foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Sunday, April 11, 2010

iSLAM DAN FAHAM KEBANGSAAN...?

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.
Beberapa muka surat yang telah diimbas dari buku milik peribadi yang berjudul "ISLAM DAN KEBANGSAAN (NASIONALISME): Wujudkah Pertalian Antara Keduanya" dari Mohad Ayop Abd Razid.Faiz Na'aman
Faiz Na'aman
Ini merupakan naskah yang patut dibaca bukan hanya oleh mereka yang telah menjadi ahli UMNO atau pun yang mahu mendekati UMNO... tetapi untuk semua MELAYU-ISLAM yang ingin memahami asas KEBANGSAAN (NASIONALISME) sebenar yang menjadi teras kepada perjuangan sebenar UMNO.

Penciptaan kepelbagaian bangsa merupakan FITRAH (nature) kepada manusia dari ... See MoreSang Pencipta. Kebangsaan merupakan segala yang berkaitan dengan sesuatu Bangsa (Nation) tersebut, bukan sekadar KAUM (Race) atau Suku (Etnik).

Kepada pihak yang anti sangat kepada KEBANGSAAN (NASIONALISME) atau istilah MELAYU, silalah membalas buku ini melalui FAKTA yang Ilmiah, bukan sekadar dengan penafian yang bersifat emosional dan DHOIF!
17 hours ago · Report
Firdaus Shahar
Firdaus Shahar
Bab lapan dan sembilan menarik perhatian saya.

:D
16 hours ago · Report
Faiz Na'aman
Faiz Na'aman
Memahami hakikat sebenar NASIONALISME tidak beerti kita wajib atau patut jadi ahli UMNO... tapi ia lebih dari itu... kita boleh luruskan apa yang telah terpesong akibat dendam politik yang berpanjangan sejak "Kepimpinan Ulamak" menerajui PAS sehingga ada yang taksub kepada agenda MATA SATU serta liberalisme DAP... hanya kerana memusuhi UMNO..

I go for NGO... PERKASA...
16 hours ago · Report
Fadhil Akhmal
Fadhil Akhmal
tapi bukan ke PR dh buat memorandum persetujuan yg diorg berpegang teguh dgn perlembagaan?
saya tak bantah 153. cuma perlaksanaan trhadap 153 tu sdiri.
lg satu, bukan ke salah satu faktor keruntuhan empayar Uthmaniah dulu disebabkan nationalisme ethnic? di mana undang-undang yg telah lama terpakai sejak beratus tahun terpaksa diubah.
Lagi satu, ... See Morekomunis tu bukan tujuan, tapi alat bagi golongan kiri masa tu utk tentang British. golongan kiri masa tu tediri drpd melayu cina india. mereka turut berjuang agkt senjata lawan British.
14 hours ago · Report
Abdul Rashid Abd Hamid
Abdul Rashid Abd Hamid
kenapa sekarang orang melayu dah tak kisah ngan DAP.. Pelik,pelik,pelik ngan orang melayu nie.. bacalah sejarah yang DAP tu kembar kepada PAP di singapura.. dan keluarnya S'pura dari malaya tu atas sebab apa .. kita fikirlah sama2 kalau beranggapan PR tu betul.. buka minda , buka hati FADHIL AKHMAL ...
11 hours ago · Report
Fadhil Akhmal
Fadhil Akhmal
saya tak anggap pr tu betul. tp saya pn tak anggap bn betul.
saya akui DAP ada sejarah gelapnya. UMNO pun. tp saya cuma nk tgk perubahan je. terima kasih abdul rashid.
11 hours ago · Report
Ismail Omar
Ismail Omar
Habis tu,apa yang betul bagi sdra?
9 hours ago · Report
Faiz Na'aman
Faiz Na'aman
PR boleh buat apa saja memorandum untuk MENANG pilihanraya tetapi belum tentu akan menunaikan JANJINYA seperti JANJI Anwar untuk tubuhkan kerajaan pusat 16hb September tersebut... memalukan...

Dan dalam mana-mana sistem pemerintahan tidak akan ada KESEMPURNAAN selagi ianya diterajui oleh manusia yang tidak maksum. Oleh itu kita perlu pilih yang paling RELEVAN dan RASIONAL untuk REALITI dunia yang kita sedang hidup kini.

Berkenaan kejatuhan Turki Uthmaniyyah tersebut, saudara Fadhil dapat fakta dari siapa? dari Mana? Kerana yang membantu kejatuhan Khilafah tersebut adalah golongan ARAB WAHHABI yang berselindung di sebalik nama AGAMA tetapi membawa doktrin ASSABIYYAH KEARABAN melampau apabila dipacu oleh agen British Harbi bernama T.E Lawrence.... See More

Sila dapat pandangan ulama antarabangsa terkenal Sheikh Imran Nazar Hosein (di website beliau) berkenaan kejatuhan Turki Uthmaniyyah.
6 hours ago · Report
Mustapa Mansor
Mustapa Mansor
teori kejatuhan Khilafah tu bukan satu jenis tuan,banyak fakturnya. Internal dan eksternal. tapi yang jelas..FAHAM NASIONALSIMA MUSTAFA KAMAL ATTATURK itulah yg digunakan sepenuhnya oleh Inggeris dan sekutunya hingga pada 1924 Khilafah runtuh. Kita bukan bicara kenapa khilafah runtuh tapi kita persoalkan pengaruh faham nasionalisma turki itu ... See Moresehingga menolak Islam sebagai cara hidup dan memisahkannya dari aspek selain ritual. Ini punca besarnya. Mohon maaf, apakah ada beza dengan faham Melayu ketika pemimpin awal melakukan negosiasi dgn British?..sejarah tidak akan menipu dan yg menipu hanya makhluk yg dinamakan manusia. UMNO telah menipu org Melayu dan khianat kepada islam sejak dari awal lagi. Cuma ada satu hal..masa itu pemimpin Melayu rata-rata berfaham sekular. islam resmian aje..arak mengalahkan org putih. Maaf kpd keluarga mereka..!! Tapi inilah realitinya. Rasanya sampai sekarang faham ini terlalu kuat terutama kpd golongan elit Melayu. Khasnya dari istana politik Melayu. (bukan semua)..Jadi apa yg hendak kita belakan lagi faham nasionalisma ini di saat umat seluruh dunia sudah mahu kembali kepada islam sbagai deenul hayah...!! Jika tidak setuju dgn PAS tak masalah tapi jgn kerana tdk sehaluan dgn PAS..ISLAM ditolak sebagai sistem hidup. Sampai detik ni, UMNO (faham nasionalisma moderat kononnya) terus memerintah persekutuan dan tidak ada satu pun yg mampu dilaksanakan mengikut kehendak Islams secara utuh. Umat perlu model. Jgn bagi alasan lagi tdk mahu kepada Islam kerana PAS belum memerintah..dan terus menerus salahkan org lain..SENDIRI BUKTIKAN DULU YG FAHAM UMNO ADALAH FAHAM NASIONALISMA MENURUT ISLAM..!!

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!