foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Sunday, July 20, 2008

SEJAUH MANA KPN DAN PN TIDAK TERLIBAT DALAM KES TERBARU DSAI??

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.Singkatan;
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

21 JUN
Membaca kenyataan media Pak Lah, bgaikan mendengar berita dari syurga sama seperti ketika Mahathir membuat kenyataan media 10 tahun lalu...Anwar selamat..dan bermacam cerita suci..sekarang Hamid juga sama rentaknya...

Hairan dan begitu mudah mereka membuat kenyataan. Apakah mudah isteri, anak-anak, keluarga, pimpinan parti, penyokong dan rakyat jelata mahu menerima berita ini?? Sukar dan amat sukar kerana luka lama berdarah kembali..kenangan pahit 10 tahun lalu berulang lagi dan kali ini lebih menyakitkan. Inilah asam garam perjuangan dan pasti ianya amat memberi kesan mendalam kepada semua. Kali ini kita tidak boleh diperbodohkan lagi dan kita wajib menentang perkara ini dengan apa cara sekalipun selagi ianya berlandaskan undang-undang.

Bila melihat wajah Musa dan Gani Patail...terasa tekak loya..mereka bukan sahaja telah menggadaikan prinsip, amanah rakyat dan negara. bahkan mereka sebenarnya adalah pengkhianat dan musuh kepada nilai-nilai kemanusiaan. Mereka sujud kepada arahan Mahathir demi wang dan kuasa amatlah memalukan dan sayang sekali Pak Lah masih terus menerima mereka.. Inilah fassaad dan dari sinilah kemungkaran lain berlaku. Apakah mereka kebal dari undang-undang dan hukum? Sudah pasti ya selagi BN- UMNO berkuasa...

PM dinasihat jangan campur tangan urusan polis
Anis Nazri
Sun | Jul 20, 08 | 3:14:06 pm MYT

KUALA LUMPUR, 20 Julai (Hrkh) - Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dinasihatkan agar tidak campur tangan dalam urusan penyiasatan polis kerana ia boleh menyebabkan timbulnya banyak kerenah birokrasi.

Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub berkata, campur tangan Abdullah dalam urusan siasatan membabitkan penasihat KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim, itu juga boleh menjadi gelak ketawa rakyat.

"Kenapa Abdullah perlu campur tangan? Beliau tidak sepatutnya campur tangan, yang kemudiannya akan mengakibatkan semakin banyak karenah birokrasi yang timbul dalam siasatan tersebut," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Abdullah yang menyatakan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tidak akan terlibat dalam siasatan kes liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim, semalam.

"Apakah ada jaminan bahawa Musa dan Gani tidak akan terlibat atau campur tangan dalam siasatan tersebut, sedangkan itu sememangnya sudah tugas mereka? Tolonglah, jangan campur tangan dalam hal ini. Jangan biarkan kenyataan ini jadi bahan ketawa rakyat," kata beliau lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, Salahuddin yang juga ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, Pemuda PAS sudah selangkah lebih kehadapan berbanding Pemangku Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berkenaan penubuhan badan bebas bagi kes Anwar.

Menurut Salahuddin, Pemuda PAS sudah terlebih dahulu menghantar memorandum ke Istana Negara, minggu lepas bagi mendesak agar satu Suruhanjaya DiRaja ditubuhkan bagi membantu siasatan kes ini, selain memastikan ia (siasatan) dapat dijalankan dengan lebih telus dan terbuka.

Dalam pada itu, beliau mendesak supaya Musa dan Gani disiasat segera berhubung laporan polis yang dibuat Anwar, yang mendakwa kedua-dua (Musa dan Gani) terlibat dalam pemalsuan bukti dalam kes mantan Timbalan Perdana Menteri itu pada 1998-1999.

