foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

foto-foto aktiviti dakwah dan kemanusiaan

Tuesday, August 11, 2009

NORDIN M TOP MASIH HIDUP?

HR9808@IKRAR - adalah wadah bebas bukan partisan yang memfokus kepada kebajikan rakyat.
Singkatan;IKRAR (Ikatan Kebajikan Rakyat)

"REFORMIS BUKAN HANYA GELARAN ATAU PEJUANG YANG BERJUANG KERANA MENGHARAPKANNYA!"

12 OGOS

Setelah jelas bahawa jenazah dari Jawa Tengah itu bukan Nordin maka bermakna beliau masih hidup. Sebagai seorang muslim, anggota NGO Islam dan juga rakyat Malaysia, saya ingin memberi peringatan ikhlas kepada beliau dan sahabat handainya agar kembalilah ke pangkal jalan (Islam sebenarnya dan dapatkan penjelasan mutakhir tentang fatwa yang beliau fahami selama ini). Jalan untuk kembali amat luas dan hentikanlah segera segala bentuk perancangan yang bersifat memusnahkan orang awam. Lihatlah foto-foto mereka yang tidak berdosa di saat saudara berkesempatan dan rasakan betapa remuknya perasaan keluarga mereka. Saya pasti keluarga saudara juga amat merindui saudara dan renungkanlah sedalam-dalamnya!!. Saya juga yakin beberapa temannya dapat melihat pesan-pesan dari internet ini dan sampaikanlah!!

HR9808: Info dari keluarga Nordin...

‘Dia beban keluarga’

Oleh Rudy Fazrunisyam Samarudin
rudy@hmetro.com.my

JOHOR BAHRU: “Biar takdir menentukannya, hidup atau mati dia tidak memberi kesan kepada kami,” kata bapa mentua kepada pengganas paling dikehendaki, Noordin Mohd Top berhubung perkembangan menantunya yang dikatakan ditembak mati pihak berkuasa Indonesia, Sabtu lalu.

Rusdi Hamid, 67, berkata dia lebih mementingkan hidup keluarganya dengan memberi sepenuh tumpuan bangun awal pagi menjual makanan di restoran selain jualan kurma daripada memikirkan soal menantunya itu.

Yang penting bagi saya sekarang menyara anak (isteri Noordin) serta tiga cucu yang masing-masing seorang lelaki berusia 10 tahun, dan dua perempuan berusia lapan dan sembilan tahun,” katanya.

Rusdi menyifatkan, sejak Noordin meninggalkan rumahnya di Kampung Sungai Tiram di sini, dan negara sejak lapan tahun lalu, lelaki yang mengahwini anak perempuannya itu membebankan keluarganya.

Katanya, polis yang datang ke rumahnya sebelum ini memberi amaran kepada mereka supaya tidak bercakap dengan wartawan mengenai sebarang perkara membabitkan menantu lelakinya itu.
“Apa nak jadi, jadilah... kita terima saja apa yang berlaku dan berserah kepada Allah.

“Apa saja maklumat yang kita tahu pasal dia daripada polis, jiran dan ada kalanya daripada pihak media. Kami langsung tidak tahu apa dilakukannya atau membaca akhbar bagi mengetahui apa yang berlaku kepadanya (Noordin),” katanya.

Ditanya mengenai isteri Noordin, Rusdi menyatakan wanita itu kini mengajar al-Quran kepada kanak-kanak sekitar kawasan kampung.

Dia ada...dan dia tolong saya kerja menyara keluarga ",katanya.

Ditanya sama ada Noordin dirindui anaknya, dia percaya cucunya tidak mengingati Noordin selepas lelaki itu meninggalkan mereka ketika masih kecil.

Rusdi mengakui masih ingat bagaimana Noordin meminta restunya untuk berkahwin dengan anak perempuannya dan dia gembira menerima lelaki itu sebagai menantu kerana ciri-cirinya yang mempunyai pegangan agama yang kuat dan dihormati ramai di kampung itu.

Tapi itu dulu...dah lama. Sekarang saya hanya boleh berdoa untuk kebaikan semua orang terutama anak perempuan (isteri Noordin) dan cucu saya.

“Tidak mungkin kami dapat berjumpanya lagi...semua orang kini mencarinya (Noordin)). Kalau jumpa pun saya tidak tahu mahu kata apa,” katanya.

