foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Monday, February 9, 2009

UMNO TERBIASA DENGAN YANG HARAM MAKA ..HARAMLAH PILIHAN MEREKA..

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.Singkatan;
IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

9 fEBR

Sejak zaman sekolah rendah lagi, rasa tidak yakin dengan UMNO telah muncul terutama apabila sering diingatkan oleh Tok Imam Din di masjid tentang betapa khhianatnya UMNO kepada Islam. Sekalipun dia dekat dengan UMNO dan agak jauh dengan pembangkang masa itu tapi pendiriannya jelas iaitu Islam sahaja yang mampu memimpin kerana sering beliau bacakan dalil dari Alquran tentang konsep kepimpinan sebagai seorang Muslim. Namun disayangkan masih ramai anak cucu dan muridnya tak faham dengan konteks yang beliau tekankan. Mungkin ada juga kesilapan beliau dalam memastikan anak muridnya supaya tidak berpaut kepada UMNO di saat akhir hayatnya. Pada hal Ramli Ngah Talib sering ketemu beliau masa itu dan bagi saya bila membaca pandangan Mufti Perak sekarang rasanya samalah dilemanya seorang alim yang berada dibawah pimpinan UMNO, BN dan raja yang sesat.

Apatah lagi jika ada gelaran, bila-bila masa boleh dihilangkan gelaran tersebut. UMNO akan gunakan cara ugut begini dan diangguk oleh para sultan yang sesat (sekali lagi saya ulangkan bahawa mereka sesat..sesat aqidah dan amalannya..). Sekalipun datuk saya dekat dengan pembesar di Perak tapi jiwa saya tidak pernah serasi dengan cara mereka mentadbir negeri Perak sejak zaman Sultan Idris lagi. Jika nak ditulis terlalu panjang tapi cukuplah dengan memberi ingatan kepada para pembesar negeri Perak termasuk sultan agar menhormati rakyat. Terus terang cara sultan menyelesaikan masalah di Perak adalah cara zaman feudal. Yang kuat, ada kuasa luar biasa dan hebat akan dihormati sekalipun tak layak. Saya dapat info dari allayarhamah opah saya yang nenek saya Habib Ali (Mantan Panglima Sultan di zaman Sultan Yusuf di Perak) adalah seorang yang amat taat dengan sultan. Beliau telah pertaruhkan nyawa untuk pertahankan negeri Perak..Tapi saya amat yakin jika begini kelakuan sultan terhadap rakyatnya dan beliau masih hidup..wallahi..dialah yang akan menjadi pemberontak paling depan. Ini adalah kerana taatnya dia masa itu kerana memahami konteks imam di Perak amat kena pada masa itu. Tapi jika dinilai dari sudut kekuatan fizikal dan spiritual sudah tentu Habib Ali melebihi dari para pembesar masa itu. Sayang pendekar seperti dia sudah tidak kelihatan lagi bahkan ramai anak cucunya juga tidak mewarisi keberaniaan dan kehebatan beliau. Salah satu sebabnya ialah kerana candu fulus, pangkat dan dunia.

Sekarang Allah datangkan NIzar untuk rakyat Perak, maka hebuhlah seluruh pelusuk negeri dan negara sehingga rekayasa dirancang bersama bagaimana untuk menjatuhkannya. Nizar adalah pendekar dan pemimpin yang mampu membuat para koruptor pening kepala. Maka ayuh sebagai penyokong PR..kita daulatkan rakyat dan kikis segala bentuk kezaliman samada dari pemimpin UMNO atau para raja. Masanya sudah tiba untuk kita gerakkan rakyat agar melihat realiti apakah para pemimpin di negara kita ini mementingkan rakyat atau perut deme?

