foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Sunday, October 4, 2009

KL- Antara metropolitan dan orang hutannn,

IKRAR: (Ikatan Kebajikan Rakyat). Badan bebas dan non partisan. Fokus kepada nasib dan kebajikan rakyat.

4 OKT<


Sudah lama sekali tak meronda ke Bukit Bintang di waktu malam, semalam dan hari ini ada sedikit waktu sebelum berangkat ke Jakarta saya sempatkan men injau sekitar kawasan ini. Apa yang dapat saya perhatikan ialah:<br /><br />1. Sampah sarap masih berserakan di merata tempat. (foto ada ..) bersebelahan dengan MAybank dan merupakan laluan utama pelancong untuk ke KLCC dan Lot 10. Ini salah siapa atau tidak ada siapa yang salah?..DI Pudu raya agak bersih setelah dua kali Najib datang tetapi bangunan yang tergendala masih belum selesai sampai sekarang..Jadi maknanya jika Najib datangpun masih belum selesai. Mungkin di Bukit Bintang juga sama. Tunggu Najib datang mungkin?. Datok Bandar Kl buat kerja apa? Tangkap peniaga kecil di Majid India dan saman selalu tetapi kenapa di Bukit Bintang terbiar sekali? Begitu juga dengan pengemis dan mereka yang kurang sihat masih berkeliaran. Peatang tadi kelihatan ada sebuah kereta peronda Dewan Bandaraya tetapi mereka hanya merenung sahaja..

Mustapa Mansor
satu lagi pemandangan..masih lagi penegemis..di tengah metropolitan..KL? Adakah ini jg orang menyamar..jika tak silap ada 3 ke 4 sdr kita jg..India, China dan Melayu susah di metropolitan..Inilah yg saya katakan di awal tadi..rakyat spt org hutan di ...tengah kota metropolitan..mereka tidak terbela...terbiar.. sedihkan!!.Menteri kita di mana atau kuncu-kuncunya? Oh ya mereka lepak-lepak di pinggir cafe remang-remang dan rakyat terterap tepi jalan..Inikah semangat satu Malaysia!! Minta Najib jawablah,,!!!.


2. Rakyat kecil mengutip tin-tin kosong untuk membeli makanan dari pinggiran cafe-restoran dll sekitar Bkt Bintang. Tapi di hari dan malam yang sama, para VVIP kita berbelanja ribuan RM tidak jauh dari tempat rakyat mengutip tin kosong untuk sesuap nasi..Apakah kita masih punya hati? Terutama para pemimpin negara? Ini bukan maslah politik..tetapi masalah kebajikan rakyat..ini bukan maslah anti kaya atau kemewahan..tetapi keimanan dan keprihatinan..Jika rakyat tidak terbela, apakah tidak wajar mereka menolak pemimpin yg ada sekarang??

Mustapa Mansor Ada lagi..pengemis..yang malamnya tertidur di bawah apa? Tak jelas..yang jelas VVIP kita blik setelah mabuk-mabuk jam 2-3 pagi,,tidak terlihat lagi rakyat..terbaring di tepi jalan?.. Oh nasib..menjadi rakyat kecil..!!


3. Rakyat kecil mengutip tin-tin kosong untuk membeli makanan dari pinggiran cafe-restoran dll sekitar Bkt Bintang. Tapi di hari dan malam yang sama, para VVIP kita berbelanja ribuan RM tidak jauh dari tempat rakyat mengutip tin kosong untuk sesuap nasi.....Apakah kita masih punya hati? Terutama para pemimpin negara? Ini bukan maslah politik..tetapi masalah kebajikan rakyat..ini bukan maslah anti kaya atau kemewahan..tetapi keimanan dan keprihatinan..Jika rakyat tidak terbela, apakah tidak wajar mereka menolak pemimpin yg ada sekarang dalam PRK di Bagan Penang dan PRU 13 nanti..!!


4. Perkara yang seterusnya, biasalah tempat lepak anak muda. Hairan juga kerana ada orang dari negara luar datang bermain gitar di depan Maybank mencari duit dengan serius dan dia dapat kumpul banyak wang mungkin selesailah untuak sehari dua belanja beliau..Tapi anak muda kita masih tetap menjadi penonton..
Orang luar cari duit dengan bersungguh-sungguh dan anak Melayu khasnya menjadi penonton setia...mereka buat dgn sepenuh hati,,,Bimbang melihat anak Melayu yg semakin..jauh..(dadah saja lebih dari 60%, rempit lebih dari 80%, ...)

