foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Wednesday, July 30, 2008

UMNO dan GOLKAR bagaikan saudara kembar..?


HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.Singkatan;
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

28/29 July
Selepas minum pagi di salah sebuah cafe moden yang tak jauh dari Gedung Sate (bangunannya seperti cucuk sate yang menjadi pejabat pentadbiran gabenur Jawa Barat), saya mengambil kesempatan bertemu calon walikota Bandung dan team kebetulan sedang minum di cafe yang sama. Yang menarik dari pertemuan singkat itu ialah ..mereka sudah faham sangat tentang isu yang berlaku di Malaysia dan mereka dengan terbuka mengatakan bahawa ..."ya...tak jauh beda dengan GOLKAR di Indonesia...ya sama ja kayaknya".

Mendengar
komentar dari team calon walikota Dr. Taufiqurrahman..membuat fikiran saya terkenang jauh ke tahun 1992 semasa mula pertama saya bertemu dengan sdr dari PKS yang waktu itu belum berpartai....Semua gerakerja dakwah dan aktiviti sosial dilakukan secara sir/senyap tapi alhamdulillah setelah belasan tahun PKS menjadi sebuah partai yang paling berpotensi untuk memikul amanah rakyat Indonesia. Banyak analisa yang didedahkan di media memberi kredit kepada PKS sehingga pada pemilu tahun 2009 nanti PKS akan mencorak politik baru di Indonesia. Ya...inilah natijah dari sebuah proses yang tersusun rapi dan memenuhi kehendak rakyat.

Selepas bersalaman dan mengucapkan harapan kepada calon ..saya beredar dari situ dan melihat beberapa buah kereta kempen berada di pinggir jalan...semoga mereka sukses dan rakyat dimenangkan melalui kesuksesan PKS..!!!

Kesempatan membaca beberapa artikel melalui web amat terhada berbeza dengan di Kl tapi ada satu artikel yang patut menjadi renungan sedalam-dalamnya kepada semua pimpinan PR dan penyokong PR..secara peribadi saya amat terkesan dengan artikel sdr Rashidi dan sebenarnya ia harus diberi perhatian...!!


Cabaran perkongsian kuasa dalam pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat
Mohd Rashidi Hassan
Wed | Jul 30, 08 | 12:54:03 pm MYT

PAS tetap komited dengan Pakatan Rakyat. Itulah jaminan pemimpin-pemimpin PAS dan kehendak ahli serta penyokong PAS keseluruhannya.


Harus diingatkan, bahawa pemimpin, ahli dan penyokong PAS memberikan kerjasama yang tidak berbelah bahagi sejak penubuhan Barisan Alternatif (BA) yang menggabungkan PAS, KeADILan, PRM dan DAP semasa al-Marhum Dato' Fadzil Mohd Noor menjadi Presiden PAS lagi.

Komitmen tinggi ahli-ahli PAS dengan semangat berpasukan yang jitu, mereka sanggup bekerja bertungkus lumus untuk kempen pilihan raya yang ditandingi calon dari rakan pembangkang, walaupun PAS lebih dominan di kawasan tersebut.

Tanpa mengira penat lelah, tanpa meminta sebarang upah, jentera pilihan raya PAS, tanpa mengira agama, bangsa dan fahaman ideologi, atas nama demokrasi dan keadilan, turut sama menjulang pemimpin pembangkang sama ada dari KeADILan, PSM, hatta DAP sekali pun!

Komitmen ini tidak harus dipertikaikan! Dan, dengan rasa rendah diri, Ahli-ahli Parlimen dan Adun Pakatan Rakyat harus mengakui, tanpa sumbangan dan kerja keras ahli-ahli PAS, kita semua tidak berada dalam kedudukan sekarang.

Justeru, dengan berlatarbelakangkan keikhlasan dalam perjuangan, PAS sama sekali tidak pernah meninggalkan gabungan atau pakatan pembangkang sebelum ini.

Dalam politik negara, rakyat menyaksikan pasca Pilihan Raya Umum 1999, DAP yang meninggalkan BA. Apa pun alasan yang diberikan itu hak DAP.

Namun dalam keadaan sekarang, pemimpin-pemimpin DAP tidak berhak mempertikaikan keikhlasan pemimpin dan ahli-ahli PAS dalam Pakatan Rakyat.

Jaminan kepada golongan bukan Melayu dan bukan Islam

Jika pun PAS berbincang dengan Umno sama ada atas nama muzakarah atau muqabalah, untuk kepentingan agama Islam dan bangsa Melayu, ianya tidak sesekali menyalahi dasar perjuangan parti PAS.