Masa sudah tiba rakyat harus didaulatkan dan mampu menundukkan para raja dengan nilai sebenar yang mulia. Bukan hanya topeng acara resmi ketika solat Jumaat, solat hari raya atau Maulud Nabi. Raja-raja Melayu harus sedar bahawa akan sampai suatu ketika kamu semua akan dinilai oleh rakyat dan bukan suatu hal yang mustahil hak keistimewaan Raja-raja Melayu akan lenyap sama seperti di Indonesia. Sedarlah wahai raja, masanya akan tiba ketika mana pemimpin UMNO yang korup dan hilang intigriti akan diadili oleh rakyat dalam pihlihanraya nanti. Tidak ada siapapun yang boleh menyekat kekuatan gelombang rakyat sekalipun ianya cuba disekat oleh kuasa kuku besi dan ISA.

Mungkin Nizar atau beberapa pemimpin PR akan ke ISA, tapi gelombang rakyat akan terus bergerak dan membesar. Khairi atau bapak gensgster manapun akan hanyut!! Ayuh mari kita tadahkan tangan setinggi-tingginya ke langit agar para pemimpin yang berjiwa rakyat dipermudahkan oleh Allah untuk mengambil alih Malaysia dari tangan-tangan besi UMNO, BN dan Raja-raja Melayu. Dulu mungkin kita kata alah raja dia tak kisah hal politik tapi dari insiden di Perak, kita sudah jelas bahawa Raja-raja Melayu tidak akan mendokong rakyat yang mahukan keadilan dan kesejahteraan. Mereka mahu keselesaan yang mereka peroleh dari negeri ini dilahap sampai bila-bila. Hasbunallah, wani'mal wakil....Allah sahaja tempat kita mengadu dan meminta..Perkenankan ya Allah!!!!

Artikel:Nizar bakal dikenakan ISA, lucut gelaran Dato' Seri
Hermansamsudeen
Tue | Feb 10, 09 | 2:30:11 pm MYT

"Dato' Syed Hamid Albar dikatakan sudah menandatangani surat arahan menahan beliau atas sebab alasan menimbulkan huru hara dan menderhaka pada Sultan."

"Sebelum berangkat pulang dari Kediaman Rasmi Menteri Besar Perak malam tadi seorang teman memaklumkan bahawa Menteri Besar Perak YAB Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin akan ditahan dibawah Akta ISA tak lama lagi. Dato' Syed Hamid Albar dikatakan sudah menandatangani surat arahan menahan beliau atas sebab alasan menimbulkan huru hara dan menderhaka pada Sultan.

Perkara ini seolah-olah benar-benar akan berlaku dimana petang semalam Menteri Pelancongan, Azalina Othman menyarankan agar Nizar ditahan di bawah akta ISA atas alasan mengingkari titah Sultan dan enggan melepaskan Jawatan. Semasa membuat kenyataan itu, Menteri Besar Haram, Zambry Abdul Kadir berada disebelah beliau.

Tidak cukup dengan itu, Ketua Umno Cheras pula mengusulkan agar gelaran Dato' Seri yang dianugerahkan oleh Sultan ditarik balik dalam erti kata lain dilucutkan segera kerana didakwa kononnya menderhaka pada Sultan.

Begitulah permintaan dan kehendak pemimpin Umno yang kini sudah kehabisan modal untuk menghapuskan pengaruh besar Nizar di Perak.

Umno harus memahami bahawa kebangkitan rakyat Perak untuk membela Nizar dan Pakatan Rakyat adalah disebabkan oleh tindakan biadap Umno pada rakyat.

Umno memainkan politik perkauman, menafikan hak kaum lain untuk mendapatkan layanan adil. Walhal Kerajaan Pakatan menjalankan tugas mereka dengan memberikan bantuan pada semua rakyat yang miskin dan tidak terbela tanpa mengira kaum. Ini berbeza dengan BN yang mengambil untung atas angin melalui program mengkayakan individu tertentu sahaja.

Seandainya gelaran Datuk Seri ditarik atau dilucutkan, ianya tidak mengapa kerana perasaan hormat rakyat pada Nizar bukan datang atas gelaran itu tapi kerana sifat peribadinya yang begitu disanjungi.

Tapi kalau beliau ditahan dibawah akta ISA, maka satu lagi malapetaka besar akan melanda Umno di Perak. Rakyat secara keseluruhannya akan melihat bahawa itulah klimaks kezaliman Umno kepada Kerajaan Pakatan yang dizalimi melalui tindakan Kudeta yang tidak bermaruah.

