foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Friday, February 27, 2009

SYABAS KEPADA DUN PERAK YANG BERANI KE SPRM..JANGAN BIMBANG JUTAAN RAKYAT BERSAMA ANDA.!!!

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

28 FEBR

Masa bertindak sudah tiba dan lakukanlah sebaik mungkin agar kebajikan dan hak rakyat terutama di Perak terbela. Najib dan pemimpin UMNO wajib disekolahkan dengan sesunguh-sungguhnya. Memberi ruang bernafas kepada mereka bermakna PR menempah maut. Cukuplah kelembutan selama ini yang diberi agar mereka menyedari diri mereka itu siapa tetapi sebaliknya kesempatan itu dipergunakan untuk membunuh PR dan menafikan hak rakyat. Kebejatan mereka telah dapat dilihat oleh rakyat dengan jelas tanpa perlu disuluh lagi. Pekung dari bangkai kebodohan mereka sudah dihidu oleh rakyat sekalipun ditutup dengan rapi. Ya..inilah waktunya para DUN Perak mmbongkarkan segalanya sehingga kerajaan haram BN menyembah bumi.

Kepada SPRM kami ingin mengingatkan agar lebih telus dan berpihak kepada kebenaran!! Jika kamu terus menjadi lembu kepada BN maka..rakyat akan menghukum kamu dengan doa-doa mereka dan pasti Allah memberi balasan yang sewajarnya ke atas pengkhianatan kamu. Mungkin kamu tertawakan kami tapi ianya pasti tidak lama..dan akhirnya kamu akan menangis selama-lamanya sehingga di akhirat nanti. Kamu boleh beremain di hadapan manusia tapi kamu pasti kecundang suatu ketika nanti terutama ketika bertemu dengan mahkamah akhirat. Jika kamu Muslim, maka dengarkanlah bisikan hati mu!!!

Kepada Najib dan pemimpin UMNO, kamu boleh terus bermain dengan sendiwara ini di tv dan media kamu, tapi hakikatnya kamu sedang menyiapkan keranda untuk karier politik kamu. Kamu akan berkubur dengan deretan kes-kes kamu yang sekiranya musuh kamu mahu gunakan maka kamu akan menerima nasib yang amat celaka. Begitulah juga dengan para agen atau macai kamu..Kamu mengisytiharkan perang dengan rakyat Perak bermakan kamu siap untuk menerima akibatnya..mereka sentiasa berdoa kepada pencipta jantung dan diri kamu!!! Hasbiyallah..wani'mal wakil..ni'mal maula wani'mannasir!!!

'Agen Najib tawar RM20 juta untuk lompat'
Johari Jaffar
Sat Feb 28, 09 1:55:27 am MYT

IPOH, 28 Feb (Hrkh)- Adun Malim Nawar, Keshvinder Singh telah mendakwa ditawarkan RM20 juta oleh 'agen-agen' Dato'Seri Najib Tun Razak dengan menggunakan nama Jabatan Perdana Menteri.

Beliau mendakwa setiap hari dihubungi oleh agen Najib dan bertanya berapa bayaran yang beliau mahu sekiranya ia tidak terima RM20 juta itu.

Tawaran itu katanya dibuat sebelum Tahun Baru Cina dan mendakwa sekiranya bersetuju beliau dijanjikan dengan jawatan tertentu.

"Pada mulanya beliau tidak percaya dengan tawaran itu tetapi setiap hari dihubungi barulah saya dapati ada satu usaha untuk saya bersetuju melompat ke BN,"katanya.

Menurut beliau, tawaran ini semakin aggresif mendapati 'agen-agen' menggunakan jiran, kawan dan saudara beliau untuk mempengaruhinya.

"Semua kenalan saya memujuk saya agar menerima tawaran itu tetapi saya tidak buat apa apa keputusan, sebaliknya saya rujuk ke pada Dato' seri Ir Mohamad Nizar," katanya.

Beliau percaya tawaran tersebut daripada agen-agen Najib yang cuba menjatuhkan Pakatan, dan apabila berlakunya krisis politik di negeri ini yang melibatkan tiga Adun melompat parti, beliau rasa bertanggungjawab untuk melaporkan kepada SPRM.

Tindakan ini katanya diambil kerana ia membabitkan masa depan keluarga, anak-anak dan masyarakat.

Beliau turut ditawarkan dengan jawatan dan aset-aset tertentu antaranya seperti rumah ,kereta dan sejumlah wang.

Apabila ditanya oleh wartawan berapa kali agen-agen tersebut menghubunginya, beliau memberitahu secara purata setiap hari dan tawaran pertama ialah RM 10 juta .

