foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Tuesday, March 17, 2009

HERO YANG TERCABUT GIGI .....cuba menggantinya dengan gigi palsu..

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

18 mac

Suasana panas politik menjelang pemilu di Indonesia seperti sebuah pesta demokrasi buat rakyat setiap 5 tahun sekali. Berderatan bendera di jalan, kereta, motor dan rakyat yang berjalan kaki turut menyatakan sikap terhadap calon-calon yang mereka yakini. Begitu juga di radio, TV dan media semua memberi arahan jelas kepada rakyat tentang hak mereka sebagai warga negara untuk mengundi. Jauh di sudut hati terasa cemburu melihat suasana ini yang tidak akan pernah terjadi di Malaysia selagi UMNO BN memerintah. Aduhai insan..betapa rindunya aku kepada suasana merdeka yang seharusnya ku kecapi sejak 50 tahun lalu. Tapi sehingga sekarang di negeri ku..aku masih terbelenggu. Bercakap lebih sekalipun YB dikenakan tindakan sampai 12 bulan tapi yang terlibat dalam kes bunuh yang amat memalukan Malaysia masih tersenyum simpul. Yang sudah dipermalukan sehingga sampai sekarang negeri tunggang langgang tanpa nakhoda, yang kecewa dengan sultan lalu menulis diambil tindakan, yang mencuri foto bogel tak dihebuhkan tapi YB yang dimalukan terus diingat-ingatkan hal tersebut, yang di ISA sekalipun sakit tenat terbiar dan sengaja dibiarkan, jadi ala kullihall..inilah Malaysia Boleh..Sebelah kaki ku berada di Indonesia dan kebebasannya secara otomatik menjadi kaku ketika tiba di KLIA. Setiap bulan begitu. Ada mulut dibisukan, ada mata tenguk dan ada telinga dengar..Ada otak dibekukan.. Inilah dilemanya anak Malaysia.
Tidak seperti sdr ku di Indonesia, sekalipun secara ekonomi kononnya Malaysia lebih maju tapi secara kebebasan dan berdemokrasi jauh mereka lebih kaya dari aku dan rakyat Malaysia. Benar kata pujangga, " Merdeka adalah kenikmatan, merasainya adalah kesembuhan dan menghayatinya adalah kesejahteraan". AKu tidak tahu sampai hari apa aku dapat bertahan dengan kesengsaraan yang dipaksakan tapi di depan mata ku sdr ku berpesta ria di bumi mereka yang hanya dipisahkan oleh sebuah selat...Ya inilah Negara ku..yang diperintah oleh golongan YC...

Dalam sibuk melihat rakyat Indonesia berpesta. Aku mendapat sms dan membaca berita tentang gegak gempita politik UMNO di Malaysia. Soal mereka ikhlas atau tidak aku tidak peduli tapi yang jelas UMNO adalah parti najis yang dipenuhi pemain rasuah kelas kakap. BUkan 3 atau 4 orang yang sudah terbiasa membeli undi sejak zaman dulu bahkan seluruh struktur organisasinya sudah hancur akibat rasuah. Ya inilah..bakal pemimpin generasi akan datang yang bakal memimpin anak cucu kita??..Wallahi aku tidak sanggup dan tidak akan ku biarkan ianya terjadi.....Ayuh sdr kita bongkar kebejatan mereka sehingga rakyat faham kenapa kita tidak mahu bersama UMNO BN dalam mengurus negara tercinta ini .
Pemimpin bertaraf longkang seharusnya dianugerah gelaran YH (Yang hanyut...)


Ali Rustam, Khairy didesak letak jawatan wakil rakyat, ketua menteri

Herman Samsudeen
Tue | Mar 17, 09 | 6:12:01 pm MYT

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan mendesak agar Ketua Menteri Melaka, Dato' Seri Mohd Ali Rustam dan Naib Ketua Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaluddin meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat serta semua jawatan mereka dalam kerajaan.

Dalam satu sidang media khas di ibu pejabat Umno, Menara Dato Onn hari ini, Pengerusi Lembaga Disiplin, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail mengumumkan bahawa Ali Rustam dan Khairy didapati bersalah kerana terlibat dengan politik wang bagi tujuan merebut jawatan sempena Perhimpunan Agung Pemilihan Umno tahun ini.

Ali Rustam hari ini dilucutkan kelayakan bertanding bagi jawatan Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti minggu depan dan Khairy pula hanya diberikan amaran dan masih boleh bertanding.

Walaupun ianya hanya melibatkan perwakilan Umno dan dalam organisasi Umno, mereka wajib letak jawatan dan melepaskan semua jawatan yang disandang sekarang dalam Kerajaan.

Ini selaras dengan tindakan Tan Sri Mohd Isa Samad yang meletakkan jawatan sebagai Menteri Wilayah dan digantung keahlian Umno selama 6 tahun kerana terlibat dengan politik wang dalam pemilihan Umno 2004.

Politik wang adalah bahasa yang digunakan dalam Umno tapi rakyat secara keseluruhannya melihatnya sebagai rasuah. Walaupun ia dilakukan sesama ahli Umno tetapi ia juga tertakluk di bawah undang-undang negara kerana dilakukan dalam negara ini dan sekaligus menunjukan perlakuan jenayah yang wajib dibanteras.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) wajib bertindak dan mendakwa mereka dimahkamah kerana perbuatan mereka itu adalah satu jenayah.

Umno mempunyai Lembaga Disiplin untuk menghukum dan mendidik ahlinya, tapi mereka juga perlu patuh pada undang-undang yang lebih tinggi dari Perlembagaan dan Peraturan Disiplin Umno. Selagi perbuatan itu dianggap jenayah maka tindakan undang-undang berdasarkan peruntukan di bawah kuasa SPRM wajib dilaksanakan.