5 comments:

 1. Wan Fakhrurrazi Wan Rusli, محمد هزرين محمد هاريس, Arif Abdull and 2 others like this.

  Khairi Jalalluddin
  DAP tidur kot
  8 hours ago · Delete

  Dino Tamin
  Apa kena mengena dengan DAP?PM yang kata 1Malaysia.
  8 hours ago · Delete

  Idriz Ramzi
  yg jaga perbendaharaan ni BN la... bukan DAP
  8 hours ago · Delete

  Izduaf Dijam
  tu yang masaalah tu...
  8 hours ago · Delete

  Mustapa Mansor
  ust..janganlah pancing sentimen kaum..!! ini semua sdr kita..tak kiralah sape dan di mana!! Jika di kws DAP..rakyat tak boleh tegurke? Yg salah kena tegurlah dgn kepala dingin bukan dgn kepala lembu....!!!
  8 hours ago · Delete

  Faizul Salleh
  Saya pernah sembang benda ni dengan kawan-kawan, bagaimana kita booleh bina rumah sebesar istana dalam keadaan Sebelah rumah kita bumbungnya bocor... Manusia hari ini seolah-olah hilang sensitiviti...
  8 hours ago · Delete

  Azhar Abdullah
  bila jurang miskin-kaya semakin membesar, jenayah & masalah sosial akan meningkat
  8 hours ago · Delete

  Mustapa Mansor
  betul..apatah lagi jika dari duit rakyat...ini hal yg asas sekali..
  8 hours ago · Delete

  Mustapa Mansor
  kita harus dedahkan kpd rakyat akan kejahatan dan kelalaian pemimpin agar mereka mahu sedar..dan kembali membela rakyat..jika tidak mahu maka jgn salahkan rakyat jk PRU 13 nanti rakyat memilih yg lain..saya kira ini bukan hanya soal politik tetapi kesedaran kemanusiaan..jika tdk rasa kesian tenguk org derita,,hati apakah yg ada dalam diri kita?
  8 hours ago · Delete
  Write a comment...

  ReplyDelete
 2. Sya'arani Supandi likes this.

  Badrol Hisham
  Sistem kapitalis setiap zaman dan masa sentiasa menindas rakyat. Rakyat cuma diingat bila sampai musim "pilih-pilih" bila menang, dah jadi geli nak jumpa rakyat.
  23 minutes ago · Delete

  Mustapa Mansor
  betul tn..badrul..
  5 minutes ago · Delete

  Badrol

  salam perkenalan tuan.
  9:27amMustapa

  salam tn
  9:29amBadrol

  bkt bintang ngan jakarta ada beza tak?
  9:35amMustapa

  oh yaa..hampir sama sahaja di seluruh dunia..rakyat kecil dipinggirkan..begitu jg di Mesir..lagi kesian..ada generasi tinggal atas kubur..jadi fokus kita ialah kesedaran sosial dan politik di kalangan rakyat..ini tanggungjwb pemimpin di mana sahaja mereka berada..rakyat adalah amanah..bukan utk ditindas..ini asa sekali..
  9:39amBadrol

  majoriti rakyat dilihat selesa dgn apa yg ada.pemimpin berjaya mendungukan rakyat dgn kempen sehala melalui media dan agensi k'jaan. Tugas menyedarkan rakyat cukup mulia.....
  9:41amMustapa

  yes betul tn, para pejuang mesti dilatih untuk bangun dan nyatakan pendirian hatta dgn raja-raja Melayu..seedarkan mereka dari mimpi!!

  ReplyDelete
 3. Badrol

  sy bertugas di kuala perlis. sy saksikan sendiri penderitaan rakyat di penempatan nelayan, rumah padat, geran xde, tiba musim pilihanraya pemimpin janji nak bagi mcm2..dah berapa kali rakyat ditipu tapi dok mcm tu seronok tgk pemimpin pakai kete merc..pemimpin melayu cukup jahanam. Sy kenal ramai mereka byk yg berpura2.

  9:46amMustapa
  betul tn, sila ambil foto-foto mereka dan kita blowup di fb dan di blog..ini tanggungjwb kita tn...

  ReplyDelete
 4. 9:49amBadrol
  insyaallah....perkongsian idea yg cukup baik dgn tuan..kalau tuan dtg perlis atau langkawi, jemput singgah kat rumah sy.

  9:51amMustapa

  i allah tn..hari ini sy ke Ind..esuk lusa usahakan ke Padang..mungkin jika ada teman-teman yg mahu sumbang utk sdr kita di Padang sila info..saya./Terima kasih atas waktunya..sila ke blog saya..hr9808.blogspot.com!!.tq..salam..

  9:52amBadrol
  insyaallah..moga selamat.

  9:54amMustapa
  aminnn..salam dgn sdr-sdr di sana..

  ReplyDelete
 5. Rosdah Napiah
  mereka saya butakan mata dan pekak kan telinga..kerana hal ini remeh..tak menguntungkan..lagi pun kalau menteri dtg melawat mana2 pengawalnya saja 20 org..sebelum dtg DBKL akan bersihkan tempat tu terlebih dahulu.....
  10 hours ago · Delete

  Izduaf Dijam
  bro kan leh percaya sgt tu....ntah-ntah ada rumah banglo naik BMW tu.
  10 hours ago · Delete

  ArabThe Builders
  dasar kapitalis
  9 hours ago · Delete

  Dino Tamiin
  JKM dan DBKL tunggu orang awam beri maklumat juga ke??.
  9 hours ago · Delete

  Mustapa:
  Yang jelas,,dia terterap di situ..Pelik sekali..khemah DBKL dekat disitu juga..jadi kenapa dibiarkan..!! tak manis dipandang dan ini kawasan pelancongan..internasional broo..

  ReplyDelete

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!