Walaupun PAS diterajui majoriti orang-orang Melayu dengan dasar perjuangan Islam, namun hak, peluang dan keadilan terhadap golongan bukan Melayu dan bukan Islam tetap dipelihara sebaik-baiknya.

Pengalaman PAS menerajui Kelantan, Terengganu (1999-2004) dan Kedah waktu kini, membuktikan bahawa PAS tidak pernah menyisihkan sama sekali golongan bukan Melayu dan bukan Islam.

Jika dipersoalkan mengenai kepentingan bangsa, apakah MCA, Gerakan dan DAP, walaupun ada pemimpin bukan Cina seperti Karpal Singh, tidak pernah memperjuangkan chauvanisme bangsa?

Terlalu banyak desakan dibuat oleh pemimpin dari ketiga-tiga parti ini, ada kalanya menyentuh soal kedaulatan Raja-raja Melayu, kesucian agama Islam dan kepentingan bangsa Melayu.

Namun, orang-orang Melayu, khususnya dari PAS tidak melatah dan cuba melihatnya dari sudut yang rasional.

Maka apabila PAS dan Umno bercakap soal agenda Islam dan Melayu, kaum-kaum lain tidak harus memandangnya dari sudut yang negatif.

Sesuai dengan dasar perjuangannya, PAS harus memastikan kedudukan majoriti Melayu dan kedaulatan Islam sebagai agama rasmi negara terpelihara sebaik-baiknya.

Masalah yang dihadapi negara cukup besar, ianya adalah manifestasi daripada kegagalan kerajaan Barisan Nasional memastikan kesejahteraan agama dan perpaduan antara kaum terpelihara.

Ketegangan agama dan perpecahan kaum akan membawa kepada ketidakstabilan politik, ini yang harus disedari.

Matlamat PAS jelas, PAS mahu memelihara kestabilan politik dengan peranan serta ruang yang diberikan dalam sistem demokrasi yang diamalkan dalam negara.

Dan, PAS sudah memberi jaminan bahawa PAS sama sekali tidak akan bergabung dengan BN, walaupun wujud pelbagai tawaran.

Jika pemimpin PAS 'tamak kuasa', sudah tentu awal-awal lagi PAS menerima tawaran Dato' Seri Mohd Khir Toyo untuk membentuk kerajaan campuran di Selangor, sejurus selepas PRU, 8 Mac lepas.

Sebaliknya PAS kekal dengan persefahaman Pakatan Rakyat. PAS bekerjasama membentuk kerajaan yang diketuai Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dari parti KeADILan.

Walaupun banyak tawaran dari Umno, sama ada di Perak, Pahang, Terengganu atau di mana sahaja untuk berkongsi kuasa dengan PAS, namun pemimpin dan ahli-ahli PAS sama sekali tidak bersetuju.

Usaha merencatkan pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat

Tidak dinafikan usaha pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat tergendala seketika beberapa minggu, ekoran tercetusnya isu-isu seperti dakwaan liwat terhadap Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim dan muzakarah PAS-Umno.

Momentum ke arah itu sudah bermula dua bulan lalu, berikutan pengumuman hilang keyakinan anggota komponen Barisan Nasional, Parti Maju Sabah (SAPP) terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Tambahan pula, ramai ahli Parlimen BN, sama ada dari parti komponen BN dari Sabah dan Sarawak, hatta dari Umno sekalipun sudah berunding secara serius dengan Anwar untuk menyertai Pakatan Rakyat.

Umno-BN sudah mulai gelabah. Timbul pula ura-ura usul undi tidak percaya terhadap kerajaan pimpinan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang bakal dikemukakan di Parlimen.

Seluruh Kuala Lumpur menjadi 'havoc' seketika dengan pelbagai sekatan jalan raya akibat kegusaran pemimpin BN, yang entah dari mana mendapat maklumat perhimpunan besar akan diadakan menjelang pembentangan usul berkenaan.

Sehingga polis terpaksa menggunakan mahkamah untuk menghalang kehadiran Anwar ke Parlimen.

Hakikat sebenarnya, rakyat tidak berurusan dengan khabar angin. Segala perancangan ke arah pembentukan kerajaan Pusat oleh Pakatan Rakyat menjelang 16 September depan sudah direncanakan.

Sebaik sahaja pengumuman ketidakpercayaan kepada PM, beberapa orang ahli Parlimen BN sudah bersedia untuk mengumumkan untuk menyertai Pakatan Rakyat.

