foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Saturday, February 28, 2009

TINDAKAN PANTAS POLIS MENANGKAP DEMONSTRAN DAN MEMBIARKAN PEMIMPIN UMNO MELALAK SOAL ISU PERKAUMAN amat DIKESALI.. dan ZALIM.

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

29 FEBR

Polis menjadi budak UMNO bukan baru tapi sudah berzaman. Jadi rakyat sebenarnya sudah tidak banyak berharap kepada tindakan polis secara profesional terhadap semua kes yang terkait dengan pemimpin UMNO. Kes Najib dan kuncu-kuncunya dalam kes Altantunnya, Kes JJ raba punggung bini orang, kes pemimpin UMNO bakar foto pemimpin China di Penang, Rasuah Mat Taib dll diam seribu bahasa.. Tapi sebaliknya jika berlaku kepada PR atau rakyat yang membangkang keputusan UMNO BN, polis macam serigala tak cukup makan seminggu. INilah mindset penjajahan dan inilah juga bukti kejayaan Inggeris meninggalkan Tanah Melayu masa itu. Style gensgster tapi gurka masih tertanam kuat dalam fikiran mereka sehingga apa sahaja yang bertentangan dengan kehendak mereka maka cara itulah yang digunakan. Kejadian terbaru di Balai Polis Brickfield juga sama. Rakyat yang perihatin kepada salah seorang sdr mereka atau teman mereka yang ditahan di bawah ISA tidak dibenarkan buat sokongan. Tapi tindakan bacul Pemuda UMNO di Parlimen dibIarkan.. Inilah realiti yang amat pahit untuk rakyat telan selagi UMNO BN memerintah Malaysia.Mereka wajib diruntuhkan terlebih dahulu sehingga mereka tahu mereka sebenarnya siapa?.

Polis guna meriam air surai penyokong Uthayakumar
Abdul Rahim Sabri | Feb 28, 09 12:05pm

Polis melepaskan tembakan meriam air untuk menyuraikan kira-kira 300 orang yang berhimpun di luar ibu pejabat polis Brickfields untuk membuat laporan polis beramai-ramai berhubung layanan perubatan terhadap tahanan ISA, P Uthayakumar.

brickfields uthayakumar hindraf 280209Polis melepaskan tembakan meriam air itu kira-kira jam 11.55 pagi selepas mereka tidak mengendahkan tiga arahan polis supaya bersurai.

Sebelum itu, kira-kira 50 orang dibenarkan masuk untuk membuat laporan polis berhubung layanan terhadap Uthayakumar.

Mereka terdiri daripada lima wakil dari sembilan negeri dan lima anggota keluarga Uthayakumar.

brickfields uthayakumar hindraf 280209 outside police stationMereka berkumpul hari ini sebagai membantah kerana Uthayakumar - yang menghidap kencing manis - tidak diberi rawatan perubatan sewajarnya.

Beberapa anak jari kaki kiri Uthayakumar mengalami kecederaan pada 31 Januari lalu ketika berada di Kem Tahanan Kamunting.

Pada 20 Februari lalu, Manikavasagam dilaporkan berkata, jika keadaan itu berterusan, 'beratus-ratus" laporan polis akan dibuat terhadap pihak berkuasa hari ini.

brickfields uthayakumar hindraf 280209Menurut ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo, 17 orang ditahan termasuk ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam dan penyelaras badan pemantau polis dan jawatankuasa hak asasi manusia, S Jayathas.

Gobind Deo berada di balai polis untuk memberi sokongan kepada mereka.

Bagaimanapun, pada kira-kira jam 12.45 tengahari, orang ramai sudah beredar dan hanya tinggal polis dan para wartawan di situ.

Gobind persoal tindakan polis

Sementara itu, Gobind mempersoalkan tindakan polis yang didakwanya berbeza 'standard' dalam mengawal keadaan.

brickfields uthayakumar hindraf 280209 water cannon"Saya tidak faham, setiap kali masyarakat India buat laporan polis, kena tangkap. Hantar memorandum dan bawa bunga pun kena tangkap, kenapa?" katanya.

Beliau sebaliknya mempersoalkan tindakan Pemuda Umno menyerang dua ahli Parlimen termasuk bapanya, Karpal Singh, tetapi tiada tindakan yang diambil terhadap mereka.

Ekoran itu, beliau kemudiannya memasuki ibu pejabat polis untuk mendapatkan penjelasan selanjutnya.

Dalam sidang media sejurus mendapatkan penjelasan daripada pihak polis, Gobind berkata, 17 orang telah ditahan oleh polis kerana didakwa engkar mematuhi arahan polis untuk bersurai.

brickfields uthayakumar hindraf 280209 water cannonBagaimanapun beliau berkata, mereka tidak melakukan sebarang kesalahan kerana hadir di situ untuk membuat laporan polis dan tidak berniat untuk melakukan kesalahan atau kekecohan.

