foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Sunday, June 7, 2009

USUL TERGEMPAR DARI PAS TERHADAP UMNO BN DI PERAK.....

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

7 JUN

Semakin ketara di muktamar PAS para perwakilan menolak idea muqabalah dengan UMNO. Jadi saya kira begini:

1. Jelas Ust Nasa dan Ust Hadi akan melalui tempoh pemerintahan yang amat sukar jika konsep muqabalah masih dipertahankan berlawanan dengan arus pemikiran perwakilan PAS. Saya yakin Ust Hadi dapat menilainya dan dengan segera melakukan refresh idea soal muqabalah dengan pimpinan tertinggi PAS.

2. Kemenangan Ust Nasa jelas tidak memberi kesan kerana arus pemikiran perwakilan sudah begitu kuat dengan arus pemikiran Husam sebelum ini. Di mana salahnya sehingga Husam kalah sebenarnya amat merugikan PAS secara realiti. Idea Husam masih berjalan dan pemikirannya masih kuat jauh melebihi Ust Nasa. Seharusnya Ust Nasa dengan segera melakukan perubahan jika mahu melihat PAS utuh semula.

3. Komentar Tok Guru juga jelas beliau berpihak kepada idea Husam maka di sinilah menariknya untuk kita perhatikan dan dinamikanya PAS di era selepas 2008. Semoga selesai dengan segera segala kebuntuan sebelum ini terutama antara Ust Hadi dan Tok Guru.

4. PR juga harus menyedari akan komitmen baru dari barisan pimpinan PAS sekarang dan rasanya lebih selesa kerana idea asas sudah semakin menyerlah. Namun soal teknikal di beberapa negeri PR harus segera diatur terutama di Kedah yang ramai masih melihat belum ada yang jelas dari segi perubahan kepada nasib rakyat Kedah di bawah pimpinan PAS. Perlu cepat bertindak dan tegas dalam soal kebajikan rakyat.

Renungan dari usul tergempar...

Usul tergempar siasat BN Perak
Abdul Rahim Sabri | Jun 7, 09 1:13pm

Seorang perwakilan Perak mengemukakan usul tergempar pada hari terakhir muktamar PAS agar mendesak penubuhan suruhajaya diraja bagi menyiasat rampasan kuasa oleh BN Februari lalu di negeri itu.

Dr Khairuddin Abdul Malik, perwakilan kawasan Tambun, berkata suruhanjaya tersebut bagi menyiasat kemungkinan wujud unsur jenayah sehingga menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat itu.

Beliau turut mencadangkan agar badan yang akan dibentuk itu memberi cadangan-cadangan pencegahan agar insiden tersebut tidak terjadi kepada empat lagi negeri Pakatan Rakyat.

"Kalau Umno dan BN benar, kenapa takut untuk disiasat?

"Perkara ini (kemelut Perak) lebih besar daripada kes (mata lebam) Datuk Seri Anwar Ibrahim dan (rakaman video peguam) VK Lingam sehingga ditubuhkan suruhanjaya bebas diraja.

"Kenapa tidak boleh ditubuhkan suruhajaya untuk siasat kemelut Perak," katanya.

Usul yang dibentang ini dipersetujui sebulat suara oleh perwakilan dan barisan kepemimpinan PAS.

Sementara Yang Dipertua PAS Shah Alam, Khalid Samad ketika menyokong usul tergempar ini berkata, penubuhan badan tersebut penting untuk mendedahkan "kejahatan dan keburukan" BN yang mengambilalih kuasa secara tidak berprinsip dan tidak menghormati undang-undang, termasuk undang-undang tubuh Perak sendiri.

Dalam ucapannya, Khalid juga menggesa agar kepemimpinan PAS dan perwakilan untuk mengenali pihak lawan termasuk Umno yang menghulurkan tangan untuk berdamai dengan PAS.

"Kita kena kenal lawan kita ... tetapi hakikat mereka jahat membawa kerosakan dan perpecahan kepada PAS, PKR dan Pakatan Rakyat.

"Jangan kita sebut tentang perpaduan, perundingan walaupun ada banyak persamaan kecil antara kita," katanya dengan nada marah, tegas dan bersemangat, kemudian disambut dengan laungan takbir kira-kira 2,000 hadirin, termasuk pemerhati.

"Kamu sayang kepada mereka, tetapi mereka tidak sayang kepada kamu," kata Khalid, sinis.

Beliau cuba membawa perwakilan mengingati peperangan Siffin antara Muawiyah dan Ali apabila tentera Muawiyah meletakkan al-Quran di hujung lembing sebagai jalan damai kedua-dua pihak walaupun taktik itu hanya muslihat semata-mata.

Khalid, juga ahli parlimen Shah Alam, turut menggesa perwakilan bersatu untuk memberi tekanan kepada Umno demi mencapai kemenangan dan kesatuan jamaah.

"Jangan kita lepaskan mereka (Umno), jangan berhenti asak mereka. Dan dengan asakan kita itu, kita dapat menyatukan saf jamaah dan Pakatan Rakyat," katanya.