Ini sekaligus akan memberikan lebih banyak ruang dan peluang untuk Pakatan meraih sokongan khususnya Pas yang banyak berhadapan dengan Umno dikebanyakkan kerusi DUN dan Parlimen. Rakyat kini jelas bahawa ISA adalah senjata terakhir BN untuk menzalimi lawannya.

Maka jika itu yang mereka ingin lakukan, laksanakanlah. Pemimpin Pas tidak takut kerana kami diajar bahawa penjara itu adalah tempat kami beruzla dan mengumpulkan kekuatan. Mati itu cita-cita tertinggi kami.

Kepada ahli PAS dan Pakatan Rakyat diminta untuk bertenang dan tidak bertindak sembarangan. Kita ada pimpinan, dengar arahan mereka. Apa jua yang berlaku kita serahkan pada Allah. - azm _


MB Perak dihalang masuk, lambai tangan pada kakitangan
Johari Jaffar
Tue | Feb 10, 09 | 2:21:16 pm MYT

IPOH, 10 Feb (Hrkh)- Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin dihalang untuk masuk ke pejabatnya jam 11.05 pagi tadi dan beliau akur dengan arahan tersebut.

Menteri Besar bersama Exco Exco Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak sampai di pintu masuk jam 11.05 pagi sebagai memenuhi janjinya untuk datang ke pejabatnya hari ini.

Sebelum itu di pintu masuk Bangunan Perak Darul Ridzuan telah dikawal ketat oleh pihak polis anggota polis simpanan persekutuan (FRU)

Namun kawalan ketat pihak keselamatan sedikit pun tidak mematah semangat Menteri Beaar dan Exconya untuk cuba masuk ke pejabatnya.

Dalam sidang medianya di pintu masuk bangunan tersebut Nizar menjelaskan pada hari ini adalah hari bertemu pelanggan dan beliau datang untuk memenuhi temu janji namun telah dihalang.

"Kami akur dengan arahan dan akan pulang," katanya.

"Pagi ini saya datang bersama Exco Exco Kerajaan Pakatan Rakyat, kami utamakan keamanan dan ketemraman dan kami akan balik " Kata Mohamad Nizar

Di samping itu kelihatan di cermin cermin tingkat bangunan tersebut para pegawai dan kakitangan pejabat menyaksikan peristiwa Menteri Besar dihalang dan tidak membenarkan Nizar masuk ke dalam bangunan tersebut dan mereka melambaikan tangan kepada Menteri Besar. Dato' Seri Nizar turut membalas lambaian mereka itu. - azm _

Kerajaan 'haram' Perak jejas institusi Raja, hilang keyakinan pelabur
Azamin Amin
Tue | Feb 10, 09 | 11:40:31 am MYT

KUALA LUMPUR, 10 Feb (Hrkh) - Semua pihak termasuk Sultan Perak Raja Azlan Shah dan Umno, mestilah menangani krisis Perak mengikut undang-undang dan Perlembagaan Negara bagi mengembalikan kestabilan politik negeri itu yang kian kusut dan tergugat.

Ketua Penerangan PAS Pusat Dato' Mahfuz Omar berkata jika ianya tidak dilakukan maka imej institusi Raja akan tercemar di mata dunia malah keyakinan pelabur untuk menyumbangkan kepada peningkatan ekonomi negeri ini akan turut terjejas.

"Jalan yang ada ikut undang-undang iaitu kembalikan mandat kepada rakyat dan membubarkan DUN ataupun adakan tiga pilihan raya kecil di Changkat Jering, Behrang dan Jelapang akibat Adun-adun yang berpaling tadah terhadap harapan rakyat," katanya ketika menghubungi Harakahdaily sebentar tadi.

Dua kaedah ini sangat penting, supaya rakyat dan masyarkat antarabangsa yakin dengan pelaksanaan undang-undang dalam negara yang sewajaranya melindungi rakyat daripada sebarang ketidak-adilan.