Kemudiannya, ia akan disusuli dengan pengumuman Anwar untuk bertanding di kerusi Parlimen.

Ada kemungkinan pemimpin sudah menghidu momentum ke arah itu. Maka pelbagai usaha dilakukan untuk merencatkan pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat.

Namun apa pun halangan yang hamparkan oleh Umno-BN, Anwar tetap komited dengan agenda beliau. Dalam beberapa minggu ini dijangka pelbagai anjakan positif bagi Pakatan Rakyat akan dilakukan.

Cabaran perkongsian kuasa

Masalah utama kepada gabungan PAS, KeADILan dan DAP ialah bagaimana membentuk serta menyusun sebuah kerajaan yang boleh memuaskan hati semua pihak.

Tidak dinafikan, masing-masing ada agendanya yang tersendiri. Namun asas kepada pembentukan sesebuah kerajaan ialah keadilan, ketelusan, pertanggungjawaban dan amanah kepada semua rakyat.

Dalam merencana agenda masing-masing. Semua pihak tidak harus mempertegaskan kepentingan sesuatu bangsa atau memperjuangkan matlamat politik masing-masing tanpa mengambil kira kepentingan majoriti rakyat, khususnya orang-orang Melayu yang beragama Islam. Inilah dasar yang jelas dan harus difahami.

Sememangnya diperakui, Pakatan Rakyat memperjuangkan dasar perkongsian yang samarata (equal sharing). Equal sharing dalam perkongsian kuasa politik, bukan seperti kiraan subjek matematik.

Ia tidak merujuk kepada semuanya harus dibahagi tiga, atas sifat perkongsian tiga parti PAS, KeADILan dan DAP.

Di Selangor misalnya dalam penyusunan ahli majlis sama ada Majlis Bandaraya Shah Alam atau Majlis Perbandaran atau Majlis Daerah, walaupun Exco yang terbabit, Ronnie Liu mewakili DAP, beliau tidak seharusnya dilihat membahagi-bahagikan jawatan dengan melebihkan kaum Cina.

Misalnya di Majlis Perbandaran Subang Jaya yang merangkumi kawasan Puchong, Serdang dan Kelana Jaya, daripada 24 orang ahli majlis, hanya 8 orang sahaja yang beragama Islam sedangkan majoriti penduduk orang-orang Melayu yang beragama Islam.

Begitu juga di Shah Alam yang merangkumi Parlimen Shah Alam dan Kota Raja. Perlantikan Ahli Majlis harus mewakili peratusan penduduk, bukan dibahagi tiga antara tiga parti atau dilantik daripada NGO yang bukan Melayu/ Islam.

Ini amalan dasar kesamarataan yang silap dan membangkitkan sensitiviti orang-orang Melayu. Harus diingat rakyat akan membandingkan senarai keanggotaan majlis PBT di antara zaman BN dengan Pakatan Rakyat.

Jangan sesekali benarkan rakyat menuding jari kepada DAP di Selangor yang hanya dilihat cenderung untuk 'protect' bangsa Cina sahaja. Jangan sesekali dibenarkan nama Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, dipalitkan dengan tuduhan orang Melayu yang tidak 'protect' bangsanya sendiri.

Pakatan Rakyat seharusnya menutup ruang kelemahan ini dari serangan BN. Orang-orang Melayu tidak pernah meminta lebih atau dimanjakan seperti zaman pemerintahan BN, apa yang perlu hak dan keistimewaan asas mereka sebagaimana yang diperuntukkan dalam perlembagaan, terpelihara.

Kita boleh berikan alasan bahawa kita baru sahaja empat bulan berkongsi kuasa. Tetapi kita harus sedar dan mengelak berperangai seperti Umno/BN yang kita serang habis-habisan akibat pengamalan dasar korupsi, kronisme dan nepotisme.

Walaupun berkongsi kuasa, rakan dari KeADILan juga tidak harus dilihat mengulangi perangai Umno, khususnya dalam pembahagian jawatan-jawatan politik dalam anak-anak syarikat kerajaan negeri Selangor misalnya.

Jangan sesekali dilihat terlalu ghairah hendak merebut 'ghanimah' yang besar. Dalam hal ini, tidak dinafikan wujud tindakan dan perlantikan jawatan dibuat tanpa mengambil kira kepentingan PAS dan orang-orang Melayu.