Kepada pihak keamanan di Indonesia, rasanya perlu ada pendekatan yang persuasif melalui golongan ulama yang mungkin jaringan Nordin mahu menerima nasihat mereka. Jangan hanya mengambil pendekatan menyerang kerana ianya bukan sahaja meresahkan rakyat bahkan solusi yang diharapkan tidak akan dapat diselesaikan. Saya kira golongan LSM Islam yang besar dan berpengaruh seperti NU, Muhammadiah, Ikadi juga harus diberi peranan dalam melunakkan golongan yang keras begini.

Pihak kami (NGO Islam ) di Malaysia akan menggunakan jaringan yang ada untuk membantu melaksanakan kempen kesedaran Islam Kaffah yang sekarang telah pun kami laksanakan di seluruh Malaysia secara bertahap. Inti dari kempen ini ialah mengajak umat Islam memahami semula Islam sebagai rahmatallilalamin. (Islam memberi rahmah seluruh alam). Bentuk amalan yang merusak adalah bercanggah dengan ajaran Islam sebenar. Semoga melalui kempen yang didokong oleh seluruh struktur resmi agama di Malaysia seperti Jabatan Agama Islam, Jabatan Mufti dan NGO-NGO Islam kempen ini akan memberi impak meluas. Kami juga berharap dengan adanya hubungan kerjasama erat bersama NGO/LSM di Indonesia dan Asia, kempen ini akan kita lanjutkan ke beberapa daerah di negara tersebut secara bertahap. Kami yakin dengan pendekatan dakwah berhikmah akan dapat memberi impak jangkapanjang kepada golongan jalur keras ini. Alangkah indahnya jika dengan kehebatan mereka yang mahu bekerja untuk Islam dapat disalurkan ke jalan yang lebih baik.Ya ini perlukan proses yang panjang dan kita harus bermula dari sekarang!!! Ini adalah tangungjawab kita semua terutama mereka yang faham!!!

Info di bawah:

Rabu, 12/08/2009 09:34 WIB
Polri: Jenazah di Temanggung Adalah Ibrohim
Hery Winarno - detikNews


Jakarta - Mabes Polri memastikan bahwa jenazah teroris yang tewas di Temanggung adalah Ibrohim. Kepastian ini diketahui dari tes DNA.

Kepastian ini disampaikan Kapusdokkes Mabes Polri Brigjen Pol Eddy Saparwoko dalam jumpa pers di RS Polri, Kramat Jati, Jakarta Timur, Rabu (12/8/2009). Hadir juga dalam jumpa pers ini Kadiv Humas Polri Irjen Pol Nanan Soekarno dan para anggota tim identifikasi.

Menurut Eddy, jenazah itu sempat diduga Noordin Moh Top. Namun, setelah DNA-nya dibandingkan dengan keluarga Noordin baik di Cilacap, Klaten, dan tempat lain, ternyata tidak cocok.

Akhirnya tim identifikasi membandingkan DNA jenazah dengan DNA keluarga Ibrohim yang tinggal di Cilimus, Kuningan. "Dan hasilnya cocok. Karena jenazah itu dipastikan Ibrohim alias Boim," ujar dia.

Hingga pukul 09.35 WIB, jumpa pers masih berlangsung.
(asy/nrl)

Rabu, 12/08/2009 09:17 WIB
Teroris yang Tewas di Temanggung Hampir Pasti Ibrohim
Hery Winarno - detikNews

Jakarta - Mabes Polri akan mengumumkan siapa teroris yang tewas di Temanggung, Jawa Tengah. Yang sudah bisa dipastikan, teroris itu bukan Noordin Moh Top. Dan sudah hampir pasti bahwa teroris itu adalah Ibrohim.

Informasi yang didapatkan detikcom, Rabu (12/8/2009), jenazah itu sebenarnya sudah bisa dipastikan Ibrohim. Tim identifikasi telah membandingkan DNA Ibrohim dengan anak Ibrohim yang telah diambil beberapa waktu lalu. Namun kepastiannya masih menunggu Mabes Polri.

Peran Ibrohim dalam kasus bom Marriott dan Ritz-Carlton ternyata luar biasa. Ini sangat berbeda dengan data-data yang selama ini beredar, bahwa dia hanyalah berperan bukan sebagai tokoh utama.

Setelah dilakukan investigasi mendalam, Ibrohim merupakan pelaku utama, perancang, perencana bom Marriott dan Ritz. Dia diketahui masuk Jamaah Islamiyah (JI) sejak 2000 dan disusupkan ke Marriott/Ritz-Carlton sejak 2005.