"Jika undang-undang dilanggari, apa lagi yang tingggal kepada rakyat dan juga masyarakat pelabur yang mahu datang ke sini? Mereka tidak akan 'invest' kalau politik tidak stabil dan kerajaan sedia ada membelakangkan undang-undang.

"Ini sekaligus menjejaskan peningkatan ekonomi yang sudah sedia maklum makin merudum," katanya.

Himpunan rakyat dan tunjuk perasan oleh Umno baru-baru ini untuk terus mempertahankan kerajaan haram Perak katanya jelas membuktikan, Umno sejak awal lagi sudah membelakang undang-undang dan sering menggunakan sentimen kuasa Raja-raja untuk meraih sokongan.

"Proses lantikan Menteri Besar sangat jelas dan termaktub dalam undang-undang dan bila Umno buat begini nyatalah dia melanggar undang-undang bukannya kita," katanya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Beliau turut menyeru supaya institusi Raja-raja tidak mengiktiraf kerajaan 'haram' Perak dan mengembalikan semula kuasa memilih di tangan rakyat.

"Sangat penting Raja memberi mandat semula kepada rakyat, jika tidak ianya dilihat seolah-olah Ketua Negeri tidak lagi dapat melindungi dan memayungi rakyat jelata.

"Sultan mestilah bertindak atas sifat sebagai payung, penjaga negeri dan perlembagaan. Kita tidak mahu rakyat melihat seolah-olah Sultan menyebelahi pihak tertentu," katanya. - azm _

Isu derhaka: Umno dicabar bertindak ke atas Anuar Musa, PM Abdullah
Saidah Hairan
Tue | Feb 10, 09 | 12:02:51 pm MYT

KUALA LUMPUR, 10 Feb (Hrkh) - BN terus menggunakan strategi kotor, cuba merampas hak perundangan yang diizinkan melalui perlembagaan negara apabila menghalang sistem mahkamah yang diadili Pakatan Rakyat terhadap kesahihan pelantikan Menteri Besar dan kerajaan BN di Perak.

Berhubung tindakan tersebut, Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato' Mahfuz Omar menyifakannya sebagai satu lagi bentuk kerakusan Umno-BN yang cuba merampas hak perundangan yang diizinkan sistem negara ini.

Menurut beliau, tindakan Umno-BN itu amat tidak bermoral dan ia merupakan satu jenayah terhadap sistem negara setelah mereka merampas kuasa perundangan dan perlembagaan dalam krisis di Perak.

"Sekali lagi Umno-BN cuba merampas hak perundangan yang diizinkan melalui perlembagaan negara kepada setiap rakyat untuk mendapat pembelaan yang sebenar di mahkamah," tegasnya.

Jika tindakan Pakatan Rakyat tidak benar dan tidak izinkan tindakan undang-undang dalam bentuk seperti itu beliau mencabar Umno-BN terlebih dahulu mengambil tindakan undang-undang terhadap Pengerusi Umno Kelantan, Dato' Anuar Musa terhadap Kebawah Duli Tuanku Sultan Kelantan pada tahun 1993 yang menabalkan Tengku Ibrahim sebagai Sultan Kelantan.

Katanya, ia juga berlaku kepada Tan Sri Mohd Yaakob yang membuat perarakan menyerahkan memorandum kepada Sultan Kelantan dan meminta Sultan Kelantan turun daripada takhta.

"Saya juga mencabar tindakan undang-undang diambil terhadap Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang telah menimbulkan krisis terhadap Sultan Terengganu yang juga Yang di-Pertuan Agong dalam kes pelantikan Menteri Besar Terengganu," tegasnya.

Begitu juga tambah beliau tindakan undang-undang perlu diambil terhadap pihak Standard Charted Public Bank yang telah mengheret Almarhum Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke mahkamah supaya menjelaskan hutang.

Menurut beliau, jika mengikut pandangan Umno-BN perbuatan pihak Standard Charted Public Bank itu merupakan satu penghinaan terhadap Raja-raja Melayu tetapi mengapa pada waktu itu Umno tidak marah dan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak bank.