"Sekiranya Anwar boleh disiasat apabila bekas pembantunya membuat laporan polis, mengapa (siasatan) tidak dilakukan terhadap Gani dan Musa, yang juga ada laporan polis terhadap mereka? Kita harap, pihak polis jangan bersikap 'double standard' dalam hal ini," tegas beliau.

Malah, beliau turut mengingatkan kerajaan dan pihak polis agar tidak melakukan sebarang 'pendakwaan terpilih' dalam sesuatu laporan polis yang dibuat melibatkan tokoh-tokoh negara. - mns_

Kita ingin melihat KPN dan PN diheret ke mahkamah dan tidak ada siapa yang melindungi mereka kerana tuduhan terhadap mereka mempunyai bukti kukuh..jika tidak maka hancurlah institusi kehakiman dan polis...Inilah hasil produk BN yang memerintah Malaysia

selama 50 tahun..Rakyat terbiar dan kroni dijaga rapi...


Kes Anwar: Abdullah akui wujud konspirasi Gani dan Musa?
M Khaleel Kas
Mon | Jul 21, 08 | 7:07:30 am MYT

KUALA LUMPUR, 21 Julai (Hrkh) - Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bahawa Peguam Negara,Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara,Tan Sri Musa Hassan tidak akan terlibat dalam siasatan berhubung tuduhan liwat melibatkan Dato' Seri Anwar' membawa pelbagai interpretasi.

Menurut Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin, beliau memandang serius akan kenyataan penafian Abdullah mengenai keterlibatan Peguam Negara dan Ketua Polis Negara di dalam konspirasi ke atas Anwar.

"Kenyataan Abdullah bahawa beliau 'menjamin Tan Sri Abdul Gani Patail dan Tan Sri Musa Hassan tidak akan terlibat dalam siasatan berhubung tuduhan liwat melibatkan Dato' Seri Anwar membawa pelbagai interpretasi.

"Ia seolah-olah mengiyakan bahawa sebelum ini berlaku konspirasi melibatkan kedua-dua individu pada tahun 1998 yang mengakibatkan Dato' Seri Anwar dizalimi selama 6 tahun merengkok di dalam penjara atas kesalahan yang direka-reka,"dakwanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Tambahnya lagi, melihat kepada perkembangan tuduhan dangkal salahlaku seks ke atas Anwar bermula 28 Jun lepas, penglibatan Gani dan Musa adalah sesuatu yang sukar disangkal dengan mengambil kira beberapa perkembangan, antaranya cara penahanan 'desperado' pihak polis ke atas Datuk Seri Anwar pada 16 Julai lepas, dan sabitan kes fitnah ke atas Raja Petra Kamaruddin pada 18 Julai berikutan Akuan Bersumpah beliau yang mengaitkan isteri Najib Tun Razak dalam pembunuhan mendiang Altantuya Shariibuu.

"Malah, tindakan polis yang ingin menggunakan perintah mahkamah untuk memaksa Dato' Seri Anwar memberikan sampel DNA juga sangat melucukan, dalam keadaan DNA Dato' Seri Anwar sudah pun wujud dalam Bank DNA hasil daripada siasatan kes 1998.

"Ini memperlihatkan wujud satu keadaan di mana sampel DNA Dato' Seri Anwar akan diseleweng untuk 'melengkapkan' pertuduhan palsu ke atas beliau,"katanya agi.

Shamsul juga berkata bahawa,adalah sesuau yang sangat mengelirukan tatkala Abdullah mengatakan bahawa Gani tidak akan terlibat di dalam konspirasi ini, sedangkan jelas disebut di dalam Artikel 145(3) Perlembagaan Persekutuan bahawa Peguam Negara adalah mempunyai kuasa, dan kuasa itu hendaklah dijalankan menurut budi bicaranya, bagi membawa, menjalankan atau memberhentikan apa-apa pembicaraan mengenai sesuatu kesalahan, lain daripada pembicaraan di hadapan mahkamah Syariah, mahkamah bumiputra atau mahkamah-tentera.

