foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Friday, April 25, 2008

ANTARA PERJUANGAN, STRATEGI dan KEMENANGAN...

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang akan siap sedia memberi kerjasama kepada Pakatan Rakyat di seluruh Malaysia dalam apa juga keadaan.(Mulai 22 Apr - bagi tujuan resmi HR9808 menggunakan singkatan
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat).

26 Apr.

Antara 3 hal yang kadangkala membuat kita keliru dan hilang punca.

1. Perjuangan dan bagaimana kita berdepan dengan cabarannya.

2. Strategi serta tektik.

3. Kemenangan dan kesabaran dengan ujiannya.

Perjuangan tidak akan berhenti selagi apa yang diperjuangkan tidak tercapai. Namun seringkali dalam sejarah, wujudnya para pejuang yang hanya tahu menggunakan senjata tanpa strategi. Akibatnya yang terkorban lebih ramai dari yang selamat kerana kebodohan panglimanya.

Di sinilah perlunya strategi yang dikupas sematang mungkin demi matlamat kejayaan sebuah perjuangan. Tapi secara detail, strategi perlukan tektik untuk memastikan apa yang dirancang dapat terlaksana dengan jaya.

Maka muncullah kemenangan hasil gabungan ketiga unsur tadi. Tapi cabarannya juga banyak,,, maka para pemimpin harus memahami karektor manusia yang sangat berbeza ini jika mahu menang lebih lama.

1. Pendokong biasa - mereka ramai tapi tidak mahu ke depan dan jika risiko yang besar biasanya mereka akan mundur.
2. Pendokong luar biasa - mereka mempunyai keberanian dan sanggup maju ke depan. Tapi mereka perlukan arahan yang jelas.
3. Pendokong yang sudah berikrar untuk taat setia - inilah inti dari sebuah perjuangan. Pendokong yang sudah meletakkan keutamaan perjuangan melebihi dari diri dan keluarganya. Tanpa golongan ini perjuangan apa pun tidak akan menjadi.

Berkaitan dengan hasrat 30 MP BN menukar arah perjuangan ke PR mungkin boleh kita kategorikan seperti di atas. Jika mereka berani membuat keputusan yang terbaik untuk rakyat maka ini merupakan suatu perkara yang luar biasa. DSAI dan PR telah jelas memberi syarat iaitu perpindahan tanpa syarat. Nak berjuang untuk rakyat silakan!!! Namun ada beberapa pandangan berbeza dari beberapa teman itu hal biasa dan tidak perlu terlalu dirisaukan.

IKRAR: Kami berharap kepada pihak yang berbeza pandangan tolong selesaikan dalam satu forum tertutup bersama DSAI dan pimpinan PR. Jangan kelirukan rakyat dan tolong fokus kepada sesuatu iaitu " tumbangkan dulu BN-UMNO" kerana sudah jelas mereka adalah musuh rakyat. Penjelasan inilah yang harus dilakukan oleh semua elemen yang menyokong PR. JIka antara kita berpecah, jangan mimpi untuk berjaya. Kami menyeru seluruh rakyat yang menyokong PR agar bekerja dan berbuat sesuatu sehingga kekeliruan ini terpadam dan PR berjaya memerintah Malaysia.

IKRAR: Kepada pendokong yang telah berikrar sila fikirkan dan merancang bagaimana agar rakyat sedar akan nasib, hak dan kebajikan mereka yang selama ini diabaikan oleh UMNO-BN. Gunakanlah apa sahaja cara yang diizinkan oleh undang-undang untuk meruntuhkan kezaliman UMNO-BN ini. Misalnya isu ISA dan beberapa isu rasuah yang dilakukan oleh beberapa orang pemimpin UMNO - BN. Kita mesti hentikan dan minta mereka kembalikan hak rakyat ini kepada rakyat. Jelas sekali mereka amat angkuh sekalipun sudah kalah secara moral di persada politik negara dan di luar negara tapi isu ISA dan babi masih dipersendakan oleh mereka. INi menunjukkan bahawa mereka tidak pernah memikirkan nasib dan hak rakyat sama sekali. Kita nak harapkan apa lagi dari mereka.? Jadi mari kita bekerja untuk menyedarkan rakyat melalui berbagai bentuk program kesedaran rakyat. Ajaklah saudara mara kita keluar mendengarkan penjelasan dari PR dan apa sahaja penjelasan yang boleh menghilangkan kekeliruan ini.

Sun Tzu pernah membuktikan di zaman Dinasti Ming, kerajaan makin meluas hanya dengan pendekatan strategi yang tepat. Sampaikan teori beliau diguna pakai hampir dalam seluruh tradisi ilmu yang berkaitan dengan strategi perang, ekonomi, politik dll di seluruh dunia. Soal melompat adalah rasuah rasanya tidak tepat kerana tidak ada apa yang dirasuahkan. Hanya minta mereka betulkan niat untuk kebaikan rakyat. Tanpa peralihan kuasa ini kepada PR, kita tidak akan dpat membuka file rasuah yang nilainya berbilion RM dari Mahathir sampai sekarang. APakah kita sanggup melihat sandiwara lagi dan mereka tetap menipu rakyat. Ayuh saudara, bangun dan sedarkan saudara mara kita tentang nasib kita dan masa depan anak cucu kita yang hak mereka selama ini telah dirampas oleh pemimpin UMNO-BN . Kita berdoa agar secepatnya ada perubahan atau jika tidak kita tunggu pilihanraya akan datang.

IKRAR: Kami berharap kepada seluruh rakyat dan khasnya para pendokong PR agar membulatkan tekad menyokong PR sehingga PR berjaya mencapai majoriti di Malaysia. Barulah kita semua terbela dan nasib kita akan berubah kerana dari wang rasuah sahaja sudah boleh membina beberapa projek mega rakyat di seluruh Malaysia. Tanpa kuasa kita akan hanya mampu menjerit dan meminta tolong dari mereka yang tak pernah memkirkan nasib kita.
'BERJUANGLAH DAN BERJUANGLAH, PASTI AKAN ADA HASILNYA, TIDAK HARI INI ESUK, TIDAK MINGGU INI MINGGU DEPAN, TIDAK BULAN INI BULAN DEPAN, TIDAK TAHUN INI TAHUN DEPAN'......

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!