"Saya percaya pendekatan yang sama juga ditawarkan kepada Adun Jelapang, Hee Yit, jika bersetuju dengan tawaran itu , saya jadi adun bebas. saya tidak akan setuju dan buat perkara macam itu."

Selanjutnya beliau memberitahu sekiranya tawaran itu diterima , wang tersebut akan dimasukkan ke dalam akaun simpanan bank di luar Negara dengan membawa beliau serta keluarga ke luar negara dengan menaiki "private jet " manakala semua urusan pemergian ke sana tidak akan dicatit atau didokumenkan sama ada masuk atau keluar negara, katanya

Apabila ditanya oleh pemberita adakah beliau akan umumkan nama-nama mereka, Keshinder memberitahu akan beritahu pada masa sesuai.

Apabila didesak oleh pemberita siapakah agen tersebut, beliau memberitahu antaranya wartawan bebas dan beliau difahamkan wartawan itu ada kepentingan dalam konsisi balak.

"Beberapa kali orang itu (agen) kata tawaran tersebut datangya dari Dato' Najib yang akan menjadi Perdana Menteri tidak lama lagi. Sekiranya beliau bersetuju agen tersebut akan membawanya bertemu dengan Najib.

"Saya beri amaran kepada kumpulan ini jangan memaksa saya, atau saya akan buat laporan."katanya

Pendedahan itu dibuat Keshinder Singh di luar pejabat SPRM Negeri Perak, serentak dengan itu beliau membuat laporan tersebut bersama Adun Kuala Kurau Abdul Yunus Jamsari dengan ditemani tujuh Adun pakatan pembangkang yang lain iaitu Ramli Tusin (Semanggol); A. Sivasubramaniam (Buntong); Chan Ming Kai (Simpang Pulai); Chang Lih Kang (Teja); Sum Cheok Leng (Bercham); Leong Mee Meng (Jalong) dan Khalil Idham Lim Abdullah (Titi Serong).- azm _


Sidang tergempar DUN Perak Selasa ini
Harakahdaily
Sat Feb 28, 09 1:51:45 am MYT

KUALA LUMPUR, 28 Feb (Hrkh) - Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar memanggil sidang tergempar dewan itu Selasa depan (3 Mac) untuk membahaskan dua usul bagi menangani krisis politik negeri tersebut.

Menurut laporan, beliau menggunakan kuasanya di bawah peraturan tetap 8 dan 11 DUN itu untuk membahaskan isu-isu utama yang menjadi ketegangan pokok antara Pakatan Rakyat dan BN sejak awal bulan ini.

Usul pertama, mengesahkan Dato' Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar yang sah sebelum ditumbangkan dalam rampasan kuasa BN.

Kedua, membubarkan DUN bagi membolehkan satu pilihanraya peringkat negeri diadakan seperti hasrat Pakatan Rakyat sebelum ini.

Krisis politik di negeri itu tercetus susulan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat meninggalkan kerajaan campuran itu dan menyatakan sokongan kepada BN.

Speaker membenarkan kesemua Adun hadir di persidangan khas itu kecuali mereka yang telah digantung pada 18 Feb lalu, iaitu menteri besar kerajaan BN sekarang Dato' Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exconya.

Tiga wakil rakyat bebas - yang dianggap telah mengosongkan kerusi masing-masing melalui surat peletakan jawatan mereka - juga dilarang menyertai sidang tersebut.

Jika larangan itu dipatuhi, barisan wakil rakyat BN akan tinggal 21 orang, sementara Pakatan Rakyat 27 orang, tidak termasuk Sivakumar.

Sidang tergempar DUN ini akan mencetuskan satu lagi babak tegang dan tidak menentu perebutan kuasa antara BN dan Pakatan.

Menurut agensi berita, Sivakumar memberitahu media di Ipoh bahawa sidang tergempar itu tidak memerlukan perkenan Sultan Perak terlebih dahulu kerana notis 14 hari hanya perlu dikeluarkan persidangan biasa DUN dan bukannya untuk sidang tergempar.

Katanya, arahan telah diberikan kepada Setiausaha DUN Perak, Abdullah Antong, untuk menghantar notis secepat mungkin kepada semua 49 Adun yang dibenarkan hadir bagi menyertai sidang itu.

Ditanya sama ada tindakannya memanggil sidang tergempar itu tanpa perkenan Sultan Azlan Shah akan dianggap sebagai tidak menghormati baginda, Sivakumar berkata beliau hanya mengikut Perintah Tetap dewan.