Menurutnya lagi, ini juga dijelaskan di dalam 'Seksyen 376 Kanun Keseksaan Jenayah : The Attorney General shall be the Public Prosecutor and shall have the control and discretion of all criminal prosecutions and proceedings under this Code.'

"AMK mengulangi penegasan di atas prinsip integriti dan akauntabiliti susulan daripada Memorandum yang dihantar kepada Perdana Menteri pada 3 Julai 2008 bahawa Musa Hassan dan Gani Patail mesti digantung tugas sebagai Ketua Polis Negara dan Peguam Negara serta merta sehingga penyiasatan terhadap mereka selesai dilakukan oleh Badan Pencegah Rasuah,"tegasnya. - mks. _

Anwar sambung beri keterangan di pejabat BPR

21/07/2008 11:31am


Penasihat Parti Keadilan Rakyat ( PKR ) Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir kali kedua untuk menyambung memberi keterangannya diIbu Pejabat BPR Putrajaya


PUTRAJAYA 21 Julai – Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir di ibu pejabat Badan Pencegah Rasuah (BPR) di sini pada pukul 9.50 pagi untuk menyambung keterangan mengenai laporan polis ke atas Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Beliau tiba dengan diiringi dua peguamnya S. Sivarasa dan Datuk Param Cumaraswamy.

KPN fail saman fitnah terhadap Anwar

21/07/2008 11:57am

KUALA LUMPUR 21 Julai – Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan memfailkan saman fitnah terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung laporan polis yang mendakwa beliau dan peguam negara, Tan Sri Abdul Gani Patail telah mereka keterangan dan menyembunyikan fakta mengenai serangan terhadapnya semasa menjadi tahanan polis pada tahun 1998.

Saman tersebut difailkan melalui firma peguamnya, Kamarul Hisham Kamaruddin di pejabat pendaftaran Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Tiada jumlah ganti rugi dinyatakan dalam writ saman tersebut.

Jawab DSAI....

Saya gembira bertemu Musa di mahkamah' - Anwar

21/07/2008 2:10pm

PUTRAJAYA 21 Julai – Datuk Seri Anwar Ibrahim sedia berdepan dengan saman fitnah yang difailkan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan terhadap beliau berhubung laporan polisnya yang mendakwa Musa dan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail telah mereka keterangan dan menyembunyikan fakta mengenai serangan terhadapnya semasa menjadi tahanan polis pada 1998.

``Saya gembira bertemu beliau (Musa) di mahkamah,'' kata Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Saman oleh Musa itu difailkan melalui firma peguamnya, Kamarul Hisham Kamaruddin di pejabat pendaftaran Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Anwar serah 8 dokumen kepada BPR

21/07/2008 2:01pm

PUTRAJAYA 21 Julai – Datuk Seri Anwar Ibrahim menyerahkan lapan dokumen kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) hari ini berhubung dakwaannya terhadap Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan terlibat memalsukan keterangan beliau dipukul oleh bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor pada 1998.

``Lapan dokumen telah saya serahkan kepada BPR. Saya juga berpuas hati kerana (pegawai) BPR mencatat semua maklumat dan keterangan yang saya berikan,'' kata Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Semoga Allah permudahkan semua urusan DSAI sehingga berjaya dan rakyat dapat menerima hakikat betapa zalimnya BN dan konspirator kes ini 10 tahun lalu. Sekarang mereka cuba ulangi lagi dan mereka tersilap langkah sehingga menjerat diri sendiri. Apakah kita lupa tentang betapa doa yang dizalimi (DSAI dan keluarganya) mendapat perkenan serta taufiq dari Allah. Allah juga merancang dan perancangan Allah lebih baik dari perancangan makhluknya. KPN nak saman pula? Anda akan menyusahkan diri anda sendiri..Anak tok guru quran pun tak tahu nak bertaubatke?? Ya Allah ..sombongnya mereka dan zalimnya hambamu ini.!!
No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!