foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Saturday, December 26, 2009

BERTEMU KOMUNITI KELUARGA MANGSA TATBAI DI NARATHIWAT..


Foto:Antara hadirin komuniti mangsa Tatbai 2004.Sdr Marzuki adalah salah seorang mangsa peristiwa Tatbai 2004 yang putus kaki kanannya dan cacat kekal. Hampir seluruh  tubuhnya ada tanda penyeksaan yang diluar kemanusiaan. Semoga Allah memberi beliau kesabaran...!!

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.


26 DisFoto: Ust Tarmizi e-relawan, Anuardi Amal Foundation dan Zan bersama Marzuki.
 

Alhamdulillah, selepas subuh. sarapan nasi air di depan masjid Yala Centre, berangkat menuju ke Narathiwat bertemu komuniti keluarga mangsa Tatbai 2004. sempat memberi ucapan sokongan kpd mereka. ada yg sangat memilukan ialah melihat seorang anak muda kudung kaki dan cacat kekal setelah diseksa oleh regim zalim Thai. Terlalu ramai yg derita. Ya Allah kesihanilah mereka ini!!!


Bertemu langsung dgn anak, adik dan abang, isteri, mangsa..seperti membuka lembaran baru dalam hidup ini. Ada lagi regim yg sezalim firaun dlm dekad ini. Air mata tetap bukan solusi cuma meredakan emosi..Jam 2 balik ke Yala. Jam 6 talimat relawan sampai malam.


Pondok, kelas alquran, kuliah mingguan masih marak di selatan Thai...
 
 Kami sempat bertemu dengan salah seorang su pegawai tertinggi Tentera Thai. Beliau mengundang makan tengahari pada esuk harinya di kem tentera tapi kami tidak dapat bersama kerana ada beberapa program yang telah lebih awal diatur oleh wakil relawan di sana Sdr Murshidi..
 
foto narathiwat,yala,s.petani

 SALAH SEBUAH PUSAT MENGAJAR ALQURAN OLEH GURU-GURU YANG IKHLAS. BAYARAN HANYA RM 10/ORG SAHAJA SEBULAN. KEBANYAKAN ANAK BISNESMAN...

FOTO NARATHIWAT,YALA,S.PETANI

foto narathiwat,yala,s.petani

FOTO DI YALA.NARATHIWAT DAN PATANI

foto di yala.narathiwat dan patani


No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!