foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Monday, March 16, 2009

BILA SANG SASTERAWAN NEGARA BERBICARA...?

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

17 MAC

Seharusnya bila Pak Samad menyeru kepada penolakan UMNO, bermakna pemimpin UMNO bersiap sedialah dengan kehancuran dan malapetaka. Sudah puluhan tahun dan berkali-kali pilihanraya inilah kali pertama secara terbuka Pak Samad menyatakan sikap dan pendirian sebagai rakyat dan tokoh negara menolak UMNO dan BN. Saya amat kagum dan tahniah kepada Pak Samad. Semoga Allah memanjangkan umur beliau dan dapat terus berjuang bersama bagi meruntuhkan mahligai kuasa UMNO yang berpuaka.!!!Anak muda sangat perlukan suntikan seperti ini. Kami berharap lebih ramai lagi cerdik pandai Malaysia menerima hakikat bahawa UMNO sudah tidak relevan lagi. Kepada tuan mufti terutamanya yang kenal sangat dengan halal haram dapat menyatakan sikap sekurang-kurangnya sama seperti pendirian Pak Samad. ALangkah malunya orang lain terlebih dahulu insaf akan betpa bobroknya UMNO berbanding para mufti Malaysia. Tapi nampaknya sampai saat ini tak dak siapa yang beranai ke depan dari kalangan mufti..Kenapa? Umat perlukan jawapan sama seperti umat Islam di Indonesia dibimbing oleh ulamanya sehingga mereka faham bahawa jika memilih parti sesat seperti UMNO..yang memilihnya dengan sedar tanpa paksa adalah berdosa. Asasnya ialah kerana mereka merancang, menolong, mengganas, merompak dan menzalimi rakyat khasnya di Perak. Dosa berpihak kepada yang zalim adalah sebuah pendidikan yang amat indah jika dapat dilaksanakan. Di zaman rasul dan sahabat soal menyatakan pendirian tentang kebenaran mereka amat tegas dan berani dengan siapa sahaja sekalipun di depan raja dan pemerintah yang zalim..Contohnya: Jika ada sahabat melakukan perkara yang bercanggah dengan aqidah, ibadah dan akhlak Islam rasul paling awal menyatakan sikap dan merespons dengan segera. Jika tahapnya masih diberi nasihat maka rasul berikan nasihat dan jika sudah ke tahap lain ada kaedahnya rasul bertindak dengan panduan wahyu Allah.Inilah inti ajaran Islam yang seharusnya menjalar ke kehidupan umat Islam..Saya tidak faham dari mana para mufti mengambil fatwa soal berdiam diri ketika melihat ada orang yang dizalimi dan dilayan secara tidak adil diketika mereka punya kuasa untuk merubahnya???.

Samad Said cabar pemimpin Umno berbahasa Inggeris dalam kempen pilihan raya kecil
Bashir Ishak
Mon | Mar 16, 09 | 8:06:44 pm MYT

ALOR SETAR, 16 Mac (Hrkh) - Sasterawan Negara, Dato' A Samad Said mencabar pemimpin kerajaan Umno-BN untuk turun berkempen dalam pilihan raya kecil yang akan berlangsung tidak lama lagi dengan bercakap dalam bahasa Inggeris.

Beliau yang lebih mesra dengan panggilan Pak Samad berkata, hasil daripada usaha yang dibuat oleh Gerakan Mansuh Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (GMP) baru-baru ini, tidak mustahil isu ini akan dibincangkan dalam Perhimpunan Agung Tahunan Umno, yang dijadual akhir Mac ini.

"Dan dalam perhimpunan itu, oleh kerana pemimpin Umno terlalu mengagungkan bahasa Inggeris, adalah lebih baik mereka, dari peringkat atas hingga ke bawah, berbincang dalam bahasa Inggeris," tegas A Samad.

"Dan juga dalam kempen-kempen mereka pada masa akan datang juga, mereka kena gunakan bahasa Inggeris, jangan guna bahasa Melayu. Kalau nak bermesyuarat pun gunalah bahasa Inggeris kerana bahasa dan minda mereka adalah Inggeris," ujar pejuang bahasa itu lagi.

"Apakah hanya untuk mendapat undi dan kuasa, mereka guna bahasa Melayu, tetapi bila dapat kuasa mereka akan membuang bahasa Melayu. Kalau ada kempen-kempen mereka, kita perlu berani jerit kepada mereka, cakaplah bahasa Inggeris," kata A Samad ketika berucap pada program Gema Rakyat, "Isu PPSMI, Kita Pantang Berundur".

Program tersebut diadakan di Dewan Sri Mentaloon, Kediaman Rasmi Menteri Besar Kedah, di sini, malam tadi.