Ibrohim alias Boim inilah yang menentukan Jumat pagi, 17 Juli 2009. Dia yang mengetahui ada breakfast meeting yang akan dihadiri para bos perusahaan asing. Dia pula yang meminta agar ditambah sasaran bom di Ritz.

Boim dipastikan yang membawa pelaku bom bunuh diri di Ritz, Nana Ikhwan Maulana, ke Marriott melalui pintu masuk karyawan. Setelah itu, mereka menuju ke Erlangga Restaurant sekitar 1 menit untuk melihat lokasi. Setelah itu, dia keluar lagi membawa 3 kardus bunga yang tanggal 16 Juli lalu digunakan membawa bom.

Kepastian bahwa jenazah itu adalah Ibrohim akan segera disampaikan Mabes Polri. Hingga pukul 09.17 WIB, persiapan untuk jumpa pers ini masih terus berlangsung.
(asy/nrl)

Warga Tolak Ibrohim Dimakamkan di Cililitan
Rabu, 12 August 2009 15:26 WIB
Jakarta, (tvOne)

Malang benar nasib Ibrohim alias Boim, florist Hotel Ritz Carlton. Tak hanya dinyatakan tewas sebagai teroris dalam penggerebekan di Desa Beji, Kecamatan Kedu, Kabupaten Temanggung, Jawa Tengah, jenazahnya pun ditolak disana-sini.

Kakak ipar Ibrohim, Nia, mengaku saat ini keluarga sedang kebingungan memakamkan jenazah Ibrohim. Rencana keluarga memakamkannya di Taman Pemakaman Umum (TPU) Kober, Cililitan, Jakarta Timur, batal. "Tadinya akan dimakamkan di Cililitan, mendadak Ketua RW menolak," kata Nia, seperti dilansir VIVAnews.com, Rabu (12/8/2009).

Menurut Nia, saat ini jenazah masih ada di rumah sakit. Kakak Ibrohim, Abdullah Sukri dan istrinya, Sucihani sedang menjemputnya. Namun, sampai sekarang belum ada kejelasan dimana Ibrohim bisa dimakamkan. "Nggak tahu, nggak tahu. saya masih bingung, bingung," kata dia, dengan suara gugup.

Dihubungi terpisah, Ketua RT 03 RW 07, Rudi membenarkan penolakan warga RT 08 RW 08, lokasi TPU Kober. "Lha, warga menolak mau gimana lagi, kita nggak bisa apa-apa. Daripada jadi masalah, kata mereka itu sudah dirapatkan beberapat hari setelah kejadian," kata Rudi.

Rudi mengaku diperintah Ketua RW 08, Ahmad Yani untuk menyampaikan penolakan warga. "Alasan penolakan, Ibrohim sudah lama tidak tinggal di sini dan tidak punya kegiatan disini," tambah dia.

Sebelumnya, Juru Bicara Polri, Inspektur Jenderal Nanan Soekarna mengatakan Ibrohim punya posisi penting dalam jaringan teroris Noordin M Top, terutama dalam peledakan Hotel JW Marriott dan Hotel Ritz carlton.

"Ibrahim, perencana, mengatur, mengontrol pelaksanaan pengeboman di Marriott dan Ritz Carlton," kata Nanan di RS Polri Kramat Jati, Jakarta Timur, Kamis pagi.

Tak hanya itu, menurut keterangan Amir Abdillah, Ibrohim sudah dipersiapkan sebagai 'calon pengantin' alias bomber di Cikeas, kediaman Susilo Bambang Yudhoyono. Ibrohim juga diduga ikut dalam perencanaan bom bunuh diri di Cikeas dan juga Istana Negara.

HR9808: Kami sarankan agar adanya jaringan sepadu di kalangan para dai..
Berpusat di Malaysia. Sesiapa yang berminat sila hubungi kami.!!

BEKERJASAMA dengan semua gabungan NGO Islam, Parti Politik, badan-badan berkanun dan swasta dari seluruh Asia. JARINGAN DA'I ASIA (JDA) adalah gerakan bebas untuk mengajak UMAT ISLAM agar kembali mengamalkan Islam secara syumul dan MENOLAK TERORISME ke seluruh dunia.

VISI: MENJARING PARA DAI DAN AKTIVIS ASIA

MISI: MEWUJUDKAN SISTEM JARINGAN OFFLINE DAN ONLINE BERDASARKAN ISLAM SEBAGAI RAHMATALLILALAMIN

HUBUNGI KAMI!!


No comments:

Post a Comment

silakan komen dan beri pandangan anda untuk kebaikan semua!!