Beliau juga enggan mengulas tindakan selanjutnya jika kesemua Adun BN enggan menghadiri sidang tergempar itu atau jika kesemua 10 wakil rakyat yang dilarang itu tetap hadir ke sidang tersebut, lapor agensi berita itu lagi.

Sementara itu, exco kanan Perak bawah kerajaan Pakatan Rakyat, Dato' Ngeh Koo Ham dilaporkan berkata penasihat undang-undang negeri Dato' Ahmad Kamal Mohd Shahid cuba menghalang notis sidang tergempar itu dikeluarkan.

Tambahnya, tindakan sedemikian boleh disifatkan menghina dewan dan boleh dikenakan tindakan oleh DUN tersebut. - azm _

Siasat Speaker Perak buktikan SPRM tidak faham perlembagaan
Wan Nordin Wan Yaacob
Sat Feb 28, 09 1:42:43 am MYT

KUALA LUMPUR, 28 Feb (Hrkh)- Tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat Speaker Perak, V.Sivakumar membayangkan badan itu tidak memahami asas perlembagaan negara dan negeri.

"Tindakan itu jelas menunjukkan bahawa SPRM tidak memahami asas perlembagan negara dan negerai yang mana Speaker Dun Negeri dan Parlimen itu adalah di luar daripada tugas dan bidang kuasa pihak seperti SPRM untuk campur tangan," kata Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar.

Malah katanya, lebih hina lagi apabila SPRM membuat siasatan dan memanggil Speaker untuk disiasat yang mana itu satu kesalahan dari segi perbezaan dan kewibawaan atau kedudukan tinggi Parlimen atau Dun, katanya.

Perkara ini katanya adalah soal keluruhan yang tidak boleh dipersoalankan dan menjadi bahan.

"Lainlah jika speaker ada tuduhan bunuh, rogol, rasuah dan sebagainya, tetapi jika Speaker buat keputusan dengan kedudukan rasmi selaku Speaker, saya tak nampak macam mana SPRM boleh buat siasatan," katanya.

Mengulas kononnya SPRM bebas kerana keanggotannya pelbagai termasuk dari kalangan pembangkang, Kamarudin menafikan ianya benar-benar bebas.

"Keanggotaan yang dipertonton kononnya bebas, tetapi sebaliknya setakat ini tak nampak kesan yang sepatutnya atau boleh diharapkan daripada pengujudan dan perlantikan jawatankuasa yang kononnya bebas kerana libatkan tokoh pembangkang," kata Ahli Parlimen Tumpat itu.

Seharusnya SPRM dihormati kerana adanya jawatankuasa penasihat tetapi setakat ini SPRM berlagak bebas daripada jawatankuasa namun hanya tertakluk kepada pimpinan Umno/BN sahaja, dakwanya.

Sementara itu mengulas isu yang sama, Speaker Dun Perak pula melahirkan rasa kecewa dengan tindakan SPRM yang menyiasatnya, walaupun segala tindakannya sebagai Speaker Dewan dibuat secara sah.

"Saya amat kecewa dengan tindakan SPRM ini. Saya rasa tindakan mereka ini adalah satu penghinaan kepada institusi Dun dan sememangnya saya sangat kecewa dengan apa yang berlaku," katanya.

Sivakumar menegaskan, beliau cuma menjalankan tugas mengikut peraturan sedia ada, dan menurutnya "tetapi nampaknya saya pula yang disoal siasat".

Begitupun, Sivakumar yakin telah memberi kerjasama penuh dengan memberi keterangan kepada dua pegawai SPRM.

Baginya siasatan itu menjejaskan prinsip demokrasi dalam negara dan mengancam doktrin pengasingan kuasa antara tiga badan kerajaan, iaitu eksekutif, legislatif dan kehakiman.

Jumaat lepas Ketua Pesuruhjaya SPRM Dato' Seri Ahmad Said Hamdan dilaporkan berkata Suruhanjaya itu akan menjalankan siasatan berhubung dakwaan salah guna kuasa V. Sivakumar kerana menggantung Menteri Besar Perak Dato' Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota Exco kerajaan negeri daripada menghadiri persidangan Dun berkuatkuasa serta merta.- azm/mks. _

APA LAPORAN MEDIA BN....

Sidang tergempar DUN Perak 3 Mac

IPOH 27 Feb. - Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar berkata, sidang tergempar DUN akan diadakan pada 3 Mac ini.

Beliau berkata, sidang tergempar itu diadakan bagi membincangkan dua notis usul yang diterima oleh beliau pada Selasa lalu.

''Saya ingin memberitahu DUN Perak akan memanggil mesyuarat tergempar pada 3 Mac ini.