SPRM tidak boleh menutup mata dan melihat itu sebagai isu dalaman Umno kerana rasuah tetap rasuah walaupun ia dilakukan sesama ahli parti sama seperti apa yang dilakukan oleh SPRM dalam pendakwaan Ketua Pemuda Umno Wilayah, Dato' Norza Zakaria yang dituduh terlibat politik wang.

Kami juga melihat bahawa tindakan mereka itu tidak sesuai dengan taraf mereka sebagai wakil rakyat dan pemimpin dalam kerajaan kerana jenayah itu dilakukan ketika mereka memegang amanah rakyat.

Jika dalam pemilihan parti pun mereka boleh berlaku curang dan tidak amanah, apakah jaminan bahawa mereka boleh menunaikan amanah rakyat melalui jawatan yang disandang sekarang tanpa sebarang penyelewengan.

Oleh itu mereka wajib meletakkan semua jawatan yang disandang untuk memberikan laluan buat rakyat memilih pemimpin yang lebih bersih dari mereka.

Kami bertegas untuk mendesak mereka letak jawatan. Sekiranya mereka enggan, Perdana Menteri wajib memecat mereka bagi menjaga nama baik kepimpinan negara ini.

----Herman Samsudeen ialah Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan _

APA ada di media UMNO..

Setiausaha Politik Ali Rustam antara yang digantung

17/03/2009 6:07pm

KUALA LUMPUR 17 Mac - Setiausaha Politik Ketua Menteri Melaka, Saadun Basirun dan dua pemimpin UMNO Bahagian Bukit Katil merupakan antara yang digantung keahlian UMNO selama tiga tahun kerana didapati bersalah melanggar Tataetika Ahli UMNO.

Saadun yang juga Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Bukit Katil serta dua lagi pemimpin UMNO bahagian tersebut didapati bersalah di bawah Perkara 5.1.2, 5.5.1, 5.5.2 dan 5.6.1 Tataetika Ahli UMNO yang berkait dengan rasuah atau sogokan politik.

Dua lagi pemimpin terlibat ialah Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Bukit Katil, Rosli Hassan dan Naib Ketua Puteri UMNO Bahagian Bukit Katil, Zalina Ismail.

Lembaga Disiplin UMNO mendapati ketiga-tiga mereka telah melanggar Tataetika Ahli UMNO ketika berkempen untuk Datuk Seri Mohd. Ali Rustam yang akan bertanding jawatan Timbalan Presiden parti.

Ekoran itu Mohd. Ali juga bersalah di bawah Tataetika Ahli UMNO mengikut Perkara 10.1 Tataetika Ahli UMNO dan dilarang daripada bertanding atau dipilih ke jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan parti hujung bulan ini.- Utusan.

HR9808: Jika Rustam rasa tak bersalah silakan buat apa yang patut!!. Saran saya jika betul sayangkan UMNO bongkarkanlah perbuatan pemimpin lain yang lebih parah rasuahnya..!!! Barulah namanya anak jantan. Jika sekadar menjerit begitu begini aje,,alamat hanyut le..Semoga dengan membongkar semua hal ini maka rakyat Malaysia akan lebih bersyukur kerana mereka akan selamat di masa akan datang dari pemimpin yang celaka.....

dari Straits Times..

The Umno disciplinary board has barred Datuk Seri Mohd Ali Rustam from contesting for the party’s No. 2 post.

KUALA LUMPUR, Tues:

The Umno disciplinary board has barred party vice-president and Malacca Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam from contesting the deputy presidency.

The announcement was made by Umno Disciplinary Board chairman Tengku Ahmd Rithaudeen Ismail at the party headquarters here.

Although Mohd Ali is not allowed to contest in next week's party election, he has not been suspended from the party.

Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak has added that Mohd Ali Rustam will continue as Malacca Chief Minister. He said he hoped that Mohd Ali will accept the decision with an open heart, and also urged him to continue contributing to the struggle of the party.

Meanwhile, former Selangor Menteri Besar Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo has been cleared of all charges while Umno Youth deputy chief Khairy Jamaluddin was found guilty but let off with a warning.The three senior leaders were in the list of names being investigated for breaching party rules over money politics.

Mohd Ali had been a leading candidate in the race for the Umno deputy presidency, which will now see a straight fight between vice-presidents Tan Sri Muhyiddin Yassin, who is also the International Trade and Industry Minister, and Tan Sri Muhammad Muhammad Taib, who is also the Rural Development Minister.

Datuk Seri Mohd Ali Rustam’s political career

1984: Elected as Umno Bukit Katil division chief

1988: Made Malacca Umno state liaison secretary

1995: Elected as Umno Batu Berendam division chief

1996-1999: Elected to Umno supreme council. Made Malacca state Barisan Nasional deputy chairman

1997: Made Umno Malacca liaison committee deputy chairman

1999: Became chief minister of Malacca after winning the Paya Rumput state seat

2000-2003: Received the highest number of votes in race for Umno supreme council seat, totalling 1,647 votes, in the race for 25 Umno supreme council seats in the 2000 general assembly

2000: Became Umno Malacca liaison committee chairman

2001: Retained the Umno Batu Berendam division chairmanship uncontested

2004: Retained Umno Malacca liaison committee chairmanship

2004-2007: Voted in as vice-president
Received 1,329 votes to place him second in the vice-presidential race during the Umno general assembly, behind Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad who was eventually deposed by the party’s disciplinary board for money politics

2004: Appointed as chairman of Umno’s training and membership bureau, also retained Chief Ministership by winning the Bukit Baru state seat in the general elections

2008: Reappointed Malacca chief minister for third term after March general election
No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!