"Kalau berhenti (mengasak) dan sentiasa menyebut perkataan perpaduan, kesatuan, berdamai (dengan Umno) maka perpecahan melanda kita".


Nik Aziz: K'jaan perpaduan 'mengarut'
Muda Mohd Noor | Jun 7, 09 2:10pm

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat sekali lagi menentang cadangan penubuhan kerajaan perpaduan dengan Umno yang diilhamkan oleh Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Menteri besar Kelantan itu menyifatkan penubuhan kerajaan perpaduan dengan Umno sebagai "mengarut".

"Kita sudah buat keputusan menyokong Pakatan Rakyat dalam muktamar PAS yang lalu. Kalau nak berunding dengan Umno, tak usah.

"Kerajaan perpaduan ni tak usahlah, mengarut," katanya ketika berucap dalam program ceramah perdana bersempena muktamar PAS di Stadium Malawati di Shah Alam malam tadi.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan seorang wakil Hamas, Palestin turut berucap di program yang dihadiri oleh kira-kira 3,000 orang.

Abdul Hadi semasa ucapan dasarnya menyentuh mengenai kesediaan berdialog dengan Umno dan menegaskan keperluan kerajaan perpaduan walaupun agenda itu dibantah dan tidak diterima oleh banyak kalangan dalam PAS.

Nik Aziz berkata, individu dan kerajaan lain tidak kenal Umno sama seperti kerajaan Kelantan.

"(Bagi) otak Umno, di Perak, kerajaan Pakatan Rakyat yang menang dia ambil menjadi kerajaan dia.

"(Jadi) kita perlu matikan Umno habis-habisan," katanya lagi.

Telur-telur penjajah

Umno adalah telur-telur yang ditinggalkan oleh penjajah Inggeris, tambah Nik Aziz.

Beliau juga mendakwa ada menteri persekutuan yang mengarahkan kakitangan kementeriannya di Kelantan supaya tidak memberi kerjasama kepada kerajaan negeri.

"Inilah (slogan) satu Malaysia kerajaan (Datuk Seri Najib Razak) sekarang ini," katanya.

Nik Aziz juga berkata, perwakilan muktamar PAS tidak bercakap mengenai ucapan dasar presiden tetapi bercakap perkara lain.

Katanya, beliau sempat mendengar dua atau tiga perwakilan yang membahaskan ucapan dasar presiden semalam.

"Ini restoran, kalau kita masuk restoran kita minta makanan, kita minta minuman.

"Tetapi kita minta minyak silinder, kita hendak betulkan tayar motokar. Ini pelik," katanya.

"Orang ketawakan kita apabila kita bercakap benda lain di dalam muktamar (PAS)."


HR9808: Ust Hadi lebih peka melihat perkembangan dari para perwakilan. Inilah yang diharapkan oleh rakyat...!!

PAS adalah bahtera yang selamat - Presiden PAS
Wan Nordin Wan Yaacob

Sun | Jun 07, 09 | 4:01:36 pm MYT

SHAH ALAM, 7 Jun (Hrkh) - Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyifatkan 'PAS sebagai bahtera yang selamat' kepada seluruh rakyat Malaysia.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam sesi ucapan penangguhan Muktamar PAS ke-55 di Stadium Malawati hari ini.

Presiden PAS menegaskan, sesiapa yang meninggalkan bantera itu, pastinya akan tenggelam.

PAS disifatkan demikian kerana parti itu memperjuangkan Islam yang sebenar, tatkala suasana hari ini penuh dengan rasuah, kerosakan akhlak dan masalah ekonomi, katanya.

Kini PAS katanya, sudah diterima pelbagai pihak samda kawan mahupun lawan, samada Islam mahupun bukan Islam.

Dalam ucapan yang sama, beliau menyatakan komitmen bahawa PAS adalah bahtera yang diakui lawan akan kekuatannya, selain akan tetap dengan bahtera tersebut juga.

Beliau turut menjelaskan beberapa isu membabitkan 'tahaluf siyasi' hari ini yang dilakukan PAS dalam mendepani politik nasional.

Penubuhan Kelab Penyokong PAS disentuh selain persefahaman dengan pelbagai pihak dalam isu-isu tertentu ketika adanya krisis tertentu.

Sebelum ini Barisan Alternatif dan kini Pakatan Rakyat menjadi medan PAS bersepakat dalam kerjasama politik, katanya.

"Allah memerintahkan supaya kita mengutamakan perdamaian kerana matlamat adalah untuk menyelamatkan manusia," ujarnya.

Beliau turut menyatakan PAS tidak boleh menutup ruang kepada mana-mana pihak, sebaliknya terbuka untuk menerima semata-mata untuk memberi kebaikan kepada manusia.

Presiden PAS juga menyatakan, muktamar PAS kali ini berjalan baik "walaupun ada keriuhan tetapi tidak ada kekacauan".

Beliau menyeru sidang muktamar meneruskan perjuangan dengan tema muktamar 'Islam Memimpin Perubahan'./wann _


No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!