Ketika memulakan ucapannya, A Samad membuat satu peringatan yang menggamatkan suasana dewan yang dipenuhi kira-kira 1,000 orang hadirin itu. "Ada satu perkara yang saya minta sebelum saya bercakap tentang nasib bahasa kita, iaitu bila ada pilihan raya, saya harap anda semua gunakanlah kuasa undi dan undilah siapa saja tapi jangan undi Umno," ujarnya, seraya mendapat tepukan gemuruh dan teriakan takbir oleh para hadirin.

Dalam ucapannya yang diselang-selikan dengan pendeklamasian puisi itu, A Samad terus membuat penegasan bahawa beliau tidak diperalatkan oleh mana-mana pihak, sebaliknya hanya dimanfaatkan.

"Saya tidak ada parti tapi hanya meminjam pentas parti. Saya bukan diperalatkan tapi dimanfaatkan. Dengan itu, kita berada pada situasi menang-menang. Kalau saya diperalatkan sudah tentu saya akan menjadi mangsa," jelasnya.

Dalam pada itu, belia turut menegaskab bahawa hanya dua buah parti yang mampu menyelamatkan keadaan semasa iaitu PAS dan KeADILan.

"Dalam keadaan semasa saya melihat hanya PAS dan KeADILAN yang boleh menyelamatkan orang Melayu. Sekiranya orang Melayu merasakan teraniya, sokonglah dua parti ini," katanya lagi.

Selain itu, A Samad menjelaskan bahawa beliau akan meneruskan perjuangan untuk menyelamatkan bahasa Melayu dalam program "Kembara Kasih bahasa".

"Saya rasa terpanggil bahawasanya dalam sisa-sisa usia saya inilah untuk saya berlawan dan dengan semangat inilah saya akan menjelajah untuk memperjuangkankan bahasa saya.

"Saya bersedia kembali ke negeri Kedah ini dengan syarat anda semua bekerja untuk menumbangkan pemimpin-pemimpin yang sombong," ujarnya sambil disambut tepukan gemuruh hadirin.

Program berkenaan dianjurkan oleh Teras Pengupayaan Melayu (Teras) dan Jaringan Muafakat Pertubuhan Islam Kedah (Wehdah) dengan kerjasama Pejabat Menteri Besar Kedah.

Setiausaha Potik Menteri Besar Kedah, Mohd Sanusi Mod Noor telah menyampaikan ucapannya mewakili Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak.

Presiden Teras, Mohd Azmi Abdul Hamid dan Setiausaha GMP, Hasni Abas turut menyampaikan ucapan. Majlis juga diselang-selikan dengan bacaan puisi oleh penyajak, Pak Salleh Bakar, tokoh sastera, Azizi Haji Abdullah dan Ahli Parlimen Kuala Kedah, Ahmad Kassim._

Hr9808: MUI hebat...

MUI Siap Bantu Sosialisasi Pemilu 2009

Kamis, 26/02/2009 17:01 WIB

Majelis Ulama Indonesia (MUI) siap membantu program Komisi Pemilihan Umum (KPU) untuk melakukan sosialisasi pemilu 2009. Alasan KPU ini dilatarbelakangi karena tokoh agama dinilai berperan penting dalam menyukseskan pemilu.

"MUI akan membantunya, bagaimana pun program itu untuk kepentingan bangsa," kata Ketua MUI KH. Ma'ruf Amin kepada Eramuslim, Kamis (26/2).

Untuk menyukseskan sosialisasi itu, menurutnya, MUI akan mengerahkan MUI daerah mulai tingkat Kabupaten sampai MUI propinsi untuk mengkoordinasikan apa yang menjadi keinginan KPU tersebut. "Kita bisa berkoordinasi dengan MUI didaerah-daerah untuk menyukseskan program KPU," ujar Ma'ruf.

Dalam kesempatan itu, Ia pun kembali menegaskan agar masyarakat, khususnya umat Islam wajib ikut serta dalam pemilihan umum, untuk memilih pemimpin yang baik dan amanah.

Secara terpisah, Ketua KPU Abdul Hafiz Anshary mengajak tokoh agama untuk mensosialisasikan pemilu 2009. Langkah itu diambil, karena Ia mengaku dana sosialisasi pemilu sangat terbatas. Oleh karena itu, KPU mengharapkan kerjasama dari tokoh agama guna mengajak masyarakat mengerti pentingnya partisipasi dalam pemilu

"Kami mengharapkan dukungan dari tokoh agama karena pemilu ini adalah kerja bangsa. Jika pemilu sukses maka bangsa Indonesia juga sukses. Kita tidak mengarahkan masyarakat untuk memilih siapa tetapi bagaimana menggunakan hak pilihnya dengan benar," katanya di Hotel Nikko, Jakarta.

Selain itu, KPU juga meminta dukungan dari tokoh agama untuk ikut menciptakan suasana yang sejuk, aman, dan damai selama pemilu.(novel/in)



No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!