''Saya sudah arahkan notis dihantar kepada semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) untuk hadir kecuali Menteri Besar, enam Exco kerajaan negeri dan tiga wakil rakyat Bebas yang digantung," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada satu sidang akhbar di pejabatnya di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini hari ini.

Hadir sama, Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham dan peguam Sivakumar, Chan Kok Keong.

Usul pertama dikemukakan oleh ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim Abdullah dari Pas yang mahu dewan menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar.

Usul kedua pula daripada ADUN Teja, Chang Lih Kang daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang mahu DUN dibubarkan supaya pilihan raya negeri dapat diadakan.

Sivakumar mendakwa, sidang tergempar DUN boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak memerlukan notis 14 hari seperti yang diperuntukkan di bawah Peraturan Tetap 27(3) Peraturan-Peraturan Tetap DUN Perak.

Ditanya adakah sidang tergempar itu tidak perlu mendapat perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, Sivakumar berkata: ''Ia tidak perlu."

Jelasnya, ini kerana sidang DUN Perak yang lepas hanya ditangguhkan dan boleh disambung balik tanpa perkenan Tuanku.

Beliau berkata, sebagai contoh, kerajaan Pusat yang mengadakan sidang tergempar Parlimen pada Januari lepas hanya mengeluarkan notis singkat.

Sementara itu, Menteri Besar Perak, Datuk Dr. Zambry Abd. Kadir ketika dihubungi enggan mengulas lanjut.

Sebaliknya, beliau hanya berkata: ''Itulah dia watak mereka."

HR9808: yOP zAMBRY..watak ape pula..? Ya watak rakyat yang belajo undang-undang dan mahukan kebenaran. Mike watak ape pula? Jangan rendahkan orang yop nanti mike yang direndahkan pula..insaflah l..!! Kembalilah ke pangkal jalan.!!! Pmimpin UMNO sebnarnya sedang pening macamana nak menghalang PR melakukan tindakan yang profesional..Tu lah yang tman kabo dulu..belajo undang-undang jangan dari gengster..!! Belajo cuci bangkai dan letup bom boleh le...!! Nak belajo ambil wudhu' kene jumpe tuk guru le yop...kome ni kene mandi dan solat tobat yop..!!! KOme bukannye tenang sekarang dan tak tido siang malam...inilah akibat dari doa rakyat yop!! Kembalikanlah hak rakyat yop..selesai masalah mike tu!!

HR9808: Kenyatan Najib di bawah adalah jelas menunjukkan bahawa beliau bukan seorang yang petriotik dan sangat-sangat tidak demokratik. Ayuh rakyat kita bangun dan tentang habis-habisan si celaka yang cuba memperbodohkan rakyat..khasnya di Perak. Sekarang baru nak hormat mahkamah??? Dah terlambat dan rakyat tak mahu dengar lagi kamu bercakap..!! Sultan tolong beri pertimbangan dan berpihaklah kepada rakyat!!! Bersama dengan kezaliman bukan sahaja akan meruntuhkan nama baik negeri bahkan akan meranapkan demokrasi di Malaysia.

Sidang tergempar DUN Perak tidak boleh diadakan
28/02/2009 3:49pm
KUANTAN 28 Feb. – Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak tidak boleh mengadakan sidang tergempar Selasa ini selagi mahkamah belum membuat keputusan berhubung dua kes berkaitan kerajaan negeri itu.
Timbalan Perdana Menteri berkata, dua kes yang masih belum diputuskan oleh mahkamah ialah kedudukan tiga wakil rakyat negeri itu dan status kerajaan negeri Perak daripada segi perlembagaan.
Beliau bagaimanapun tidak menolak tindakan Speaker DUN Perak, V. Sivakumar untuk mengadakan sidang tergempar itu bertujuan menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) di negeri itu.
Keputusan yang dibuat oleh Speaker DUN negeri itu tidak sah, perkara ini perlu diputuskan oleh mahkamah terlebih dahulu,'' katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Pengajian Tinggi Negara Zon Timur di Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang dekat sini hari ini.

hr9808: Ayuh sdr dan sdri rakyat Malaysia yang sayangkan Malaysia yang bencikan pemimpin yang zalim dan tidak demokratik untuk dengan sukarela ke web di bawah..Najib akan bagi hadiah atas ingatan dan teguran sdr sdri semua,,Sila sebarkan ke seluruh dunia!!!....

Kita mohon kepada media agar menyiarkan foto dan nasihat terbaik buat Najib...


