes ago
Mustapa Mansor
Mustapa Mansor
Hujah anta ana tidak menolak dari sudut dasar quran dan hadis tapi:
1. kontak hujah itu tidak kena. Kebanyakan hujah tersebut diasaskan kepada wujudnya daulah Islamiah bukan daulah assobiah ..atau atas dasar nasionalisma.(macam Malaysia ni).

2. Anta nak rujuk sila rujukl hjah mutakhir dari Dr Yusuf Qardhawi dalm Fiqh Daulah. semua jelas disitu.

3. ... Hujah anta tentang khawarij sekarang terbalik jadinya.Apakah dengan faham wahabi di Mekah umat Islam dan islam tebela? Ana tidak lihat pembelaan di situ tapi yg dibela dari faham ini adalah kronisma keluarga FaHD.Inikah Islam yang anda yakini?

4. Almulkan Jabbariyun ..inilah zamannya. Hujah sekuat apapun belum menjamin benar sebab telah dibayar oleh golongan tertentu. Bukan haq yg menjadi dasar.

5. Ibn taimiayah dikelirukan oleh golongan tertentu sehingga dilihat ianya seperti menjadi panutan kaum ini. Ibn Taimiayh hanya menjadi kambing hitam. Ana pernah tinggal di Syria dan bertemu dgn banyak tokoh yang merujuk kitab Ibn taimiyah tapi mereka tidak pernah mengkafirkan umat Islam yg lain spt yg kebanyakn ulama golongan salafi lakuakn .

6. ANta taat kepada Najib atau raja melayu yg entah apa jenis kaki dan makruf diketahui umum mereka itu bagaimana itu amlan org soleh? ghair ma'qul..lebih teruk lagi sampai ada mufti cium tangan mereka ni? ini dari ajaran mana ? Dari hadis mana yang mereka rujuk?

7. Ana bukan ust, ana belajar background biasa (aKADEMIK)..tapi jika beginilah hujah anta ..ana jadi sedih kenapa sampai begitu parah hujah anta sehingga tidak nAmpak yg mana benar dan salah?

8. Ana tidak salahkan anta cuma bagi ana inilah hazanah peninggalan penjajah kepada anak bangsa Melayu yg terpengaruh dgn ajaran nasionalisma mereka ..yg sesat lgi menyesatkan ini..Kembalilah kepada fithrah dan renungilah dgn hati yg terbuka..!! Allah maha Tahu dan maha segalanya..
2 seconds ago · Delete

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!