Juga, kaum bukan Melayu atau bukan Islam, mereka tidak harus sewenang-wenangnya menuntut pembesaran kuil, tokong atau rumah ibadat sebagaimana keperluan orang-orang Islam yang mendirikan masjid dan surau.

Pembesaran dan penambahbaikan rumah ibadat tidak disekat sama sekali, tetapi seharusnya dibuat mengikut population atau jumlah penduduk yang bersesuaian.

Berlaku sebuah kampung di Klang, di mana tidak sampai 5 buah keluarga bukan Islam tinggal di situ, menuntut dibuat rumah ibadat untuk mereka. Bukanlah tuntutan ini tidak wajar dan hanya akan membangkitkan sensitiviti orang Melayu/ Islam?

Dan, jika rakyat mengajukan kepada PAS, mengapa pada zaman Umno/BN tuntutan sebegini tidak pernah dilayan, sedangkan pada zaman Pakatan Rakyat dibenarkan tanpa mengambil kira sensitiviti kaum, PAS hanya akan berdiam diri?

Banyak contoh cabaran-cabaran sebegini wujud. Penulis tidak perlu menyenaraikan kesemuanya. Namun apa pun, Tan Sri Khalid seharusnya memperbetulkan keadaan ini segera, jika mahu gabungan Pakatan Rakyat terus utuh.

Menguruskan sebuah negeri maju seperti Selangor bukannya mudah, Khalid adalah orang korporat yang masih memerlukan bimbingan orang-orang politik. Setakat ini, walaupun wujud pelbagai cabaran, kerajaan Pakatan Rakyat terus utuh.

Apapun bebanan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor amat besar. Jika Selangor mahu dijadikan asas perkongsian kuasa yang adil, Dato' Seri Anwar harus memberikan sedikit lebihan tumpuan kepadanya._


Soal Tajul dan UMNO Perak.. sejak dari awal memang telah mencuba bermacam cara untuk mengambil semula Perak dengan menggunakan isu kaum/bangsa dan Islam... ...Alahai UMNO..dah tersepit barulah nak ajak rakyat fikir hal Islam..??Mereka bukan sahaja hipokrit dan perbuatan mereka sebenarnya amat memalukan rakyat Perak khasnya....

Tawaran Tajol Rosli tidak bermaruah
Nyza Ayob
Wed | Jul 30, 08 | 4:57:57 pm MYT

KUALA LUMPUR, 30 Julai (Hrkh) - Generasi Ilmuan Perak United Kingdom Ireland, (GEMARAK) menyifatkan kenyataan bekas Menteri Besar Perak, Dato' Seri Mohamad Tajol Rosli Ghazali menawarkan pembentukan kerajaan baru diantara Umno dan PAS adalah satu bentuk pembelian prisip yang tidak bermaruah.


Setiausaha Gemarak, Raja Ahmad Al-Hiss dalam kenyataannya kepada Harakahdaily mengangggap sebagai sebuah badan non-partisan, Gemarak mengalu-alukan sebarang bentuk perbincangan dan pertemuan kerajaan negeri untuk kebaikan rakyat negeri Perak khususnya.

Bagaimanapun katanya, Gemarak melihat mandat dan amanah yang diberikan oleh rakyat perlulah diselenggarakan secara berhemah dan teliti.

Jelasnya, keputusan Pilihan raya Umum ke-12 baru-baru ini jelas menzahirkan suara rakyat Perak apabila Dato' Seri Nizar mendapat sebanyak 442,660 undi DUN (52.45%) berbanding Barisan Nasional yang memperolehi 399,565 undi DUN (47.34%). Manakala undi di peringkat Parlimen, Pakatan rakyat memperolehi 449,193 undi (53.32%) berbanding Barisan Nasional 391,461 undi (46.47%).

Keputusan tersebut katanya sangat jelas menunjukkan rakyat Perak berkehendakkan Pakatan Rakyat yang didukungi oleh PAS, KeADILan dan DAP sebagai kerajaan untuk memimpin mereka selepas pilihan raya tersebut.

"Walaupun demokrasi membenarkan sebarang bentuk perbincangan dan perundingan. Namun demokrasi ala-Malaysia perlulah diselangi dengan asas akhlak dan prinsip perjuangan.

"Kerajaan Pakatan Rakyat perlulah menilai mandat rakyat yang berani membuat perubahan ekslusif baru-baru ini. Pilihan rakyat Perak untuk menjadi rakyat di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat juga mendapat perkenan Ke bawah Duli Sultan Perak, selaku pemerintah Negeri Perak,"katanya.

