foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Thursday, April 24, 2008

RAKYAT DERITA SIAPA YANG PEDULI?

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang akan siap sedia memberi kerjasama kepada Pakatan Rakyat di seluruh Malaysia dalam apa juga keadaan.(Mulai 22 Apr - bagi tujuan resmi HR9808 menggunakan singkatan
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

25 Apr.

Di pagi Jumaat ini amat bererti bila kita sedar bahawa inilah "saiyidul ayyam" ketua bagi hari-hari yang lain.Semoga JUmaat ini makin mendekatkan kita kepada pencipta hari ini. Maaf semalam tak sempat update kerana keletihan. Tapi ada sedikit yang menarik, ketika saya naik sebuah teksi yang pemandunya seorang perempuan sekitar 45 tahun yang masih bergaya dengan topi dan kacamata hitamnya. Saya bertanya, "Kak dah berapa lama bawa teksi?" Dia balas, "Abang, saya bawa teksi dah 16 tahun". ...".lama tu"..balas saya. "Ya, tapi sampai sekarang masih menyewa teksinya..cukup untuk makan je"..." Saya cuba banyak kali dan setiap kali interview, pegawai tu tanya ...ada kenal Datok mana?..." .."ye..banyak lah...tapi dia orang tak kenal kita"...tak sempat nak sambung cerita dah sampai di stesyen Putra dan sempat dia bagi kad nama dan saya pesan ke beliau " Sabar kak, nanti pasti saya call kakak lagi,...saya turut simpati..." Terima kasih..

Di sepanjang jalan ke Masjid India, fikiran melayang ke ucapan kakak tadi ..."Datuk"...Maknanya Datuk = password lah untuk semua teksi ni. Patutlah perut depa ni buncit macam orang mengandung tak mahu beranak. Rupenye penuh dnegan ulat rasuah...ini memang fasad dan ini memang kezaliman yang telah puluhan tahun berlaku kepada rakyat kecil seperti kakak tadi. Nak harap apa dari pemimpin Melayu macam ni? Ya kalau kata Melayulah..sebab itu mereka ni hanya guna saja nama Melayu kononnya bela nasib bangsa..PORAHlah...perut depa aje yang depa fikirkan. Depa tak takut kerana pemimpin atas mereka yang ajar makan duit rakyat halal menurut fatwa HAdhari kot?...INilah kesesatan dan inilah juga akan membawa mereka ke neraka jahannam. Depan rakyat belakon macam baik sangat, pijak semut tak mati tapi amalan hidup makan duit rakyat setiap hari tak mengaku.

Dosa depa ni hanya dapat selesai dengan rakyat jika bagi balik duit yang depa kebas sebelum ni kepada rakyat. Sekadar minta maaf tak cukup. Jika PAkatan Rakyat dapt memerintah tolong pastikan dulu hal ini sebelum yang lain. Hak rakyat yang dirampas, dicuri, dirompak dll minta depa kembalikan jangan bagi peluang lagi!!!

IKRAR; Inilah peranan kami untuk memastikan nasib rakyat terbela oleh pemimpin yang berkuasa. Jika tidak mahu ambil peduli nasib rakyat maka tunggulah masanya penguasa yang gila kuasa ini menerima nasib pula. INi baru permit teksi, macamana dengan permit dan projek yang lain? Takkkan habis-habis selagi belum wujud sebuah kerajaan yang dikuasai oleh pemimpin rakyat. Kami berharap pada Pakatan Rakyat agar impian ini menjadi rialiti.

Tiba di Masjid Jamek, serahkan surat kepada imam untuk mengadakan forum pada 10 May 2008. Alhamdulillah imam respons cukup bagus dan akan segera info kembali. Kami berharap pada hari Isnin depan sudah ada kejelasannya. Kita perlu ajak anak-anak dan keluarga bersama untuk mengikuti forum ini kerana berkaitan dengan remaja dan keluarga.

Selepas Asar berbincang tentang beberapa hal untuk meeting hari ini dan selepas Isya balik. Sorry kepada beberapa teman yang call ke hp saya tak dapat kerana masih dibaiki semalam. Tapi hari ini dah ok...

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!