Najib lancar pertandingan foto di web peribadi
28/02/2009 4:57pm
KUANTAN 28 Feb. — Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan pertandingan foto menerusi laman web peribadinya - www.1Malaysia.com.my dan pemenang bertuah berpeluang bertemunya dalam satu majlis istimewa. Pertandingan foto itu bermula 1 hingga 31 Mac ini, terbuka kepada penduduk yang menetap di Malaysia yang berumur 18 hingga 23 tahun.
Timbalan Perdana Menteri yang mengumumkannya kepada media selepas merasmikan Perhimpunan Warga Universiti Malaysia Pahang dan Karnival Pengajian Tinggi Negara Zon Timur, di sini, berkata tema pertandingan itu ialah “Unity Through Diversity” (Perpaduan Melalui Kepelbagaian).
“Peserta perlu menghantar foto yang melambangkan perpaduan dan kepelbagaian Malaysia yang unik, dan saya sendiri akan memilih pemenangnya,” katanya.
Pemenang akan menerima sebuah kamera digital yang akan disampaikan beliau sendiri pada satu pertemuan khas kelak.
— BERNAMA

HR9808: Dari media BN hari ini, kenyataan Najib masih diulang tentang speaker tidak hak bersidang. Jadi jelas sekali bahawa kedudukan BN di Perak tak jelas dan tergantung-gantung. Yang rugi rakyat. Maka sebaiknya Najib bertanya mereka yang tahu undang-undang tubuh bukan yang umum sahaja..!! Tapi oleh kerana dah malu dan bodoh sombong maka inilah jadinya..!! Sekarang PAC panggil pula ? Dalam berita BN tak keluar hal ini...

PAC Perak panggil Zambry, Nizar dan Exco

Ahad, 1 Mac 2009 • Kategori:

KUALA LUMPUR,1 Mac (SK): Arahan waran tangkap akan dikeluarkan jika ada individu enggan hadir selepas dipanggil untuk beri keterangan berhubung kes penggunaan wang kerajaan sepanjang krisis politik di Negeri Perak.

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Perak (PAC) yang di pengerusikan oleh Wong Kah Woh berkata PAC akan memanggil Menteri Besar Barisan Nasional dan Menteri Besar Pakatan rakyat untuk memberi penjelasan berhubung dakwaan kes tersebut.

Selain kedua-dua Menteri Besar, PAC turut memanggil barisan exco mereka untuk memberi keterangan pada mesyuarat khas yang akan diadakan pada pukul 4 petang, 5 Mac ini.

Wong berkata, setelah mengadakan mesyuarat di bilik mesyuarat kewangan negeri di Ipoh baru-baru ini, PAC memutuskan terdapat dua perkara sepanjang krisis kerajaan negeri yang perlu ditangani segera iaitu berkaitan perlantikan tiga penasihat Menteri Besar BN dan ketua penerangan kerajaan negeri.

Beliau memberitahu demikian dalam sidang akhbar di pejabat Speaker Dewan Undangan Negeri Perak pada 27 Februari lalu.

Ketika di hubungi, Exco Kanan Negeri Perak Pakatan Rakyat Ngeh Khoo Ham mengesahkan dakwaan kes tersebut dan berkata tindakan PAC itu amat di alu-alukan dan seharusnya mereka membuat siasatan kerana ada unsur-unsur salah guna wang rakyat.

Kalau Dr Zambry perlu melantik penasihat seramai tiga orang dan seorang ketua penerangan dengan membelanjakan bayaran sebanyak hampir RM1 juta maka ini menunjukkan bahawa beliau tidak berkemampuan menjadi seorang Menteri Besar,” jelas Ngeh kepada Suara Keadilan.

Saya juga mencadangkan supaya PAC menasihati Pegawai Kewangan Negeri Perak untuk menggantung pembayaran gaji kepada kedua-dua Menteri Besar dan Exco BN dan Pakatan Rakyat sehingga mahkamah memutuskan siapa yang berhak mentadbir negeri Perak,” kata Ngeh.

2 comments:

 1. sakit mate ni john.. hahha.. kecik sgt tulisan.. heheh anyway lawan jangan tak lawan...

  huhu sejarah memberitahu kite cerita yg lepas... memberitahu bukan membaca sahaja tapi mengambil pengajaran, kenal mane permata mane kaca..

  http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/02/sejarah-mengajar-dan-membezakan-baik.html
  http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/02/exco-hina-sultan.html
  http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/02/mb-haram-bakal-berkubur-3-mac.html

  ReplyDelete
 2. Terima kasih tuan,tulisan akan diperbesarkan i allah. Blog tuan akan saya kunjungi juga dan kita saling terbuka berwacana.
  Tq

  ReplyDelete

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!