Sehubungan itu katanya, Gemarak berharap para pemimpin kerajaan Pakatan Rakyat Perak perlulah sentiasa berwaspada akan mandat yang diberi oleh rakyat untuk bersama kerajaan Pakatan Rakyat.

Pada 28 Julai lalu, Tajol Rosli yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Perak menawarkan kepada PAS cadangan untuk menubuhkan kerajaan negeri di Perak yang jika dapat direalisasikan bakal menjadi simbol perpaduan politik Melayu dan Islam.

Beliau menyatakan, Umno juga bersedia menerima wakil PAS sebagai Menteri Besar Perak yang mana beliau sendiri tidak akan memegang sebarang jawatan dalam kerajaan kerana tidak mahu dikata hendak menguasai pentadbiran negeri.

Menurut beliau, Perak boleh menjadi medan terbaik untuk PAS dan Umno memulakan kerjasama antara kedua-dua parti itu memandangkan penduduk negeri ini terdiri daripada pelbagai kaum berbanding Kelantan yang majoriti penduduknya adalah orang Melayu.

Kenyataan Tajol rosli itu menerima bantahan banyak pihak. - mks. _


Umno Perak kini semakin gelabah - Mursyidul Am PAS
Salmah Mat Husain
Wed | Jul 30, 08 | 6:19:39 pm MYT

KOTA BHARU, 30 Julai (Hrkh) - Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan pelawaan Umno untuk menubuhkan kerajaan bersama PAS di Perak menggambarkan parti itu kini semakin gelabah.


Mursyidul Am PAS berkata, pelawaan itu membuktikan parti tersebut begitu menyesal terhadap apa yang telah dilakukan terhadap PAS selama ini sehingga terpaksa mengajak untuk bergabung sekarang.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan majlis pelancaran tabung Penambahbaikan Masjid Al-Baraah dan Ceramah Israk Mikraj di perkarangan Pasar Besar Siti Khatijah hari ini katanya, tindakan seperti dilakukan Umno Perak menggambarkan mereka bermasalah.

"Kalau di dunia sudah memperlihatkan masalah, apa lagi�kalau di akhirat, lagi bermasalah," kata beliau.

Image Kelmarin Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali dilaporkan mengajak PAS menubuh kerajaan campuran di Perak sebagai simbol perpaduan Islam dan Melayu.

Ekoran tawaran tersebut Dewan Pemuda PAS Kubang Kerian petang semalam membuat laporan polis kerana menyifatkan tindakan bekas Menteri Besar Perak itu mempunyai unsur-unsur rasuah.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan bagaimanapun berkata, keputusan mengenai perkara akan dibuat dalam mesyuarat jawatankuasa PAS Pusat di Kuala Lumpur esok.

Beliau yang akan menghadiri mesyuarat itu esok menjelaskan pendiriannya tetap sama sebagaimana sebelum ini iaitu muqabalah dibolehkan dengan Umno dan tidak mungkin untuk bergabung dalam pakatan politik.

"Muqabalah dengan sesiapa sahaja boleh, sebab Islam sendiri telah mengajar pertemuan perlu diadakan sekiranya ia dapat menyelesaikan masalah masyarakat.

"Nabi Muhammad saw pernah mengadakan muqabalah dengan kaum musyrikin untuk menyelesaikan masalah masyarakat di zaman baginda.

"Begitu juga sekarang muqabalah dengan sesiapa pun boleh, tetapi jangan libatkan gabungan politik," ujarnya. Image

Menurutnya, muqabalah, muzakarah, musyawarah atau seumpamanya tiada masalah diadakan, sebaliknya berbincang politik dengan parti lawan (Umno) perlu berhati-hati kerana peristiwa lama telah berlaku 50 tahun lalu.

Beliau menegaskan PAS memang terluka hati dengan tindakan Umno menyingkir PAS setelah bergabung dalam Barisan Nasional pada 1970-an.

"Peristiwa Memali, peristiwa Lubuk Merbau, penubuhan Jabatan Pembangunan Persekutuan di Kelantan dan membatal pendaratan minyak dan gas di Pantai Senok Bachok adalah antara peristiwa yang tidak mudah dilupakan," ujarnya.

Beliau juga berkata, muqabalah yang diadakan di antara pemimpin PAS dan Umno sebelum ini menyebabkan situasi tidak tenang berlaku di kalangan penyokong PAS.

"Mereka marah saya macam-macam sehingga pedih telinga mendengarnya," ujar beliau. - mj � _

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!