Justeru, beliau berharap supaya pihak Umno-BN jangan mempolitikkan isu mencabar kesahihan Menteri Besar dan kerajaan BN sebagai satu bentuk pendurhakaan.

Sebaliknya kata beliau itu merupakan hak yang diizinkan dalam negara ini.

Beliau meminta Umno-BN tunjukkan kejujuran dan jangan cuba menuduh Pakatan Rakyat telah durhaka terhadap Tuanku Sultan. - lanh _

HR9808: yOP..KEMBALILAH KEPADA iSLAM..KOME SESAT YOP ..!!! CARI DALIL DALAM ALQURAN ATAU HADIS TENTANG TAAT YANG ISLAM TENTUKAN..!!! Nahi..tapi kalo kome tanye ke imam Hadhari memangle..semuanya ikut BN dan UMNO.. Ada 500 orang dilapurkan 5000..alahai...kesian. Wartawan yang tulis ni pun nak nipu juga..inilah kelas UMNO..

5,000 pertahan Sultan Azlan Shah


LEBIH 5,000 orang berhimpun untuk melaungkan sokongan terhadap Sultan Perak di padang Sultan Abdul Jalil, Ipoh semalam.– UTUSAN / MOHD. NAJIB MOHD NOR


IPOH 9 Feb. – Padang Sultan Abdul Jalil di sini bergema dengan laungan ‘Daulat Tuanku’ apabila lebih 5,000 orang yang mewakili pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini berkumpul menyatakan ikrar taat setia akan mempertahankan kedaulatan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah hingga ke titisan darah terakhir.

Mereka yang menyertai perhimpunan secara aman anjuran Pemuda UMNO Perak itu meluahkan rasa marah terhadap sikap biadap dan kurang ajar pemimpin pembangkang iaitu Karpal Singh, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng terhadap Sultan Perak.

Luahan kemarahan yang meluap-luap itu bukan sahaja dapat didengar melalui kata-kata mereka, malah tertera pada tulisan pada sepanduk yang dibawa.

Antaranya, ‘Jangan Hina Raja Kami,’ ‘Kumpulan Gerakan Melayu Bersedia Menjadi Benteng Utama Mempertahankan Kedaulatan Raja-raja,’ ‘Pakatan Rakyat Jadi Kuda DAP’ dan ‘Usir Nizar dari Perak.’

HR9808: uDAHLE yOP..KOME DAPAT APE DARI RAJA TU..!! Ada pernahke raja nenguk kome kalo sakit demam..?? Cukupl;e yop..Raja dah tak relevan lagi sekarang kerana tak ada apa yang yang deme buat pun...Dulu ye..boleh takutkan rakyat itu ini dengan daulat tak boleh berakle dan lain-lain..tapi sekarang daulatpun lari kerana tak tahan dengan perangai sesat dan zalim kepada rakyat...

Majlis kemudiannya dimulakan pada pukul 2.40 petang selepas ketibaan Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaludin, Ketua Pemuda UMNO Perak, Zainol Padzi Paharuddin, Ketua Putera UMNO, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim dan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Datuk Reezal Merican Naina Merican.

Sebelum memulakan majlis, semua peserta yang beragama Islam membacakan al-Fatihah untuk disedekahkan kepada Ahli Parlimen Bukit Gantang, Allahyarham Roslan Shaharum dari Pas yang meninggal dunia hari ini.

Reezal Merican pula berkata, pelajar Melayu di seluruh negara berasa terhiris dengan kebiadapan Karpal terhadap Raja-Raja Melayu.

‘‘Bumi ini ada fitrahnya, fitrah bumi ini dinamakan Tanah Melayu dan yang menjaga hak adalah Sultan dan Raja-Raja Melayu.

‘‘Menderhaka kepada Raja Melayu bermakna mengundang kemarahan rakyat bukan saja di Perak tetapi di seluruh Malaysia,” tegasnya.

