foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Tuesday, January 5, 2010

Kenyataan Media tentang kes kalimah Allah..(MAJLIS PERUNDINGAN PERTUBUHAN ISLAM MALAYSIA

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.

MAJLIS PERUNDINGAN PERTUBUHAN ISLAM MALAYSIA

Kenyataan Media M.A.P.I.M
4 hb Januari 2010
MAPIM LANCAR KUMPUL TANDATANGAN SEJUTA UMATMajlis Perundingan Pertubuhan-pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) hari ini melancarkan kempen kumpul tandatangan sejuta umat Islam untuk membantah penggunaan kalimah Allah oleh Herald-Catholik Weekly yang dilulus oleh Mahkamh Tinggi Kuala Lumpur.
Tujuan kempen ini adalah untuk mendesak pihak pemimpin agama Katolik di negara ini agar tidak meneruskan niat menggunakan kalimah Allah dalam majalahnya kerana ia akan mencetuskan kemarahan dikalangan umat Islam.

Penggunaan kalimah Allah dengan maksud lain dari yang sudah muktamad dalam Islam adalah suatu penghinaan kepada agama Islam dan umatnya.
Kempen kumpul tandatangan ini berserta memorandum yang disediakan oleh MAPIM akan dihantar kepada semua Raja-raja Melayu dan Perdana Menteri.
MAPIM mahu supaya isu ini segera diselesaikan dengan mengambilkira prinsip kebenaran Allah yang Maha Esa tidak boleh dikompromikan dengan maksud Tuhan oleh mana-mana agama lain dan dengan itu keharmonian kehidupan antara agama di negara ini dapat dipelihara.
MAPIM merancang kempen kumpul sejuta tandatangan umat Islam ini dalam tempoh sesingkat mungkin bermula dari hari ini akan menegaskan sikap umat Islam dan meningkatkan kesatuan umat berlandaskan kebenaran Islam di Malaysia.
Mohd Azmi Abdul Hamid

Setiausaha Agung MAPIM
No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!