Tambahnya, mereka juga ditahan untuk diambil kenyataan dan beliau meminta pihak polis membebaskan mereka yang ditahan.

Menurutnya, beliau memohon penjelasan daripada Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, berhubung alasan polis menggunakan meriam air untuk menyuraikan penyokong pemimpin Hindaraf tersebut.

Tiada laporan polis

Gobind berkata, laporan polis tidak dapat dibuat ekoran polis melepas tembakan meriam air ke arah penyokong yang hadir.

brickfields uthayakumar hindraf 280209 marching to stationMenurutnya, tiga orang telah dihantar ke hospital iaitu seorang perempuan dan dua lelaki.

Sebelum itu, kira-kira jam 10.45 pagi, penyokong Uthayakumar berarak dari deretan kedai di persimpangan Jalan Sultan Abdul Samad, menuju ke Ibu pejabat polis Brickfields yang terletak kira-kira 150 meter dari tempat mereka berkumpul.

Mereka melaung-laungkan "Makkal Sakthi" sambil membawa sepanduk "Justice For Indians", "Treat Uthaya as human. Sent him to hospital" beserta foto wajah pemimpin Hindraf itu.

Turut menyertai dalam perarakan tersebut adalah beberapa pemimpin Hindraf termasuk Koordinator Penyelaras Hindraf, RS Thanenthiran.

brickfields uthayakumar hindraf 280209 outside police stationHasil perbincangan dengan Ketua Polis Daerah Brickfileds, Wan Abdul Bari Wan Khalid, ahli Parlimen Teluk Intan, M Manogaran memberitahu kepada penyokong bahawa pihak polis membenarkan 50 orang termasuk ahli keluarga P.Uthayakumar membuat laporan polis.

Turut sama dalam perbincangan tersebut, antaranya, dua ahli Parlimen - Manikavasagam dan M Ravi (PKR-Port Dickson) - serta Thanenthiran dan Jayathas

Katanya, polis juga memberi kerjasama yang baik serta memberi jaminan tidak akan membuat sebarang tangkapan.

Sementara itu, Wan Abdul Bari Wan Khalid ketika dihubungi Malaysiakini enggan mengulas jumlah penyokong yang ditahan polis.

SAKSI VIDEO


HR9808: Media UMNO BN kata "menyusahkan"..inilah style mereka..dah tak ada modal..maka berpolitik cara kampunglah. Rakyat desak aje..dah pening kepala dan dera rakyat..Rakyat wajib hukum mereka dalam pilihanraya yang terdekat!!!

MENYUSAHKAN


SEBAHAGIAN penyokong P. Uthayakumar berhimpun sebelum membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields, di Kuala Lumpur, semalam.


Tindakan sekumpulan penyokong tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), P. Uthayakumar berhimpun di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields semalam mengakibatkan kesesakan teruk di kawasan sekitar.

Bukan sahaja pengguna jalan raya terpaksa menanggung kesesakan dan lewat sampai ke destinasi masing-masing, orang ramai yang

berurusan di IPD berkenaan juga terganggu.

HR9808: BERITA INI BUKAN SAHAJA KELIRU DAN MENIPU RAKYAT. BAHKAN MEMPAMERKAN HILANGNYA NILAI KEMANUSIAAN TERHADAP RAKYAT DAN MASIH LIHAT KAUM ATAU WARNA KULIT..ISLAM MELARANGNYA DAN DUNIA JUGA TIDAK BOLEH TERIMA CARA BEGINI. APAKAH SESAK JALAN SENILAI DENGAN NYAWA SEORANG MANUSIA YANG DITAHAN SEKARANG???? MEMANG BINGUNG DAN DUNGU MEREKA YANG MENGARAH DAN MELAKSANAKANNYA..SEMOGA ALLAH BERIKAN PELAJARAN KEPADA MEREKA YANG BERSETUJU DENGAN KEZALIMAN INI..DAN KEPADA PARA PEJUANG SEMUA KAMI DOAKAN AGAR TETAP TABAH DAN TERUSKAN UNTUK MEMBELA SIAPA SAHAJA YANG TERTINDAS!!!

2 comments:

 1. berita gempar.. POLIS n FRU n SPRM kini komponen AMENO... huhuhu

  http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/03/sajak-untuk-tg-nik-aziz.html
  http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/03/3-mac-lagi-2-hari.html
  http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/03/bukan-islam-boleh-guna-allah.html

  ReplyDelete
 2. Baginda Reformasi, POLIS, FRU dan SPRM dan banyak lagi institusi yang ditaja oleh UMNO tidak pernah faham makna rakyat yang bertamaddun dan panjang ilmunya. Mereka terus mengekalkan strategi paksa ala komunis dan sosialis sekalipun di kebanyakan negara nersaskan faham sesat ini telah menerima faham demokrasi yang lebih anjal. Aduhai pemimpin Melayu bilakah kamu mahu menyedari hakikat ini??

  ReplyDelete

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!