HR9808; Fitrahnya ialah milik Allah..semua mesti tunduk kepada Allah termasuk raja Melayu dan mamak. BUmi ni milik Allah le kulup..kome ni tak ngaji nak bagi dalil kantoi pula..sudahlah balik makan kari aje..orang Perak suka tempoyak..rakyat dah meluat dengan Raja dan UMNO tak tahuke..?? Jika berani bentangkan kepada rakyat budget untuk para raja setahun..??? Melantok ke ape..?? Hanya rakyat yang bahlul aje yang bersetuju kepada raja yang bahlul..

Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman yang terkenal dengan semangat juang Melayu turut berucap pada majlis tersebut.

‘‘Kita ingin beritahu kepada Karpal Singh, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan Anwar Ibrahim, kita akan lawan habis-habisan.

‘‘Ini baru langkah permulaan, kita akan gerakkan seluruh jentera di seluruh kampung dan berjuang mempertahankan kedaulatan Sultan Perak hingga ke titisan darah terakhir,” tegasnya sambil disambut laungan gemuruh daripada orang ramai.

HR9808; Darah terakhir kepala hotak kome..bagi betine dah ngeletor..nak darah terakhir..Tak ade dalam sejarah golongan nasionalis macam kome ni akan pertahankan negeri kecuali cabut lari..Tapi kalo ada Islam dan aqidah yang kuat baru le boleh..Berapa ramai yang tibnggal untuk berdepan dengan Israel dan USA dari nasionalis PLO? Tak laku yop hujah kome..hapak

Zainol Fadzi Paharuddin yang berucap seterusnya pula memohon Sultan Perak menarik balik darjah kebesaran dan kewarganegaraan penderhaka.

‘‘Kita tidak mahu institusi raja diperkotak-katikkan dan dihina sampai kasut jamban pun boleh dibaling. Inikah manusia yang kita ingin agung-agungkan sebagai pemimpin,” katanya.

HR9808: tEMAN UCAPKAN TAHNIAH KEPADA PEMBALING KASUT JAMBAN..AKAN DATANG KITA BALING DGN KASUT BERTAHI AYAM PULA..yOP..GELARAN DARI aLLAH DAH CUKUP INDAH DAN LEBIH BAIK DARI GELARAN SULTAN KANTOI..Kome yang bahlul..sembah sultan yang kaki botoi..Itu Islam suruh ke atau kejahilan kome yang nyuruh?? Jangan diikut Khairi..dia kannya tahu ape..jangan jadi kude yop..

Khairy yang merupakan orang terakhir berucap menyatakan bukan sahaja orang Melayu marah dengan sikap biadap pemimpin pembangkang, malah orang Cina dan India juga turut berasa demikian.

Katanya, tindakan beberapa pemimpin pembangkang telah mencabuli empat daripada lima prinsip Rukun Negara iaitu rukun kedua, ketiga, keempat dan kelima.

‘‘Empat daripada Rukun Negara ini sudah dikoyakkan, apa lagi kita ada? Undang-undang, Perlembagaan dan Raja-raja kita sedang dipijak, apa tindakan kita hari ini?'' katanya yang berjaya menaikkan semangat peserta.

Sebelum menamatkan ucapannya, Khairy turut mengarahkan semua Pemuda UMNO mengambil tindakan yang perlu sekiranya bekas Menteri Besar dan Exco berkeras mahu memasuki pejabat kerajaan negeri esok.

HR9808: kHAIRI cuba bermain api dan biasanya anak kecik selalu bermain api dan tangannya terbakar sendiri. Soal Rukun Negara jika nak laksana jangan kepada raja saje..tapi keluruhan undang-undang apa nak jadi..Kome tongang langgangkan undang-undang di Malaysia ni macamana? Tak usah le tunjuk hebat sangat..kamu tu nak naikkan nama aje suapaya jadi ketua Pemuda nanti ..ye..!! Alahai..ada udang sebalik kasut..Rakyat perlu sedar betapa korupnya pemimpin UMNO macam Khairi ni...lebih senduk dari kuah..Ayak punye ayak sampai tumpah..Pesanan terakhir dari kami..bertaubat dan beristighfarlah...!!! Rakyat tak takut dengan ucapan dan gertakan kamu yop..balik aje Negori..

No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!